Котлети класичні – 10 смачних рецептів приготування соковитих котлет

Котлети – популярна страва, яку можна готувати хоч щодня. Котлети в тому чи іншому вигляді можна зустріти в будь-якому меню, починаючи від рядової їдальні до вишуканого ресторану. Котлети можна готувати з фаршу, рубаного м’яса та навіть риби. Подавати їх можна з будь-яким гарніром, який тільки можна придумати: картоплею, макаронами, кашами, овочами.

Класичні котлети із фаршу свинини на сковороді

Класичні котлети з фаршу свинини на сковороді – простий та доступний кожній родині рецепт смачної страви. Котлети виходять ніжними та м’якими, з тонкою засмажкою скоринкою. Все завдяки продуманому складу та правильної технології приготування.

Інгредієнти:

на – 4 порції

  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Свинина – ½ кг
  • Олія соняшникова – для смаження
  • Батон – 1 шматок
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Перець чорний мелений – 1/2 ч.л.
  • Сухарі панірувальні – за смаком

Процес приготування:

Класичні котлети готуються дуже легко. Підготуйте усі необхідні продукти.

Охолоджену м’якоть свинячу наріжте великими кубиками, щоб вони легко проходили через вхідний отвір м’ясорубки. Головку цибулі очистіть від лушпиння і розріжте на 4 частини.

З шматка батона зріжте кірку, а м’якуш, що залишився, залийте водою. Через 5 хвилин відіжміть хліб від рідини.

Потім візьміть м’ясорубку. З її допомогою подрібніть м’ясо, цибулю і м’якуш батона. У отриманий фарш додайте сіль і мелений перець, розбийте яйце куряче, добре перемішайте масу.

На тарілку висипте панірувальні сухарі. Набирайте фарш руками або столовою ложкою, формуйте округлі котлети і обвалюйте їх у сухарях.

На добре розігріту сковороду вилийте олію. Коли воно розжариться, викладіть заготовки та обсмажте їх з двох боків до рум’яної скоринки.

Якщо ви зробили великі котлети, після обсмажування рекомендується протушкувати їх під кришкою протягом 10-15 хвилин. Подавайте класичні котлети з фаршу свинини з гарніром з картоплі чи макаронів. Смачного!

Соковиті котлети з курячого фаршу

Соковиті котлети з курячого фаршу – легка м’ясна страва. Готуються такі котлети швидше за аналогічну страву з іншого виду м’яса. А невисока жирність дозволяє вживати курячі котлети в охолодженому вигляді, це також дуже смачно.

Час приготування – 90 хв.

Час приготування – 25-30 хв.

Порції – 6-8.

Інгредієнти:

  • Фарш курячий – 1 кг.
  • Батон білий – 200 гр.
  • Сіль кухонна – за смаком.
  • Перець чорний свіжомелений – за смаком.
  • Вода мінеральна газована – 120мл.
  • Цибуля ріпчаста -250 гр.
  • Часник – 4 зуби.
  • Олія – ​​для смаження.
  • Борошно рисове – для панірування.
  • Паприка солодка/копчена мелена – 1 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. З шматочка білого батона зріжте кірку, наріжте м’якоть невеликими кубиками. Залийте батон мінеральною водою та залиште на кілька хвилин.

Крок 2. Очистіть цибулю та часник, наріжте їх у довільному порядку. Потім обсмажте овочі на олії протягом 5 хвилин.

Крок 3. Далі овочеву засмажку та розм’якший батон викладіть у чашу блендера, подрібніть. Отриману масу додайте до курячого фаршу, посоліть і приправте до смаку. Добре перемішайте масу, вкрийте харчовою плівкою і приберіть холодильник на годину.

Крок 4. Охолоджену масу з курячого фаршу розділіть на порції по 100 грамів і сформуйте круглі котлети. Розкладіть заготовки на пергаменті.

Крок 5. На вогонь поставте сковорідку, просушіть її і влийте олію. Кожну м’ясну заготовку обваляйте в рисовому борошні, викладіть на розігріту поверхню і злегка приплюсніть. Смажте котлетки протягом 12 хвилин, кожні 3 хвилини повертайте їх. Подавайте курячі котлети у гарячому вигляді з гарніром на свій смак. Смачного!

Соковиті котлети, запечені у духовці

Соковиті котлети, запечені в духовці – паличка-виручалочка для зайнятих господинь, готується просто і швидко, особливо якщо в холодильнику є готовий фарш. Невеликий лайфхак, якщо ви хочете дійсно отримати соковиті котлети, фарш повинен бути з жирного м’яса.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 10.

Інгредієнти:

  • М’ясо (свинина та яловичина) – 1 кг.
  • Чебрець сушений – 1 щіпка.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Яйця курячі – 2 шт.
  • Зелень – 50 гр.
  • Картопля – 3 шт.
  • Сіль велика – 1 ч.л.
  • Перець чорний свіжомелений – 1 щіпка.
  • Олія – ​​для змащування форми.

Процес приготування:

Крок 1. Цибулю очистіть від лушпиння, обмийте і розріжте на чотири частини. Два види м’яса, цибулю та свіжу зелень прокрутіть через м’ясорубку. Отриману масу посоліть та приправте спеціями, розбийте до неї курячі яйця.

Дивіться також:  Шашлик з курки – 10 найсмачніших рецептів маринаду

Крок 2. Добре вимісити фарш до однорідного стану. Потім відбийте його про дно миски, так він буде більш в’язким і краще тримати форму.

Крок 3. Картоплю почистіть, помийте та натріть на великій тертці.

Крок 4. Трохи відтисніть руками отриману стружку і додайте фарш, ще раз добре перемішайте масу.

Крок 5. Деко змастіть олією. Вологими руками сформуйте котлети і розкладіть їх на деку.

Крок 6. Силіконовим пензликом змастіть заготовки олією зверху або покладіть на кожну котлету шматочок вершкового масла. Відправте лист з котлетами в духовку, розігріту до 200 градусів. Запікайте їх протягом 10 хвилин. Після цього зменште нагрівання до 180 градусів і продовжуйте готувати ще 20 хвилин.

Крок 7. Смачні та соковиті котлети готові, можна запрошувати сім’ю за стіл. Смачного!

Котлети з фаршу яловичини

Котлети із фаршу яловичини ідеально підійдуть для обіду чи вечері. Хоча яловичину вважають сухим м’ясом, ми знаємо кілька хитрощів, щоб виправити цю ситуацію, і поділимося з вами. Також для посилення смаку яловичого фаршу можна використовувати такі спеції, як коріандр, паприка, хмелі-сунелі.

Час приготування – 20 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 2-3.

Інгредієнти:

  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Перець чорний свіжомелений – за смаком.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Картопля – 1 шт.
  • Сіль кухонна – за смаком.
  • Часник – 2 зуб.
  • Молоко – 100мл.
  • Хліб чорний житній – 1 шматок.
  • Перець білий мелений – до смаку.
  • Перець рожевий мелений – до смаку.
  • Перець зелений мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Хліб розламайте на кілька шматків і залийте молоком, залиште на кілька хвилин, щоб м’якуш ввібрав молоко.

Крок 2. Обмийте яловичину, зріжте плівочки та прожилки. Картопля, цибуля та часник очистіть і помийте.

Крок 3. Далі м’ясо, картоплю та цибулю розріжте на великі шматки, щоб вони проходили в отвір м’ясорубки.

Крок 4. Прокрутіть яловичину, картоплю та цибулю через м’ясорубку.

Крок 5. У отриманий яловичий фарш додайте хліб із молоком та подрібнений часник. Потім отриману масу знову пропустіть через м’ясорубку, розбийте в неї куряче яйце, всипте сіль і мелений перець. Ретельно вимісити фарш – це найважливіший етап приготування.

Крок 6. На сильному вогні прогрійте сковороду, влийте на розігріту поверхню олію. Вологими руками сформуйте котлети та викладіть їх на сковорідку. Смажте яловичі котлети з двох боків під кришкою.

Крок 7. Подавайте котлети гарячими з овочами або іншим гарніром на свій смак. Смачного!

Рубані котлети з курячої грудки

Рубані котлети з курячої грудки – це один із найсмачніших, низькокалорійних та швидких варіантів цієї страви. Котлети можна приготувати навіть на сніданок. Ви отримаєте найбільш натуральний м’ясний смак і будете впевнені, що в його складі немає нічого, крім м’яса.

Час приготування – 45 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 10.

Інгредієнти :

  • Яйця курячі – 2 шт.
  • Філе куряче – 0,8 кг.
  • Сіль кухонна – за смаком.
  • Сметана – 2 ст.
  • Олія без запаху – для смаження.
  • Борошно пшеничне – 2 ст.л.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Куряче філе обмийте проточною водою, промокніть паперовими серветками. За допомогою блендера з насадкою Ніж або самостійно гострим ножем наріжте м’ясо дрібними кубиками.

Крок 2. Цибулину очистіть від лушпиння, також дуже дрібно її наріжте, додайте в миску до курячого філе. Потім розбийте курячі яйця і додайте кілька столових ложок сметани. Добре перемішайте масу.

Крок 3. У миску з курячим фаршем просійте через сито пшеничне борошно, посоліть і приправте до смаку, ще раз все добре перемішайте.

Крок 4. Миску з фаршем затягніть харчовою плівкою і заберіть у холодильник на 30 хвилин. За цей час маса стабілізується і м’ясо просочиться спеціями.

Крок 5. Розігрійте сковороду на вогні, влийте олію. Коли масло розжариться, столовою ложкою беріть фарш і викладайте його на розігріту поверхню у вигляді овальних оладок. Смажте рубані курячі котлети з двох сторін на помірному вогні до золотистої скоринки. Їх дуже смачно їсти як у теплому, так і охолодженому вигляді. Смачного!

Дієтичні котлети на пару

Дієтичні котлети на пару підходять не тільки для дитячого та дієтичного раціону харчування. Вони виходять ніжними та смачними, тому їсти їх сподобається всім. Звичайно, найкраще для цього рецепту підійде біле куряче м’ясо, воно багате на білок, але в той же час низькокалорійне.

Дивіться також:  Курячі крильця KFC в домашніх умовах – 8 рецептів приготування

Час приготування – 15 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 1.

Інгредієнти :

  • Фарш курячий – 0,5 кг.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Картопля середнього розміру – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста середнього розміру – 1 шт.
  • Морквина невелика – 1 шт.

Процес приготування:

Крок 1. У миску викладіть курячий фарш, розбийте до нього яйце. Овочі очистіть і промийте проточною водою.

Крок 2. Морквину натріть на тертці із середніми за величиною отворами. Цибулю та картоплю натріть на дрібній тертці. Викладіть подрібнені овочі в миску фаршу і добре вимісіть масу для котлет.

Крок 3. З отриманого фаршу вологими руками сформуйте невеликі круглі або овальні заготовки. Викладіть їх у форму для приготування на пару.

Крок 4. Готувати на пару можна в мультиварці або пароварці. У ємність влийте воду і зверніть форму з котлетами. У мультиварці виберіть режим “На пару” і готуйте дієтичні котлети до звукового сигналу.

Крок 5. Курячі котлети виходять ніжними та соковитими, подавайте їх з легким гарніром із вареної картоплі або свіжих овочів. Смачного!

Соковиті та м’які котлети з індички

Соковиті та м’які котлети з індички можна віднести до розряду корисних страв як для здоров’я, так і для фігури. Так як філе індички не дуже жирне, то для соковитості у фарш ми додаватимемо картоплю і цибулю. У вас вийде чудова смачна страва для всієї родини.

Час приготування – 1 год. 30 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 10.

Інгредієнти :

  • Філе індички – 0,5 кг.
  • Сіль кухонна – за смаком.
  • Перець чорний свіжомелений – за смаком.
  • Вода кип’ячена – ½ ст.
  • Картопля – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Почистіть картоплю та цибулю, помийте їх. Для котлет можна використовувати готовий фарш або самостійно приготувати його з філе індички за допомогою блендера або м’ясорубки.

Крок 2. Цибулю розріжте на 4 частини і прокрутіть через м’ясорубку. Картоплю натріть на дрібній тертці. Додайте подрібнені овочі до фаршу. Також влийте півсклянки кип’яченої води, посоліть і приправте до смаку. Вимісіть масу і добре відбийте її про дно миски.

Крок 3. Мокрими руками зліпите з отриманого фаршу напівфабрикати котлет. Заготовки розкладіть на дошці на відстані один від одного і помістіть в холодильник на 30-40 хвилин.

Крок 4. Приблизно через півгодини або трохи більше розігрійте сковороду, влийте олію та обсмажте раніше заготовлені напівфабрикати.

Крок 5. Смажте на помірному вогні з обох боків до рум’яної скоринки.

Крок 6. Соковиті та м’які котлети з індички подавайте з будь-яким гарніром, наприклад, тушкованими овочами. Смачного!

Класичні пожежні котлети

Класичні пожежні котлети – це страва, яка готується з рубаного курячого фаршу з додаванням вершкового масла та в хрумкій паніровці. Вони виглядають так оригінально, що навіть не гріх таке блюдо і на святковий стіл подати.

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 40 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти :

  • Філе куряче – 0,5 кг.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Батон білий – 250 гр.
  • Сіль кухонна – за смаком.
  • Вершки 20% – 100 мл.
  • Олія вершкове – 80 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 150 гр.
  • Олія рослинна без запаху – 100 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Для котлет підійде філе курячої грудки або стегна. Батон цілком підійде вчорашній. Цибулю очистіть від лушпиння і обмийте під краном.

Крок 2. 5 скибочок батона наріжте дрібними кубиками. Потім кубики трохи підсушіть у духовці.

Крок 3. У батона, що залишився, зріжте скоринку, а м’якуш замочіть у вершках.

Крок 4. Куряче м’ясо та цибулю пропустіть через м’ясорубку або подрібніть у блендері. Підморожене вершкове масло натріть на тертці з великими отворами. У мисці з’єднайте всі продукти.

Крок 5. Фарш ретельно вимісіть і приберіть у холодильник на годину, щоб він став ще одноріднішим і щільнішим.

Крок 6. Потім вологими руками з фаршу зробіть невеликі котлети та обваляйте їх у хлібному паніровці.

Дивіться також:  Ростбіф класичний – 7 рецептів приготування з яловичини в духовці

Крок 7. Заготовкам дайте полежати протягом 10 хвилин на дошці, перш ніж приступати до обсмажування.

Крок 8. Після цього на добре розігріту сковороду вилийте олію і смажте котлети з двох боків до рум’яної скоринки.

Крок 9. Готові пожежні котлети промокніть від надлишків олії на паперових рушниках.

Крок 10. Подавайте котлети у гарячому вигляді з легким гарніром. Смачного!

Рибні котлети з мінтаю

Рибні котлети з мінтаю – апетитні, поживні та легкі у приготуванні. Такі котлети стануть чудовою альтернативою звичайним м’ясним котлетам. Як гарнір, дуже добре підходить до них картопляне пюре або тушкована спаржа.

Час приготування – 90 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 12.

Інгредієнти :

  • Батон білий – 200 гр.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Яйця курячі – 2 шт.
  • Олія – 2 ст.л. + для смаження.
  • Сіль кухонна – за смаком.
  • Мінтай свіжоморожений – 1,5 кг.
  • Молоко – 150мл.
  • Цибуля ріпчаста – 2-3 шт.
  • Цукор – 1 ч.л.
  • Борошно пшеничне – 100 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Мінтай розморозьте, випатрайте, помийте, відріжте голову, хвіст і плавці. Потім відокремте філе від кісток та шкіри.

Крок 2. Батон розламайте на шматочки і замочіть у молоці. Головки цибулі очистіть від лушпиння і розріжте на чотири частини.

Крок 3. Далі рибне філе, цибулю та батон прокрутіть через м’ясорубку. У вас вийде однорідний фарш.

Крок 4. У рибний фарш розбийте курячі яйця, всипте сіль, цукор і мелений перець, додайте олію. Вимісіть масу, відбийте її на дно миски.

Крок 5. Мокрими руками сформуйте котлети та обваляйте їх у борошні.

Крок 6. Заготовки викладіть на розігріту з олією поверхню сковороди. Смажте котлети з двох сторін приблизно по 3 хвилини до рум’яної скоринки.

Крок 7. Рибні котлети з мінтаю готові, подавайте страву на стіл у гарячому вигляді з гарніром на власний розсуд. Смачного!

Класичні котлети по-київськи

Класичні котлети – рецепт, з яким ви точно зможете розширити межі своїх кулінарних навичок. На відміну від звичайних котлет із фаршу, вони готуються за певною строгою технологією. Чи варто говорити про чудовий смак? Приготуйте та оцініть його самі.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти :

  • Філе курячої грудки – 4 шт.
  • Перець чорний свіжомелений – за смаком.
  • Петрушка – 5-6 гілок.
  • Олія вершкове – 180 гр.
  • Борошно пшеничне – 50 гр.
  • Яйця курячі – 2-3 шт.
  • Сіль кухонна – за смаком.
  • Сухарі панірувальні – 20 гр.
  • Рослинна олія – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Вершкове масло розріжте на 4 смужки і заберіть у морозилку.

Крок 2. Куряче філе покладіть на дошку. Відокремте малу його частину і відкладіть убік, воно знадобиться трохи пізніше.

Крок 3. Надріжте товсту частину філе і розкрийте як книгу.

Крок 4. Філе накрийте харчовою плівкою і відбийте кухонним молоточком, щоб м’ясо стало однієї товщини по всій площі. Заготовку посоліть і поперчіть з обох боків.

Крок 5. Петрушку дуже дрібно порубайте ножем. Дістаньте масло з морозилки та обваляйте його в зелені.

Крок 6. Шматок олії покладіть на середину філе, зверху накрийте його малим філе і потім згорніть котлету як голубець, щоб масло при запіканні не витекло назовні.

Крок 7. Кожну заготовку оберніть у харчову плівку та заберіть у морозилку на 10 хвилин.

Крок 8. Візьміть дві тарілки, в одну насипте борошно, а в іншу панірувальні сухарі, в окремій мисці збийте віночком курячі яйця. Дістаньте заготовки з морозилки, обваляйте у борошні, потім обмокніть у збиті яйця і обваляйте в сухарях. Після цього ще раз опустіть у яйця і обваляйте у сухарях. Заберіть котлети в морозилку на 10 хвилин.

Крок 9. Увімкніть духовку, встановіть температуру 180 градусів. У каструлю влийте олію для фритюру і поставте на вогонь. Коли на поверхні олії з’являться бульбашки, опустіть котлети, смажте 2-3 хвилини до рум’яної скоринки. Потім перекладіть котлети на лист і запікайте в духовці протягом 10-12 хвилин.

Крок 10. Котлети по-київськи подавайте в будні та свята, ваші близькі та гості будуть у захваті. Смачного!

Прокрутка до верху