Якщо свинина і яловичина вже приїлися, то прекрасною альтернативою важкою для шлунка їжі стануть багаті корисними елементами рибні страви. Існує безліч подібних оригінальних страв, серед яких котлети з путасу виділяються економічністю, простотою виконання і чудовим смаком.
Рибні котлети з путасу в духовці
Ніжні і дуже ароматні вироби з легкістю готуються з 1 кг риби.
Перед тим як приготувати котлети в духовці, крім основного інгредієнта, слід підготувати наступні продукти:
- моркву і цибулю – по 1 шт.;
- яйце – 1 шт.;
- хліб – кілька шматочків;
- сметана – 30 мл;
- сіль і перець – за смаком.
Спосіб приготування:
- З розморожених і добре промитих тушок готується філе шляхом зрізання плавників, голови, потрошіння та відділення м’яса від кісток.
- Хліб заливається рідиною, а філе прокручується на м’ясорубці або подрібнюється в блендері.
- Овочі очищаються і також подрібнюються в блендері або пропускаються через м’ясорубку.
- Коли вся маса буде готова, в неї вбивається яйце, додаються розмочений хліб, сіль і приправи за смаком.
- З отриманого фаршу формуються котлетки, які на деку змазують сметаною й випікаються в духовці близько 20 хвилин при температурі 200°C.
Готуємо на сковороді
Смачні, ніжні вироби з риби можна приготувати і на сковороді, використавши:
- 600 г путасу;
- цибулину;
- яйце;
- скибочка чорного хліба
- 50 г манної крупи;
- панірувальні сухарі;
- трохи солі і приправ.
Етапи втілення рецепта в життя полягають у наступному:
- Риба звільняється від кісток і прокручується кілька разів разом з очищеним і поділеним на частини цибулею через м’ясорубку.
- Далі в масу втручаються попередньо замочений хліб, яйце, манка, сіль і спеції.
- Через 10 хвилин, за які манка трохи розбухне, з рибної маси формуються невеликі вироби, які готуються на сковороді з розігрітим маслом.
Як зробити з салом
Щоб додати страві соковитості, рибні котлети можна приготувати з додаванням сала.
Будуть потрібні:
- 1,2 кг путасу;
- 150 мл молока;
- цибулина;
- зубчик часнику;
- 100 г борошна;
- стільки ж сала;
- 2 невеликих яйця;
- стопка соняшникової олії;
- батон;
- трохи солі і приправ.
Схема підготовки виглядає наступним чином:
- З батона знімається скоринка, а м’якуш замочується в молоці.
- Через м’ясорубку пропускається підготовлене рибне філе, порізаний на шматки цибулю, сало, а також попередньо розмочений батон.
- В отриману масу забиваються яйця, додаються сіль і улюблені приправи.
- Очищений і порізаний часточками часник обсмажується на олії до рум’яності, після чого викидається.
- Сформовані з однорідного фаршу котлети обвалюються в борошні і обсмажуються з двох сторін до апетитної скоринки.
Котлети з путасу з кістками та шкірою
Для приготування рибних виробів по цьому рецепту необхідно придбати такий продуктовий набір:
- путасу – 2 тушки;
- цибуля – 1 шт.;
- хліб – скибочка;
- майонез – 30 мл;
- соняшникова олія для смаження;
- панірувальні сухарі;
- сіль і перець – за смаком.
Спосіб приготування:
- Очищена цибулина і злегка подмороженная риба без нутрощів, голови і плавців прокручуються кілька разів через м’ясорубку.
- Маса змішується з розмоченим хлібом, майонезом, сіллю і спеціями.
- Через 30 хвилин, протягом яких фарш знаходився в холодильнику, з рибної маси котлети готуються і обсмажуються на гарячій сковороді з соняшниковою олією.
З додаванням свіжої капусти
Цікаві котлети припадуть до смаку любителям легкої і багатої вітамінами їжі.
Для виконання рецепта необхідні:
- 600 г білокачанної капусти;
- в 2 рази менше риби;
- цибулина;
- по шматочку маргарину і сала;
- яйце;
- сіль, перець, панірувальні сухарі.
Щоб подати до столу апетитні, ароматні рибні кульки:
- Нашаткована капуста відварюється до напівготовності в невеликій кількості води.
- З путасу готується філе, яке пропускається через м’ясорубку.
- Цибуля подрібнюється і пассеруется.
- У глибокій мисці замішується фарш з капусти, цибулі, риби, маргарину, топленого сала, солі і перцю.
- Сформовані котлети обвалюються в хлібній крихті і обсмажуються до готового стану.
В мультиварці на пару
Дієтичні котлети з риби, які відрізняються ситні і високою харчовою цінністю, готуються з:
- 400 г філе путасу;
- невеликих морквини і цибулини;
- яйця;
- шматочки вершкового масла;
- улюблених спецій, приправ і солі.
В процесі втілення рецепта ніжних і соковитих котлет в життя виконуються такі кроки:
- Рибне філе з обчищеними овочами подрібнюються в кухонному комбайні або за допомогою блендера.
- Далі у фарш втручаються яйце, сіль і приправи.
- У формочки для кексів викладається підготовлена маса рибна, в центр якої вдавлюється по шматочку масла – воно додасть страві вершковий смак.
- Готуються котлети в форму для приготування на пару у відповідному режимі протягом 20 хвилин. Не забудьте попередньо встановити чашу і наповнити її склянкою води.
Пісні котлети з путасу
Приготувати рибні котлети з путасу можна навіть без додавання яйця у фарш, яке, як правило, використовується для його скріплення. Для створення пісних виробів досить підготувати:
- 700 г путасу;
- цибулину;
- 50 г хлібного м’якушки;
- 25 мл майонезу;
- ароматні спеції;
- соняшникова олія;
- сіль і борошно.
У приготуванні керуємося таким алгоритмом:
- З розділеної на частини цибулини і очищеної риби готується за допомогою блендера фарш, який додається попередньо розм’якшений хліб, сіль і спеції.
- Маса відправляється в холодильник для настоювання.
- Через 30 хвилин з фаршу готують порційні заготовки, які обвалюються в борошні і викладають на деко.
- Перед відправкою в духовку на півгодини вироби змазується майонезом.
Таким чином, завдяки безлічі рецептів та широкого асортименту різних продуктів кулінар може експериментувати, поступово замінюючи звичну важку їжу оригінальними стравами з риби.