Смачні котлети готуються не тільки з м’яса і птиці. Основою такої страви можуть стати і морепродукти. Котлети з кальмарів при правильному приготуванні виходять м’якими і соковитими.
Найпростіший рецепт
Інгредієнти:
- очищені тушки кальмарів – півкіло;
- жовток курячого яйця – 1 шт.;
- перець – 2 щіпки (мелений);
- цибуля – 1 головка;
- сухарна крихта – 7 десертних ложок;
- сіль, олія.
Приготування:
- Морепродукти розморозити при кімнатній температурі. Крупно порізати. Промити холодною водою.
- Цибулю дрібно посікти, обсмажити до зарум’янювання на будь-якому маслі.
- Відправити кальмарів і цибулю в чашу блендера.
- У перемелену масу відправити сіль, сухарную крихту (половину), перець жовток.
- З отриманої кашки мокрими руками зліпити маленькі котлети.
- Запанірувати їх у решти крихті сухарів.
- Смажити котлети до рум’яності в олії, що залишилася після приготування цибулі.
Викласти їх на серветки з паперу, щоб позбутися зайвого жиру.
Варіант для тих, хто постить
Інгредієнти:
- розморожені кальмари – 300 – 350 г;
- суха булка – 3 – 4 скибочки;
- сіль і перець – за смаком;
- цибуля – 1 головка;
- сухарна крихта – ½ ст.
Приготування:
- Очищені від усього зайвого морепродукти подрібнити в спеціальній насадці блендера до стану кашки.
- Таким же чином обробити цибулю.
- З сухої булки зрізати скоринки. Розмочити її в теплій воді. Віджати.
- Змішати з іншими подрібненими компонентами.
- Посолити і поперчити масу.
- Сформувати з неї невеликі коржі. Кожну обваляти в сухарній крихті.
Обсмажити пісні котлети з кальмарів на розігрітому рослинному маслі.
По-камчатски
Інгредієнти:
- цілі тушки кальмара – 1 кг;
- білий пшеничний хліб -200 – 250 г;
- молоко – для розмочування хліба;
- яйця – 1 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- часник – 2 – 3 зубки;
- часникова сіль.
Приготування:
- Коли морепродукти повністю відтануть, випатрати їх, очистити тушки від усього зайвого. Залити крутим окропом на 2 хвилини.
- Остудити, зняти щільну плівку на поверхні. Порізати шматочками.
- Перебити морепродукти разом з цибулею і часником блендером. Підійде для цієї мети і звична м’ясорубка.
- Вбити в масу яйце.
- Додати розмочений в молоці і віджатий хліб.
- Присипати все часниковою сіллю.
- Сформувати котлети. Обсмажувати кожну по 3 хвилини з одного боку на будь-якому розігрітому жирі.
Готувати котлети по-камчатски можна тільки на слабкому вогні, інакше вони в процесі будуть розвалюватися.
Кальмарові котлети від Юлії Висоцької
Інгредієнти:
- тушки морепродуктів – 5 шт.;
- білий солодкий цибуля – 1 головка;
- зелень петрушки – 1/3 пучка;
- пластівці вівсянки – 3 десертні ложки;
- сіль і ароматні трави – за смаком;
- яйця – 1 шт.
Приготування:
- Розморозити кальмари. Очистити від усього зайвого, залишивши лише філе морепродукту.
- Разом з цибулею відправити тушки, порізані шматочками, в блендер. Перебити інгредієнти.
- В отриману масу додати вміст сирого яйця, сіль за смаком і ароматні трави.
- Всипати до фаршу дрібно посічену зелень і пластівці вівсянки. Залишити суміш хвилин на 15 набухати.
- Густий фарш ложкою викласти на деко, застелений промасленим пергаментом, у вигляді котлет. Прибрати в духовку, розігріту до 180 градусів.
Запікати кальмарові котлети 40 – 45 хвилин.
З креветок і кальмарів
Інгредієнти:
- тушки свіжомороженого кальмара – 4 шт.;
- очищені дрібні креветки – 100 г;
- яйця – 1 шт.;
- часникова сіль – за смаком;
- борошно – ½ ст.;
- масло – для смаження котлет.
Приготування:
- Очищені, промиті тушки відправити в кухонний процесор. Збити в пристрої до однорідності.
- Додати в масу дрібно порізані креветки, вміст сирого яйця і часникову сіль за смаком.
- Добре все вимісити.
- Сформувати котлети і кожну запанірувати в борошні.
- Засмажити частування на добре розігрітому маслі до готовності і рум’яності.
Подати страву до столу з гострим соусом на основі томатної пасти.
Рибні котлетки з кальмарами
Інгредієнти:
- тушки кальмарів – 3 – 4 шт.;
- філе минтая – 600 – 650 г;
- цибуля – 200 г;
- яєчні білки – 2 шт.;
- білий хліб – 100 г;
- молоко – 150 мл;
- крихта сухарів – 50 г;
- сіль.
Приготування:
- Довести воду до закипання. Занурити в неї очищені тушки кальмарів і відразу зняти з плити. Накрити морепродукт у воді кришкою і залишити в такому вигляді хвилин на 10 – 12.
- Кальмарів порізати шматочками. Таким же чином подрібнити і рибне філе.
- Разом продукти пропустити через м’ясорубку.
- Потім через неї ж провернути цибулю, а також заздалегідь розмочений в молоці і віджатий хліб.
- З’єднати інгредієнти разом.
- Посолити масу і вбити в неї білки. Не варто додавати в такий фарш приправи, вони переб’ють ніжний кальмаровый смак.
- Сформувати з маси невеликі котлетки, кожну з яких обваляти в крихті сухарів.
Обсмажити частування до рум’яності на будь-якому гарячому жирі. Подати з відварною картоплею і зеленню.
У духовці під сиром
Інгредієнти:
- тушки кальмарів – 800 г;
- цибуля – 100 г;
- вершкове масло – 2 десертні ложки;
- сир (в тертому вигляді) – 1 ст.;
- зелень свіжої петрушки – 50 г;
- батон – 3 – 4 шматочка;
- сире яйце – 1 шт.;
- ароматна сіль – за смаком.
Приготування:
- Очистити морепродукти від плівок. Пропустити разом з шматочками цибулі через м’ясорубку.
- Додати розмочений в теплій воді і віджатий батон, ароматну сіль, вміст сирого яйця, більшу частину розм’якшеного масла.
- Всипати в масу рубану петрушку, і все добре перемішати.
- Сформувати коржі і викласти їх у форму для запікання, змащену залишилися олією.
- Запікати частування в духовці при 180 градусах 17 – 20 хвилин.
- За кілька хвилин до готовності засипати блюдо сиром і дочекатися його розплавлення.
По такому рецепту також можна приготувати котлети з кальмарів, відразу додавши подрібнений сир у фарш.
Як смажити котлети з манкою
Інгредієнти:
- кальмари – 1 кг;
- білий вчорашній хліб – 200 г;
- молоко для розмочування хліба;
- сухарна крихта – 1 ст.;
- цибуля – 1 головка;
- манка – 3 десертні ложки;
- свіжий часник – 3 – 4 зубки;
- часникова сіль і спеції.
Приготування:
- Хліб розмочити у воді. Віджати.
- Один зубок часнику розім’яти і відправити до хліба.
- Часник дрібно порізати і разом з цибулею обсмажити до рум’яності.
- Тушки кальмарів розрізати. Очистити. Обшпарити окропом і пропустити через м’ясорубку разом з хлібом і засмажкою.
- Додати часникову сіль, спеції, манку.
- Зліпити коржі і обваляти їх в сухарній крихті.
Смажити котлети на великій кількості розігрітої олії до рум’яності і готовності.
Для смачного обговорюваного страви дуже важливо правильно вибрати морепродукти. Кальмари не повинні бути неодноразово розморожені і заморожені назад. Інакше котлети з такого продукту вийдуть сухими та/або будуть сильно розпадатися при обсмажуванні.