Зазвичай для поліпшення структури котлет в них додають хлібний м’якуш. Цей секрет знає будь-кухар. Але є й інші варіанти. Наприклад, можна зробити котлети з манкою. У фарші вона поступово набухає, роблячи його максимально пластичним і пружним. Котлети, приготовлені з такої суміші, стають більш м’якими і соковитими. Тут вже не важливо, з якого саме продукту був приготований сам фарш (м’яса, овочів, риби чи птиці). Результат завжди виходить чудовий.
М’ясні котлети з манкою замість хліба
Є один незвичайний, але досить цікавий рецепт.
Оригінальні котлети з манкою можна приготувати, використовуючи наступні основні інгредієнти:
- 0,5 кг м’ясного фаршу;
- 75 грамів крупи манної;
- 1 сире яйце;
- по 50 грам майонезу і свіжої зелені;
- цибулина;
- сіль щіпка перцю;
- 50 мілілітрів будь-якого рослинного масла.
Щоб самому зробити з усього цього котлети, необхідно:
- Цибулю очистити і подрібнити невеликими кубиками.
- Зелень дрібно порубати.
- Всі компоненти по рецептурі (крім масла) зібрати в одній глибокій ємності і ретельно їх перемішати. Це можна зробити руками, а також використовувати блендер або звичайну м’ясорубку. Маса повинна кілька хвилин постояти, щоб крупа змогла трохи набрякнути.
- Вологими руками з приготовленої суміші сформувати котлети.
- Обсмажити в розігрітій олії з двох сторін. На поверхні повинна поступово утворитися рум’яна кірочка.
Щоб вироби всередині не залишилися сирими, їх треба сім хвилин потримати на сковороді під кришкою. Причому полум’я зробити мінімальним.
Рецепт з капусти
Принциповим супротивникам м’яса повинні сподобатися пісні капустяні котлети з манкою. Зробити їх зовсім не складно.
Але спочатку потрібно буде зібрати на робочому столі всі необхідні для цього продукти:
- 1 кілограм капусти білоголової;
- 80 грам манки;
- 4 зубки часнику;
- 120 грам борошна;
- сіль;
- 1 упаковку панірувальних сухарів;
- 25 грам цукру;
- 1 цибулину;
- трохи свіжої зелені (петрушка і кріп);
- перець мелений і спеції;
- масло рослинне (для смаження).
Робити котлети потрібно поетапно:
- У великій каструлі закип’ятити воду.
- Качан капусти розрізати на 4 частини.
- Покласти їх в киплячу воду і варити 15 хвилин. Як варіант, свіжий качан можна розділити на листя і вже їх відварювати.
- Після цього воду злити, а остигнула капусту максимально подрібнити (ножем, в м’ясорубці або за допомогою блендера).
- Очищений цибулю з часником дрібно покришити.
- Те ж саме зробити з промитої зеленню.
- Підготовлені продукти з’єднати разом.
- Додати крупу з борошном, перемішати і залишити на 5 хвилин. Час необхідно для того, щоб манка набухла.
- Приготовану суміш посолити і додати будь-які спеції за смаком.
- Розігріти сковороду з олією.
- В цей час сформувати котлети і відразу панірувати їх у сухарях.
- Заготовки смажити з обох сторін в киплячому маслі. Попередньо зробити вогонь трохи менше.
Готові котлети спершу бажано викласти на серветку, вона вбере зайвий жир. Після цього їх можна подати практично з будь-яким гарніром.
З курячої грудки
Не менш смачними виходять курячі котлети з манкою.
Для їх приготування потрібен мінімальний набір інгредієнтів:
- 500 грам фаршу з курячих грудок;
- 100 грам манки;
- цибулина;
- сіль;
- півсклянки панірувальних сухарів;
- класичний перець.
Для приготування страви покроково виконуються наступні дії:
- Ножем акуратно зрізати м’ясо з кістки.
- Куряче філе разом з очищеним цибулею пропустити через м’ясорубку.
- Додати до них крупу, сіль і трохи поперчити. Продукти добре перемішати, а потім приготований фарш трохи збити. Дати йому після цього постояти приблизно 20 хвилин.
- Сковороду поставити на плиту і добре прогріти. Потім налити в неї масло і почекати, поки вона розжариться.
- Сухарі висипати в глибоку тарілку.
- Мокрими руками з фаршу, не поспішаючи, зліпити заготовки овальної форми.
- Панірувати в сухарях, а потім смажити на сковороді по 5 хвилин з кожної сторони. Рівень полум’я повинен бути середнім.
Для таких котлет як гарнір ідеально підійде відварний рис або ніжне картопляне пюре.
Морквяні котлети з манкою
Для дієтичного харчування ідеально підійдуть морквяні котлети з манкою. Цей варіант може взяти на озброєння той, хто веде здоровий спосіб життя.
В даному випадку для роботи знадобляться наступні основні компоненти:
- 2 яйця;
- 3 великі моркви;
- 2-3 щіпки солі;
- 100 грам манки;
- перець (за смаком);
- будь-яке рослинне масло.
Технологія приготування включає в себе 6 основних етапів:
- Спочатку моркву очистити і подрібнити. Для цього можна використовувати дрібну тертку або блендер.
- Додати манку і яйця, а потім посолити, посипати перцем і перемішати.
- Приготовлена маса повинна 15-20 хвилин постояти.
- Після цього вологими руками з неї зліпити котлети.
- Смажити їх з двох сторін на заздалегідь розігрітій сковороді з утворення рум’яної скоринки.
- Накрити кришкою і дати їм постояти ще хвилин 5 на маленькому вогні.
Ще теплі котлети можна подавати до столу зі сметаною і свіжою зеленню.
Як приготувати з риби
В рибний фарш теж часто додається манка замість хліба. Котлети з такого напівфабрикату стають ніжні, майже повітряні.
Приготувати їх можна, використовуючи наступний набір інгредієнтів:
- 1 тушка минтая (350 грам);
- 50 грамів манної крупи;
- 1 яйце;
- 5 грам солі;
- цибулина;
- 50 мл незбираного молока;
- трішки перцю меленого;
- 85 грам соняшникової рафінованої олії.
Для роботи використовувати кухонний комбайн.
Покрокова інструкція приготування рибних котлет з манкою:
- Тушку риби промити, випатрати (при необхідності) і очистити. Після цього акуратно зрізати філе з кістки.
- Подрібнити в комбайні очищений цибулю.
- Додати до нього рибне філе і повторити процес.
- Ввести інші інгредієнти (за винятком олії). Включити комбайн і почекати, поки маса стане максимально однорідною.
- Приготований фарш поставити в холодильник на 45-50 хвилин.
- Після закінчення часу зліпити з нього котлети і смажити їх у киплячому маслі до золотистої скоринки.
Як гарнір до котлет підійдуть макарони або будь-яка каша.
Печінкові котлети з манкою
Печінка – це надзвичайно корисний продукт і її обов’язково треба включати в щоденний раціон. Причому абсолютно не важливо, яловича вона, свиняча або куряча. З неї виходять просто чудові котлети. Для соковитості (сама печінка суховата) в них можна додати трохи сала. А манка зробить готовий виріб ніжним і пишним.
Для таких котлет потрібно:
- 0,4 кілограма будь печінки;
- 75 грам манки;
- 150 грам сала;
- сіль;
- 1 середня цибулина;
- 1 яйце;
- перець.
Як приготувати печінкові котлети з манкою:
- Основний продукт промити водою. Зазвичай печінка вкрита щільною плівкою. Її неодмінно потрібно зрізати.
- Щоб печінка не гірчила, перед початком роботи її можна 10 хвилин потримати у воді або молоці.
- Очистити і довільно покришити цибулю.
- З сала зрізати шкіру.
- Ці три підготовлених продукту двічі пропустити через м’ясорубку.
- Додати до них інші компоненти за списком і гарненько все перемішати.
- Фарш виходить трохи рідкуватим. Тому його треба поставити в холодильник на півгодини. За цей час крупа набубнявіє, і консистенція напівфабрикату стане більш щільною.
- Сковороду поставити на вогонь. Добре прогріти в ній масло.
- Фарш викласти на сковороду ложкою.
- Обсмажувати котлети з обох сторін, поки поверхня, як слід, не зарум’яниться.
Їсти їх можна з будь-яким гарніром або без нього. А, якщо покласти таку котлету на шматочок чорного хліба, вийде чудовий бутерброд.
Котлети з рибних консервів
Багато господинь вважають, що рибні консерви годяться тільки для приготування супу або салатів. Але це не так. З них теж можна робити смачні котлети. Причому готувати їх набагато простіше, ніж зі свіжої риби.
Для роботи знадобиться:
- 1 банка консервів (з будь-якої риби);
- 160 грам манки (1 склянка);
- 2 яйця;
- сіль;
- 2 столові ложки майонезу;
- трохи ріпчастої цибулі (за смаком).
Як правильно готувати котлети з консервованої риби:
- Відкрити ключем банку, перекласти вміст в тарілку і розім’яти його вилкою.
- Додати дрібно нарізану цибулю, яйця, крупу манну, майонез (можна замінити сметаною) і посолити.
- Продукти добре перемішати і дати цій масі постояти 20 хвилин.
- З готового фаршу зліпити котлети. Для збереження форми їх слід панірувати в сухарях або тієї ж манки.
- Обсмажити заготовки на сковороді в розігрітій олії до рум’яної скоринки.
- Залити їх водою (приблизно 60 мл) і тушкувати 3 хвилини на слабкому вогні.
Рибні котлети з манкою вийдуть ніжні і дуже ароматні.
Рецепт котлет цибулевих
Якщо з іншими продуктами-все ясно, то ріпчасту цибулю в якості основи для котлет сприймають не всі. Тим не менш, таке блюдо варте особливої уваги. Є багато рецептів його приготування.
Для одного з найбільш цікавих варіантів потрібні наступні компоненти:
- 500 грам ріпчастої цибулі;
- 100 г манної крупи;
- 3 зубки часнику;
- 2 сирих курячих яйця;
- сіль;
- 1,5 склянки томатного соку;
- перець.
Щоб приготувати такі котлети з манкою треба:
- Очистити і добре промити цибулю.
- Гострим ножем акуратно покришити його дрібними кубиками. У даному рецепті використовувати блендер чи м’ясорубку не рекомендується.
- Додати подрібнений на тертці часник і всі інші інгредієнти за рецептурою.
- Гарненько все перемішати і дати фаршу постояти буквально 10 хвилин.
- Не поспішаючи, руками сформувати котлетки. Ліпляться вони дуже добре і не розвалюються.
- Смажити заготовки на сковороді в киплячому соняшниковій олії. Виріб можна вважати готовим, як тільки на його поверхні з двох сторін утворюється красива золотиста скоринка.
- Готові вироби скласти в підготовлену ємність.
- Томатний сік прогріти на сковороді.
- Залити котлети і тушкувати на повільному вогні приблизно 15 хвилин.
Щоб готова страва виглядало більш апетитно, його можна подавати на тарілці, застеленому листям салату.