Багато господинь не можуть уявити готування без м’яса. Є весь час одне м’ясо набридає, благо в світі існує безліч страв, які можна приготувати з цього цінного продукту. Великою популярністю користуються саме котлети з яловичини, їх буде навіть примхливий.
Рубані котлети з яловичини
Цей рецепт соковитих котлет з яловичини вимагає мінімуму витрати сил і часу. Виділяється серед інших рецептів тим, що фарш рубається самостійно і може зберігатися тривалий час в морозилці.
Щоб приготувати рубані котлети знадобляться перераховані складові:
- яйця – 2 шт.
- часник – 4-6 зубчиків
- борошно – 2 ст. л.
- майонез – 8 ст. л.
- м’ясо – 500 гр.
- олія соняшникова – 5 ст. л.
- спеції, перець і сіль – на-віч
- крохмаль – 2 ст. л.
Складність приготування цього делікатесу низька, а витратити на процес потрібно буде приблизно півгодини. Багато часу йде на рубання м’яса.
Для приготування котлет знадобиться зробити наступне:
- Яловиче м’ясо рубається або ріжеться до стану дрібних кубиків. Розміри шматочків вибирає сама господиня.Рада! Рубати можна використовуючи спеціальні насадки на кухонний комбайн або м’ясорубку.
- Фарш перекладається залізну миску. Туди додаються всі необхідні приправи, сіль і перець.
- Після забиваються яйця і все перемішується.
- Наступним кроком всипати крохмаль і борошно.
- З цієї м’ясної маси додається майонез і все ретельно перемішується.
- Щоб довше зберігався, можна влити трохи оцту.
- Перед смаженням фарш краще потримати в холодильнику мінімум 2 години.
- Котлети формуються потрібного розміру і обсмажують з усіх боків 4-5 хвилин до стану готовності. Обсмажується на невеликій кількості олії. Щоб добре просмажаться всередині – накриваються кришкою.
Котлети можна готувати з будь-якого м’яса, а зберігатися в морозилці він може досить довгий час.
Рецепт приготування з фаршу
Цей рецепт відрізняється лише тим, що м’ясо порублено дрібніше. Дозволяється додатково подрібнити в м’ясорубці, щоб шматочки були ще дрібніше.
Складові для приготування котлет з фаршу яловичини:
- цибулина – 1 шт.
- яйця – 2 шт.
- фарш з яловичини – 600 гр.
- сіль, спеції, перець – на-віч
- соняшникова олія – 2-3 ст. л.
- білий хлібець – 3 шматочки
- паніровка – 1 пачка
- молоко або вода – 150 мл
Підготовка проходить кілька етапів:
- Яловичий фарш розморожується і поміщається під містку миску.
- Хліб в цей час замочується у воді або молоці.
- Цибулю дрібно подрібнюється або пропускається через прес.
- Хліб, цибулю, яйця і додаються у фарш. Також потрібно поперчити, посолити і за бажанням додати спеції.
- Для смаку можна додати часник.
- Після цього фарш добре вимішується і з нього робляться котлетки потрібної форми.
- Котлетки обвалюються в сухарях і поміщаються на розпечену сковороду.
- Кожна котлетка обсмажується близько 4 хвилин з обох сторін.
Соковиті котлети з яловичини в духовці
Чудові котлети з яловичини в духовці приготувати просто, а часу доведеться витратити зовсім небагато. Можна їсти з пюре, макаронами та іншої їжею.
Для приготування знадобиться:
- м’ясо – 500 гр.
- білий хлібець – 2-3 шматочки
- молоко – 150 мл
- цибулина – 1 шт.
- яйця – 2 шт.
- сіль і перець – на-віч
- соняшникова олія – 2-3 ст. л.
На весь процес готування піде не більше години.
Для цього необхідно:
- Яловичина подрібнюється в м’ясорубці, можна порізати на невеликі шматочки гострими ножами.
- Хліб в цей час замочується в молоці.
- Дрібно нарізати цибулю або пропускається через прес. Можна для смаку підсмажити на сковороді.
- Хліб з молоком, цибуля і спеції відправляються в фарш. Туди ж відправляються яйця. Після чого він добре перемішується.
- З готового фаршу формуються котлетки, які акуратно поміщаються на лист, попередньо змащений маслом. Все це ставимо в духовку при спеці 170-190 градусів приблизно на 40 хвилин.
- Зрідка перевіряти і поливати соком, що виділився.
Готуємо по-італійськи
Компоненти приготування котлет по-італійськи:
- м’ясо – 600 гр
- білий хлібець – пару шматочків
- молоко – 150 мл
- яйця – 2 шт.
- лучек – 1 шт.
- сир – 100-150 гр.
- часник – 4 зубчики
- соняшникова олія – 3-4 ст. л.
- сіль, перець – на-віч
Поетапна готування смачних котлеток:
- Для початку необхідно дрібно покришити м’ясо, щоб стало схоже на фарш.
- Хліб замочується в молоці.
- У цей час цибулю і часник дрібно нарізати або пропускаються через прес. Для більшого смаку можна недовго підсмажити на сковороді.
- М’якуш тепер можна вичавити і пропустити разом з фаршем через м’ясорубку.
- Тепер додаються яйця, сіль, перець і майоран. Фарш міцно вимішується і ненадовго відправляється в холодильник.
- Часник і цибуля відправляються туди ж.
- Коли фарш злегка охолоне, можна буде викласти його на обробну дошку і почати формувати кружечки середнього розміру. У центр кожної кульки збожеволіє шматочок сиру. Після цих маніпуляцій формуються котлетки.
- У форму для запікання або на деко викладаються котлети і випікаються близько півгодини при температурі 200 градусів.
З додаванням свинини
Даний рецепт практично нічим не відрізняється від інших. Різниця лише в тому, що котлети будуть не з чистої яловичини, а з додаванням свинини. Якщо хочеться, щоб котлетки були соковиті – необхідно брати свинину з жирком.
Для приготування знадобляться наступні компоненти:
- свинина – 250 гр.
- яловичина – 500 гр.
- білий хлібець – кілька шматочків
- вершки або молоко – 250 мл
- лучек – 1 шт.
- сіль, перець – на-віч
- яйця – 2 шт.
Найлегший метод готування:
- З м’яса для початку необхідно зробити фарш. Для цього свинина і яловичина подрібнюється в м’ясорубці.
- В цей час хлібець відмочується у вершках або молоці.
- Цибуля кришиться і разом з фаршем і замоченим хлібцем подрібнюється в м’ясорубці. Віджимати шматки хліба не потрібно.
- Далі відправляється у фарш сіль, яєчка і перець. Все добре вимішується.
- Щоб фарш не лип до рук, можна змастити руки олією.
- Після цього фарш формується в котлети. Ці котлетки обвалюються в сухарях і відправляються на заздалегідь розігріту сковороду. З кожної сторони обсмажується по 3-4 хвилинки. В сухарі можна додати базилік, кінзу, орегано для пікантного смаку.
- Після обсмажування поміщаються в духову піч, розігріту до 200 градусів.
З сиром
Для цієї страви знадобиться:
- м’ясо – 500 гр.
- цибулина – 1 шт.
- часник – 3-4 зубчики
- яйця – 2 шт.
- хлібець – кілька скибочок
- молоко – 150 мл
- сир – 150 гр.
- паніровка – 1 пачка
- соняшникова олія – 3-4 ст. л.
- сіль, перець – на-віч
Як можна готувати котлетки:
- Хлібець замочується в молоці.
- М’ясо подрібнюється в м’ясорубці разом з цибулею, хлібом і часником.
- Додаються в отриману масу необхідні спеції і яйця. Після чого фарш добре вимішується.
- Фарш формується в кульки, в середину кожного поміщається шматочок сиру.
- Кульки ці формуються у котлети і обвалюються в сухарях.
- Кожна котлетка обсмажується до золотистого відтінку. Після цього всі котлети відправляються в духову піч, з жаром 200 градусів.