Смажене м’ясо та інші страви з нього, приготовлені на олії, являють собою смачну, але досить шкідливу їжу, що підтвердить будь-який дієтолог.
Існує не менш смачна, але більш корисна альтернатива: котлети в духовці, рецепт приготування яких економить час, проведений біля плити при смаженні.
Котлети в духовці з домашнього фаршу
Більшість людей не уявляють раціон без м’ясних страв, проте приготування забирає багато часу. З метою економії і отримання апетитних корисних котлет можна скористатися духовою шафою. А щоб блюдо було ще більш поживним, фарш варто приготувати самостійно.
Для виконання котлет з домашнього фаршу будуть потрібні:
- м’ясо (курка, свинина, яловичина або баранина) – ½ кг;
- картопля – 2 шт.;
- цибуля – 1 головка;
- часник – 3-4 зубчики;
- масло вершкове – 50 г;
- майонез (домашній) – 70 г;
- хлібний м’якуш – 3 скибочки;
- панірувальні сухарі;
- сіль, спеції – за смаком.
Щоб насолодитися апетитними котлетами:
Рецепт приготування з індички
Котлети з індички в духовці чудово урізноманітнюють меню людини, що дотримується правильного харчування.
Для приготування нежирного і ніжного страви потрібно підготувати наступні продукти:
- фарш з м’яса індички – ½ кг;
- морква – 1 шт.;
- цибуля – 1 головка;
- часник – 2 зубчики;
- майонез (домашній) – 30 г;
- хлібний м’якуш – 200 г;
- сіль, спеції – за смаком.
Приготування відбувається за наступною схемою:
Курячі котлети в духовці
Куряче м’ясо, будучи дієтичним, являє собою ідеальний продукт для приготування страв з дитячого меню.
А завдяки духовці його стало можливим розширити котлетами, для приготування яких потрібно мінімальний продуктовий набір:
- куряче філе – 800 г;
- яйце – 1 шт.;
- сіль, спеції – за смаком.
Щоб побалувати маленьких членів сім’ї:
Рубані котлети в духовці
Готуються рубані котлети з продуктів, аналогічних базового набору з додаванням 1 головки ріпчастої цибулі. Процес приготування також практично ідентичний, окрім одного нюансу: куряче філе дрібно нарізають ножем або рубається в комбайні, а потім змішується з подрібненою цибулею.
З рибного фаршу
Рибні котлети, запечені в духовій шафі, містять невелику кількість калорій, тому по праву вважаються дієтичним блюдом.
Для приготування корисних виробів, які припадуть до смаку всім членам сім’ї, знадобляться такі складові:
- філе хека або минтая – 800 г;
- морква – 1 шт.;
- цибуля – 1 головка;
- вівсяні пластівці – 100 г;
- олія оливкова – 60 мл;
- сіль, спеції – за смаком.
Щоб насолодитися ніжним смаком неординарного рибного страви:
Соковиті котлети з грибами і сиром
Любителям страв з додаванням грибів доведеться за смаком подібний рецепт, для виконання якого слід придбати такі інгредієнти:
- фарш свино-яловичий – ½ кг;
- шампіньйони (печериці) – 150-200 г;
- сир твердий – 150 г;
- цибуля – 1 головка;
- часник – 2 зубчики;
- майонез або сметана – 80 г;
- олія соняшникова 50 мл;
- хлібний м’якуш – 150 г;
- сіль, спеції, зелень – за смаком.
В процесі:
З яловичого фаршу
Котлети, приготовані за цим рецептом виходять дуже смачними, поживними і в міру жирне.
На 1 кг фаршу потрібно підготувати:
- яйця – 2 шт.;
- цибуля – 2 головки;
- хлібний м’якуш – 200 г;
- сіль, спеції – за смаком.
Щоб покуштувати яловичі котлети:
Смачний і соковитий варіант зі свинини
Якщо подобається смак і немає протипоказань до вживання свинини, то можна приготувати дуже смачні, апетитні котлети виключно з ½ кг свинячого фаршу.
Для виконання рецепта знадобиться:
- яйця – 2 шт.;
- цибуля – 1 головка;
- часник – 3 зубчики;
- молоко – 100 мл;
- сухарі – 100 г;
- сіль, спеції, зелень – за смаком.
Щоб насолодитися соковитими котлетами, приготованими за цим рецептом, здійснюємо дії:
По-пожарски
Курячі котлети у вершковому соусі мають вишуканими нотками, які не можуть залишити байдужим жодного гурмана.
Щоб пожарські котлети вдалися на славу, необхідно заздалегідь обзавестися такими продуктами:
- філе куряче – ½ кг;
- цибуля – 1 головка;
- вершки питні – 100 мл;
- хлібний м’якуш – 150 г;
- сіль, спеції – за смаком.
Для приготування:
Отже, в духовці можна приготувати безліч страв, одним з яких є котлети. А всілякі рецепти дозволяють включити їх в раціон навіть тих людей, які раніше не могли віднести себе до любителів подібної їжі.