Всім відомо про корисні властивості печінки, яка містить багато мінералів і вітамінів, необхідних для нашого організму. Крім користі, яку приносить цей продукт, він має ще і чудовий смак. Розрізавши печінка, ви повинні побачити гладку і однорідну структуру. Якщо вам здалося, що продукт жестковат, то замочіть його в молоці. Найпоширеніше блюдо, яке готують з яловичої печінки – це котлети.
Котлети з яловичої печінки — класичний рецепт
Цей рецепт найпростіший і відомий багатьом господиням.
Інгредієнти:
Сало – 110 гр.;
Печінка яловичини – 550 гр.;
Яйце – 1 шт.;
Борошно – 110 гр.;
Цибуля – 1 цибулина;
Крохмаль – 1 ч. ложка;
Олія соняшникова;
Сіль;
Перець чорний.
Приготування:
Сало порізати на шматки.
У цибулі зняти лушпиння. Нарізати.
Печінку промити. Просушити. Для цього скористайтесь паперовим рушником.
Нарізати на шматки.
Підготовлені інгредієнти подрібнити. Для цього скористайтесь м’ясорубкою. Можна подрібнити в блендері, але тоді вийде більш дрібний помел, і маса буде кашоподібна.
Обсмажити з одного боку. Через дві хвилини – з іншого.
Довго не тримайте в сковороді, інакше в котлетах пропаде ніжність, соковитість і вийде негарний вигляд. Щоб вони швидко зібралися і добре просмажаться, робіть їх тонкими по товщині.
З вівсяними пластівцями
Приготуйте корисні печінкові котлети з додаванням вівсянки. В результаті отримаєте соковите, ароматне блюдо, яке із задоволенням з’їдять навіть маленькі дітки.
Інгредієнти:
Яйце – 2 шт.;
Соняшникова олія;
Печінка яловичина – 1200 гр.;
Вівсяні пластівці – стакан;
Цибуля – 3 цибулини;
Часник – 2 зубки.
Приготування:
З печінки видалити протоки і плівку. Вимити. Нарізати шматками.
Часник очистити.
З лука зняти лушпиння. Розрізати навпіл.
В м’ясорубці встановити решітку дрібного помелу. Перекрутити підготовлені інгредієнти.
Вбити яйце.
Засипати вівсянку. Підсолити.
Розмішати. Прибрати в холод.
Через півгодини розігріти сковорідку. Влити масло. Взяти велику ложку. Зачерпнути фарш. Викласти в олію. Обсмажити.
Перекласти в каструльку. Влити воду так, щоб котлетки були на половину закриті.
У цьому рецепті в котлетки додано рисова крупа, тому гарнір готувати не обов’язково.
Інгредієнти:
Цибуля – 2 дрібні цибулини;
Кріп;
Олія оливкова;
Перець;
Яловича печінка – 600 гр.;
Сіль;
Рис – 180 гр.;
Яйце – 1 шт.;
Крохмаль – 1 ст. ложка;
Базилік.
Приготування:
Крупу відварити.
Цибулю очистити. Розрізати на четвертинки.
Печінка обробити, видалити плівку, прожилки і крупноватые судини. Розрізати на частини.
Пропустити через м’ясорубку.
Всі продукти змішати.
Розігріти сковороду. Щоб блюдо було корисніше використовуйте оливкову олію, але можна замінити на будь-яке рослинне.
Сформувати котлетки. Обсмажити.
З додаванням манки в духовці
Найкорисніша печінка яловича. Вона корисніша, ніж м’ясо. Для тих, хто дотримується здорового харчування і дієти, а також для маленьких дітей, підійде рецепт приготування цієї страви в духовці з додаванням манної крупи.
Інгредієнти:
Спеції;
Печінка яловичини – 450 гр.;
Сіль;
Цибуля – 1 цибулина;
Манна крупа – 4 ч. ложки;
Яйце – 1 шт.;
Гречана мука – 4 ч. ложки;
Олія соняшникова – 6 ч. ложок;
Окріп – 210 мл;
Сода – 0,5 ч. ложки.
Приготування:
Печінку обмити. Зняти плівки. Якщо плівку не вдається видалити, то облийте окропом, після цього вона легко зніметься.
Нарізати на шматки.
Цибулину звільнити від лушпиння. Розрізати на четвертинки.
Помістити в м’ясорубку. Подрібнити.
Вбити яйце.
Всипати манку, борошно.
Посолити. Насипати спеції. Розмішати.
Тепер треба щоб манна крупа набухла. Для цього вкрити плівкою і залишити на чверть години.
Сковороду нагріти. Влити олію.
Сформувати коржі, за розміром як оладки. Обсмажити. Довго не тримати на вогні, досить хвилини для кожної сторони. Головне, щоб котлетки придбали форму і не розвалювалися.
Взяти деко. Розкласти підготовлене виріб.
Залити окропом. Помістити в духову шафу. Запікати півгодини.
Святкові котлети з яловичої печінки з сиром
Свою історію котлети з печінки почали ще в стародавньому Єгипті. За довгий час було придумано безліч варіантів приготування. Якщо додати в звичне блюдо сир, то можна порадувати гостей ніжним смаком приготованого ласощі.
Покласти в ємність, помістити на чверть години в морозильну камеру. Завдяки цьому легше зробити фарш.
Лушпиння прибрати з лука. Четвертувати.
Взяти велику тертку. Натерти сир.
Помістити в м’ясорубку субпродукт і цибулю. Перекрутити.
Вбити яйце. Підсолити. Засипати спеції.
Розмішати.
Всипати сир. Перемішати.
Сковороду розігріти. Влити олію.
Взяти столову ложку. Зачерпнути фарш. Скрутити кулю і розім’яти в коржі. Обсмажити.
З морквою
Надати гарний відтінок котлеткам допоможе морквина, яка зробить блюдо ще корисніше і соковитіше.
Інгредієнти:
Вода кип’ячена;
Печінка яловича – 720 гр.;
Перець;
Морква – 3 шт.;
Цибуля – 3 шт.;
Петрушка – 50 гр.;
Яйце – 1 шт.;
Сіль;
Олія рослинна;
Борошно.
Приготування:
Видалити плівку і жилки з печінки. Нарізати шматками.
Моркву почистити. Нарізати колами.
З лука зняти лушпиння. Нарізати.
Петрушку промити.
Перемолоти, використовуючи м’ясорубку.
Якщо хочете, щоб котлетки вийшли більш ніжними, пропустіть продукти ще раз через м’ясорубку.
Вбити яйце.
Поперчити.
Посолити. Перемішати.
Сформувати котлетки. Взяти борошно. Обваляти.
Включити конфорку на максимум. Обсмажити.
Переключити на мінімум. Влити окріп.
Закрити кришкою.
Загасити чверть години.
Дієтичні котлети на пару в мультиварці
Цю страву можна готувати щодня, або прикрасити їм святковий стіл. Ці смачні котлетки не тільки в гарячому вигляді, але і остиглі. Дітям і для дієтичного харчування рекомендують вживати в їжу приготоване на пару блюдо. Прискорити і спростити процес приготування допоможе мультиварка.
Інгредієнти:
Сіль;
Печінка яловича – 550 гр.;
Кріп;
Яйце – 2 шт.;
Перець;
Цибуля – 1 шт.;
Борошно – 4 ч. ложки;
Масло рослинне – 4 ч. ложки;
Петрушка.
Приготування:
Субпродукт промити. Прибрати жир, жилки, плівку. Обсушити, для цього можна скористатися серветками або паперовим рушником.
Нарізати на шматки, які повинні бути невеликого розміру.
Очистити цибулька. Нарізати на четвертинки.
Помістити у високу ємність. Взяти блендер. Збити.
Насипати сіль, приправи, зелень. Вбити яйця. Знову перемолоти блендером.
Засипати борошно. Перемішати.
Воду налити в чашу від приладу.
Пензлик силіконову вмочити в олію і промазати ґрати для пари.
Зліпити кульки з печінки. Приплюснути. Покласти на решітку.
Ще один оригінальний варіант приготування. З таким варіантом приготування гарнір можна не робити.
Інгредієнти:
Олія соняшникова;
Печінка яловича – 450 гр.;
Сіль;
Гречана крупа – стакан;
Куряче яйце – 2 шт.;
Цибуля – 1 шт.;
Борошно – 4 ч. ложки;
Перець.
Приготування:
Відварити гречану крупу. Для рецепту необхідний склянку готової, відвареної гречки.
Печінку промити. Очистити від жил і плівок. Розрізати на частини.
З лука прибрати лушпиння. Четвертувати.
Взяти м’ясорубку. Пропустити субпродукт і овоч.
Змішати з гречкою.
Додати борошно, яйця, перець. Розмішати.
Розжарити сковорідку. Залити масло.
Сформувати руками тонкі коржики. Підсмажити.
Пишні котлети з яловичої печінки
Порівняно з котлетками з м’яса, печінкові вироби – більш економний варіант, але від цього не менш смачні. Навіть з цього продукту можна приготувати пишне, соковите блюдо.
Інгредієнти:
Хліб черствий – 270 гр.;
Молоко – 1 стакан;
Яйце – 1 шт.;
Цибуля – 1 шт.;
Печінка яловича – 450 гр.;
Вівсяні пластівці – 6 ч. ложок.
Приготування:
З хліба зрізати кірки. Нарізати шматками.
У миску налити молоко. Помістити м’якуш.
Печінку промити. Видалити жилки і плівку. Нарізати. Взяти блендер і подрібнити.
Цибулю очистити. Четвертувати. Перекласти до продукту.
Вбити яйце. Додати спеції. Підсолити. Збити.
Коли м’якуш розбухнув, дістати і віджати руками. Помістити в печінкову масу.
Засипати вівсянку. Замісити.
Тепер треба почекати поки пластівці розбухнуть. На це потрібно близько чверті години;