Котлети з фаршу класичні – рецепт приготування

Ніжні, соковиті і запашні котлетки люблять всі. Це одна з найпопулярніших м’ясних страв. Тому ми представляємо вашій увазі декілька класичних рецептів котлет з фаршу і їх варіації.

Котлети з фаршу — класичний рецепт

Інгредієнти:

  • Свинячий фарш або шматок м’яса, з якого можна зробити фарш самостійно – 1 кг;
  • Молоко – 350 мл;
  • Хліб – 0,3 кг;
  • Яйця – 2 штуки;
  • Масло – для смаження;
  • Цибуля ріпчаста – 3-4 штуки (середніх головок);
  • Спеції та сіль – за смаком.

Приготування покроково:

  • Якщо ви придбали готовий фарш або зробили його заздалегідь – відразу переходите до другого пункту. Отже, візьміть свинину промийте її під проточною водою. Видаліть плівки і кістки (якщо є) і приберіть з м’яса зайву рідину. Поріжте м’ясо не невеликі шматочки і прокрутіть їх за допомогою м’ясорубки.
  • Складіть фарш у велику миску, адже у неї ми будемо далі додавати інші інгредієнти.
  • У невелику миску покладіть скибочки хліба і залийте їх молоком (у крайньому випадку – можете залити хліб кип’яченою водою). Нехай хліб розм’якне, на це піде лише кілька хвилин.
  • Почистіть цибулю. Пропустіть всі цибулини через м’ясорубку і додайте їх до м’яса. Якщо у вас немає м’ясорубки, то можна подрібнити цибулю вручну або за допомогою блендера.
  • Вийміть м’якуш з молока і покладіть хліб до м’яса.
  • До всіх компонентів вбийте яйця. Гарненько перемішайте фарш, він повинен бути однорідної консистенції.
  • Додайте улюблені спеції і сіль. Отриману масу перемішайте.
  • Поставте сковороду на середній вогонь, влийте масло. Зачекайте, поки сковорідка гарненько нагріється.
  • Змочіть руки в холодній воді і починайте ліпити наші котлети. Розмір вибирайте самі, але врахуйте: маленькі готуються швидше, а великі – більш соковиті.
  • Викладайте котлети лише на добре розігріту сковороду. Між м’ясними кульками має бути відстань, інакше вони злипнуться або втратять свою форму.
  • Обсмажити наші котлети потрібно з двох сторін до рум’яної скоринки.
  • Залийте котлети водою і поставте на вогонь на мінімум. Нехай вони потушатся, близько 20-30 хвилин. Можна зробити по-іншому: посмажте всі котлети і складіть їх в каструльку і всі разом протушкувати. Чи можна зовсім обійтися без цього пункту.
  • Ароматні котлети з свинячого фаршу готові. Вони підходять до всіх гарнірів, але найчастіше їх вживають з пюре або з макаронами.

Додаткові смачні рецепти котлет

Існує безліч варіацій класичного рецепту. Розглянемо найбільш цікаві та смачні варіанти котлет.

Котлети з курячого фаршу

Інгредієнти:

  • Куряче філе – 1 штука (приблизно 0,5 кг);
  • Вершкове масло – 50 г;
  • Панірувальні сухарі або борошно – 1 склянка;
  • Черствий хліб – 2 шматка;
  • Цибуля – 1 штука;
  • Яйце – 1 штука;
  • Масло – для смаження;
  • Спеції та сіль – за смаком.

Покрокові етапи приготування:

  • Візьміть пачку масла і відріжте від нього четверту частину (близько 50 грам), загорніть відрізаний шматок в невеликий пакет або в харчову плівку. Надішліть масло в холодильник на півгодини. Масло можна замінити маргарином.
  • У сухуватого хліба відріжте кірки і залиште лише м’якуш. Залийте хліб водою.
  • Зробіть фарш з філе з допомогою блендера або м’ясорубки.
  • Дрібно наріжте цибулю або пропустіть його через м’ясорубку.
  • Робимо фарш: у великій мисці з’єднуємо м’ясо, цибулю, яйце і розм’яклий хліб (перед цим відіжміть його гарненько, щоб було якомога менше рідини у фарші).
  • Ретельно все перемішайте і додайте спеції в наш фарш.
  • Дістаньте масло і швидко натріть його на тертці, додайте до м’яса і все ретельно перемішайте. Надішліть фарш в холодильник на 5-10 хвилин.
  • Змочіть руки і починайте ліпити котлети. Після цього кожну занурте в панірувальні сухарі, викладайте готові котлети на дерев’яну дошку.
  • Розігрійте сковороду і влийте в неї рафінована олія.
  • Коли масло буде гарячим – викладайте котлетки. Смажте їх без кришки.
  • Смажити потрібно з кожного боку до утворення золотистої скоринки (близько 5-6 хвилин з кожного боку).
  • Готові котлети з курячого фаршу необхідно подавати в гарячому вигляді зі свіжими овочами.
Дивіться також:  Страви з кролика – 32 рецепта швидкого і простого приготування

З яловичого фаршу

Котлети з яловичини виходять жорсткими. Тому, таке м’ясо необхідно розбавляти сторонніми домішками, наприклад – вівсяними пластівцями. Вони мають слабко виражений смак, ніж не будуть перебивати м’ясо і додадуть їй соковитості і м’якості.

Інгредієнти:

  • Яловичина – 1 кг;
  • Масло – для смаження;
  • Яйця – 2 штуки;
  • Вівсяні пластівці – 6-7 ст. ложок;
  • Цибуля – 2 головки;
  • Сіль і спеції, зелень – за смаком.

Приготування:

  • Візьміть пластівці, насипте їх в глибоку миску і залийте окропом (1,5 склянки).
  • Зробіть фарш з яловичого м’яса або купіть вже готовий.
  • Змішайте фарш з яйцями. Їх можна замінити однією сирою картоплиною (тоді потрібно її необхідно пропустити через м’ясорубку), вона теж має відмінні клейкі здібності.
  • Подрібніть обидві цибулини. Додайте їх до фаршу.
  • Додайте до м’яса готову вівсянку і спеції із сіллю. Порубаєте зелень (наприклад, кріп і петрушку) і додати до фаршу. Всю масу необхідно ретельно перемішати.
  • Мокрими руками зліпити з фаршу котлети. Під час ліплення їх необхідно трохи відбити (покидайте м’ясо з однієї руки в іншу), щоб пішла зайва волога, і котлети не втратили свою форму в процесі готування.
  • Розігрійте сковороду з маслом і відправляйте туди котлети. Вони повинні підсмажитися з обох сторін. Спочатку, першу сторону обсмажуйте без кришки, потім переверніть м’ясні кульки, зменшіть вогонь і накрийте кришкою. Якщо скористатися цим прийомом – то котлети стануть м’якше і ароматні.
  • Котлети з яловичого фаршу готові. Краще вживати їх у теплому вигляді разом з гарніром.

Котлета по-київськи

Розглянемо алгоритм приготування цієї страви на прикладі лише однієї котлети.

Інгредієнти:

  • Куряче філе – 1 штука;
  • Сухарі для панірування;
  • Борошно для панірування;
  • Масло – 25 г;
  • Плавлений сир – 25 г;
  • Яйце – 1 штука;
  • Кріп – 2-3 г;
  • Сіль і білий перець – 2 г;
  • Соняшникова олія – для фритюру.
Дивіться також:  Морський гребінець – 7 рецептів приготування вдома

Приготування:

  • Взяти курячу грудку і добре промити. Обріжте з м’яса всі плівки, прожилки і жир. Далі необхідно розрізати його посередині і розгорнути (книгу), щоб м’ясо було єдиним шаром. Головне, не забудьте залишити на філе кісточку.
  • Оберніть м’ясо харчовою плівкою і почніть його відбивати, поки відбивна не стане товщиною близько 0,5 див.
  • Посоліть відбивну, додайте перець, але врахуйте, що колір цих доповнень позначиться на вигляді соку. А він, в ідеалі, повинен бути прозорим. Тому варто скористатися білим перцем.
  • Готуємо начинку. Потріть сир на дрібній тертці, зелень дуже дрібно поріжте, змішайте всі разом з маслом. Цю суміш загорніть в харчову плівку, надавши їй форму ковбаски. Надішліть начинку в морозилку. Останній момент обов’язковий, так як без попереднього застигання начинка просто не буде тримати форму і швидко розмажеться по всій котлеті. У класичному рецепті в середину прийнято класти лише вершкове масло, але цей варіант з часом допрацювали. Але ви можете в середину покласти просто шматочок масла.
  • На середину філе викладіть начинку і загорніть м’ясо так, щоб начинка була надійно захована в відбивною, і масло не просочилося в процесі готування.
  • Прbплюсніть трохи м’ясо, щоб воно нагадувало котлету.
  • Покладіть котлету в морозилку мінімум на півгодини), щоб вона надійно тримала задану їй форму і не розвалилася в процесі подальшої теплої обробки.
  • Дістаньте наш виріб з морозилки і притрусіть його борошном.
  • У невеликій мисочці збийте яйце без додавання спецій.
  • Занурте м’ясо в яйце. Робіть це повільно, щоб зайве встигло стекти.
  • Обваляйте виріб в панірувальних сухарях. Покладіть котлету на кілька хвилин в морозильну камеру, щоб кляр тримався краще.
  • Дістаньте м’ясо і знову занурте його в яйце.
  • Занурте котлетку в сухарі.
  • Смажте котлети з допомогою фритюру до золотистого кольору.
  • Надішліть котлету в розігріту до 190-200 градусів духовку на 15 хвилин. За відведений час котлета повинна повністю приготуватися.
  • Блюдо готове. Смачного!

З мішаного фаршу

Якщо змішати кілька видів м’яса, то вийде абсолютно новий смак. Крім цього, такі котлетки будуть дуже ароматними і сочними.

Інгредієнти:

  • Свинина – 0,2 кг;
  • Курятина – 0,2 кг;
  • Яловичина – 0,2 кг;
  • Яйце – 1 штука;
  • Сухарі або борошно для панірування;
  • Цибуля – 2 штуки;
  • Картопля – 1 штука;
  • Батон – 1 скибочка;
  • Майонез – 2 ст. ложки;
  • Спеції та сіль – за смаком.

Приготування:

  • Все м’ясо потрібно промити і обрізати плівки і кістки. Просушіть всі види м’яса за допомогою паперових рушників.
  • Поріжте всі 3 види на шматочки і прокрутіть їх на м’ясорубці.
  • Цибулю і картоплю очистити від шкірки і теж подрібніть за допомогою м’ясорубки.
  • Розмочіть хліб у воді. Додайте до фаршу м’якоть.
  • Вбийте до фаршу яйце. Покладіть майонез, але якщо м’ясо жирне, то він не знадобиться.
  • Якщо є бажання, можете на цьому етапі додати до м’яса часник і зелень.
  • Додаємо до фаршу улюблені спеції і сіль. Все ретельно перемішайте.
  • Відбиваємо котлети. У цьому рецепті це обов’язковий етап, так як м’ясо повинно мати однорідну структуру. Отже, візьміть в руку в м’ясо і з силою киньте його назад в миску, повторіть цю дію кілька разів. Ви відразу побачите, що фарш зміниться. Якщо ви все зробите правильно, то котлети будуть відмінно тримати форму, а їх смак буде просто чудовим.
  • Змоченими руками починайте ліпити котлети. Потім, обваляйте їх у панірувальних сухарях (можна замінити їх борошном).
  • На добре розігріту сковороду налийте масло, почекайте, поки воно гарненько нагріється.
  • Кладіть котлети тільки на дуже гарячу сковороду. Смажте до рум’яної скоринки з обох сторін. Після цього їх можна протушити.
  • Коли страва готова, можна накривати на стіл. Їжте котлетки з улюбленим гарніром.
Дивіться також:  Французькі страви – 8 рецептів приготування національних страв французької кухні

Нюанси приготування

Кожен представлений вище варіант приготування котлет можна робити з допомогою різної кухонної техніки (сковорідка, духовка або мультиварка). Але в залежності від методів приготування котлет з’являються свої нюанси:

На сковороді

Це класичний варіант, який вважають багато господинь. Так котлети готуються швидко, і ви можете постійно контролювати ступінь прожарки.

У духовці

Це менш поширений варіант, але, тим не менш, ним користується безліч жінок, так як одночасно можна приготувати набагато більше котлет і не треба стояти біля плити.

Для цього варіанту необхідно змастити маслом або жиром деко і викласти котлетки. Але можна обійтися навіть без олії – просто застеліть дно форми фольгою.

Також, котлети, які готуються в духовці можна видозмінювати. Наприклад, на кожну котлетку можна покласти по кружечку помідора, грибочка або сиру. Все залежить від вашої фантазії.

В мультиварці

До цього варіанту схиляються прихильники здорового харчування, так як за допомогою мультиварки можна готувати котлети зовсім без масла — на пару.

Але якщо у вас немає цього приладу, а ви хочете їсти здорову їжу, то вихід є. Візьміть велику каструлю і закип’ятити в ній воду. Зверху поставте друшляк так, щоб він не торкався води, і викладіть на нього котлетки. Таким чином, поки вода кипітиме, ваші котлети будуть готуватися.

Тепер ви знаєте, як приготувати котлети! Пробуйте готувати різні рецепти і не бійтеся їх міняти виходячи зі своїх смакових переваг.

Прокрутка до верху