Якщо раптом захотілося приготувати щось дуже смачне і швидке, то можна зробити котлети з курячої грудки. Варіацій приготування соковитих і смачних виробів безліч: можна зробити котлетки з грибами або сиром, по-французьки чи по-білоруськи, на сковорідці або в духовій шафі.
Класичні котлети з курячої грудки
Традиційний рецепт передбачає мінімальний продуктовий набір:
- куряча грудка;
- пара яєчок;
- цибулина;
- півсклянки борошна;
- сіль, спеції.
Сам процес, нескладний і швидкий, полягає в наступних діях:
Щоб видалити надлишки жиру, вироби викладають на паперові серветки на кілька хвилин.
Більш популярний в даний час рецепт, який багато хто вважають класичним, передбачає приготування страви з наступних продуктів:
- філе грудки – приблизно 750 г;
- хлібний м’якуш – близько 150 м;
- молоко – чверть склянки;
- цибулина;
- яйце;
- часник – пара зубчиків;
- сіль і спеції.
Основна відмінність від попереднього рецепту – в приготуванні фаршу: щоб котлетки вийшли більш соковитими і м’якими, додають вимочений в молоці хлібний м’якуш.
Поетапне приготування страви:
З додаванням грибів
Щоб приготувати курячі котлетки з грибочками, знадобляться наступні продукти:
- грудка куряча – 800 г;
- свіжі або розморожені печериці – 400 г;
- луковичка;
- яєчні білки – 4-6 шт.;
- ложка оливкової олії;
- спеції за смаком;
- пара ложок вівсяних висівок;
- вода, щоб висівки розмочити.
Приготування полягає в наступних діях:
Якщо котлети обсмажувати на сковороді, то вони будуть жирніше і соковитіше.
По-киевски в духовці
Трохи складніше готуються котлетки по-киевски.
Для їх приготування потрібно приготувати наступний продуктовий набір на 4 грудки:
- півсклянки натертого плавленого сиру;
- 2 яєчних білка;
- половину ложки мускатного горіха;
- ложку лимонного соку;
- пару зубчиків часнику;
- трохи подрібненої петрушки;
- сіль;
- пару стаканів хлібних крихт (свіжих) для панірування.
Процес приготування полягає в наступному:
Щоб вироби вийшли більш акуратними, і начинка не витекла, важливо добре загортати грудку і закріплювати так, щоб вся конструкція не розпалася.
Рубані котлети по-пожарски
Правильність приготування страви залежить від точності дотримання інгредієнтів та їх пропорцій.
Щоб вироби вийшли смачними і соковитими, потрібно на 800 г м’яса (у рівних частинах філе філе і ніжки курки) взяти:
- склянка молока або вершків (друге переважніше);
- 400 г цибулі;
- близько 150 г хлібного м’якушки;
- 0,2 кг вершкового масла і ложку оливкової;
- 0,2 кг хлібних скоринок;
- спеції, сіль.
Зробити рубані котлети з курячої грудки нескладно.
Для цього потрібно виконати наступні дії:
Щоб котлети були смачними і соковитими, вершкове масло має бути дуже гарної якості. Не слід брати замість нього маргарин або спред.
Дієтичний рецепт на пару
Курячими котлетами можна порадувати також дітей і тих, кому потрібно дотримуватися дієти. Ось тільки готувати котлети краще в дієтичної варіації – на пару.
У цьому випадку на 0,3 кг курячого філе знадобляться:
- пара цибулин;
- яєчко;
- 2 ложки манки;
- сіль, спеції.
Як готувати:
По-французьки
Котлетки, зроблені за цим рецептом виходять ніжними і дуже соковитими. Можна сказати, що вони просто тануть у роті.
Для створення цієї страви знадобляться наступні продукти:
- півкіло курячої грудки;
- пара яєчок;
- цибулина;
- по 2 ложки майонезу, борошна;
- сіль, перець.
Як приготувати:
З майонезом
Щоб котлети були м’якше, соковитіше, у фарш додають майонез. Він пов’язує всі складові, граючи роль згущувача.
Щоб приготувати котлети з майонезом, на півкіло філе грудки знадобляться:
- пара цибулин;
- манна крупа – 4 ложки;
- майонез – близько 100 мл;
- куряче яйце;
- спеції за смаком;
- пучок кропу;
- ложка борошна для панірування котлет;
- масло для обсмажування.
Спочатку готується фарш:
Приготований фарш залишають на чверть години, а потім з нього формують невеликого розміру котлети руками, змоченими водою.
Готові вироби прожарюють до рум’яного кольору з двох сторін.
Після цього в сковороду з котлетами вливають трохи води, накривають і пропарюють близько 5 хвилин.
Готові котлети перед подачею бажано полити лимонним соком.
Котлети з курячої грудки з сиром
Це блюдо відносять до білоруської кухні.
Щоб зробити котлети з курячої грудки з сиром, крім курячого м’яса (0,75 кг) знадобляться наступні продукти:
- пара цибулин;
- яєчко;
- по 0,1 кг твердого сиру і вершкового масла;
- черствий білий хліб;
- спеції, сіль.
Як приготувати:
З кабачками
Курячі котлети найчастіше виходять досить сухуватими. Щоб вони були соковитіше, додають різні овочі. Наприклад, кабачок.
Для курячих котлет з кабачком потрібно знадобляться наступні продукти:
- півкілограма фаршу (грудку подрібнити в м’ясорубці);
- стільки ж натертого на крупній тертці кабачки;
- 2 яєчка;
- 50 г подрібненої зелені (цибулі, петрушки, кропу);
- сіль, спеції;
- для панірування: пару ложок манки, борошна або сухарів.
Щоб прибрати зайву рідину з кабачків, їх потрібно після натирання злегка посолити, а через пару хвилин віджати. Тоді котлетна маса не буде занадто рідкою.