Зазвичай бобові йдуть в якості добавки до м’ясних страв або замість них — наприклад, при приготуванні салатів, плову або супу. А ось чи пробували ви приготувати котлети з нуту? Дивно ніжні, ситні і смачні котлетки виходять з цих бобів — оцінять і м’ясоїди, і любителі вегетаріанської кухні.
Котлети з нуту — просто і смачно
Насправді за цим рецептом виходять навіть не котлети, а хэшбрауны — тільки нутовые, а не картопляні. Їх легко приготувати, а результат буде не тільки приємним на мову, але й для гаманця — адже не потрібно використовувати м’ясо.
Складові:
- 1 гуртка нуту;
- 1 головка ріпчастої цибулі;
- 2 яйця;
- 3 зубчики часнику;
- сіль — бажано морська;
- олія — соняшникова або кунжутне;
- перець чорний в горошинах;
- зіра в насінні.
За вечір до готування нут потрібно вимити і замочити у воді на ніч, щоб він набрякли і став м’яким. Оптимально — на добу. Мінімально — 8 годин.
Далі ваші дії з приготування вегетаріанських котлет з нуту:
- Замочений нут подрібнити до стану пюре. Можна використовувати блендер з чашею, або пропустити нут через м’ясорубку. У другому випадку вийде більш гомогенізована консистенція.
- Слідом за нутом подрібнити часник і цибулю.
- Добре розмішати нут і цибулю з часником.
- Додати у фарш яйця, сіль і спеції на свій розсуд.
- Тепер потрібно формувати котлети — скачати кульку і придавити його. Середня товщина котлетки — півтора сантиметра.
- Розжарити сковороду на обраному олії.
- Смажити котлети з обох сторін до скоринки.
Готові вироби обов’язково подавайте з яким-небудь соусом або салатом.
З сочевицею
Продукти для котлет:
- 1 склянку нуту;
- 1 склянку червоної сочевиці;
- 1 морква середнього розміру;
- пучок петрушки;
- скибочку хліба;
- оливкова олія;
- сіль.
Продукти для соусу:
- 4 солодких перцю;
- пучок петрушки;
- 2 ложки бальзамічного соусу;
- 1/3 склянки рослинного масла;
- ложка соусу чілі.
Готуємо просто і смачно:
- Замочити нут і сочевицю на ніч. Якщо немає часу і бажання замочувати бобові, то можна використовувати консервований продукт.
- Зім’яти нут і сочевицю картофелемялкой до пюреобразного стану.
- Натерти моркву і додати до пюре.
- Нарізати петрушку.
- Натерти хліб, щоб вийшли крихти.
- Додати до фаршу зелень і хліб.
- Фарш посолити і місити 5 хвилин. Дати постояти, щоб інгредієнти з’єдналися. Можна поставити в холодильник.
- Сформувати котлети і обсмажити з двох сторін на сковороді до рум’яного кольору.
Соус готується ще простіше:
- Болгарські перці очистити і вимити, нарізати і відправити в духовку на півгодини.
- Запечені перці охолодити, видалити шкірку і подрібнити за допомогою блендера.
- Додати до перцям інші інгредієнти зі складу соусу.
- Соус варити 10 хвилин в ковшике на плиті.
- В остаточну заправку покласти рубану петрушку.
Котлети подавати гарячими з яскравим, соковитим соусом з перцю.
Пісний рецепт без яєць
Складові:
- 1 склянку нуту;
- 1 середня морква;
- 1 зубчик часнику;
- 1 цибулина;
- 3 ст. ложки води;
- рослинна олія;
- 3 ст. ложки борошна;
- сіль, спеції — відмінно підійде каррі.
Готуємо пісні котлети з нуту:
- Нут замочити у воді на добу — тільки так він збереже свій смак і не потребує варіння. Рідини повинно бути багато — краще налити в 2 рази більше об’єму води, ніж нуту. Коли боби набухнуть, надлишок води злити, а нут промити.
- Пропустити нут через м’ясорубку з дрібною решіткою або подрібнити в блендері. У другому випадку подрібнювати потроху, щоб на фініші вийшла однорідна маса.
- Через овочерізку від тієї ж м’ясорубки пропустити морква, цибуля, часник.
- Додати до нуту овочі, 2 столові ложки рослинної олії і 3 ложки води і 3 ложки борошна, посолити і насипати щіпку каррі.
- Добре перемішати фарш.
- Сформувати плоскі котлетки, утрамбувати їх між долонями, щоб вони не розвалювалися.
- Обсмажити на олії з двох сторін.
Якщо котлети важко перевернути, вони розвалюються і кришаться, додайте ще по ложці борошна і води. І так до тих пір, поки консистенція не стане оптимальною.
Вегетаріанські котлети з нуту і моркви
Кулінари відносять цей рецепт до мексиканської кухні — у будь-якому випадку виходить дуже смачно і поживно.
Складові:
- нут — 1 склянка;
- 1 головка ріпчастої цибулі або пучок зеленого;
- 1 середня морква;
- 3 зубчики часнику;
- 2 яйця;
- сіль;
- каррі;
- невеликий пучок зелені;
- вода — 2-3 ложки;
- оливкова олія — можна використовувати і будь-яке інше.
Готуємо вегетаріанські котлети з нуту:
- Замочити нут на добу у великому обсязі води.
- Розмочені боби подрібнити до кашоподібного стану — в м’ясорубці або блендері.
- Пропустити через тертку моркву і часник.
- Цибулю нарізати якомога дрібніше.
- Подрібнити зелень.
- Змішати всі інгредієнти і замісити фарш протягом 5 хвилин.
- Ліпити невеликі кульки, потім притискати їх і стискати, щоб були цупкі.
- Обсмажувати по 2-3 хвилини з кожного боку.
За бажанням можна ще згасити котлетки з ложкою води протягом декількох хвилин — так вони будуть більш м’якими і соковитими.
Як приготувати з капустою
Продукти для рецепта:
- 1 склянку нуту;
- 400 г білокачанної капусти (можна використовувати будь-яку іншу: броколі, цвітну, червонокачанну);
- 4-5 ложок білого борошна;
- сіль;
- каррі або інші приправи і спеції;
- олія для смаження.
Як приготувати котлети з нуту і капусти:
- Нут замочити на ніч.
- Набряклий горох закинути в блендер.
- Нашаткувати капусту, покласти до нуту.
- Подрібнити продукти до стану пюре.
- Додати інші інгредієнти.
- Зліпити котлети.
- Смажити під кришкою з двох сторін до рум’яної скоринки.
Якщо смажити котлети під кришкою, вони будуть соковитіше і м’якше.
Котлети з гороху, нуту з грибами
Складові рецепту:
- нут — 400 г;
- гриби — відмінно підійдуть печериці — 250 г;
- 1 головка цибулі шалот;
- борошно — 1 ст. л.;
- оливкова олія — 1 ст. л.;
- часник — 1 зубчик;
- пучок зелені;
- сіль;
- солодкий перець сушений або копчений — 1 ч. л.;
- чебрець сушений — щіпка.
Приготування:
- Нут відварити.
- Розжарити сковороду і обсмажити солодкий перець.
- Нарізати дрібно цибулю і натерти часник. Змішати і обсмажити до легкого золотистого кольору.
- Подрібнити гриби і додати до цибулі. Смажити ще 10-15 хвилин.
- Нут розім’яти ложкою або виделкою, але не дуже сильно.
- Додати до нуту інші інгредієнти, смесить фарш.
- Зліпити котлети.
- Смажити на сковороді з двох сторін або запікати в духовій шафі — через 6-7 хвилин потрібно буде перевернути котлетки вручну.
Вони добре поєднуються з салатом зі свіжих овочів.
Оригінальний варіант з томатом
Складові:
- 1 гуртка нуту;
- 2 ст. л. томатної пасти;
- 1 головка ріпчастої цибулі;
- 2 яйця;
- 3 зубчики часнику;
- сіль;
- олія кунжутна;
- перець чорний в горошинах;
- зіра в насінні.
Готуємо:
- Нут замочити на ніч.
- Набряклий горох закинути в блендер.
- Нашаткувати цибулю, часник, збити яйця і покласти до нуту.
- Подрібнити продукти до стану пюре.
- Додати інші інгредієнти.
- Скачати кульки, приплюснути і обсмажити на олії з кунжуту.
Соковиті нутовые котлети в духовці
Складові рецепту:
- нут — 1 склянка;
- капуста білокачанна — 400 г;
- солодкий перець — 1 шт.;
- морква — 1 шт.;
- сіль, перець — за розсудом;
- крупа манна або борошно — кілька ложок.
Готуємо:
- Нут залити водою на ніч — води має бути в 4 рази більше, ніж гороху.
- Вранці злити воду і промити боби.
- За бажанням можна проварити 15-20 хвилин, потім зробити пюре з гороху.
- Капусту і моркву нарізати скибочками і подрібнити в блендері або м’ясорубці.
- Болгарський перець порізати на маленькі шматки.
- Змішати всі складові, додати трішки води.
- Поставити фарш в холодильник на 1 годину — щоб став більш клейким.
- Охолоджений фарш розділити на кульки, придавити і викласти у форму для випічки.
- Пекти 30 хвилин.
Котлетки добре полити томатним соусом або соусом із сметани і часнику.