Котлети з картопляного пюре – 10 рецептів приготування

Яких тільки способів приготування картоплі не існує! З цього універсального овоча можна зробити навіть котлети. Якщо доповнити їх смачною начинкою, вийде ситне блюдо для повноцінного обіду або навіть незвичайне гаряче для святкового столу. Як правильно готувати котлети з картопляного пюре, розберемося далі.

Котлети з картопляного пюре — простий рецепт

Склад продуктів: 7-8 середніх картоплин, велике яйце, кам’яна сіль, 1 ст. л. борошна + ще трохи для обвалки, спеції.

  • Щоб приготувати картопляні котлети, насамперед потрібно зварити овоч до м’якості. Краще всього відразу посолити воду.
  • Далі, рідина зливається і продукт розминається з сирим яйцем.
  • Маса за смаком досаливается і в неї всипається спеціальна приправа для картоплі.
  • У готове пюре вводиться борошно. Її кількість, можливо, доведеться збільшувати або зменшувати. У підсумку в тарілці повинна виявитися пружна маса, зручна для ліплення.
  • З фаршу формуються котлети, які обвалюються в залишилася борошні. Ще смачніше панірувати їх в сухарній крихті.
  • Обсмажуються заготовки в розігрітому маслі.
  • Подається частування з будь-яких м’ясних або рибних доповненням. Можна просто полити його грибним соусом.

    З начинкою з грибів

    Склад продуктів: 1,5 кіло картоплі, півкіло грибів (краще всього, печериць), цибулина, маленьке яйце, 6-7 ст. л. борошна і сухарна крихта для панірування, 2 невеликі морквини, сіль, приправи.

  • Коренеплоди прямо в шкірці варяться до м’якості. Далі, картопля разом з морквою чиститься і пропускається через м’ясорубку. Для цієї ж мети можна використовувати блендер.
  • Маса солиться, присипається борошном і приправами. Після, у неї втручається сире яйце. Саме цей інгредієнт запобіжить можливе «розповзання» котлет надалі.
  • Дрібно нарізані гриби і цибулю обсмажують на сковорідці до готовності. Начинка солиться, перчится або присмачується будь-якими спеціями. Залишається лише її остудити. Якщо піджарка вийшла занадто жирної, варто викласти її на кілька шарів паперових рушників.
  • З овочевого пюре ліпляться овальні котлети, які фаршируються цибульно-грибною сумішшю і обвалюються в крихті з сухарів.
  • Заготовки обсмажуються на розпеченому маслі до рум’яної скоринки, після чого подаються до столу.

    Дивіться також:  Долма у виноградних листках – 5 рецептів

    Картопляні котлети з фаршем

    Склад продуктів: 270-290 г фаршу з свинини або курки, жовток одного яйця, півкіло картоплі, 3-4 великі ложки борошна, цибулина, шматочок вершкового масла, сіль, часник за смаком, олія.

  • Заздалегідь зварена і повністю охолола картопля перетворюється на пюре з сіллю, борошном і жовтком. Не можна використовувати блендер.
  • Фарш з подрібненою цибулею і розчавленим часником обсмажується на суміші вершкового масла і олії. Начинка солиться.
  • З картоплі формуються коржі, які фаршируються м’ясом.
  • Апетитні котлети з фаршем і пюре з картоплі смажаться на розпеченому маслі по 6-7 хвилин з кожного боку.

    Пісні котлети

    Склад продуктів: 4-5 картопляних бульб, сіль, цибулина, сухарна крихта.

  • Картопля чиститься і вариться до готовності. Щоб прискорити процес, варто заздалегідь нарізати її шматочками.
  • Вода з каструлі повністю зливається, а вміст добре розминається виделкою і солиться.
  • Сюди ж викладаються кубики цибулі, пасеровані на пісному маслі.
  • Картопля ще раз добре розминається.
  • З маси формуються котлети, обвалюються в крихті з сухарів і смажать з обох боків до рум’яного кольору.

    Варіант начинки з ковбасою

    Склад продуктів: половина склянки борошна, велике яйце, 330 г готового пюре з картоплі, часник за смаком, 70 г ковбаси, свиняче сало для смаження, шматочок вершкового масла, сіль, спеції.

  • Ковбаса (підходить будь-яка) ріжеться невеликими кубиками і злегка обсмажується разом з подрібненим часником.
  • Картопля розігрівається, в неї додається масло, яйце і половину заготовленої кількості борошна. Овочеве пюре ще раз розминається з усіма інгредієнтами.
  • У цю масу відправляється ковбаса з часником, а також сіль і спеції за смаком.
  • На розтопленому свинячому жирі готуються котлетки. Після обжарювання вони викладаються на паперові серветки.
  • При бажанні ковбасу можна не додавати в «фарш», а використовувати в якості начинки для коржів.

    З сиром

    Склад продуктів: 70 г напівтвердого або твердого сиру, трохи більше півкіло картоплі, сіль, невелике яйце, 3-4 ст. л. борошна, приправи.

    Дивіться також:  Курник: класичний рецепт приготування і 8 варіантів

  • Картопля відварюється в окропі з сіллю до м’якості, після чого м’ялкою перетворюється на пюре.
  • Воно присмачується приправами, посипається сіллю і тертим сиром.
  • Сюди ж додається борошно і яйце.
  • Після чергового перемішування з картопляно-сирної маси формуються котлети.
  • Їх потрібно обсмажити до красивої скориночки з двох сторін.
  • Смачно подавати готові котлети з картопляного пюре з сиром з часниковим соусом.

    З овочевим фаршем

    Склад продуктів: 4 великі картоплини, кам’яна сіль, морква, 3 стебла зеленої цибулі, 1 ріпчаста цибулина, суміш перців, 5 великих ложок борошна, солодкий болгарський перець.

  • Картопля відправляється варитися до м’якості.
  • Поки готується основа, можна зайнятися начинкою. Для цього подрібнені цибуля та морква обсмажуються разом на розігрітому жирі. До них додається подрібнена зелень і дрібні кубики солодкого перцю.
  • Вміст сковорідки солиться, приправляється сумішшю мелених перців і нудиться на вогні, поки всі компоненти не розм’якшаться.
  • Готова картопля солиться, доповнюється половиною обсягу заготовленої борошна і перетворюється на пюре товкачиком.
  • З отриманої маси формуються коржі, які начинюються овочевий сумішшю зі сковороди.
  • Заготовки для котлет обвалюються в залишилася борошні і смажать на розпеченій сковорідці з маслом до готовності.

    Биточки з курячим фаршем

    Склад продуктів: велика цибулина, 12 середніх картоплин, півкілограма курячого фаршу, сіль, 14 великих ложок сухарній крихти, 80 г вершкового масла, повну склянку жирного молока, 2 маленьких яйця, часник за смаком, прованські трави.

  • Картопля чиститься, заливається водою і відправляється варитися. Після закипання в рідину можна відправити пару лаврових листочків.
  • Коли овоч розм’якшиться, його потрібно пюрировать з яйцем і половиною сухарної крихти (лаврушка викидається). До картоплі також вливається молоко, додається масло і сіль.
  • На олії до рум’яності обсмажуються кубики цибулі. Потім до них додається фарш, подрібнений часник, трави і сіль.
  • Коли начинка буде повністю готова, можна ліпити котлети, викладаючи на картопляну основу приблизно по великій ложці фаршу і щільно скріплюючи краю.
  • Дивіться також:  Холодець з яловичини – 8 рецептів приготування

    Заготовки умочують в збите яйце і панируются в сухарній крихті, після чого обсмажуються до рум’яності.

    Зрази з картоплі з капустою

    Склад продуктів: велике яйце, 6-7 середніх картоплин, сіль, півкіло білокачанної капусти, 6-7 ст. л. борошна, цибулина.

  • Зварена до м’якості і ще тепла картопля пюрируется з сіллю, борошном і яйцем.
  • Для начинки гаситься мелконашинкованная капуста з кубиками цибулі і сіллю.
  • З картопляного «тесту» ліпляться котлети, які фаршируються овочевий начинкою. Потім обваляти їх у борошні або крихті з сухарів.
  • Смажаться котлети з начинкою по 3-4 хвилини з кожного боку, після чого викладаються на паперові серветки.

    Картопляно-сирні зрази з яйцем і цибулею

    Склад продуктів: 170 г заздалегідь звареної картоплі, сіль, 230 г сиру, 40 г вершкового масла, відварене яйце, велика ложка манної крупи, 3-4 пера зеленого цибулі, 1 ч. л. крохмалю, панірувальні сухарі.

  • Картопля розминається товкачиком, солиться і перемішується з сиром. Сюди ж відправляється манка, крохмаль і половина олії. Маса вимішується руками.
  • Крупно нарізати варене яйце. Зелену цибулю дрібно шинкуется. У цю суміш вливається залишився розтоплене масло.
  • З картопляно-сирного тіста формуються зрази, які фаршируються начинкою з яйця і цибулі.
  • Заготовки панируются в сухарній крихті і смажаться в розпеченому маслі до готовності.

    Як правильно формувати?

    Щоб котлети з картоплі було легко ліпити, обов’язково потрібно правильно приготувати основу, додавши в неї скріплюють компоненти. Зазвичай це яйце або тільки жовток, а також борошно або сухарна крихта. Кількість сухого інгредієнта можна регулювати на око, намагаючись зліпити отриману масу в щільну котлетку.

    Будь-які зрази завжди робляться з гарячого картоплі. Охолоджена маса втрачає здатність добре склеюватися. Крім того, полегшує ліплення змочування рук в холодній воді.

    Спочатку прямо на долоні розкочується досить товста овочева коржик. Потім на її середину начинку. Краї коржі щільно защипываются, а центр приминається, щоб вийшла рівна красива котлетка.

    Прокрутка до верху