Котлети – це найпопулярніше блюдо, яке зустрічається в кожному меню. Приготувати їх можна з традиційних інгредієнтів або з комбінацій різних продуктів. Наприклад, немає нічого складного в тому, щоб зробити м’ясні котлети з грибами, неперевершений смак яких підкорить будь-якого гурмана.
Класичні котлети з грибами
М’ясні котлети стали для нас вже буденним нудним стравою. Але навіть їх можна зробити більш цікавими на смак, додавши гриби у вигляді начинки або просто змішавши їх з фаршем.
В ідеалі для такої страви підходять лісові види грибів, але можна використовувати і банальні печериці.
Інгредієнти:
- м’ясний фарш – 1 кг;
- ріпчаста цибуля – дві головки;
- батон – дві скибочки;
- вершкове масло – 100 г;
- спеції;
- гриби – 260 г;
- борошно – дві ложки;
- зелень, масло і панірування для смаження.
Спосіб приготування:
- Готувати фарш для котлет почнемо з того, що шматочки хліба замочимо в гарячій воді.
- Як тільки батон стане м’яким, беремо його разом з м’ясом, цибулею (половину цибулини залишити), зеленню петрушки і кропу і перекручуємо на м’ясорубці.
- У фарш додаємо яйце і перемішуємо. Якщо маса вийшла рідкуватий, то додаємо пару ложок борошна.
- Тепер переходимо до начинки. Для цього нарізаємо половинку цибулини і ароматні дари лісу, обсмажуємо їх разом з сіллю і перцем. Кладемо до них трохи подрібненої зелені і перемішуємо.
- Беремо трохи фаршу і робимо в ньому ямку, куди кладемо начинку і маленький шматочок вершкового масла. Формуємо котлети, обвалюємо в паніровці і смажимо з двох сторін по 5 – 7 хвилин до рум’яного кольору.
З курячого фаршу
Курячі котлети з грибами – апетитне, ніжне і ситне блюдо, яке різноманітить ваше повсякденне меню. Котлети можна приготувати на звичайній сковороді, запекти або зробити на пару. Гриби надають страві особливий аромат і в цьому випадку теж підходять як лісові види, так і «культурні» печериці.
Інгредієнти:
- філе куряче – 250 г;
- гриби – 170 г;
- цибулина;
- манна крупа – три ложки;
- часник – пару зубчиків;
- майонезний соус – ложка;
- сіль, перець за смаком.
Спосіб приготування:
- З допомогою м’ясорубки приготуємо фарш з курячого м’яса, печериць, цибулі і часникових зубков.
- Додаємо у фарш майонез, манку і спеції. Перемішуємо і ставимо в прохолодному місці на півгодини, щоб манка розбухла.
- З підготовленої основи формуємо котлети і смажимо на олії до появи золотистого кольору.
З додаванням в начинку сиру
Здивуйте своїх близьких смачним блюдом – приготуйте їм апетитні котлетки з ароматними грибами і сиром. Для страви ви можете використовувати будь-яке м’ясо, навіть індичку або курятину.
Інгредієнти:
- фарш м’ясний – 700 г;
- гриби – 170 г;
- сир твердий – 120 г;
- яйце;
- кріп або інша столова зелень;
- спеції, паніровка, масло.
Спосіб приготування:
- Якщо для котлет ви плануєте придбати лісові гриби, то їх потрібно попередньо відварити. А печериці можна відразу нарізати і тушкувати на олії до м’якості.
- Змішуємо гриби з натертим сиром, подрібненим кропом і приправами.
- У фарш додаємо яйце, додаємо спеції і перемішуємо.
- З шматочка фаршу робимо коржик, в центр кладемо начинку і скріплюємо, ховаючи її.
- Обсипаємо заготовки будь паніровкою і смажимо котлети до красивого відтінку. Потім перекладаємо їх у форму і доводимо до готовності в духовці 20 хвилин, температура – 180°С.
Пісні гречані котлети з грибами
Іноді навіть з найпростіших продуктів можна приготувати надзвичайно смачне блюдо. Наприклад, пісні котлети з грибами з гречаної крупи точно нікого не залишать байдужим.
Якщо крупу попередньо прогріти на сковороді, то аромат гречки посилиться.
Готову страву можна подавати під соусом, приготованому на основі грибного бульйону.
Інгредієнти:
- гречка – 150 г;
- великий картопля;
- гриби – 140 г;
- морква;
- борошно – дві ложки;
- сіль, перець, щіпка каррі.
Спосіб приготування:
- Першим ділом потрібно відварити гречку. Для цього крупу заливаємо водою у співвідношення 1:2, варимо до повної готовності і потім охолоджуємо.
- Також нам потрібно відварити і картоплю, а потім подрібнити його на тертці.
- Цибулю і моркву подрібнюємо довільно, гриби нарізаємо невеликими шматочками і обсмажуємо їх разом з овочами.
- З’єднуємо гречку з картоплею і овоче-грибною сумішшю, пропускаємо інгредієнти через м’ясорубку, додаємо спеції і пару ложок борошна. Перемішуємо.
- З отриманої маси робимо котлетні заготовки і смажимо до утворення золотистого кольору.
В духовці з мішаного фаршу
Для тих, хто не дуже любить свіжі гриби, ми пропонуємо цікавий рецепт м’ясних котлет з маринованими дарами лісу. Готувати ми будемо в духовці, що дозволить знизити калорійність приготованого блюда.
Інгредієнти:
- фарш із свинини та яловичини – 600 г;
- гриби мариновані – 200 г;
- ріпчаста цибуля – три головки (одна для заливки);
- морква – дві штуки (одна для заливки);
- білий хліб – два шматочка;
- молоко – 60 мл;
- часник – один зубчик;
- паста томатна – дві ложки;
- борошно – три ложки;
- бульйон (вода) – 300 мл;
- спеції.
Спосіб приготування:
- У м’ясний фарш додаємо подрібнений часник, одну головку цибулі, спеції і хліб (попередньо замочений у молоці). Слідом також висипаються дрібно нарізані мариновані гриби.
- Ліпимо з фаршу котлети і посипаємо їх борошном.
- На деко викладаємо підкладку з цибулевої і морквяної соломки. Зверху овочів кладемо котлети і ставимо форму в духовку спочатку на 15 хвилин, потім поливаємо заготовки бульйоном, змішаним з томатною пастою і спеціями, і готуємо ще 20 хвилин.
На пару в мультиварці
М’ясні страви – це основа російської кухні. Сьогодні інтерес до м’яса не пропав, завдяки появі більшої різноманітності рецептів і способів обробки. Практично у кожної господині є мультиварка, оскільки її гідності оцінили відразу. З допомогою такий чудо-техніки страви виходить смачними і корисними. І ми теж не відстанемо від моди і приготуємо в мультиварці апетитні м’ясні котлети з грибами на пару.
Інгредієнти:
- м’ясний фарш – 600 г;
- будь-які гриби – 170 г;
- два яйця;
- дві головки ріпчастої цибулі;
- паніровка, спеції, зелень.
Спосіб приготування:
- Фарш змішуємо з подрібненою цибулею, зеленню, спеціями і курячими яйцями.
- Виставляємо режим «Смаження», в чашу вливаємо олію і пасеруємо нарізані цибулини разом порізаними грибами. Потім дістаємо їх і кладемо в миску. Остуджуємо.
- З фаршу робимо коржі, кладемо в них грибну начинку, формуємо котлети і обсипаємо їх паніровкою.
- Викладаємо заготовки на спеціальний піддон, в чашу наливаємо воду, можна додати трохи спецій для аромату. Встановлюємо режим «На Пару» на 25 – 30 хвилин.
Картопляні котлети з грибами
Для тих, хто вирішив відпочити від насичених м’ясних страв, є гарний рецепт приготування картопляних котлет. Блюдо виходить дуже смачною, ситною, а завдяки грибної начинки – ароматним.
Інгредієнти:
- картопля – п’ять бульб;
- гриби – 70 г;
- однією яйце;
- сіль, перець, паніровка і масло.
Спосіб приготування:
- Для приготування картопляних котлет можна взяти звичайні печериці, але краще використовувати сушені гриби, які потрібно попередньо замочити у воді або молоці.
- Картоплю відварюємо і робимо з нього пюре.
- На підігрітому маслі окремо пасеруємо нашатковану цибулю і нарізані гриби.
- Картопляні пюре змішуємо з яйцем, грибами, цибулею і спеціями. З підготовленого фаршу формуємо котлети, паніруємо їх і смажимо до хрусткої скоринки.
У вершковому соусі
Якщо ви шукайте оригінальний рецепт приготування м’ясних котлет, то обов’язково спробуйте блюдо на основі курячого і м’ясного фаршу. Котлети з грибною начинкою, пряними травами і вершковим соусом виходять незвичайно смачними і ароматними.
Для рецепту візьміть нежирну свинину – вона краще всього поєднується з курячим філе.
Інгредієнти:
- філе курки – 280 м;
- свинина – 280 м;
- гриби – 170 г;
- морква;
- прованські трави – дві ч. л.;
- сіль, перець;
- борошно – одна ложка;
- шматочок батона;
- цибулина;
- вершки – один стакан.
Спосіб приготування:
- Філе птиці та свинину потрібно пропустити через м’ясорубку разом з цибулею і замоченим у молоці білим хлібом.
- Гриби дрібно шаткуємо й обсмажуємо в маслі, посипати їх сіллю і перцем.
- Змішуємо фарш з грибами, брусочками моркви, сіллю і перцем.
- У сотейник виливаємо вершки, висипаємо прованські трави і борошно. Добре перемішуємо склад, щоб не було грудочок.
- З фаршу формуємо котлети, кладемо їх в глибоку сковороду, заливаємо вершковим соусом, накриваємо і тушкуємо на малому вогні 20 хвилин, час від часу перевертаючи.
- Готову страву посипаємо будь рубаною свіжої зеленню.
Багато господинь використовують приготування тільки капелюшки грибів, а даремно, адже в їх ніжках міститься більше клітковини. Щоправда, нашому шлунку їх складніше переварювати, тому грибні ніжки краще пропустити через м’ясорубку разом з м’ясним фаршем. Також в приготуванні котлет з грибами варто бути акуратніше зі спеціями – особливо не старайтеся, щоб не перебити аромат грибів.