Котлети з курячої грудки – 9 рецептів

Якщо раптом захотілося приготувати щось дуже смачне і швидке, то можна зробити котлети з курячої грудки. Варіацій приготування соковитих і смачних виробів безліч: можна зробити котлетки з грибами або сиром, по-французьки чи по-білоруськи, на сковорідці або в духовій шафі.

Класичні котлети з курячої грудки

Традиційний рецепт передбачає мінімальний продуктовий набір:

  • куряча грудка;
  • пара яєчок;
  • цибулина;
  • півсклянки борошна;
  • сіль, спеції.

Сам процес, нескладний і швидкий, полягає в наступних діях:

  • Через м’ясорубку пропустити м’ясо.
  • Додати подрібнену цибулю.
  • В отриману суміш вбити яйця, вимішати сіль і спеції, потім добре перемішати.
  • Зробити котлетки, запанірувати їх у борошні.
  • Обсмажують на розігрітому маслі або смальці до підрум’янення з обох сторін.
  • Щоб видалити надлишки жиру, вироби викладають на паперові серветки на кілька хвилин.

    Більш популярний в даний час рецепт, який багато хто вважають класичним, передбачає приготування страви з наступних продуктів:

    • філе грудки – приблизно 750 г;
    • хлібний м’якуш – близько 150 м;
    • молоко – чверть склянки;
    • цибулина;
    • яйце;
    • часник – пара зубчиків;
    • сіль і спеції.

    Основна відмінність від попереднього рецепту – в приготуванні фаршу: щоб котлетки вийшли більш соковитими і м’якими, додають вимочений в молоці хлібний м’якуш.

    Поетапне приготування страви:

  • Розділений на невеликі шматочки м’якуш замочити в молоці.
  • Пропустити через м’ясорубку філе, цибулю, очищені зубчики часнику, хліб (віджатий від молока).
  • Додавати інші інгредієнти.
  • Мокрими руками зробити котлетки.
  • Добре прожарити їх на рослинному маслі з двох сторін.
  • З додаванням грибів

    Щоб приготувати курячі котлетки з грибочками, знадобляться наступні продукти:

    • грудка куряча – 800 г;
    • свіжі або розморожені печериці – 400 г;
    • луковичка;
    • яєчні білки – 4-6 шт.;
    • ложка оливкової олії;
    • спеції за смаком;
    • пара ложок вівсяних висівок;
    • вода, щоб висівки розмочити.

    Приготування полягає в наступних діях:

  • Висівки добре промити і замочити у воді.
  • Філе пропустити через м’ясорубку.
  • Аналогічно подрібнити цибулину і гриби, а потім швиденько підсмажити на оливковій олії.
  • З’єднати вимочені висівки (попередньо їх потрібно віджати), фарш, білки і цибульно-грибну суміш. Добре перемішати.
  • Зробити котлетки.
  • Деко вистелити спеціальним папером, розкласти на ній вироби.
  • Випікати котлети в середньо розігрітій духовій шафі (близько 180°С) приблизно півгодини.
  • Дивіться також:  Яєчна локшина – шість рецептів, як приготувати домашню локшину своїми руками

    Якщо котлети обсмажувати на сковороді, то вони будуть жирніше і соковитіше.

    По-киевски в духовці

    Трохи складніше готуються котлетки по-киевски.

    Для їх приготування потрібно приготувати наступний продуктовий набір на 4 грудки:

    • півсклянки натертого плавленого сиру;
    • 2 яєчних білка;
    • половину ложки мускатного горіха;
    • ложку лимонного соку;
    • пару зубчиків часнику;
    • трохи подрібненої петрушки;
    • сіль;
    • пару стаканів хлібних крихт (свіжих) для панірування.

    Процес приготування полягає в наступному:

  • Відбити курячу грудку і обмазати соком лимона.
  • Приготувати начинку. Для цього потрібно змішати подрібнений часник, петрушку, сир і горіх. Розділити масу на 4 частини і скачати з них котлетки.
  • Начинку викласти на середину підготовленого філе, загорнути і закріпити шпажками.
  • Обваляти отримані вироби в хлібних крихтах.
  • Залишки крихти змішати з петрушкою.
  • Вмочити котлети злегка збитих білках, а потім – у крихті, прибрати приблизно на півгодини в холодильник.
  • Знову вмочити в білки, а потім обваляти в крихтах.
  • Випікати в духовій шафі при середній температурі не менше півгодини.
  • Щоб вироби вийшли більш акуратними, і начинка не витекла, важливо добре загортати грудку і закріплювати так, щоб вся конструкція не розпалася.

    Рубані котлети по-пожарски

    Правильність приготування страви залежить від точності дотримання інгредієнтів та їх пропорцій.

    Щоб вироби вийшли смачними і соковитими, потрібно на 800 г м’яса (у рівних частинах філе філе і ніжки курки) взяти:

    • склянка молока або вершків (друге переважніше);
    • 400 г цибулі;
    • близько 150 г хлібного м’якушки;
    • 0,2 кг вершкового масла і ложку оливкової;
    • 0,2 кг хлібних скоринок;
    • спеції, сіль.

    Зробити рубані котлети з курячої грудки нескладно.

    Для цього потрібно виконати наступні дії:

  • Вершкове масло (половину шматочки) порізати кубиками і заморозити.
  • Хліб вимочити в молоці або вершках.
  • Цибулю нашаткувати невеликими брусками і обсмажити до прозорості, а потім охолодити.
  • М’ясо дрібно порубати гострим ножем, додати до нього цибулю і вимочений хліб (його віджимати не потрібно) і добре розмішати.
  • Вмішати швидко заморожені кубики масла і прибрати масу приблизно на півгодини в холодильник.
  • Скоринки хліба натерти, щоб вийшла крихта.
  • З охолодженого м’яса сформувати котлетки, запанірувати їх у крихті.
  • Вироби обсмажити на суміші двох масел (залишки вершкового і оливкового) до рум’яного кольору.
  • Обсмажені котлетки викласти на деко.
  • Випікати при середній температурі близько чверті години.
  • Дивіться також:  Ковбаса краківська – 3 рецепта виготовлення в домашніх умовах

    Щоб котлети були смачними і соковитими, вершкове масло має бути дуже гарної якості. Не слід брати замість нього маргарин або спред.

    Дієтичний рецепт на пару

    Курячими котлетами можна порадувати також дітей і тих, кому потрібно дотримуватися дієти. Ось тільки готувати котлети краще в дієтичної варіації – на пару.

    У цьому випадку на 0,3 кг курячого філе знадобляться:

    • пара цибулин;
    • яєчко;
    • 2 ложки манки;
    • сіль, спеції.

    Як готувати:

  • Зробити фарш з м’яса і цибулі, пропустивши їх через м’ясорубку.
  • Вмішати всі інші складові рецепту.
  • Сформувати середнього розміру котлети.
  • Викласти їх на промазану маслом спеціальну чашу.
  • Готувати на пару в мультиварці (пароварці, мантоварке) близько півгодини після закипання води.
  • По-французьки

    Котлетки, зроблені за цим рецептом виходять ніжними і дуже соковитими. Можна сказати, що вони просто тануть у роті.

    Для створення цієї страви знадобляться наступні продукти:

    • півкіло курячої грудки;
    • пара яєчок;
    • цибулина;
    • по 2 ложки майонезу, борошна;
    • сіль, перець.

    Як приготувати:

  • Філе і цибулину порізати кубиками, з’єднати, всипати сіль і перець, а потім добре перемішати.
  • Вмішати спочатку одне яєчко, а потім, якщо маса буде надто густий, інше.
  • Додати майонез і борошно, ретельно розмішати. Отримана маса повинна бути, як не дуже густа сметана.
  • На розпечену сковороду викласти масу ложкою, формуючи котлетки, і прожарити з двох сторін приблизно по 4 хвилини.
  • З майонезом

    Щоб котлети були м’якше, соковитіше, у фарш додають майонез. Він пов’язує всі складові, граючи роль згущувача.

    Щоб приготувати котлети з майонезом, на півкіло філе грудки знадобляться:

    • пара цибулин;
    • манна крупа – 4 ложки;
    • майонез – близько 100 мл;
    • куряче яйце;
    • спеції за смаком;
    • пучок кропу;
    • ложка борошна для панірування котлет;
    • масло для обсмажування.
    Дивіться також:  Шашлик з баранини – 5 рецептів + маринади!

    Спочатку готується фарш:

  • Порізані на великі шматки філе, цибулю подрібнюють на м’ясорубці.
  • Додають дрібно порубаний кріп.
  • Вмішують всі інші інгредієнти.
  • Приготований фарш залишають на чверть години, а потім з нього формують невеликого розміру котлети руками, змоченими водою.

    Готові вироби прожарюють до рум’яного кольору з двох сторін.

    Після цього в сковороду з котлетами вливають трохи води, накривають і пропарюють близько 5 хвилин.

    Готові котлети перед подачею бажано полити лимонним соком.

    Котлети з курячої грудки з сиром

    Це блюдо відносять до білоруської кухні.

    Щоб зробити котлети з курячої грудки з сиром, крім курячого м’яса (0,75 кг) знадобляться наступні продукти:

    • пара цибулин;
    • яєчко;
    • по 0,1 кг твердого сиру і вершкового масла;
    • черствий білий хліб;
    • спеції, сіль.

    Як приготувати:

  • Натертий сир перемішати з м’яким маслом, скачати ковбаскою і, обернувши харчовою плівкою, відправити в холодильник.
  • Приготувати фарш з курячого філе і цибулі, подрібнивши їх в м’ясорубці.
  • Посолити, додати яйце, спеції. При бажанні можна вмішати подрібнену зелень.
  • На невеликий шматочок фаршу, розтягнутий в коржик, покласти трохи сирно-масляної суміші, накрити другим шматочком і притиснути краї, утворюючи овальну котлетку.
  • Вироби обсмажити до підрум’янення з двох сторін.
  • У сковорідку з котлетами налити трохи води, закрити і гасити приблизно чверть години.
  • З кабачками

    Курячі котлети найчастіше виходять досить сухуватими. Щоб вони були соковитіше, додають різні овочі. Наприклад, кабачок.

    Для курячих котлет з кабачком потрібно знадобляться наступні продукти:

    • півкілограма фаршу (грудку подрібнити в м’ясорубці);
    • стільки ж натертого на крупній тертці кабачки;
    • 2 яєчка;
    • 50 г подрібненої зелені (цибулі, петрушки, кропу);
    • сіль, спеції;
    • для панірування: пару ложок манки, борошна або сухарів.

    Щоб прибрати зайву рідину з кабачків, їх потрібно після натирання злегка посолити, а через пару хвилин віджати. Тоді котлетна маса не буде занадто рідкою.

    Процес приготування полягає в наступному:

  • Добре перемішати фарш, кабачок, яйце, зелень, сіль.
  • Якщо маса виходить рідкуватий, то можна вмішати пару ложок борошна, сухарів або манки.
  • Сформувати котлетки.
  • На середньому вогні просмажити їх до підрум’янення з обох сторін.
  • Прокрутка до верху