Котлети з картоплі – бюджетний варіант приготування овочевого блюда, яке буде імпонувати не тільки вегетаріанцям, але діткам і дорослим. Такі котлети неймовірно смачні, їх можна готувати не лише за класичною технологією, а ще додаючи гриби, сир, капусту, шпинат, сайру. Страву можна приготувати в духовці або під ніжним і в той же час пікантним сметанно-томатним соусом. У статті подано 10 варіантів приготування, кожен з яких здатний урізноманітнити раціон харчування.
Котлети з картоплі — класичний рецепт
Приготувати картопляні котлети можна дуже швидко. Ця їжа не вимагає великих витрат часу, коштів, а ще вона вразить неймовірним смаком. Скільки б не було інтерпретацій приготування того чи іншого блюда, класичний варіант завжди актуальний.
Компоненти:
- 0,5 кг картоплі;
- 2 ст. ложки борошна;
- 2 ст. ложки соняшникової олії;
- панірувальні сухарі;
- спеції.
Приготування:
- Заздалегідь очищену картоплю відварити і зцідити виварку.
- Додаємо рослинне масло, борошно, спеції, ретельно розминаємо.
- Формуємо котлети, обкачуємо в паніровці, обсмажуємо обидві сторони.
- Готово, можна подавати до столу.
З додаванням грибів
Картопляні котлети з додаванням грибів здивують незвичайним смаком. З-за відсутності м’ясних продуктів блюдо користується великою популярністю у прихильників вегетаріанства, але любителі м’ясних продуктів також по справедливості його оцінять.
Компоненти:
- 0,5 кг картоплі;
- 0,2 кг печериць;
- 1 ст. ложка борошна;
- соняшникова олія;
- спеції.
Приготування:
- Картопля очищаємо, відварюємо, зціджуємо, отминаем, додаємо борошно.
- Пластинки очищених грибів підсмажуємо, заправляємо спеціями.
- Беремо в руку ложку пюре, формуємо кружечок, кладемо гриби, заліплюємо. Сформовану корж обсмажуємо з двох сторін.
Готуємо з картопляного пюре в духовці
Котлети з картоплею в духовці дуже ароматні і дієтичне, з-за відсутності жиру.
Компоненти:
- 1 кг картоплі;
- 1 цибуля;
- 1 ст. ложка вершкового масла;
- 0,1 л молока;
- 1 яйце;
- 1 склянка сметани;
- 2 мариновані огірки;
- 2 ст. ложки борошна;
- 2 ст. ложки соняшникової олії;
- панірувальні сухарі;
- спеції.
Приготування:
- Картоплю відварюємо, розминаємо, додаємо олію, спеції.
- Подрібнену цибулю пасеруємо, додаємо картоплю, гаряче молоко, борошно.
- Формуємо котлети, обкачуємо в збитому яйці і панірувальних сухарях по черзі. Викладаємо на деко.
- Запікати слід півгодини при 180 С.
- Огірки дрібно нарізаємо, додаємо в сметану, змішуємо.
- Перед подачею поливаємо соусом.
Щоб страва була ще більш ароматним, посипте його рубаною зеленню.
Котлети з картоплею і фаршем
Котлети з картоплею і фаршем більш ситні, ніж в класичному варіанті приготування, вони неодмінно сподобаються любителям м’яса.
Компоненти:
- 1 кг картоплі;
- 0,5 кг свинини;
- 2 цибулі;
- 1 ст. ложки борошна;
- 2 яйця;
- спеції.
Приготування:
- Картоплю і м’ясо відварюємо окремо один від одного. Потім розминаємо картоплю, свинину перемелюємо.
- Цибулю подрібнюємо і обсмажуємо.
- Картопля з’єднуємо з цибулею, яйцями, борошном, спеціями.
- Формуємо котлети в середині з фаршем, обсмажуємо обидві сторони і подаємо до столу.
В сметанно-томатному соусі
Котлети в сметано-томатному соусі не тільки апетитно звучать, їх злегка пікантний присмак зачарує всіх, хто спробує неймовірне блюдо.
Компоненти:
- 0,5 кг картоплі;
- 2 ст. ложки борошна;
- 2 ст. ложки соняшникової олії;
- 0,1 л сметани;
- 0,1 л томатної пасти;
- спеції.
Приготування:
- Картопляне пюре заправляємо спеціями, при необхідності додаємо борошно.
- Обсмажуємо обидві сторони на розігрітій сковороді до появи скоринки.
- Змішуємо сметану і томатну пасту, заливаємо соусом і тушкуємо 15 хвилин. Подаємо до столу гарячим.
З сирною начинкою
Котлети з картоплі з сирною начинкою дивують. Розплавлений сир при подачі в котлетах робить страву вишуканим.
Компоненти:
- 0,5 кг картоплі;
- 1 яйце;
- 0,2 кг твердого сиру;
- 1 ст. ложка борошна;
- соняшникова олія;
- спеції.
Приготування:
Для цієї страви прекрасно підійде моцарелла, це благородний сир, який зробить блюдо особливим.
- Картоплю чистимо, варимо, мнемо, додаємо борошно, яйце і спеції. Вимішуємо.
- Сир нарізаємо брусочками.
- З картопляного пюре формуємо котлети, всередину яких поміщаємо брусок сиру.
- Обсмажуємо з обох сторін. Подавати виключно в гарячому вигляді.
Котлети з картоплі і капусти
Ніжна тушкована капуста відтінятиме смак картоплі. Таке блюдо неодмінно буде родзинкою на вашому столі.
Компоненти:
- 1 кг картоплі;
- ½ Капусти;
- 1 цибуля;
- 1 ст. ложка борошна;
- 1 яйце;
- спеції.
Приготування:
- Картоплю відварюємо, з допомогою маточки розминаємо.
- Цибулю подрібнюємо і обсмажуємо.
- Капусту дрібно шаткуємо, додаємо до цибулі, приправляємо спеціями, тушкуємо 20 хвилин. Після цього зливаємо зайву рідину.
- Картопля змішуємо з яйцями, борошном, спеціями.
- Формуємо котлети, в середину кладемо трохи капусти, обсмажуємо з двох сторін, подаємо до столу.
Рецепт з сирої картоплі
Даний рецепт займає трохи більше часу: по-перше, сиру картоплю важче подрібнити, а по-друге, вона довше готується.
Компоненти:
- 0,5 кг картоплі;
- 3 ст. ложки борошна;
- 2 яйця;
- панірувальні сухарі;
- спеції.
Приготування:
- Очищену картоплю натираємо на дрібній тертці або подрібнюємо за допомогою кухонної машини.
- Відціджуємо рідина, додаємо спеції, яйця і борошно.
- Обкачуємо котлети з картоплі в панірувальних сухарях і обсмажуємо до готовності.
З сиром, шпинатом і часником
Цей рецепт страви особливий і надзвичайно корисний. Шпинат і часник містять безліч вітамінів, які зміцнюють імунітет і поліпшують загальний стан організму.
Компоненти:
- 0,5 кг картоплі;
- 0,2 кг сиру;
- 0,2 кг шпинату;
- 3 ст. ложки борошна;
- 2 яйця;
- 3 зубці часнику;
- спеції.
Приготування:
- Сиру картоплю подрібнюємо брандером або з допомогою терки разом з часником, зливаємо рідину.
- Шпинат дрібно нарізаємо, тушкуємо 10 хвилин, додаємо до картоплі. Заправляємо спеціями, додаємо яйця, подрібнений сир, борошно.
- Формуємо котлети, підсмажуємо з двох сторін до готовності.
Котлети з картоплі з сайрою
Котлети з картоплі з сайрою – це щось новеньке, але, незважаючи на це, вони обов’язково сподобаються не тільки рідним, але й гостям.
Компоненти:
- 0,3 кг картоплі;
- 1 баночка консервованої сайри;
- 1 цибуля;
- 0,1 л молока;
- 4 скибки білого хліба;
- 1 яйце;
- 0,1 кг рису вареного;
- панірувальні сухарі;
- спеції.
Приготування:
- Хліб замочуємо в молоці, картоплю натираємо.
- Зливаємо з сайри сік, перетираємо виделкою, додаємо до рису, змішуємо з картоплею, подрібненою цибулею.
- Заправляємо спеціями, додаємо хліб, яйце. Формуємо коржі.
- Обкачуємо котлети в сухарях, обсмажуємо. Можна подавати до столу.
Всі представлені унікальні рецепти. Кожне з приготованих страв дивує особливим смаком. Класичний рецепт завжди простий у приготуванні, а варіант з начинками буде балувати аппетитностью. Котлети в духовці дієтичні, багаті вітамінами, а під сметанно-томатним соусом вражають легкої пікантністю.
Всі інтерпретації приготування особливі, тому хороша господиня знайде саме той варіант, який припаде їй до душі.