Котлети з картопляного пюре – 10 рецептів приготування
Яких тільки способів приготування картоплі не існує! З цього універсального овоча можна зробити навіть котлети. Якщо доповнити їх смачною начинкою, вийде ситне блюдо для повноцінного обіду або навіть незвичайне гаряче для святкового столу. Як правильно готувати котлети з картопляного пюре, розберемося далі.
Котлети з картопляного пюре — простий рецепт
Склад продуктів: 7-8 середніх картоплин, велике яйце, кам’яна сіль, 1 ст. л. борошна + ще трохи для обвалки, спеції.
Щоб приготувати картопляні котлети, насамперед потрібно зварити овоч до м’якості. Краще всього відразу посолити воду.
Далі, рідина зливається і продукт розминається з сирим яйцем.
Маса за смаком досаливается і в неї всипається спеціальна приправа для картоплі.
У готове пюре вводиться борошно. Її кількість, можливо, доведеться збільшувати або зменшувати. У підсумку в тарілці повинна виявитися пружна маса, зручна для ліплення.
З фаршу формуються котлети, які обвалюються в залишилася борошні. Ще смачніше панірувати їх в сухарній крихті.
Обсмажуються заготовки в розігрітому маслі.
Подається частування з будь-яких м’ясних або рибних доповненням. Можна просто полити його грибним соусом.
З начинкою з грибів
Склад продуктів: 1,5 кіло картоплі, півкіло грибів (краще всього, печериць), цибулина, маленьке яйце, 6-7 ст. л. борошна і сухарна крихта для панірування, 2 невеликі морквини, сіль, приправи.
Коренеплоди прямо в шкірці варяться до м’якості. Далі, картопля разом з морквою чиститься і пропускається через м’ясорубку. Для цієї ж мети можна використовувати блендер.
Маса солиться, присипається борошном і приправами. Після, у неї втручається сире яйце. Саме цей інгредієнт запобіжить можливе «розповзання» котлет надалі.
Дрібно нарізані гриби і цибулю обсмажують на сковорідці до готовності. Начинка солиться, перчится або присмачується будь-якими спеціями. Залишається лише її остудити. Якщо піджарка вийшла занадто жирної, варто викласти її на кілька шарів паперових рушників.
З овочевого пюре ліпляться овальні котлети, які фаршируються цибульно-грибною сумішшю і обвалюються в крихті з сухарів.
Заготовки обсмажуються на розпеченому маслі до рум’яної скоринки, після чого подаються до столу.
Склад продуктів: 270-290 г фаршу з свинини або курки, жовток одного яйця, півкіло картоплі, 3-4 великі ложки борошна, цибулина, шматочок вершкового масла, сіль, часник за смаком, олія.
Заздалегідь зварена і повністю охолола картопля перетворюється на пюре з сіллю, борошном і жовтком. Не можна використовувати блендер.
Фарш з подрібненою цибулею і розчавленим часником обсмажується на суміші вершкового масла і олії. Начинка солиться.
З картоплі формуються коржі, які фаршируються м’ясом.
Апетитні котлети з фаршем і пюре з картоплі смажаться на розпеченому маслі по 6-7 хвилин з кожного боку.
Пісні котлети
Склад продуктів: 4-5 картопляних бульб, сіль, цибулина, сухарна крихта.
Картопля чиститься і вариться до готовності. Щоб прискорити процес, варто заздалегідь нарізати її шматочками.
Вода з каструлі повністю зливається, а вміст добре розминається виделкою і солиться.
Сюди ж викладаються кубики цибулі, пасеровані на пісному маслі.
Картопля ще раз добре розминається.
З маси формуються котлети, обвалюються в крихті з сухарів і смажать з обох боків до рум’яного кольору.
Варіант начинки з ковбасою
Склад продуктів: половина склянки борошна, велике яйце, 330 г готового пюре з картоплі, часник за смаком, 70 г ковбаси, свиняче сало для смаження, шматочок вершкового масла, сіль, спеції.
Ковбаса (підходить будь-яка) ріжеться невеликими кубиками і злегка обсмажується разом з подрібненим часником.
Картопля розігрівається, в неї додається масло, яйце і половину заготовленої кількості борошна. Овочеве пюре ще раз розминається з усіма інгредієнтами.
У цю масу відправляється ковбаса з часником, а також сіль і спеції за смаком.
На розтопленому свинячому жирі готуються котлетки. Після обжарювання вони викладаються на паперові серветки.
При бажанні ковбасу можна не додавати в «фарш», а використовувати в якості начинки для коржів.
З сиром
Склад продуктів: 70 г напівтвердого або твердого сиру, трохи більше півкіло картоплі, сіль, невелике яйце, 3-4 ст. л. борошна, приправи.
Картопля відварюється в окропі з сіллю до м’якості, після чого м’ялкою перетворюється на пюре.
Воно присмачується приправами, посипається сіллю і тертим сиром.
Сюди ж додається борошно і яйце.
Після чергового перемішування з картопляно-сирної маси формуються котлети.
Їх потрібно обсмажити до красивої скориночки з двох сторін.
Смачно подавати готові котлети з картопляного пюре з сиром з часниковим соусом.
З овочевим фаршем
Склад продуктів: 4 великі картоплини, кам’яна сіль, морква, 3 стебла зеленої цибулі, 1 ріпчаста цибулина, суміш перців, 5 великих ложок борошна, солодкий болгарський перець.
Картопля відправляється варитися до м’якості.
Поки готується основа, можна зайнятися начинкою. Для цього подрібнені цибуля та морква обсмажуються разом на розігрітому жирі. До них додається подрібнена зелень і дрібні кубики солодкого перцю.
Вміст сковорідки солиться, приправляється сумішшю мелених перців і нудиться на вогні, поки всі компоненти не розм’якшаться.
Готова картопля солиться, доповнюється половиною обсягу заготовленої борошна і перетворюється на пюре товкачиком.
З отриманої маси формуються коржі, які начинюються овочевий сумішшю зі сковороди.
Заготовки для котлет обвалюються в залишилася борошні і смажать на розпеченій сковорідці з маслом до готовності.
Биточки з курячим фаршем
Склад продуктів: велика цибулина, 12 середніх картоплин, півкілограма курячого фаршу, сіль, 14 великих ложок сухарній крихти, 80 г вершкового масла, повну склянку жирного молока, 2 маленьких яйця, часник за смаком, прованські трави.
Картопля чиститься, заливається водою і відправляється варитися. Після закипання в рідину можна відправити пару лаврових листочків.
Коли овоч розм’якшиться, його потрібно пюрировать з яйцем і половиною сухарної крихти (лаврушка викидається). До картоплі також вливається молоко, додається масло і сіль.
На олії до рум’яності обсмажуються кубики цибулі. Потім до них додається фарш, подрібнений часник, трави і сіль.
Коли начинка буде повністю готова, можна ліпити котлети, викладаючи на картопляну основу приблизно по великій ложці фаршу і щільно скріплюючи краю.
Заготовки умочують в збите яйце і панируются в сухарній крихті, після чого обсмажуються до рум’яності.
Зрази з картоплі з капустою
Склад продуктів: велике яйце, 6-7 середніх картоплин, сіль, півкіло білокачанної капусти, 6-7 ст. л. борошна, цибулина.
Зварена до м’якості і ще тепла картопля пюрируется з сіллю, борошном і яйцем.
Для начинки гаситься мелконашинкованная капуста з кубиками цибулі і сіллю.
З картопляного «тесту» ліпляться котлети, які фаршируються овочевий начинкою. Потім обваляти їх у борошні або крихті з сухарів.
Смажаться котлети з начинкою по 3-4 хвилини з кожного боку, після чого викладаються на паперові серветки.
Картопляно-сирні зрази з яйцем і цибулею
Склад продуктів: 170 г заздалегідь звареної картоплі, сіль, 230 г сиру, 40 г вершкового масла, відварене яйце, велика ложка манної крупи, 3-4 пера зеленого цибулі, 1 ч. л. крохмалю, панірувальні сухарі.
Картопля розминається товкачиком, солиться і перемішується з сиром. Сюди ж відправляється манка, крохмаль і половина олії. Маса вимішується руками.
Крупно нарізати варене яйце. Зелену цибулю дрібно шинкуется. У цю суміш вливається залишився розтоплене масло.
З картопляно-сирного тіста формуються зрази, які фаршируються начинкою з яйця і цибулі.
Заготовки панируются в сухарній крихті і смажаться в розпеченому маслі до готовності.
Як правильно формувати?
Щоб котлети з картоплі було легко ліпити, обов’язково потрібно правильно приготувати основу, додавши в неї скріплюють компоненти. Зазвичай це яйце або тільки жовток, а також борошно або сухарна крихта. Кількість сухого інгредієнта можна регулювати на око, намагаючись зліпити отриману масу в щільну котлетку.
Будь-які зрази завжди робляться з гарячого картоплі. Охолоджена маса втрачає здатність добре склеюватися. Крім того, полегшує ліплення змочування рук в холодній воді.
Спочатку прямо на долоні розкочується досить товста овочева коржик. Потім на її середину начинку. Краї коржі щільно защипываются, а центр приминається, щоб вийшла рівна красива котлетка.