Апетитні ситні котлетки можна готувати не тільки з м’ясного, але і з овочевого фаршу. Особливо вдалими виходять котлети з капусти. Найсмачніший рецепт їх можна вибрати з представлених нижче варіантів.
Класичний рецепт котлет капустяних
Готову страву виходить хрустким, ніжним і відмінно поєднується з будь-якими м’ясними підливою. Для нього буде потрібно: 450 г білокачанної капусти, 4 ст. л. манки і панірувальних сухарів, 1 цибулину, 2 ст. л. густого майонезу, сіль, масло, гострі спеції.
Капуста натирається на самому великому полотні тертці, змішують з сіллю і вибраними приправами.
Цибулина дрібно шинкуется ножем і висипається до інших продуктів.
Залишилося додати в масу майонез і манну крупу. Інгредієнти активно перемішуються ложкою, після чого фарш залишається на 25 хвилин до розбухання манки.
З отриманої маси формуються невеликі котлетки, кожна з яких зі всіх сторін обвалюється в сухарях.
При бажанні готове частування після обсмажування можна ще і тушкувати в томатному соку.
Рецепт приготування з цвітної капусти
Готувати смачні рум’яні котлетки можна і з кольорового овоча. Для цього буде достатньо 1 капустяного качана. Також потрібно взяти: 2 курячих яйця, 2 ст. л. борошна, олію, суміш перців, сіль.
Вилок овоча акуратно розбирається на суцвіття, після чого відварюється до м’якості в підсоленій воді. Дуже важливо не переварити продукт, щоб він не перетворився у кашу.
Готовий овоч відкидається на друшляк і переноситься в зручну посуд для замішування фаршу.
Товкачиком суцвіття перетворюються в пюре. Не варто використовувати для цього блендер.
В овочеву масу додається сіль і суміш перців.
У фарш втручаються яйця.
Останній додається пшеничне борошно.
Продукти ретельно перемішуються до однорідності.
З маси формуються тонкі котлети з цвітної капусти і обсмажуються в розпеченому жирі з двох сторін.
Перед подачею страви до столу воно викладається на паперовий рушник.
Котлети з грибами
Більш ситним обговорюване овочеве блюдо зроблять гриби. Крім свіжих печериць (150 г), потрібно використовувати: 350 г молодої капусти, велика цибулина, 3 ст. л. манної крупи, 2 яйця, 120 мл молока, по щіпці меленої куркуми і червоного перцю, сіль, олія.
Овоч спочатку шинкуется соломкою, потім нарізають дрібними кубиками. Аналогічним чином слід вчинити з ріпчастою цибулею і грибами. До речі, для такого рецепта цілком підійдуть і заморожені печериці.
Капуста перекладається в товстостінний посуд, солиться, заливають молоком і гаситься на самому маленькому вогні під закритою кришкою.
Гриби з цибулею обсмажуються до прозорості останнього.
У майже готову капусти додається манка, після чого суміш залишають на вогні ще на пару хвилин до розбухання крупи.
Остиглий тушкований овоч ретельно перемішується з піджаркою.
Залишилося додати у фарш яйця і приправи.
Щоб маса стала досить густий, після перемішування вона забирається на півгодини на холод.
Смажаться котлети з двох сторін на жирі або маслі.
Подається страва з соусом із сметани з дрібно нарубаною зеленню.
З додаванням картоплі
Це легке і швидке частування відмінно замінить гарнір. Воно поживне і смачне. Крім картоплі (5 шт.), знадобиться взяти: 800 г свіжої капусти, 2 білих цибулини, 1 яйце, 3 часникового зубчики, жменя панірувальних сухарів, сіль, олія.
Овоч ріжеться на великі частини, після чого він вариться в підсоленій киплячій воді, віджимається і подрібнюється за допомогою блендера.
Подрібнені зубки часнику і цибулю обсмажують на рослинному маслі.
Картопля з обсмаженими овочами перетворюється на пюре, солиться і при бажанні перчится.
Додається яйце.
Сформовані з овочевого фаршу котлетки обсмажуються до золотистої скоринки після обвалювання в сухарях.
Подається частування з часниковим соусом на основі майонезу.
Котлети з капусти з м’ясом
Овочеві котлети люблять не тільки вегетаріанці. Особливо, якщо до капусти (550 г) додати м’якоть яловичини (750 г). Також потрібно взяти: пару цибулин, яйце, 50 г манки, сіль, перець, олія.
Капуста дрібно рубається гострим ножем і заливається окропом. Після охолодження маса ретельно віджимається.
Ріпчасту цибулю пропускають через м’ясорубку разом з м’ясом.
У фарш додається розмокла капуста, яйце, сіль, перець, манка.
Через 15-20 хвилин можна формувати котлетки і готувати їх у панірувальних сухарях.
Перед подачею до столу страву поливається розтопленим вершковим маслом.
Найсмачніший рецепт з манкою
Манка є дуже частою складовою овочевих котлет, так як дозволяє зробити фарш більш густим і щільним.
Для такого рецепта крупи потрібно відразу 5 ст. л. А також: 650 г свіжої капусти, 2 цибулини, пара часникових зубків, 2 яйця, 40 г вершкового масла, пучок свіжої зелені, сіль, олія. Як приготувати капустяні котлети з манкою, розказано далі.
Вся капуста перетворюється на тонку соломку. Для цього можна використовувати і гострий ніж, і кухонний комбайн.
Подрібнений овоч вариться в киплячій воді 8 хвилин до м’якості. Час може змінюватись з урахуванням сорти капусти. Головне-не переварити овоч.
Цибулю дрібно ріжеться і пассеруется на вершковому маслі. Він повинен стати золотистим, але не підгоріти.
Залишилося додати манку, яйця, посолити фарш і можна формувати з нього мініатюрні котлети.
Манну крупу можна замінити також вівсяними пластівцями.
Дієтичні капустяні котлети
Котлети з капусти – відмінно страва для дієти. Воно допоможе позбутися зайвих кілограмів і при цьому не мучитися від голоду. Готується таке частування з: 450 г овоча, 5 ст. л. геркулеса, 1 яйця, солі.
Капуста ретельно миється, просушується паперовим рушником і натирається на тертці з самими мініатюрними осередками. Якщо вибрати спеціальну шатківницю, то не вдасться зробити страву ніжним.
В овочеву масу вбивається яйце, додається сіль і геркулес. Фарш потрібно ретельно вимісити, щоб він вийшов густим і однорідним.
Котлети випікаються в добре розігрітій духовій шафі на деку, змазаним олією. Можна накрити його фольгою.
Подається страва з нежирної підсоленою сметаною.
З фаршем та сиром
Такі котлетки подобаються і дорослим і дітям. Вони є відмінною альтернативою звичному м’ясної страви і чудово поєднуються з будь-якими гарнірами. Для таких котлет потрібно взяти: 350 г капусти, моркву, 150 г фаршу з будь-якого м’яса, 120 г твердого сиру, 1 яйце, 70 мл жирного кефіру, 180 г борошна, сіль, перець, олія.
Капуста натирається на дрібній тертці, а сир і морква – на середній.
Підготовлені овочі і молочний продукт змішуються з фаршем.
У миску з продуктами вливається кефір, додається сіль, перець.
Залишилося додати до овочевої маси борошно і яйце, а потім ретельно вимішати її.
Сформовані котлетки обвалюються в борошні і обсмажуються на олії.
Готові капусники також можна згасити пару хвилин в сметані.
Рецепт від Юлії Висоцької
Цей відомий рецепт від Юлії Висоцької дуже люблять сучасні господині. Він простий і дозволяє приготувати дуже смачну страву. Для цього використовується: 350 г свіжої капусти, 60 г манки, 1 яйце, 1,5 ст. овочевого бульйону, сіль, спеції, олія.
Капуста миється, обсушивается паперовим рушником і подрібнюється блендером.
У масу вбивається яйце, додається манка. Продукти ретельно перемішуються і залишають на 12 хвилин. За цей час крупа повинна набрякнути.
Рослинне масло в сковороді добре розігрівається, і в нього викладаються сформовані з овочевого фаршу котлети. Смажиться частування до рум’яності з обох сторін.
Далі в сковороду вливається бульйон (можна використовувати і м’ясної), в якому блюдо гаситься ще 7-10 хвилин.
Подаються капустяні котлети з будь-яким соусом на основі сметани або несолодкого йогурту.