Двадцять печінкових котлет за 60 хвилин. Саме стільки часу вам знадобиться, щоб здивувати домашніх смачним корисним вечерею. Топ-10 секретних рецептів та порад з приготування котлет з свинячої печінки.
Класичні котлети зі свинячої печінки
Інгредієнти:
- півкілограма свинячої печінки;
- 4-5 столових ложок соняшникової олії;
- одна цибулина;
- одне яйце (куряче);
- перець чорний мелений та сіль – за смаком.
Спосіб приготування:
Існує думка, що котлети з курячої печінки гірчать. Цього можна уникнути, якщо правильно підготувати свинячу печінку. Її необхідно звільнити від прожилок і добре промити під проточною водою в сотейнику. Потім печінку нарізають кубиками розміром 1-2 сантиметри. Цибулину очищають і подрібнюють. Підготовлені продукти пропускають через м’ясорубку або подрібнюють на блендері.
В отриманий фарш вбивають яйце, солять і перчать – за власним смаком. Ретельно перемішують і залишають трохи постояти.
Через п’ятнадцять хвилин котлети смажать на добре прогрітій сковороді з рослинним маслом. Фарш на сковороду акуратно викладають столовою ложкою, як оладки з тіста. Обсмажують з двох сторін. Подають гарячими з гарніром – картоплею або рисом. Приємного апетиту!
З додаванням рису
Щоб урізноманітнити меню, можна приготувати котлети з додаванням рису. Такий додатковий інгредієнт додасть котлет ніжність і особливо сподобається дітям.
Інгредієнти:
- 0,5 кілограма печінки (свинячий);
- півсклянки рису (зерно середнього розміру);
- п’ять столових ложок борошна (пшеничного);
- цибуля – 1 шт.;
- одна морква;
- яйце (куряче С1) – 1 шт.;
- масло або жир для смаження;
- сіль і спеції – за смаком.
Спосіб приготування:
Спочатку в підсоленій воді до готовності відварюють рис. Промивають його в сотейнику і дають стекти рідині, яка залишилася. Печінка свинини промивають, нарізають шматочками (невеликими). Пропускають через м’ясорубку. Цибулину і моркву шаткують, обсмажують до золотистого кольору, дають охолонути і додають до печінки. Отриману масу перемішують, додають збите яйце і ще раз перемішують. Настав час додати рис, потім просіяне борошно. Печінкову суміш злегка збивають блендером або міксером. Солять, перчать. Починають обсмажувати котлети. На розпечену сковорідку фарш накладають невеликим ополоником (або великою ложкою), вогонь роблять слабкий, обсмажують з кожної сторони. Страву подають гарячою з овочами.
Корисні поради:
- Якщо борошно, додається в фарш, просіяти – котлети вийдуть більш повітряними.
- Краще працювати зі злегка замороженої печінкою. Так її буде простіше нарізати і промити від гіркоти.
Пишний рецепт з манкою
Найбільш об’ємні і в той же час повітряні котлети зі свинячої печінки виходять, якщо у фарш додати манну крупу. Це не додасть страві калорійності, зате додасть пікантності.
Інгредієнти:
- печінка – півкілограма;
- п’ять-шість стіл. ложок манної крупи;
- три часточки часнику;
- дві цибулини;
- панировочная суміш;
- олія (рафінована або высокоолеиновое);
- сіль, оцтова кислота, сода, спеції.
Спосіб приготування:
Печінку промивають під краном, дають стекти воді і нарізають кубиками. Цибулину відокремлюють від лушпиння і розрізають на чотири частини. Готують часник. Інгредієнти провертають через м’ясорубку. У столову ложку з содою додають оцет і додають в суміш. Всипають манку. Ретельно перемішують і залишають на холоді на півгодини. З загусла суміші ліплять котлети довгастої форми, обкачують у панірувальної суміші і обсмажують з кожної сторони. Якщо фарш вийшов рідким, викладають його ложкою на розігріту сковороду. Обсмажують як оладки. Гарячі котлети можна посипати тертим сиром і подавати з будь-яким гарніром.
З морквою під соусом в духовці
Для тих, кому не показані смажені страви, ділимося рецептом приготування котлеток із свинячої печінки, запечених в духовій шафі. Морква з вершками додадуть страві ніжності.
Інгредієнти:
- печінка свиняча – один кілограм;
- дві моркви;
- дві цибулини;
- три яйця (С2);
- склянка борошна;
- склянка вершків (20-30%);
- соняшникова олія;
- спеції, сіль.
Спосіб приготування:
Печінку промивають, нарізають на шматочки. Овочі миють, чистять і нарізають. Підготовлені інгредієнти прокручують через м’ясорубку. Перемішують печінкову масу. Додають збите яйце, борошно спеції, солять. Перемішують руками або віночком. Ложечкою викладаємо фарш на змащене деко, як оладки. Ставимо в духову шафу на вісім-десять хвилин при температурі 130 градусів. Потім дістають котлети, перевертають їх лопаткою, зверху заливають вершками і знову ставлять запікатися. Через 15 хвилин страва готова.
Корисні поради:
- Щоб печінка очистити від жилок, попередньо її потрібно обдати окропом.
- Перед подачею до столу печінкові котлети можна посипати тертим сиром, рубаною зеленню, змастити сметаною або майонезним соусом.
- Щоб печінка не давала гіркуватий смак, перед приготуванням її потрібно потримати у воді 10-20 хвилин.
Рубані котлети з свинячої печінки
Для приготування рубаних котлет з печінки вам не знадобиться м’ясорубка або блендер. Досить добре заточеного ножа, необхідних продуктів і бажання «поворожити».
Інгредієнти:
- 350-500 г свинячої печінки;
- одна морква;
- два яйця;
- чайна ложка солі;
- цибуля – 1 шт.;
- 30 грам борошна;
- олія для обсмажування;
- стакан води;
- свіжа зелень (200г).
Спосіб приготування:
Добре промиту печінку свинини нарізують на маленькі шматочки і складають їх у глибоку посуд. Моркву очищають і пропускають на дрібній тертці. Цибулю шаткують ножем. Овочі додають в миску з печінкою. Трохи перемішують. Яйця спочатку збивають в окремій мисці, а потім поступово вводять в основну масу. Перемішують до однорідної консистенції, додають борошно, солять.
Обсмажують котлети на добре прогрітій сковороді, причому на сильному газу. Масу викладають невеликий ополоником. Обсмаживши з одного боку, котлети перевертають і обсмажують з іншого боку. Готові котлети складають у чисту сковороду, додають води і залишають потушиться на повільному газу протягом п’яти хвилин. Посипають мелкорубленной свіжою зеленню і подають рубані котлети до столу.
З вівсяними пластівцями в мультиварці
Ще один варіант рецепту печінкових котлет – з додаванням вівсяної крупи.
Інгредієнти:
- чотириста грамів свинячої печінки;
- одна морква;
- півсклянки пластівців вівсянки;
- цибуля – 1;
- три ст. ложки борошна;
- пучок свіжої зелені;
- сіль, перець.
Спосіб приготування:
Печінку промивають у воді, дають їй стекти і ріжуть на шматочки. Роблять фарш на м’ясорубці або роздрібнюють блендером. Додають цибулю, моркву. Перемішують і всипають половину склянки вівсяних пластівців. Лишають на холоді. Через півгодини солять, перчать і формують котлетки. Обсмажують за вісім хвилин з кожного боку на розпеченій сковороді, змащеній олією. Посипають січеною зеленню і подають до вечері.
Як зробити з грибами
Можна зробити печінкові котлети з додаванням грибів – шампіньйонів або лісових.
Інгредієнти:
- 0,5 кг свинячої печінки;
- 220-250 грам грибів;
- цибуля (ріпчаста) – 1
- 40-50 грам сиру (твердого);
- одна ст. ложка нежирної сметани;
- 1-2 ст. ложки борошна (пшеничного);
- зелень, сіль, спеції – на смак.
Спосіб приготування:
Гриби і очищену цибулю дрібно шаткують і обсмажують до випаровування вологи. Дають охолонути. В цей час очищену від прожилок свинячу печінку промивають і нарізають невеликими прямокутниками. Додають обсмажені гриби з цибулею, потім убивають яйце і перемішують. Фарш змішують зі сметаною, поступово всипають борошно, додають тертий сир. Солять, перчать, ще раз ретельно перемішують і залишають у холодильнику на 20-30 хвилин. Через півгодини сковороду ставлять на середній вогонь, наливаємо олію. Масу викладають на сковорідку ложкою (як оладки). Обсмажують за смаком – до скоринки.
Нарізану зелень можна додати у фарш відразу, можна посипати їй готову страву. Приємного апетиту!
Печінкові котлети з гречкою
Печінкові котлети можна приготувати навіть з додаванням гречаної крупи. Вийде дуже ситно і смачно.
Інгредієнти:
- печінка свиняча (400-500 грам);
- півсклянки гречаної крупи;
- борошно (дві ст. ложки);
- два яйця;
- невелика цибулина;
- сіль, перець мелений.
Спосіб приготування:
Цибулину чистять, миють і розрізають. Печінку промивають під проточною водою, дають просохнути і ріжуть шматочками. Пропускають через м’ясорубку. Гречану крупу відварюють у підсоленій воді і додають до фаршу. Яйця злегка збивають в мисці і вводять в отриману масу. Додають спеції і трохи просіяного борошна. Добре вимішують фарш. Викладають на разогоретую сковороду спеціальною ложечкою. Смажать до готовності з кожної сторони.
Корисні поради:
- Щоб котлети не ввібрали багато масла, не потрібно їх залишати готовими в сковороді. Слід викласти котлети на серветку, вона забере зайвий жир.
- Калорійність котлет із свинячої печінки не перевищує 150 кілокалорій за 100 грам готового продукту.