З кролятини котлети виходять дуже ніжні і корисні. Їх смакові якості високо оцінять гурмани і адепти здорової їжі. Котлети з кролика, приготовані в безлічі різних варіацій, не тільки урізноманітнюють меню, але скрасять «кухонні» будні, адже готувати їх — одне задоволення!
Соковиті котлети з кролика на сковороді
Необхідні продукти:
- м’якоть кролятини — 900 г;
- 1 яйце;
- 1 цибулина;
- петрушка;
- суміш перців, сіль — за смаком;
- олія для смаження.
Технологія приготування:
- Зрізати з тушки кролика м’якоть і замочити м’ясо водою на півгодини. Так піде специфічний запах, і за рахунок підвищеної вологості фарш буде ніжніше.
- Віджати шматочки м’яса, пропустити їх через м’ясорубку разом з цибулиною.
- Подрібнити ножем дрібно петрушку, додати до фаршу. Вбити яйце.
- Для поліпшення смаку кладемо суміш перців або будь-які інші приправи, а також сіль.
- Один з найбільш важливих моментів в приготуванні котлет — заміс фаршу. Його потрібно довго заважати руками, щоб всі компоненти добре «скрепились».
- Коли фарш готовий, злегка змоченими руками формуємо кульки і паніруємо борошном.
- Залишилося посмажити заготовки на сильно розпеченій сковороді з обох сторін. Подавати з гарніром або овочами.
Панірувати котлети з кролятини можна в сухарях, борошні або подрібнених вівсяних пластівцях.
Покроковий рецепт в духовці
Завдяки духовці котлети виходять більш корисними і дієтичними. Хочете приготувати котлети в духовці на вечерю або для святкового застілля? Візьміть на замітку цей нескладний рецепт.
Необхідні продукти:
- м’якоть кролика — 1 кг;
- 1 картоплина;
- 1 яйце;
- цибулина;
- білий хліб — 1 шматок;
- 30 мл молока;
- сіль, спеції;
- вершкове масло — 25 р.
Технологія приготування:
- Приготувати фарш з м’яса кролика. Подрібнити через м’ясорубку цибулю, сиру картоплю і замочений молоком хліб. Можна додати шматочок сала, але тоді готові котлети вже не можна буде назвати дієтичними.
- З’єднати фарш з отриманою масою, вбити в нього яйце, приправити улюбленими спеціями і за смаком посолити.
- Добре перемішати готовий склад, сформувати тюфтельки і викласти їх на змащений маслом деко. Якщо боїтеся, що вони пристануть до аркуша, можна встелити його пергаментом або харчовою фольгою.
- Включити духовку, прогріти її, після чого запекти котлети до рум’яності.
Цей рецепт допустимо доповнити за смаком будь-якими соусами, овочами і сиром, тоді склад і смак буде більш вишуканими.
До м’яса кроля в якості приправ добре підходить суміш перців, майоран, розмарин, середньоазіатські трави.
Готуємо на пару в мультиварці для дітей
Мультиварка дозволяє готувати котлети з фаршу кролика, які можна давати дітям. Завдяки своїм якостям кролик засвоюється організмом майже на 90%, що дуже корисно для дитячого харчування. Приготувати парові котлети з кролятини можна швидко і легко!
Необхідні продукти:
- фарш з кролика — 500 г;
- маленька цибулина;
- манна крупа — 1,5 л;
- сіль за смаком;
- морква — 1 шт.
Технологія приготування:
- Щоб приготувати котлети для дітей, потрібен дуже добре подрібнений фарш. Його навіть можна додатково збити блендером – тоді маса буде ніжною, без великих шматочків.
- Всипати манку, сіль за смаком, але враховуючи, що готуєте для дітей.
- Змоченими руками сформувати невеликі кульки. Укласти їх на сітку для приготування на пару, налити в каструлю 1,5 склянки води і зверху поставити форму з м’ясними заготовками.
- Поруч викласти шматочки цибулі і моркви. Овочі додадуть м’ясу особливого смаку, а потім з них при бажанні можна буде приготувати овочеве пюре. Для цього після досягнення стравою готовності потрібно овочі подрібнити блендером.
- Включити режим «Варка на пару» і чекати, не піднімаючи кришку, поки мультиварка повідомить про закінчення заданої функції.
Рубані котлети з кролика
Необхідні продукти:
- м’якоть кролика — 800 г;
- 2 яйця;
- плавлений сирок — 2 шт;
- цибулина;
- олія для смаження;
- борошно — 3 – 4 ст. ложки;
- сіль, спеції.
Технологія приготування:
- М’ясо порубати гострим ножем до стану фаршу. Присолити, додати спеції і відставити у бік.
- Далі нарізати кубиками плавлений сирок. Натерти на тертці або дрібно подрібнити цибулину. З’єднати підготовлені продукти з фаршем і вбити яйця.
- Все добре перемішати, додати борошно. Повинна вийти котлетна маса.
- Формувати м’ясні кульки, злегка приплюснувши, і вмочати в панірування. Смажити котлети на сковороді до рум’яної скоринки з обох сторін.
Рубаний фарш вимагає більш тривалого готування. Щоб котлети вийшли не жорсткими, слід накривати періодично сковороду кришкою — це дозволить їм пропарити.
У простій паніровці
Сама звичайна і доступна паніровка — борошно, причому, вона може бути абсолютно будь-яка, пшенична, кукурудзяна, рисова, гречана або вівсяна.
Необхідні продукти:
- фарш з кролика — 1 кг;
- цибулина;
- 2 зубчики часнику;
- базилік;
- куряче яйце;
- сіль, приправи;
- борошно для панірування;
- олія для смаження.
Технологія приготування:
- До фаршу подрібнити цибулю з часником. Додати дрібно нарізаний базилік.
- Масу добре перемішати, посолити за смаком. Всипати приправи, вбити яйце і ще раз добре перемішати.
- Наліпити котлет і обваляти їх борошні. Смажити заготовки на сковороді під кришкою.
Паніровані котлети в борошні виходять смачними і рум’яними.
З начинкою з кабачків
Необхідні продукти:
- фарш кролячий з цибулею — 800 г;
- 4 яйця;
- кабачок — 180 г;
- сметана — 2 ст. л;
- борошно 3 ст. л;
- олія для смаження;
- сіль за смаком, спеції.
Технологія приготування:
- Для приготування таких котлет «з сюрпризом» береться кролячий фарш, до нього додається яйце, сіль і спеції. Все перемішується і відправляється на короткий відпочинок.
- У цей час слід натерти кабачок і підсолити. Коли овоч пустить сік, віджати масу, вбити туди жовток і всипати 1 – 2 ложки борошна. Начинка не повинна вийти рідкої, густоту регулюють борошном.
- З відпочив фаршу пора ліпити коржі. На кожну кладемо ложкою трохи начинки, після чого защипуємо заготовки, як пиріжки, і придавлюємо долонею.
- Смажити котлети будемо в клярі. Готуємо його з решти яєць, сметани, борошна і солі. Густота кляру повинна бути, як у жирної сметани.
- Залишається тільки вмочати швидко котлети в суміш з попереднього кроку і смажити на сильному вогні. Коли одна сторона буде рум’яної, слід накрити сковороду кришкою, злегка зменшити вогонь і смажити страву до готовності. Головне, щоб усередині пропікся кабачок.
Прості котлети з фаршу кролика
Неможливо назвати котлети з кролика складним стравою. Саме трудомістке в них — це фарш.
- М’ясо потрібно відокремити гострим ножем від кісток, пропустити через м’ясорубку або порубати.
- Решта — справа смаку. Додаємо цибулю, трохи часнику, картопля. Обов’язково вбиваємо яйце, хоча його можна замінити крохмалем.
- Панірувати можна в чому завгодно — у клярі, в сухарях, борошні.
- Смажити краще під кришкою, так як кролик сам по собі готується довше, ніж інше м’ясо.
Експериментуючи з добавками, спеціями або начинками, можна кожен раз готувати нову страву з кролика. Спробуйте і ви!