Котлети з баранини – 7 рецептів, як приготувати соковиті і смачні котлети швидко і смачно

Соковиті котлети з баранини не такі жирні, як зі свинини. При виборі варто звернути увагу на жир – він повинен бути світлим, запах – він не повинен бути затхлим, і пружність – м’ясо має бути еластичним. Чим молодший був баранчик, тим світліше його м’ясо.

Класичні котлети з баранини

Продукти для традиційних котлет:

  • 0,8 кг баранячого м’яса;
  • 1 куряче яйце;
  • хліб пшеничний – 100 р;
  • 2 ріпчасті цибулини;
  • півсклянки молока;
  • олія (для обжарювання);
  • яйця і борошно для панірування;
  • зелень і лавровий лист;
  • сіль з перцем.

Як приготувати соковиті котлети з баранячого фаршу:

  • Баранину перетворити у фарш крізь м’ясорубку, після нього подрібнити там же цибулю. Вимочити в кип’яченій холодній воді хліб.
  • До фаршу приєднати хлібний м’якуш, цибуля з яйцем. Насипати перцю з сіллю, розмішати.
  • Обім’яти руками фарш 30-40 разів, щоб грудку фаршу став гладким.
  • У зручній посуді збити яйце. Вимочити в ньому котлети і обсипати їх борошном. Це допоможе зберегти соковитість і насиченість.
  • Багато нагріти олії у сковорідці і помістити котлети в неї. Прожарити їх на максимальній температурі з обох боків до рум’янцю. Після цього готувати ще 12 хвилин на мінімальному вогні, накривши сковороду.
  • Покласти в сковороду лавровий лист і зелень, налити 100 мл склянки води. Закрити сковороду, після закипання зробити слабкий вогонь і тушкувати 10 хвилин.
  • Подавати гарячими з будь-яким гарніром. Дуже смачно з картопляним пюре.

Готуємо в духовці

Що потрібно для запечених котлет:

  • 0,6 кг баранини;
  • 4 ложки борошна;
  • 100 г хліба;
  • по 1 яйцю і цибулині;
  • 150 г сиру;
  • 2 ложки соняшникової олії;
  • півголівки часнику;
  • перець і сіль.

Як зробити котлети з баранини в духовці:

  • Хліб залишити у воді до розм’якшення. Баранину нарізати великими шматками.
  • Відправити її в м’ясорубку, після неї часник з цибулею і хліб. Сир пропустити через тертку.
  • Яйце з цибулею приєднати до фаршу, насипати спеції. Грунтовно розмішати.
  • Руки трохи намочити водою і приступити до ліплення котлет. Присипати борошном.
  • Деко промаслить і розподілити за нього котлети. Духовку нагріти до 180 С і помістити на 20 хвилин всередину. Перевернути котлети, налити 100 мл води і відправити назад на 10 хвилин.
  • Вживати в гарячому вигляді з овочевим гарніром.
Дивіться також:  Узбецький плов – 6 рецептів, як приготувати справжній узбецький плов

Порада: перед формуванням котлет руки змочують холодною водою, тоді фарш не прилипне. Котлети будуть формуватися простіше і швидше.

Рецепт від Юлії Висоцької

Продукти для рецепта:

  • 0,5 кг баранячого м’яса;
  • 1 цибулина;
  • пучок зелені;
  • 2 ложки петрушки;
  • по ложечці сушеної м’яти, кмину;
  • по столовій ложці паприки і соняшникової олії;
  • мускатний горіх;
  • 7 г солі.

Кебаб з баранини від Юлії Висоцької:

  • Петрушку і іншу зелень дрібно нарізати. Лук порубати дуже маленькими кубиками. Змішати все з сушеними травами.
  • М’ясо пропустити через м’ясорубку або блендер. Змішати з овочевою сумішшю. Насипати перцю і солі, розмішати.
  • Мускатний горіх пропустити через тертку і змішати з підготовленим фаршем. Зліпити котлетки і нанизати їх на палички.
  • Розігріти духовку до 200 С. Деко застелити пергаментним папером і укласти на нього котлети. Запікати до готовності, періодично перевіряти.
  • Подавати котлетки в гарячому вигляді. Можна додати свіжих овочів.

Котлети з баранини і яловичини

З чого зробити бараняче-яловичі котлетки:

  • 200 г баранячого м’яса;
  • 150 г яловичого м’яса;
  • по 1 яйцю, картоплині і моркви;
  • третину склянки молока;
  • по половині болгарського перцю і кореня селери;
  • 40 г житнього хліба;
  • 2 головки ріпчастої цибулі;
  • 2 ложки томат-пасти;
  • олія соняшникова та вершкове;
  • по 2 г перцю і солі.

Як зробити котлети з фаршу з баранини і яловичини:

  • М’ясо порізати середніми шматочками. Картоплю з 1 цибулиною порізати на четвертинки. Вимочити хліб у молоці до розм’якшення.
  • Спочатку м’ясо, а потім овочі відправити в м’ясорубку. Хліб вижати і помістити туди ж.
  • До фаршу приєднати яйце, посолити і поперчити.Грунтовно розмішати і зробити фарш.
  • Накрити деко фольгою, на ній розподілити сформовані котлети. Поверх кожного покласти невеликий шматочок масла. Духовку розігріти до 190 С і готувати 45 хвилин.
  • За цей час подрібнити овочі, що залишилися. Спочатку підсмажити цибулю і моркву, поки не стануть м’якими. Потім селера з перцем, полити вміст сковороди розведеної в половині склянки води томатною пастою. Посолити і поперчити, накрити і тушкувати 10 хвилин.
  • Котлети полити соусом і знову відправити в духовку на 10 хвилин. Подавати в гарячому вигляді з будь-яким гарніром.
Дивіться також:  Тушкована капуста з рисом – 7 рецептів приготування

В мультиварці на пару

Продукти для рецепта парових котлет:

  • 0,8 кг баранини;
  • 2 яйця;
  • по 1 цибулині і картоплині;
  • ложка молока;
  • 3 зубчики часнику;
  • перець і сіль.

Котлети з баранини в мультиварці:

  • М’ясо провернути через м’ясорубку. Ножем дуже дрібно порізати цибулю з часником. Картоплину пропустити через дрібну тертку.
  • Овочі і фарш змішати, додати яйце. Додати солі, перцю і молока. Зробити рівномірну масу з допомогою блендера.
  • Налити воду в каструлю і довести до кипіння. Руки змочити холодною водою, зліпити котлетки і викласти їх на пароварку подалі один від одного, щоб не злипалися.
  • Встановити програму «Варка на пару» на 30 хвилин. Після цього залишити на підігріві на 10 хвилин.
  • Котлети можна подавати з гарніром і соліннями – огірками, помідорами. Підійде домашній томатний сік.

Як приготувати рубані котлети

Складові для котлет без фаршу:

  • 0,4 кг м’яса барана;
  • 50 г хліба із пшеничного борошна;
  • 2 штуки яєць;
  • 5 ложок молока;
  • цибуля – 1 штука;
  • трохи зелені;
  • олія соняшникова;
  • сіль і перець.

Інструкція до приготування:

  • М’ясо подрібнити шматочками дуже дрібно. Невеликими кубиками нарізати цибулю і з’єднати з м’ясом.
  • Вимочити в молоці хліб, пом’яти, вичавити і помістити до м’яса. Вбити яйця, насипати спеції і сіль.
  • Фарш розмішати, він повинен стати однорідним, але трохи рідким. Формувати котлети мокрими руками, щоб не прилипали.
  • Розжарити масло в сковороді і смажити котлети з усіх боків до рум’яності. Закрити сковороду і протушкувати їх на мінімальному вогні близько 10 хвилин.
  • Подавати відразу після готовності або розігріти в мікрохвильовій печі, якщо охололи.

Котлети з фаршу з баранини без запаху

Інгредієнти для рецепта:

  • 470 г баранини;
  • 3 картоплини;
  • по 1 яйцю, моркви та цибулині;
  • 2,5 ложки соняшникової олії;
  • ложка сухарів;
  • зубок часнику;
  • сіль з перцем.
Дивіться також:  Котлети з яловичини – 6 рецептів приготування соковитих котлет

Як приготувати соковиті котлети без запаху:

  • Картоплю і моркву пропустити через тертку. Баранину відправити в блендер, подрібнити до однорідної м’ясної маси.
  • Овочі і яйце поєднати з фаршем. Насипати перцю і солі, перемішати до рівномірності.
  • Часник подрібнити в часничниці, приєднати до фаршу. Нарізати невеликими кубиками цибулю і помістити туди ж. Грунтовно перемішати руками.
  • Під кінець змішати фарш з сухарями, і можна робити котлети. Смажити їх в гарячому маслі 3-5 хвилин з кожного боку.
  • Перед подачею покласти на паперові серветки, щоб ввібрали зайве масло.

Важливо: щоб котлети не були жирними, потрібно зрізати жир, прожилки – все зайве. Вони будуть більш корисними, але при правильному приготуванні соковитість не втратять.

Баранячі котлети підійдуть в якості другої страви на обід або вечерю до будь-якого гарніру: крупи, овочі, картопля. Добре поєднуються із зеленню і соліннями.

Прокрутка до верху