Котлети з нуту — 8 простих і смачних рецептів

Зазвичай бобові йдуть в якості добавки до м’ясних страв або замість них — наприклад, при приготуванні салатів, плову або супу. А ось чи пробували ви приготувати котлети з нуту? Дивно ніжні, ситні і смачні котлетки виходять з цих бобів — оцінять і м’ясоїди, і любителі вегетаріанської кухні.

Котлети з нуту — просто і смачно

Насправді за цим рецептом виходять навіть не котлети, а хэшбрауны — тільки нутовые, а не картопляні. Їх легко приготувати, а результат буде не тільки приємним на мову, але й для гаманця — адже не потрібно використовувати м’ясо.

Складові:

  • 1 гуртка нуту;
  • 1 головка ріпчастої цибулі;
  • 2 яйця;
  • 3 зубчики часнику;
  • сіль — бажано морська;
  • олія — соняшникова або кунжутне;
  • перець чорний в горошинах;
  • зіра в насінні.

За вечір до готування нут потрібно вимити і замочити у воді на ніч, щоб він набрякли і став м’яким. Оптимально — на добу. Мінімально — 8 годин.

Далі ваші дії з приготування вегетаріанських котлет з нуту:

  • Замочений нут подрібнити до стану пюре. Можна використовувати блендер з чашею, або пропустити нут через м’ясорубку. У другому випадку вийде більш гомогенізована консистенція.
  • Слідом за нутом подрібнити часник і цибулю.
  • Добре розмішати нут і цибулю з часником.
  • Додати у фарш яйця, сіль і спеції на свій розсуд.
  • Тепер потрібно формувати котлети — скачати кульку і придавити його. Середня товщина котлетки — півтора сантиметра.
  • Розжарити сковороду на обраному олії.
  • Смажити котлети з обох сторін до скоринки.

Готові вироби обов’язково подавайте з яким-небудь соусом або салатом.

З сочевицею

Продукти для котлет:

  • 1 склянку нуту;
  • 1 склянку червоної сочевиці;
  • 1 морква середнього розміру;
  • пучок петрушки;
  • скибочку хліба;
  • оливкова олія;
  • сіль.

Продукти для соусу:

  • 4 солодких перцю;
  • пучок петрушки;
  • 2 ложки бальзамічного соусу;
  • 1/3 склянки рослинного масла;
  • ложка соусу чілі.

Готуємо просто і смачно:

  • Замочити нут і сочевицю на ніч. Якщо немає часу і бажання замочувати бобові, то можна використовувати консервований продукт.
  • Зім’яти нут і сочевицю картофелемялкой до пюреобразного стану.
  • Натерти моркву і додати до пюре.
  • Нарізати петрушку.
  • Натерти хліб, щоб вийшли крихти.
  • Додати до фаршу зелень і хліб.
  • Фарш посолити і місити 5 хвилин. Дати постояти, щоб інгредієнти з’єдналися. Можна поставити в холодильник.
  • Сформувати котлети і обсмажити з двох сторін на сковороді до рум’яного кольору.
Дивіться також:  Скумбрія, запечена в духовці з картоплею – 7 рецептів

Соус готується ще простіше:

  • Болгарські перці очистити і вимити, нарізати і відправити в духовку на півгодини.
  • Запечені перці охолодити, видалити шкірку і подрібнити за допомогою блендера.
  • Додати до перцям інші інгредієнти зі складу соусу.
  • Соус варити 10 хвилин в ковшике на плиті.
  • В остаточну заправку покласти рубану петрушку.

Котлети подавати гарячими з яскравим, соковитим соусом з перцю.

Пісний рецепт без яєць

Складові:

  • 1 склянку нуту;
  • 1 середня морква;
  • 1 зубчик часнику;
  • 1 цибулина;
  • 3 ст. ложки води;
  • рослинна олія;
  • 3 ст. ложки борошна;
  • сіль, спеції — відмінно підійде каррі.

Готуємо пісні котлети з нуту:

  • Нут замочити у воді на добу — тільки так він збереже свій смак і не потребує варіння. Рідини повинно бути багато — краще налити в 2 рази більше об’єму води, ніж нуту. Коли боби набухнуть, надлишок води злити, а нут промити.
  • Пропустити нут через м’ясорубку з дрібною решіткою або подрібнити в блендері. У другому випадку подрібнювати потроху, щоб на фініші вийшла однорідна маса.
  • Через овочерізку від тієї ж м’ясорубки пропустити морква, цибуля, часник.
  • Додати до нуту овочі, 2 столові ложки рослинної олії і 3 ложки води і 3 ложки борошна, посолити і насипати щіпку каррі.
  • Добре перемішати фарш.
  • Сформувати плоскі котлетки, утрамбувати їх між долонями, щоб вони не розвалювалися.
  • Обсмажити на олії з двох сторін.

Якщо котлети важко перевернути, вони розвалюються і кришаться, додайте ще по ложці борошна і води. І так до тих пір, поки консистенція не стане оптимальною.

Вегетаріанські котлети з нуту і моркви

Кулінари відносять цей рецепт до мексиканської кухні — у будь-якому випадку виходить дуже смачно і поживно.

Складові:

  • нут — 1 склянка;
  • 1 головка ріпчастої цибулі або пучок зеленого;
  • 1 середня морква;
  • 3 зубчики часнику;
  • 2 яйця;
  • сіль;
  • каррі;
  • невеликий пучок зелені;
  • вода — 2-3 ложки;
  • оливкова олія — можна використовувати і будь-яке інше.
Дивіться також:  Вустерський соус – рецепт в домашніх умовах

Готуємо вегетаріанські котлети з нуту:

  • Замочити нут на добу у великому обсязі води.
  • Розмочені боби подрібнити до кашоподібного стану — в м’ясорубці або блендері.
  • Пропустити через тертку моркву і часник.
  • Цибулю нарізати якомога дрібніше.
  • Подрібнити зелень.
  • Змішати всі інгредієнти і замісити фарш протягом 5 хвилин.
  • Ліпити невеликі кульки, потім притискати їх і стискати, щоб були цупкі.
  • Обсмажувати по 2-3 хвилини з кожного боку.

За бажанням можна ще згасити котлетки з ложкою води протягом декількох хвилин — так вони будуть більш м’якими і соковитими.

Як приготувати з капустою

Продукти для рецепта:

  • 1 склянку нуту;
  • 400 г білокачанної капусти (можна використовувати будь-яку іншу: броколі, цвітну, червонокачанну);
  • 4-5 ложок білого борошна;
  • сіль;
  • каррі або інші приправи і спеції;
  • олія для смаження.

Як приготувати котлети з нуту і капусти:

  • Нут замочити на ніч.
  • Набряклий горох закинути в блендер.
  • Нашаткувати капусту, покласти до нуту.
  • Подрібнити продукти до стану пюре.
  • Додати інші інгредієнти.
  • Зліпити котлети.
  • Смажити під кришкою з двох сторін до рум’яної скоринки.

Якщо смажити котлети під кришкою, вони будуть соковитіше і м’якше.

Котлети з гороху, нуту з грибами

Складові рецепту:

  • нут — 400 г;
  • гриби — відмінно підійдуть печериці — 250 г;
  • 1 головка цибулі шалот;
  • борошно — 1 ст. л.;
  • оливкова олія — 1 ст. л.;
  • часник — 1 зубчик;
  • пучок зелені;
  • сіль;
  • солодкий перець сушений або копчений — 1 ч. л.;
  • чебрець сушений — щіпка.

Приготування:

  • Нут відварити.
  • Розжарити сковороду і обсмажити солодкий перець.
  • Нарізати дрібно цибулю і натерти часник. Змішати і обсмажити до легкого золотистого кольору.
  • Подрібнити гриби і додати до цибулі. Смажити ще 10-15 хвилин.
  • Нут розім’яти ложкою або виделкою, але не дуже сильно.
  • Додати до нуту інші інгредієнти, смесить фарш.
  • Зліпити котлети.
  • Смажити на сковороді з двох сторін або запікати в духовій шафі — через 6-7 хвилин потрібно буде перевернути котлетки вручну.
Дивіться також:  Котлети з фаршу індички – 8 рецептів, соковитих і смачних!

Вони добре поєднуються з салатом зі свіжих овочів.

Оригінальний варіант з томатом

Складові:

  • 1 гуртка нуту;
  • 2 ст. л. томатної пасти;
  • 1 головка ріпчастої цибулі;
  • 2 яйця;
  • 3 зубчики часнику;
  • сіль;
  • олія кунжутна;
  • перець чорний в горошинах;
  • зіра в насінні.

Готуємо:

  • Нут замочити на ніч.
  • Набряклий горох закинути в блендер.
  • Нашаткувати цибулю, часник, збити яйця і покласти до нуту.
  • Подрібнити продукти до стану пюре.
  • Додати інші інгредієнти.
  • Скачати кульки, приплюснути і обсмажити на олії з кунжуту.

Соковиті нутовые котлети в духовці

Складові рецепту:

  • нут — 1 склянка;
  • капуста білокачанна — 400 г;
  • солодкий перець — 1 шт.;
  • морква — 1 шт.;
  • сіль, перець — за розсудом;
  • крупа манна або борошно — кілька ложок.

Готуємо:

  • Нут залити водою на ніч — води має бути в 4 рази більше, ніж гороху.
  • Вранці злити воду і промити боби.
  • За бажанням можна проварити 15-20 хвилин, потім зробити пюре з гороху.
  • Капусту і моркву нарізати скибочками і подрібнити в блендері або м’ясорубці.
  • Болгарський перець порізати на маленькі шматки.
  • Змішати всі складові, додати трішки води.
  • Поставити фарш в холодильник на 1 годину — щоб став більш клейким.
  • Охолоджений фарш розділити на кульки, придавити і викласти у форму для випічки.
  • Пекти 30 хвилин.

Котлетки добре полити томатним соусом або соусом із сметани і часнику.

Прокрутка до верху