Смачні, ніжні, рум’яні, соковиті котлети – це прикраси для будь-якого столу. Самий легкий і ситний варіант – котлети з курячого фаршу. Рецепт їх простий, до них підійде абсолютно будь-який гарнір.
Котлети з курячого фаршу, смажені на сковороді
Вам знадобиться:
- молоко – 55 мл;
- цибуля – 1 шт.;
- фарш птиці – 0,5 кг;
- дві скибочки білого батона;
- чорний перець за смаком;
- одне яйце;
- масло рідке – 50 гр;
- сіль за смаком.
Як приготувати котлети на сковороді:
- У магазині продається готовий фарш, залишається тільки розморозити його.
- Якщо у вас є м’ясо курки, то пропустіть його через м’ясорубку. Ось і вийде фарш.
- Слідом відправте часточки очищеної цибулини і скибочки батона.
- Змішайте м’ясний фарш і цибулю з хлібом. Розбийте туди яйце, додайте сипучі інгредієнти.
- Змочіть руки водою і вимісіть однорідну масу.
- З неї ми формуємо грудочки за формою котлет.
- У фритюрі підігрійте соняшникову олію. В ньому ми і будемо готувати котлети з кожного боку до появи золотистого відтінку.
- Влийте в сковороду невелику кількість води. Тушкуємо страву під кришкою 15 хвилин.
- От і все. Залишилося подати соковиті, легкі котлетки з вашим улюбленим гарніром, прикрашені пряними травами. Приємного апетиту!
Рецепт для приготування в духовці
Ніякого масла, зайвого жиру. Добре подавати з картоплею.
Список продуктів:
- щіпка солі;
- одне яйце;
- фарш курячий – 0,8 кг;
- щіпка чорного меленого перцю.
Як приготувати котлети з курячого фаршу в духовці:
- Готовий фарш птиці викладаємо на тарілку, чекаємо, поки розморозиться.
- Насипаємо сіль з перцем і виливаємо яйце.
- Руками гарненько перемішуємо масу.
- Залишилося сформувати котлети, трохи обсипати борошном або манною крупою.
- Деко застеляємо пекарським папером.
- Прогріваємо духовку, ставимо деко і запікаємо протягом 30 хвилин.
- Коли перші 15 хвилин пройдуть, дістаньте ароматні котлети і переверніть на інший бік.
- Готуйте в духовці ще 15 хвилин.
З кабачками
Що потрібно взяти:
- дві часточки часнику;
- курячий фарш – 0,1 кг;
- одне куряче яйце;
- будь-які прянощі за смаком;
- два кабачка;
- сіль адигейська за смаком.
Спосіб приготування:
- Овочі очистіть від шкірки і лушпиння.
- Кабачки поріжте шматочками і натріть кожен на тертці. Видаліть сік з кабачкової маси.
- Покладіть кабачки фарш, насипте прянощі з сіллю і розбийте яйце.
- Перемішайте все до однорідного складу.
- Візьміть трохи фаршу в руки і відіжміть від соку, потім сформуйте котлети.
- Проробляйте цю операцію, поки фарш не закінчиться.
- Розжаримо сковороду з маслом і посмажте блюдо по 5 хвилин з кожного бочка.
- Налийте воду, закрийте кришкою і готуйте ще 10 хвилин.
Парові котлети в мультиварці
Це дієтичний спосіб приготування котлет. Вони не пересушується, залишаються м’якими і соковитими.
Компоненти рецепту:
- яйце – 1 шт.;
- філе – 0,4 кг;
- сіль за смаком;
- молоко – 100 мл;
- білих хліб – 4 шматочка;
- щіпка чорного перцю;
- цибуля – 1 шт.
Спосіб приготування:
- М’ясо птиці промити під краном, порізати шматочками і перетворити в фарш з допомогою м’ясорубки. Повторити процедуру з м’ясорубкою ще раз. Так фарш буде більш однорідним, без великих грудок.
- Хліб позбавити від шкірки, м’якоть замочити в молоці на 5 хвилин. Після цього віджимаємо хліб від рідини і перекладаємо у фарш.
- Очищену цибулину дрібно порубати.
- Пасеруємо його в мультиварці, налив трохи рослинного масла. Готується він у режимі «Випічка» або «Смаження» 5 хвилин.
- Перекласти смажену цибулю до фаршу, туди ж виливаємо яйце, насипаємо спеції.
- Миємо руки і вимішуємо масу.
- Після цього ліпимо биточки котлет.
- Укладаємо їх на спеціальну форму для пари і закладаємо в чашу мультиварки, в яку ми заздалегідь налили воду.
- Готуємо котлети в програмі «Пар» 20 хвилин.
- Готову страву можна подавати з рисом, картопляним пюре або гречкою. Можна полити нежирної сметаною. Приємного апетиту!
З вівсяними пластівцями
Вівсянка надає котлет міцність і форму, і страва не розвалиться у вас в руках.
Нам знадобиться:
- часник – 2 зубчики;
- одне куряче яйце;
- щіпка паприки;
- фарш – 0,5 кг;
- вівсянка – 80 гр;
- олія для смаження;
- молоко – 0,1 л;
- сіль за смаком;
- одна цибулина;
- щіпка чорного перцю.
Як готуються котлети з вівсяними пластівцями:
- Вівсяні пластівці насипати в глибоку миску розбиваємо в неї яйце і додаємо молоко. Перемішуємо і ставимо в бік на 30 хвилин.
- Подрібнюємо ножем почищену цибулину, часник продавлюємо в пресі і висипаємо до фаршу.
- За цей час маса вівсянки розбухне, її ми теж додаємо у фарш.
- Отриману масу замішуємо рука, змоченими у воді.
- Не забудьте насипати сіль, паприку і перець.
- Поки нагрівається сковорода з маслом, формуємо круглі котлетки і викладаємо на обжарку.
- Включаємо сильний вогонь і обсмажуємо з кожного бочка.
- Вийшли рум’яні, ніжні, ситні котлети. Приємного апетиту!
Ніжні курячі котлети з сиром
Список інгредієнтів:
- жменя панірувальних сухарів;
- сир – 100 гр;
- одна часточка часнику;
- сіль за смаком;
- філе птиці – 600 гр;
- щіпка чорного перцю.
Як приготувати котлети з курячого фаршу:
- Шматочки філе подрібнюємо в кухонному комбайні або проводимо через м’ясорубку.
- Очищаємо часниковий зубчик і дрібно рубаємо, висипаємо до м’яса.
- Насипаємо перець з сіллю. За бажанням можна додати й інші прянощі. Все перемішати.
- Сир ріжемо маленькими пластинками.
- З фаршу формуємо колобки, а з них коржики.
- Якщо під час ліплення м’ясо прилипає до рук, то змочіть руки водою.
- В середину коржа кладемо брусок сиру, акуратно загортаємо краю. Виходить котлетка. Обвалюємо її в панірувальних сухарях.
- Розжарюємо масло в сковороді і обсмажуємо наша страва з двох сторін, по 6 хвилин з кожного.
- От і все. Сир усередині котлети розплавився, і, відкусивши її, ви відчуєте ніжний смак. Приємного апетиту!
З додаванням манки
Склад рецепта:
- одне яйце;
- соняшникова олія – 60 мл;
- манна крупа – 100 гр;
- одна цибулина;
- прянощі за смаком;
- фарш курячий – 0,5 кг;
- трохи солі.
Алгоритм дій:
- Готовий фарш купуємо в магазині. У нього виливаємо сире яйце, насипаємо спеції і манну крупу.
- Дрібно шаткуємо очищену від лушпиння цибулину і кришимо в м’ясну масу.
- Перемішуємо все до однорідного складу.
- Вологими руками ліпимо грудочки у формі котлет.
- Викладаємо в сковороду з розпеченим маслом.
- На кожну сторону котлет йде 5 хвилин. У середньому блюдо смажиться 15 хвилин.
- Як тільки з’явиться рум’яна кірочка, викладаємо котлети на тарілку і подаємо з будь-яким гарніром.
З курячого фаршу з грибами
Основні продукти:
- фарш з курячого м’яса – 0,6 кг;
- печериці – 0,2 кг;
- цибуля – 2 шт.;
- соняшникова або оливкова олія.
Покрокова інструкція:
- Найкраще зробити фарш самим. Для цього кубики філе проводимо через м’ясорубку два рази.
- Слідом пускаємо часточки очищеної цибулини.
- Другу цибулини подрібнюємо ножем і пасеруємо в сковороді до появи золотистого кольору. Перекладіть масу в окрему тарілку.
- Рубаємо гриби на шматочки і завантажуємо в сковороду, наливаємо зверху 50 мл води і готуємо під кришкою 15 хвилин. Насипте сіль, прянощі, додайте цибулю з тарілки.
- Якщо у вас заморожені гриби, то воду наливати не потрібно.
- З м’ясного фаршу зробіть руками коржі пів сантиметра завтовшки.
- У її середину столовою ложкою покладіть грибну начинку. Загорніть її в коржик. Таким чином формується котлета.
- Налийте в сотейник 20 грамів масла, як тільки вона нагріється, викладіть вироби.
- Залийте 50 мл води, зменшіть потужність вогню і тушкуйте страва 10 хвилин з кожного боку.
Соковиті котлети з шматочками льоду
Котлети можуть легко перепалиться або підгоріти. Щоб вони залишалися максимально соковитими і ніжними з підсмаженою скоринкою, додаємо в них шматочки льоду.
Список продуктів:
- одне яйце;
- філе птиці – 0,5 кг;
- один часниковий зубчик;
- приправа каррі – 7 гр;
- дві цибулини;
- сіль і перець за смаком.
Покрокова інструкція:
- Куряче м’ясо рубаємо шматочками і проводимо через м’ясорубку двічі.
- Розбиваємо в м’ясну масу яйце і кришимо подрібнений часник.
- Одну з цибулин обробляємо на тертці і пересипаємо в фарш.
- Можете додати посічену свіжу зелень.
- Насипаємо сіль, каррі і мелений перець. Все перемішуємо.
- Основу для котлет закриваємо на годину в холодильнику.
- Заздалегідь придбайте кубики льоду. Ми викладаємо їх на сформовані котлети.
- Деко або форму для запікання оберігаємо від пригорання за допомогою рослинної олії.
- У нас залишилася ще одна цибулина. Ріжемо її кільцями і викладаємо на дно форми.
- Зверху закладаємо напівфабрикати.
- Запікаємо страву в прогрітій духовці протягом 40 хвилин.
- Цибулю, що знаходиться внизу, не дає їм пригоріти, а лід надає особливу соковитість і ніжність.
Як зробити в паніровці?
Панірувальні сухарі надають яству апетитну хрустку скоринку.
Базові інгредієнти рецепту:
- скибочка білого хліба;
- два яйця;
- філе курки – 1 кг;
- сухарі панірувальні – 150 гр;
- одна цибулина;
- майонез – 20 гр;
- будь-які прянощі на ваш смак.
Готуємо покроково:
- Промиємо під краном м’ясо, підсушити, нашинкуем на кубики, завантажуємо в м’ясорубку і перемелюємо в фарш.
- До нього виливаємо майонез, кришимо подрібнену цибулю і насипаємо прянощі.
- Масу перемішуємо руками і ставимо в прохолодне місце на півгодини.
- Виливаємо в миску яйця і злегка збовтуємо виделкою.
- З м’ясної маси ліпимо биточки котлет, опускаємо їх у яєчну масу, і обвалюємо в сухарях.
- Підігріваємо сковороду з налитим в неї маслом.
- Обсмажуємо, поки не утворюється апетитна скоринка, перевертаємо лопаткою на інший бік. Готуємо ще 6 хвилин.
- Залишається обсипати їх свіжою зеленню і подати з гарніром. Приємного апетиту!