Минтай – корисна і смачна риба, доступна за вартістю. У неї ніжна дієтична м’якоть. Котлети з минтая виходять дуже ніжними. Їх можна приготувати з начинкою або підливою, подати до сімейного застілля або свята.
Дуже смачні рибні котлети з минтая
Смакові якості у минтая відмінні. Відсутній запах твані, немає гірчинки. Готувати можна, з використанням різних продуктів і приправ, застосовуючи різні способи приготування.
Складові рецепту:
- минтай (філе) 700 гр;
- одне яйце;
- сухарі панірувальні;
- картоплі два середніх бульби;
- хліб білий, замочений у молоці 1 – 2 шматочки;
- масло пост.;
- цибуля ріпчаста 1 – 2 одиниці;
- перець, сіль.
Треба накрутити через м’ясорубку, (як варіант, можна використовувати кухонний комбайн або блендер) рибу, цибулю, сиру картоплю, додати туди хліб, яйце, поперчити, посолити. Ліпляться котлетки, обвалюються в сухарях.
Масло наливають на розпечену сковороду, розігрівається. Туди викладаються котлети з двох сторін обсмажуються. Довгої смаження не потрібно, риба готується досить швидко.
Повітряні котлети з манкою
- філе минтая 500 гр;
- 1 середн. цибулина;
- манки столова ложка;
- перець;
- батона 200 гр;
- яйце;
- сіль.
Філе ріжеться в вигляді маленьких кубиків, туди додається перець, сіль, цибулю (дрібно нарізаний), все перемішується. Батон слід замочити в молоці. Яйця перемішуються з манкою, туди ж кладуть батон. Тепер ця маса повинна постояти хвилин 15. Потім все змішується, ліпляться котлети з обох сторін обсмажуються.
На замітку! Котлети з філе минтая не обов’язково смажити, їх можна готувати на пару. Буде не менш смачно. При бажанні замість хліба, можна додавати моркву, кабачки, гарбуз.
Покроковий рецепт з філе минтая
- 400 – 500 г минтая (філе);
- 2 стіл. ложки олії злив. або жирної сметани;
- олії рафінованої пост. 80 мл;
- 1 яйце;
- борошна пшеничного 4 стіл. ложки;
- ½ Склянки молока;
- ріпчаста цибуля;
- сіль, перець;
- 1 бульба картоплі;
- зелень.
Покроковий процес приготування котлет полягає в наступному:
- Розморозити рибу. Поки цей процес відбувається, треба замочити хлібний м’якуш в молоці.
- Очистити від лушпиння цибулі. Розрізати на кілька шматочків.
- Картоплю помити і почистити. Розрізати на шматочки.
- Філе пропустити через м’ясорубку.
- Картопля подрібнюється в блендері або м’ясорубці.
- Подрібнити цибулю.
- Перемішати картоплю, цибулю і рибу.
- У фарш додати хліб, перець, сіль, різану зелень, яйце, сметану або масло вершкове (розм’якшене). Розміщувати дуже ретельно.
- Сформувати вологими руками або ложкою котлети.
- Обваляти в борошні (можна в сухарях).
- Злегка обсмажити по черзі 2 сторони.
- Закрити кришкою. На 25 хвилин помістити в духовку.
Для гарніру відмінно підходять макарони, капуста, картопля, рис.
Святковий варіант в духовці
- хліб білий — 200 гр;
- філе — 1 кг;
- сиру твердого — 50 гр;
- 1 цибулина;
- молока -500 гр;
- 2 яйця;
- сіль;
- масла пост. — 3 стіл.ложки;
- перець;
- стакан тертого білого хліба.
Продукти для соусу:
- 2-3 ложки (столові) води;
- томатної пасти; 2 – 3 стіл.ложки;
- сметани 100 гр;
- 1 цибулина;
- сіль;
- 1 середня морква;
- щіпка цукру.
З хліба скоринку треба обрізати. М’якуш слід замочити в молоці, потім його потрібно віджати. Поки хліб вимочується, філе потрібно помити, обсушити, подрібнити.
Овочі слід почистити, ретельно промити. Цибулю необхідно порізати кубиками, моркву натерти. Цибуля поділити навпіл. Одна половина для соусу, інша буде використана у фарш. На крупній тертці натерти сир.
У подрібнене філе минтая додати цибулю, хліб, перець, яйце, сіль. Добре все змішати компоненти. З грудочок фаршу зробити котлети. Потім треба їх обвалювати в борошні (можна в сухарях), обсмажити на сковороді з гарячим маслом обидві сторони. І вимкнути.
Тепер потрібен соус. Томат змішується разом зі сметаною, обсмаженої морквою і цибулею, водою, додається трохи цукру і солі.
Котлети слід викласти в жаровню або казан шарами. Зробивши перший шар, його поливають соусом. Після цього викладається наступний шар, на нього теж наноситься підлива. Вийде декілька шарів, кожен з них повинен бути полита соусом. Тепер казан треба поставити в духовку, 20 хвилин тушкувати.
На замітку! Можна заливати котлети не густий підливою, а овочевих, грибних або курячим бульйоном, приправленим спеціями, з пасерованими овочами. Також в підливці замість томату може використовуватися майонез.
З начинкою з обсмажених грибів
Складові рецепту наступні:
- 500 г рибного філе;
- пара цибулин;
- перець, сіль;
- ½ Скл. рису;
- 2 зубчики часнику;
- 200 гр свіжих печериць;
- масло пісне;
- кріп;
- сухарі панірувальні.
Для приготування підливи:
- 3 великих ложки томатної пасти;
- цибуля;
- хмелі-сунелі (за смаком);
- 2 моркви;
- сіль.
Перебраний, добре промитий рис слід відварити, відкинути для стоку води, остудити. Вимиту зелень порубати. Цибулю очистити, нарізати у вигляді кубиків, трохи обсмажити на олії і охолодити.
Зробити фарш з риби, з’єднати з рисом, зеленню, цибулею, перцем, сіллю. Нехай постоїть у холодильнику. Вимиті і підсушені гриби треба нашаткувати шматочками. Печериці необхідно підсмажити, остудити. Відокремити від них на підливку четверту частину. З шматочка фаршу зробити коржик, на неї викласти грибну начинку. Іншу коржик покласти зверху. Краї зліпити, сформувати долоньками котлету. Обваляти в паніровці, обсмажити.
Тепер необхідно приготувати смачну підливку. Розділити цибулю на чотири часточки, тонко порізати їх впоперек (вийдуть четвертинки цибулевих кілець). Моркву треба дрібно натерти. Пасерувати овочі. Додати до них гриби, хмелі-сунелі, теплу воду, посолити. Потримати на вогні до закипання, відключити.
Напівфабрикати скласти в один шар на деко, зверху полити підливою, витримати 20 хвилин котлети в духовці до готовності.
Соковиті котлети з маслом і сиром
Необхідні продукти для соковитих і ніжних котлет з минтая:
- рибного фаршу 500 гр;
- 40 гр білого батона;
- молоко для розмочування хліба;
- 1 цибулина (червона).
- пучок петрушки і кропу.
- по 30 гр вершкового масла і сиру.
- сухарі.
- спеції.
- масла пісного 3-4 стіл. ложки.
Зелень кладуть в фарш риби. А сир з маслом перемішується і упаковується всередину котлети. Залишилося тільки посмажити вироби до рум’яної хрусткої скориночки і подати до столу з картопляним пюре.