Соковиті котлети з баранини не такі жирні, як зі свинини. При виборі варто звернути увагу на жир – він повинен бути світлим, запах – він не повинен бути затхлим, і пружність – м’ясо має бути еластичним. Чим молодший був баранчик, тим світліше його м’ясо.
Класичні котлети з баранини
Продукти для традиційних котлет:
- 0,8 кг баранячого м’яса;
- 1 куряче яйце;
- хліб пшеничний – 100 р;
- 2 ріпчасті цибулини;
- півсклянки молока;
- олія (для обжарювання);
- яйця і борошно для панірування;
- зелень і лавровий лист;
- сіль з перцем.
Як приготувати соковиті котлети з баранячого фаршу:
- Баранину перетворити у фарш крізь м’ясорубку, після нього подрібнити там же цибулю. Вимочити в кип’яченій холодній воді хліб.
- До фаршу приєднати хлібний м’якуш, цибуля з яйцем. Насипати перцю з сіллю, розмішати.
- Обім’яти руками фарш 30-40 разів, щоб грудку фаршу став гладким.
- У зручній посуді збити яйце. Вимочити в ньому котлети і обсипати їх борошном. Це допоможе зберегти соковитість і насиченість.
- Багато нагріти олії у сковорідці і помістити котлети в неї. Прожарити їх на максимальній температурі з обох боків до рум’янцю. Після цього готувати ще 12 хвилин на мінімальному вогні, накривши сковороду.
- Покласти в сковороду лавровий лист і зелень, налити 100 мл склянки води. Закрити сковороду, після закипання зробити слабкий вогонь і тушкувати 10 хвилин.
- Подавати гарячими з будь-яким гарніром. Дуже смачно з картопляним пюре.
Готуємо в духовці
Що потрібно для запечених котлет:
- 0,6 кг баранини;
- 4 ложки борошна;
- 100 г хліба;
- по 1 яйцю і цибулині;
- 150 г сиру;
- 2 ложки соняшникової олії;
- півголівки часнику;
- перець і сіль.
Як зробити котлети з баранини в духовці:
- Хліб залишити у воді до розм’якшення. Баранину нарізати великими шматками.
- Відправити її в м’ясорубку, після неї часник з цибулею і хліб. Сир пропустити через тертку.
- Яйце з цибулею приєднати до фаршу, насипати спеції. Грунтовно розмішати.
- Руки трохи намочити водою і приступити до ліплення котлет. Присипати борошном.
- Деко промаслить і розподілити за нього котлети. Духовку нагріти до 180 С і помістити на 20 хвилин всередину. Перевернути котлети, налити 100 мл води і відправити назад на 10 хвилин.
- Вживати в гарячому вигляді з овочевим гарніром.
Порада: перед формуванням котлет руки змочують холодною водою, тоді фарш не прилипне. Котлети будуть формуватися простіше і швидше.
Рецепт від Юлії Висоцької
Продукти для рецепта:
- 0,5 кг баранячого м’яса;
- 1 цибулина;
- пучок зелені;
- 2 ложки петрушки;
- по ложечці сушеної м’яти, кмину;
- по столовій ложці паприки і соняшникової олії;
- мускатний горіх;
- 7 г солі.
Кебаб з баранини від Юлії Висоцької:
- Петрушку і іншу зелень дрібно нарізати. Лук порубати дуже маленькими кубиками. Змішати все з сушеними травами.
- М’ясо пропустити через м’ясорубку або блендер. Змішати з овочевою сумішшю. Насипати перцю і солі, розмішати.
- Мускатний горіх пропустити через тертку і змішати з підготовленим фаршем. Зліпити котлетки і нанизати їх на палички.
- Розігріти духовку до 200 С. Деко застелити пергаментним папером і укласти на нього котлети. Запікати до готовності, періодично перевіряти.
- Подавати котлетки в гарячому вигляді. Можна додати свіжих овочів.
Котлети з баранини і яловичини
З чого зробити бараняче-яловичі котлетки:
- 200 г баранячого м’яса;
- 150 г яловичого м’яса;
- по 1 яйцю, картоплині і моркви;
- третину склянки молока;
- по половині болгарського перцю і кореня селери;
- 40 г житнього хліба;
- 2 головки ріпчастої цибулі;
- 2 ложки томат-пасти;
- олія соняшникова та вершкове;
- по 2 г перцю і солі.
Як зробити котлети з фаршу з баранини і яловичини:
- М’ясо порізати середніми шматочками. Картоплю з 1 цибулиною порізати на четвертинки. Вимочити хліб у молоці до розм’якшення.
- Спочатку м’ясо, а потім овочі відправити в м’ясорубку. Хліб вижати і помістити туди ж.
- До фаршу приєднати яйце, посолити і поперчити.Грунтовно розмішати і зробити фарш.
- Накрити деко фольгою, на ній розподілити сформовані котлети. Поверх кожного покласти невеликий шматочок масла. Духовку розігріти до 190 С і готувати 45 хвилин.
- За цей час подрібнити овочі, що залишилися. Спочатку підсмажити цибулю і моркву, поки не стануть м’якими. Потім селера з перцем, полити вміст сковороди розведеної в половині склянки води томатною пастою. Посолити і поперчити, накрити і тушкувати 10 хвилин.
- Котлети полити соусом і знову відправити в духовку на 10 хвилин. Подавати в гарячому вигляді з будь-яким гарніром.
В мультиварці на пару
Продукти для рецепта парових котлет:
- 0,8 кг баранини;
- 2 яйця;
- по 1 цибулині і картоплині;
- ложка молока;
- 3 зубчики часнику;
- перець і сіль.
Котлети з баранини в мультиварці:
- М’ясо провернути через м’ясорубку. Ножем дуже дрібно порізати цибулю з часником. Картоплину пропустити через дрібну тертку.
- Овочі і фарш змішати, додати яйце. Додати солі, перцю і молока. Зробити рівномірну масу з допомогою блендера.
- Налити воду в каструлю і довести до кипіння. Руки змочити холодною водою, зліпити котлетки і викласти їх на пароварку подалі один від одного, щоб не злипалися.
- Встановити програму «Варка на пару» на 30 хвилин. Після цього залишити на підігріві на 10 хвилин.
- Котлети можна подавати з гарніром і соліннями – огірками, помідорами. Підійде домашній томатний сік.
Як приготувати рубані котлети
Складові для котлет без фаршу:
- 0,4 кг м’яса барана;
- 50 г хліба із пшеничного борошна;
- 2 штуки яєць;
- 5 ложок молока;
- цибуля – 1 штука;
- трохи зелені;
- олія соняшникова;
- сіль і перець.
Інструкція до приготування:
- М’ясо подрібнити шматочками дуже дрібно. Невеликими кубиками нарізати цибулю і з’єднати з м’ясом.
- Вимочити в молоці хліб, пом’яти, вичавити і помістити до м’яса. Вбити яйця, насипати спеції і сіль.
- Фарш розмішати, він повинен стати однорідним, але трохи рідким. Формувати котлети мокрими руками, щоб не прилипали.
- Розжарити масло в сковороді і смажити котлети з усіх боків до рум’яності. Закрити сковороду і протушкувати їх на мінімальному вогні близько 10 хвилин.
- Подавати відразу після готовності або розігріти в мікрохвильовій печі, якщо охололи.
Котлети з фаршу з баранини без запаху
Інгредієнти для рецепта:
- 470 г баранини;
- 3 картоплини;
- по 1 яйцю, моркви та цибулині;
- 2,5 ложки соняшникової олії;
- ложка сухарів;
- зубок часнику;
- сіль з перцем.
Як приготувати соковиті котлети без запаху:
- Картоплю і моркву пропустити через тертку. Баранину відправити в блендер, подрібнити до однорідної м’ясної маси.
- Овочі і яйце поєднати з фаршем. Насипати перцю і солі, перемішати до рівномірності.
- Часник подрібнити в часничниці, приєднати до фаршу. Нарізати невеликими кубиками цибулю і помістити туди ж. Грунтовно перемішати руками.
- Під кінець змішати фарш з сухарями, і можна робити котлети. Смажити їх в гарячому маслі 3-5 хвилин з кожного боку.
- Перед подачею покласти на паперові серветки, щоб ввібрали зайве масло.
Важливо: щоб котлети не були жирними, потрібно зрізати жир, прожилки – все зайве. Вони будуть більш корисними, але при правильному приготуванні соковитість не втратять.
Баранячі котлети підійдуть в якості другої страви на обід або вечерю до будь-якого гарніру: крупи, овочі, картопля. Добре поєднуються із зеленню і соліннями.