Котлети з лосятини – 7 рецептів приготування

Господиня, в якої чоловік або хтось з родичів любить полювати, повинна вміти правильно розпоряджатися «трофеями». Знайти можна безліч рецептів, але наша стаття допоможе навчитися готувати смачні котлети з лосятини. Способи підказані справжніми здобувачами дикого м’яса і кулінарами, вже навченими досвідом.

Класичний рецепт

Слід врахувати, що смажене м’ясо лося виходить сухуватим. Тому завжди слід додавати різні продукти у фарш, які допоможуть пом’якшити його і додати соковитості.

Візьміть наступні продукти для котлет:

  • сало свиняче або бараняче – 200 г;
  • шматок вершкового масла – 150 г;
  • лосятина – 1000 м;
  • головка часнику;
  • яйця – 2 шт.;
  • коріандр або кмин;
  • білі сухарі – 100 г;
  • кріп;
  • яблучний оцет;
  • цибулина.

Так як у вашому розпорядженні м’ясо дикого тваринного, щоб позбавитися від запаху хвої (або інших сторонніх ароматів), його потрібно вимочити у воді з додаванням яблучного оцту (на літр – 20 мл).

  • Для підготовки спочатку зрізаємо з м’якоті всі жилки і прибираємо плівку. Ріжемо м’ясо на великі частини і поміщаємо в рідину для вимочування на 2 години. Воду можна міняти. Останній раз слід додати на дно ємності лаврушки і рубаний лук, зверху викласти лосятину і залити. Через півгодини приступаємо до приготування фаршу.
  • Пропускаємо не менше двох разів через м’ясорубку обсушені і нарізані шматки м’яса і сала. Далі проворачиваем вершкове масло, яке повинно бути подмороженным. Так само чинимо з часником і сухарями (можна взяти відразу панірувальні).
  • Додаємо в отриману масу кмин або коріандр, подрібнений кріп, яйця і 100 мл води, в якій повністю розчинена сіль. Ретельно руками все перемішуємо і залишаємо на невеликий проміжок часу для того, щоб сухарі забрали зайву рідину. Формуємо котлети і починаємо обсмажувати.
Дивіться також:  Смажені крабові палички – 7 смачних рецептів

Щоб не втратити м’ясний сік, краще скористатися кляром. У ньому слід спочатку обсмажити заготовки при високій температурі з обох сторін. Потім під кришкою довести їх до готовності, знизивши полум’я.

З додаванням свинини

Щоб розбавити смак дикого м’яса, можна приготувати котлети з лосятини зі свининою. Краще взяти її жирну частина (грудинку) і в рівних частинах змішати з лосятиною.

На 0,5 кг кожного виду додатково візьмемо:

  • 2 цибулини;
  • 1 ст. л. сушених овочів;
  • улюблені спеції;
  • чорний перець;
  • 3 яйця;
  • 100 мл жирних вершків;
  • панірувальні сухарі.

Підготовка м’яса лося і приготування фаршу практично не відрізняються від попереднього рецепту, за винятком лука, який перекручуємо разом з іншими компонентами.

  • Сіль розводимо в вершках, а сухарів знадобиться стільки, щоб маса вийшла придатна для формування виробів. Вважається, що, якщо відбити фарш, він виходить більш соковитий.
  • Змішавши всі продукти і приправивши, робимо невеликі котлетки.
  • Обсмажуємо їх тим же способом, як і в класичному варіанті. Можна доводити їх до готовності, притомив кілька хвилин в томатному соусі.

Як зробити в мультиварці

Якщо ви часто користуєтеся цим гаджетом на кухні, то в ньому цілком вдало виходять і такі котлети. Їх можна обсмажити і доводити до повної готовності у режимі «Гасіння» або, як у нашому випадку, готувати на пару. Це прекрасний спосіб приготування «дикого» м’яса для людей, що стежать за здоров’ям.

  • Скористаємося будь-яким рецептом з вище наведених. Тільки замінимо панірувальні сухарі 2 ст. л. манної крупи.
  • Фаршу буде необхідно постояти в холодному місці близько години.
  • Формуємо руками, змоченими в холодній воді, невеликі котлетки і викладаємо на решітку мультиварки.
  • У чашу гаджета наливаємо 2 літри води і додаємо спеції для аромату. Доводимо рідину до кипіння, включаємо режим «Пароварка» і готуємо протягом 35 – 40 хвилин.
Дивіться також:  Як приготувати відбивні з яловичини?

Котлети з лосятини з овочами

Щоб котлети наситити вітамінами і зробити їх більш м’якими і соковитими, часто вдаються до допомоги овочів.

Підготуємо:

  • м’ясо лося – 1 кг;
  • батон черствий – 200 г;
  • 2 яйця;
  • вершкове масло -180 г;
  • капуста – 200 г;
  • 1 великий болгарський перець;
  • часник;
  • приправи і сіль.

Підготуємо м’ясо, як в першому рецепті.

  • Пропускаємо його через м’ясорубку, а другий раз – з твердим маслом.
  • Вимочуємо батон в яйцях з додаванням солі і приправ. Викладаємо у фарш.
  • Ми використовуємо поєднання капусти (попередньо її слід відварити до напівготовності і подрібнити) і перцю (зняти шкірку, потримавши над вогнем, порізати і обсмажити на соняшниковій олії). Але, можна замінити цей набір на перекручений кабачок і моркву, запечений у духовій шафі.
  • Залишається змішати всі компоненти і зліпити котлети. Їх можна смажити на сковороді або приготувати на пару.

Буває, що овочів у фарші виходить більше, що може привести до втрати форми котлет. Якщо саме так і сталося з вашим фаршем, просто додайте в нього ще яйце або трохи панірувальних сухарів.

Незвичайний варіант з журавлиною

Щоб додати страві вишуканості, багато вводять в склад фаршу лісову ягоду. Спробуємо і ми.

Нам знадобиться:

  • 600 г лосятини;
  • 400 р свинини;
  • 20 г журавлини;
  • 1 головка ріпчастої цибулі;
  • 200 г білого хліба;
  • 2 яйця;
  • сіль і перець.

Перекручуємо підготовлене м’ясо з цибулею. Додаємо хліб, розмочений в яйцях, і перець з сіллю. Руками перемішуємо фарш і в кінці відбиваємо про край великої чашки.

Є 2 варіанти додавання журавлини: відразу в масу або за кілька ягідок в кожну котлету. Зверніть увагу, що ягоду потрібно розморозити.

Паніруємо кожний напівфабрикат у борошні, сухарях або геркулесових пластівцях і обсмажуємо. Щоб всередині м’ясо не виявилося сирим, в кінці налийте в сковороду трохи гарячої води і тушкуйте, поки вона повністю не випарується.

Дивіться також:  Риба в тісті – 7 рецептів приготування в духовці на сковороді

Готуємо з сиром

У попередньому рецепті ми зробили «сюрприз» усередині котлети з лосятини у вигляді лісової ягоди. Давайте зробимо більш ситний «подарунок», заховавши там сир, який у процесі теплової обробки розплавиться. Вийти чудове блюдо.

Щоб все вийшло, беремо будь-який варіант приготування фаршу з лосятини. Сир твердих сортів нарізаємо брусочками, розмір яких залежить від величини котлети, і загортаємо в масу з м’яса. Готуємо звичайним способом.

Будьте обережні під час вживання такого м’ясної страви. Легко можна обпектися розплавленим гарячим сиром.

Котлети з лосятини з брусницею

Знову ж таки, можна додати ягоду у готовий фарш і посмажити котлети. Але є варіант довести страву до досконалості. Для цього, при подачі на стіл використовуємо соус, який чудово поєднується з м’ясом диких тварин.

Інгредієнти для соусу:

  • склянку сухого червоного вина;
  • 300 г свіжомороженої брусниці;
  • 4 ст. л. цукрового піску.

Ягоду подрібнюємо, використовуючи блендер, поки маса не стане однорідною. Змішуємо її з вином і цукром і варимо на маленькому вогні до загусання. Розливаємо складу за соусницам і ставимо на стіл. Можете бути впевнені, ніхто не відмовиться від його додавання в свою тарілку.

Тепер ви знаєте, що приготувати котлети з лося не так вже складно. Тільки обов’язково спочатку вимочуйте м’ясо. В іншому, процес цей не такий вже хитрий, зате результат просто чудовий!

Прокрутка до верху