Печінка – корисний продукт, який повинен бути в раціоні кожної сім’ї. Якщо в смаженому або тушкованому вигляді він не подобається домашнім, то відмінним рішенням буде приготувати котлети з курячої печінки. Підібравши правильний рецепт, їх вдасться зробити м’якими, соковитими і ніжними.
Класичні котлети з курячої печінки
За класичним рецептом до складу страви входять прості доступні компоненти, серед яких: морквина, 2 цибулини, сіль, 900 г курячої печінки, 2 добірних яйця, 120 мл молока, 9-10 великих ложок пшеничного борошна, по дрібці солі і суміші мелених перців.
- Печінка промивається, дрібно ріжеться і замочується в прохолодному молоці на півгодини.
- Морквина натирається на тертці з дрібними отворами, а цибуля ріжеться мініатюрними кубиками. Щасливі володарі овочевого очисника можуть скористатися його функціями.
- Підготовлену печінку з цибулею пропускаються через м’ясорубку.
- У масу додається морква і яйця. Фарш солиться і перчится.
- Залишилося всипати борошно і залишити масу настоюватися на 20-25 хвилин.
- Ложкою котлетки викладаються у сковороду з розпеченою олією і традиційно обсмажують з двох сторін.
Виклавши частування відразу після смаження на серветку, можна позбавити її від зайвого жиру.
Рецепт приготування в духовці
Духовка дозволить зробити обговорюване блюдо малокалорійним. До його складу увійде: велика картоплина, 570 г курячої печінки, цибулина, сіль, велика ложка вівсяних пластівців, чорний мелений перець, 90 г твердого сиру.
- Спочатку за допомогою спеціальної насадки блендера в крихту перетворюються вівсяні пластівці. Потім їй же подрібнюється цибулю, печінка і картоплю.
- Всі інгредієнти перемішуються. До них додається натертий на дрібній тертці сир, сіль, перець або будь-які інші спеції.
- Фарш розкладається в силіконові невеликі формочки.
- Страва готується в жаркій духовці 20 хвилин.
Подавати страву можна з будь-часниковим соусом. Оформити зеленим консервованим горошком.
З додаванням рису
Біла рисова крупа дозволить зробити котлетки більш поживними і поживними. Крім рису (1 склянки), потрібно взяти: півкіло печінки, сіль, півсклянки пшеничного борошна, куряче яйце, щіпку суміші перців, цибулину.
- Печінка з очищеним цибулею, сіллю і перцем перетворюється в однорідний фарш.
- Рис вариться до готовності в підсоленій воді.
- В отриману масу додається готова крупа, яйце і борошно. Її кількість може відрізнятися від заявленого обсягу. Засинаючи борошно, потрібно стежити за густотою тесту.
- Смажаться котлети на будь-якому жирі в сковорідці без кришки.
Готове блюдо відмінно поєднується з будь-яким овочевим гарніром.
Пишні печінкові котлети
Щоб частування вийшло пишним, в нього додається манка. Крупа вбирає вологу, набухає і робить котлети більш легкими повітряними. Для приготування страви береться: 340 г курячої печінки, головка цибулі, сіль, 3 великі ложки манки, яйце, ароматні трави.
- Очищений овоч перекручується з заздалегідь промитої і обсушенной паперовим рушником печінкою.
- У масу додаються всі інші інгредієнти.
- Після перемішування потрібно залишити фарш «відпочивати» на півгодинки. Це дозволить манці досить набрякнути.
- Смажаться котлети на розпеченому маслі до рум’яного кольору.
Якщо в результаті частування вийшло трохи сируватим, потрібно покласти його в сковороду, налити трохи води і тушкувати 5-7 хвилин під закритою кришкою.
Котлети з курячої печінки в мультиварці
Казанки в диво — каструлі завжди виходять менш жирним, ніж на звичайній сковорідці. Крім того, мультиварка в цілому полегшує процес приготування страви. До його складу увійде: півкіло печінки, добірне яйце, біла цибулина, сіль, 4 великі ложки пшеничного борошна і таку ж кількість жирної сметани, ароматні трави. Як смачно приготувати печінкові котлети в мультиварці, розказано далі.
- Очищений цибулю і печінка подрібнюються блендером.
- До інгредієнтів додається сметана, борошно, сіль, спеції. Після перемішування маса залишають у холодильнику на 10-15 хвилин.
- У змащену маслом чашу пристрою викладаються сформовані котлети і в програмі «Смаження» готуються з обох сторін.
Подається до столу з кетчупом.
З манкою
З манною крупою страва виходить більш пишним і м’яким. Рецепт включає в себе наступні інгредієнти: 430 г курячої печінки, велика ріпчаста цибулина, сіль, добірне куряче яйце, ароматні трави, 4 великі ложки манки.
- Печінку ретельно промивається, позбавляється від усього зайвого (плівок, жилок), після чого разом з шматочками цибулі перетворюється в однорідний фарш. Зручно робити це за допомогою спеціальної насадки блендера або м’ясорубки.
- В отриману масу відразу додається манна крупа, приправи, сіль і куряче яйце.
- Після ретельного перемішування інгредієнтів вони залишаються приблизно на 15 хвилин. За цей час крупа повинна набрякнути.
- Залишилося обсмажити вироби з двох боків до рум’яності.
Із зазначеної кількості інгредієнтів виходить близько 15-17 невеликих котлет.
З грибами
Відмінно поєднуються з курячою печінкою гриби. Для котлет краще всього використовувати печериці (420 г). З продуктів береться: 920 г печінки, 2 середніх цибулини, велика ложка сметани, сіль, сушений кріп, 80 г твердого сиру, 2 добірних яйця, 3 великі ложки пшеничного борошна.
- Гриби з цибулею очищаються і нарізати невеликими шматочками. Ці компоненти обсмажують на добре розігрітому маслі до готовності, після чого остуджувати.
- Твердий сир треться на тертці з великими отворами.
- Печінка очищається, ріжеться, обдается крутим окропом. Після зливання води м’ясо також остуджується.
- Дві маси змішуються, до них додається кріп, сіль, сир, сметана і пшеничне борошно. Після вимішування фарш забирається на півгодини в холодне місце.
- Коли зазначений час закінчиться, можна приступати до смаження котлет. Вони викладаються на сковороду ложкою і злегка приминаються.
Смачно подавати страву з будь-яким гострим часниковим соусом, наприклад, приготованим з несолодкого йогурту, подрібненої зелені і гранульованого часнику.
З рисом — а-ля тефтелі
Такі котлетки можна ліпити різної форми. Або зробити їх плоскими стандартними або ж скачати кульки, щоб вийшли апетитні тюфтельки. Готову страву будь-якої форми напевно припаде до смаку не тільки дорослим, але і самим маленьким членам сім’ї. Вони готуються з наступних продуктів: півкіло курячої печінки, велике куряче яйце, біла ріпчаста цибулина, щіпка ароматних трав, велика ложка картопляного крохмалю, 160 г рису, сіль.
- Рис відварюється в підсоленій воді до готовності.
- Печінка добре промивається, позбувається всіх кров’яних судин і плівочок, після чого перемелюється блендером.
- Цибуля чиститься і ріжеться дрібними кубиками.
- У масу з субпродукту додається куряче яйце, картопляний крохмаль, овоч, ароматні трави і сіль за смаком.
- Залишилося всипати в фарш готовий остиглий рис. При бажанні можна половину звареної крупи в самому початку перемолоти разом з курячою печінкою.
- З отриманої маси формуються невеликі котлети. Їх потрібно обсмажити в невеликій кількості жиру з обох сторін.
Подавати частування злегка остигнув, прикрашеним подрібненою зеленню.