Овес відноситься до найбільш цінних за змістом поживних речовин злакам. Але, навіть усвідомлюючи цей факт, далеко не кожен любить їсти вівсяну кашу на сніданок. Включити в раціон настільки важливий продукт допоможуть котлети з вівсяних пластівців, що відрізняються ніжністю і пишністю.
Класичні котлети з вівсяних пластівців
Ніжні котлетки з вівсянки за класичним рецептом є пісними і готуються з:
- 200 г вівсяних пластівців;
- 120 мл окропу;
- бульби картоплі;
- цибулини;
- солі, перцю і масла для смаження.
Виконуємо послідовно:
- Пластівці висипаються в миску, де вони заливаються окропом і настоюють.
- Картопля натирається, цибулю подрібнюється.
- Через 10 хвилин всі компоненти змішуються разом з сіллю і перцем.
- Фарш ретельно вимішується, щоб всі компоненти добре склеїлися і не розпалися при смаженні.
- Вироби формуються мокрими руками і відразу викладаються в розпечене масло.
- Смажаться котлети під закритою кришкою до рум’яної скоринки з кожної сторони.
- Після смаження вироби з вівсянки викладаються у вогнетривкий посуд і відправляються в мікрохвильовку на 56 хвилин.
З курячого фаршу
Вівсяні пластівці чудово поєднуються з фаршем з курячого філе, надаючи йому соковитості і м’якості.
Для виконання рецепта знадобиться:
- ½ Кг курячого фаршу;
- яйце;
- 100 г пластівців;
- 100 мл води;
- цибулина;
- ½ Головки часнику;
- сіль і спеції.
Щоб приготувати курячі котлети з вівсяними пластівцями:
- Вівсяні пластівці висипаються в глибоку тарілку.
- Яйце розводиться водою, після чого отриманою рідиною заливаються пластівці на 30 хвилин.
- Овочі подрібнюються і змішуються з фаршем.
- Коли пластівці розбухнуть, вони також змішуються з фаршем, який солиться і приправляється за смаком.
- З вымешенной маси формуються котлетки, які обсмажуються на розігрітій сковороді з маслом з двох сторін до легкого бронзового відтінку.
Готуємо з грибами
Прекрасне блюдо для дієтичного або пісного меню.
Для виконання рецепта необхідні:
- вівсяні пластівці – 100 г;
- печериці – в 2 рази більше;
- соняшникова олія – стопка;
- часник – ½ головки;
- цибуля – 1 шт.;
- яйце – 1 шт.;
- борошно – 20 г;
- сіль, спеції, зелень.
Щоб насолодитися смаком оригінальних виробів:
- Вівсянка висипається в невелику мисочку.
- Щоб пластівці набубнявіли, вони заливаються окропом і залишають.
- Печериці і цибулю подрібнюються, після чого подсаливаются і пассеруются на сковороді.
- Зелень і часник дрібно рубаються і змішуються з набряклою вівсянкою.
- Далі до вівсяної суміші додаються зажарка і яйце.
- В кінці для скріплення фаршу додається трохи борошна, а для смаку – класичну сіль і спеції.
- З фаршу формуються котлети і обсмажуються на гарячому маслі до готовності.
Найніжніші і пишні котлети з курячим кубиком
Прекрасний варіант виробів для корисного сніданку з курячим ароматом можна приготувати з:
- 400 г вівсяних пластівців;
- курячого кубика;
- 2 головок цибулі;
- ½ Головки часнику;
- яйця;
- солі, перцю і кропу.
Виконуємо послідовно:
- Вівсяні пластівці заливаються окропом, з розведеним у ньому курячим кубиком.
- Цибуля шинкуется і пассеруется на середньому вогні.
- Після охолодження обсмажений овоч змішується з разбухшими пластівцями.
- Часник, кріп подрібнюються і разом з яйцем додаються до вівсянці і цибулі.
- З підсоленого і приправленого фаршу формуються котлети, які обсмажують до готовності на сковороді з маслом.
Як приготувати з морквою
Рецепт приготування вівсяних котлет з морквою досить простий, достатньо підготувати:
- вівсяні пластівці – 200 г;
- морква – 1 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- яйце – 1 шт.:
- панірувальні сухарі;
- сіль, спеції і масло для смаження.
Спосіб приготування полягає у виконанні наступних дій:
- На плиту ставиться каструлька з водою для вівсянки з розрахунку 1:1.
- Вода підсолювати і доводиться до кипіння, після чого в неї засипається вівсянка, яка вариться 3-4 хвилини. Можна залишити на час, вона дійде самостійно без нагріву.
- Морква натирається на середній тертці, цибулю подрібнюється.
- Натерта морква з’єднується з цибульними кубиками.
- Овочі обсмажуються на соняшниковій олії до готовності.
- Коли всі продукти охолонуть, вони змішуються, подсаливаются, приправляється і скріплюються яйцем.
- З фаршу формуються вироби, які обвалюються в панірувальних сухарях і обсмажують на сковороді до утворення рум’яної скоринки.
Рецепт зі свинячим фаршем
Соковиті котлети з вівсяними пластівцями і фаршем з свинини можна підготувати з наступного продуктового набору:
- фарш – 1 кг;
- молоко – 120 мл;
- вівсяні пластівці – 200 г;
- яйця – 2 шт.;
- цибуля – 2 шт.;
- часник – 2 зубчики;
- соняшникова олія – для смаження;
- сіль, перець, панірувальні сухарі.
Етапи створення апетитних котлеток полягають у наступному:
- Яйця збиваються з молоком, після чого сумішшю заливаються вівсяні пластівці.
- Вівсянка настоюється протягом 20 хвилин для набухання.
- Овочі подрібнюються.
- У глибокому посуді змішуються набряклі пластівці, м’ясний фарш, подрібнені овочі, сіль і перець.
- З підготовленої маси формуються вироби, які обвалюються в сухарях і обсмажують на сковороді з розігрітим маслом.
Котлети з вівсянки, як м’ясні
Котлети з вівсяних пластівців завдяки додаванню спецій, приправ і цибулі за зовнішнім виглядом і своїми смаковими якостями практично не відрізняються від м’ясних.
Для приготування виробів досить придбати:
- 250 г вівсяних пластівців;
- яйце;
- головку цибулі;
- приправи і сіль.
Щоб продегустувати дієтичні котлети:
- Вівсяні пластівці висипаються в піалу, де заливаються закипілої водою і настоюють близько півгодини.
- Коли вівсянка розбухне, готується фарш для майбутніх котлет з пластівців, яйця і подрібненої цибулі.
- Фарш солиться, приправляється і за допомогою столової ложки викласти на розігріту сковороду у вигляді котлет.
- Вироби обсмажують з двох сторін до золотистого кольору.
Отже, ніжні і апетитні вівсяні котлети, які можуть виступати ситним доповненням до будь-якого гарніру, представляють собою чудову альтернативу м’ясним виробам.