Господиня, в якої чоловік або хтось з родичів любить полювати, повинна вміти правильно розпоряджатися «трофеями». Знайти можна безліч рецептів, але наша стаття допоможе навчитися готувати смачні котлети з лосятини. Способи підказані справжніми здобувачами дикого м’яса і кулінарами, вже навченими досвідом.
Класичний рецепт
Слід врахувати, що смажене м’ясо лося виходить сухуватим. Тому завжди слід додавати різні продукти у фарш, які допоможуть пом’якшити його і додати соковитості.
Візьміть наступні продукти для котлет:
- сало свиняче або бараняче – 200 г;
- шматок вершкового масла – 150 г;
- лосятина – 1000 м;
- головка часнику;
- яйця – 2 шт.;
- коріандр або кмин;
- білі сухарі – 100 г;
- кріп;
- яблучний оцет;
- цибулина.
Так як у вашому розпорядженні м’ясо дикого тваринного, щоб позбавитися від запаху хвої (або інших сторонніх ароматів), його потрібно вимочити у воді з додаванням яблучного оцту (на літр – 20 мл).
- Для підготовки спочатку зрізаємо з м’якоті всі жилки і прибираємо плівку. Ріжемо м’ясо на великі частини і поміщаємо в рідину для вимочування на 2 години. Воду можна міняти. Останній раз слід додати на дно ємності лаврушки і рубаний лук, зверху викласти лосятину і залити. Через півгодини приступаємо до приготування фаршу.
- Пропускаємо не менше двох разів через м’ясорубку обсушені і нарізані шматки м’яса і сала. Далі проворачиваем вершкове масло, яке повинно бути подмороженным. Так само чинимо з часником і сухарями (можна взяти відразу панірувальні).
- Додаємо в отриману масу кмин або коріандр, подрібнений кріп, яйця і 100 мл води, в якій повністю розчинена сіль. Ретельно руками все перемішуємо і залишаємо на невеликий проміжок часу для того, щоб сухарі забрали зайву рідину. Формуємо котлети і починаємо обсмажувати.
Щоб не втратити м’ясний сік, краще скористатися кляром. У ньому слід спочатку обсмажити заготовки при високій температурі з обох сторін. Потім під кришкою довести їх до готовності, знизивши полум’я.
З додаванням свинини
Щоб розбавити смак дикого м’яса, можна приготувати котлети з лосятини зі свининою. Краще взяти її жирну частина (грудинку) і в рівних частинах змішати з лосятиною.
На 0,5 кг кожного виду додатково візьмемо:
- 2 цибулини;
- 1 ст. л. сушених овочів;
- улюблені спеції;
- чорний перець;
- 3 яйця;
- 100 мл жирних вершків;
- панірувальні сухарі.
Підготовка м’яса лося і приготування фаршу практично не відрізняються від попереднього рецепту, за винятком лука, який перекручуємо разом з іншими компонентами.
- Сіль розводимо в вершках, а сухарів знадобиться стільки, щоб маса вийшла придатна для формування виробів. Вважається, що, якщо відбити фарш, він виходить більш соковитий.
- Змішавши всі продукти і приправивши, робимо невеликі котлетки.
- Обсмажуємо їх тим же способом, як і в класичному варіанті. Можна доводити їх до готовності, притомив кілька хвилин в томатному соусі.
Як зробити в мультиварці
Якщо ви часто користуєтеся цим гаджетом на кухні, то в ньому цілком вдало виходять і такі котлети. Їх можна обсмажити і доводити до повної готовності у режимі «Гасіння» або, як у нашому випадку, готувати на пару. Це прекрасний спосіб приготування «дикого» м’яса для людей, що стежать за здоров’ям.
- Скористаємося будь-яким рецептом з вище наведених. Тільки замінимо панірувальні сухарі 2 ст. л. манної крупи.
- Фаршу буде необхідно постояти в холодному місці близько години.
- Формуємо руками, змоченими в холодній воді, невеликі котлетки і викладаємо на решітку мультиварки.
- У чашу гаджета наливаємо 2 літри води і додаємо спеції для аромату. Доводимо рідину до кипіння, включаємо режим «Пароварка» і готуємо протягом 35 – 40 хвилин.
Котлети з лосятини з овочами
Щоб котлети наситити вітамінами і зробити їх більш м’якими і соковитими, часто вдаються до допомоги овочів.
Підготуємо:
- м’ясо лося – 1 кг;
- батон черствий – 200 г;
- 2 яйця;
- вершкове масло -180 г;
- капуста – 200 г;
- 1 великий болгарський перець;
- часник;
- приправи і сіль.
Підготуємо м’ясо, як в першому рецепті.
- Пропускаємо його через м’ясорубку, а другий раз – з твердим маслом.
- Вимочуємо батон в яйцях з додаванням солі і приправ. Викладаємо у фарш.
- Ми використовуємо поєднання капусти (попередньо її слід відварити до напівготовності і подрібнити) і перцю (зняти шкірку, потримавши над вогнем, порізати і обсмажити на соняшниковій олії). Але, можна замінити цей набір на перекручений кабачок і моркву, запечений у духовій шафі.
- Залишається змішати всі компоненти і зліпити котлети. Їх можна смажити на сковороді або приготувати на пару.
Буває, що овочів у фарші виходить більше, що може привести до втрати форми котлет. Якщо саме так і сталося з вашим фаршем, просто додайте в нього ще яйце або трохи панірувальних сухарів.
Незвичайний варіант з журавлиною
Щоб додати страві вишуканості, багато вводять в склад фаршу лісову ягоду. Спробуємо і ми.
Нам знадобиться:
- 600 г лосятини;
- 400 р свинини;
- 20 г журавлини;
- 1 головка ріпчастої цибулі;
- 200 г білого хліба;
- 2 яйця;
- сіль і перець.
Перекручуємо підготовлене м’ясо з цибулею. Додаємо хліб, розмочений в яйцях, і перець з сіллю. Руками перемішуємо фарш і в кінці відбиваємо про край великої чашки.
Є 2 варіанти додавання журавлини: відразу в масу або за кілька ягідок в кожну котлету. Зверніть увагу, що ягоду потрібно розморозити.
Паніруємо кожний напівфабрикат у борошні, сухарях або геркулесових пластівцях і обсмажуємо. Щоб всередині м’ясо не виявилося сирим, в кінці налийте в сковороду трохи гарячої води і тушкуйте, поки вона повністю не випарується.
Готуємо з сиром
У попередньому рецепті ми зробили «сюрприз» усередині котлети з лосятини у вигляді лісової ягоди. Давайте зробимо більш ситний «подарунок», заховавши там сир, який у процесі теплової обробки розплавиться. Вийти чудове блюдо.
Щоб все вийшло, беремо будь-який варіант приготування фаршу з лосятини. Сир твердих сортів нарізаємо брусочками, розмір яких залежить від величини котлети, і загортаємо в масу з м’яса. Готуємо звичайним способом.
Будьте обережні під час вживання такого м’ясної страви. Легко можна обпектися розплавленим гарячим сиром.
Котлети з лосятини з брусницею
Знову ж таки, можна додати ягоду у готовий фарш і посмажити котлети. Але є варіант довести страву до досконалості. Для цього, при подачі на стіл використовуємо соус, який чудово поєднується з м’ясом диких тварин.
Інгредієнти для соусу:
- склянку сухого червоного вина;
- 300 г свіжомороженої брусниці;
- 4 ст. л. цукрового піску.
Ягоду подрібнюємо, використовуючи блендер, поки маса не стане однорідною. Змішуємо її з вином і цукром і варимо на маленькому вогні до загусання. Розливаємо складу за соусницам і ставимо на стіл. Можете бути впевнені, ніхто не відмовиться від його додавання в свою тарілку.
Тепер ви знаєте, що приготувати котлети з лося не так вже складно. Тільки обов’язково спочатку вимочуйте м’ясо. В іншому, процес цей не такий вже хитрий, зате результат просто чудовий!