М’ясна ковбаса — один з найпопулярніших продуктів. Її їдять на сніданок, використовують як закуску на святковому столі, і вона є компонентом багатьох страв.
Магазинний продукт викликає сумніви у своїй якості, тому краще всього приготувати її вдома.
Домашня ковбаса з свинини — простий і смачний рецепт
Щоб ковбаса вийшла жирної і поживною, але водночас ніжною і соковитою, за її основу беруть свинину.
Для ковбаси не потрібно купувати величезну кількість інгредієнтів, її рецепт вдасться повторити навіть новачкові.
Вам знадобляться:
М’якоть свинячого м’яса — 1,5 кг;
Кишки тонкі свинячі — 5 м;
Сало свиняче — 500 гр;
Одна головка часнику;
Коньяк — 36 гр;
Прянощі: коріандр, чебрець, сушений базилік — 12 ч. л;
Сіль і чорний перець мелений — за смаком.
Процес приготування:
Першим ділом потрібно обробити кишки. Якщо вони лежали в морозильнику — їх необхідно розморозити, звільнити від слизу і бруду за допомогою ножа, вивернути навиворіт і гарненько промити під краном. Найкраще п’ятиметрову кишку розрізати на кілька частин поменше. Після обробки кишки варто замочити в солоному розчині води на 60 хвилин. Сіль видалить мікроорганізми і бактерії.
Приступаємо до сала. Від нього потрібно відрізати шкірку і нарізати маленькими квадратними шматочками. Якщо саме м’ясо свинини має великий відсоток жирності, то використовуйте в рецепті менше сала.
Свинину необхідно підготувати, очистивши від кісточок або прожилок. Порізати середніми за величиною квадратиками. (2^2 см)
В загальну посуд покласти сало і м’ясо. Зверху посипати перець і всі інші прянощі.
Часник обробити з допомогою чеснокодавильницы і додати до маси м’яса.
В основу ковбаси вилити коньяк. Він додасть яству специфічний аромат і соковитість. Можна обійтися і без нього.
Тепер настала черга начиняти кишки. За допомогою столової ложки або насадки від м’ясорубки — довгою трубочки потрібно проштовхувати м’ясо всередину кишки. Не забудьте зав’язати її кінець. Не начиняйте занадто щільно.
Після того, як кишка заповнилася начинкою, зав’язати другий кінець і покласти в морозильну камеру на 4 години для маринування.
Майбутню ковбасу можна згорнути в колечка для зручності запікання. Проколоти в декількох місцях голкою, щоб уникнути пошкодження оболонки ковбаси.
Поставити каструлю об’ємом 5 літрів з водою на вогонь, дочекатися її закипання.
Насипати солі і покласти сиру ковбасу в каструлю. Варити протягом 40 — 60 хвилин на слабкому вогні.
Після варіння ковбасу необхідно відправити в духовку. Не забудьте обробити деко рослинним маслом. На нього і викладаємо варену ковбасу.
Температура духовки — 180 градусів. Час запікання — 40 хвилин. Протягом процедури запікання потрібно кілька разів перевернути кишку з м’ясом.
Можна вживати готову домашню ковбасу відразу ж, а можна і в холодному вигляді.
Курка — дієтичний продукт. Так що куряча ковбаса припаде до смаку людям, що сидять на дієті, тим, хто стежить за своїм здоров’ям і маленьким дітям, які тільки вчаться їсти звичайну їжу.
Список продуктів:
Філе курки — 0,5 кг;
Молоко жирністю 1,5% — 0,1 л;
Одне яйце;
Морква — 0,1 кг;
Три зубчики часнику;
Спеції за смаком.
Кроки приготування:
З курячого м’яса зробити фарш з допомогою м’ясорубки. Можна переробити в блендері, тоді м’ясна маса вийде більш однорідною.
У підготовлений фарш розбиваємо яйце, наливаємо молоко, солимо і все перемішуємо.
Моркву зварити і нашаткувати маленькими кубиками разом з очищеним часником.
Взяти спеціальні формочки для ковбаси або картонну упаковку з-під молока, кришку зрізаємо. Першим шаром в неї викладаємо масу фаршу, зверху насипаємо моркву і часник, третій шар — знову фарш. І так до тих пір, поки коробочка не наповниться.
Основу ковбаси не доповідаємо до верху на 1 див.
Обертаємо коробку з фаршем харчовою плівкою.
У каструлю наливаємо воду і ставимо на газ, після закипання води в каструлі встановлюємо коробочку з майбутньою ковбасою. Вода не повинна потрапити всередину упаковки. Варити в такому вигляді 60 хвилин із закритою кришкою.
Після готування остуджуємо ковбасу і розрізаємо коробочку. Блюдо готове.
Рецепт приготування з яловичини
Яловичина — це середня ланка. З неї ковбаса вийде не надто жирною, але і не пісною.
Компоненти:
Яловичина — 2 кг;
Сало — 500 гр;
Сіль — 0,05 кг;
Чотири зубчики часнику;
Мускатний горіх мелений — 5 гр;
Спеції — за смаком.
Як приготувати:
М’ясо переробити, промивши його, звільнивши від дрібних кісточок. Порізати його дрібними кубиками і пропустити через м’ясорубку з крупною решіткою.
Сало порізати ще дрібніше і обробити за допомогою м’ясорубки. З’єднати м’ясо і сало в одному посуді.
Додати прянощі за вашим смаком. Це може бути коріандр, базилік, імбир або червоний перець. Фарш посолити і покласти в нього часник.
Все добре змішати. Якщо фарш здався сухуватий, можна підлити трохи води або молока.
Обробити кишки і набити їх яловичим фаршем. Кінці зав’язати мотузкою.
Поставити набиті м’ясом кишки на 5 годин в холодильник.
Після цього можна запекти їх в духовці, попередньо зробивши отвори голкою по всій довжині кишок.
Свинину необхідно помити і очистити від сторонніх об’єктів: плівок, дрібних кісток і подрібнити разом з часником і цибулею, використовуючи блендер.
В отриманий фарш вилити яйце, додати ваші спеції і желатин. Все добре змішати.
Основу ковбаси можна приготувати у спеціальних формочках, свинячий або яловичої кишці, або в пакет для запікання, якщо під рукою нічого іншого не знайшлося.
Пакет для запікання наповнити фаршем, перев’язати кінці і середину мотузкою.
Можна приступати до самої готуванні. Варити варто протягом двох годин на середньому вогні.
Ліверна
Рецепт ліверної ковбаси дуже простий. Він не вимагає безлічі дорогих продуктів, а в результаті виходить чудове на смак блюдо.
Набір продуктів:
Легкі — 0,8 кг;
Печінка — 0,6 кг;
Сало — 0,3 кг;
Серце — 0.4 кг;
Часник — 2 головки;
Цибуля — 0,4 кг;
Вершки — 0,3 кг;
Спеції і сіль за смаком.
Рецепт домашньої ковбаси в кишках:
Лівер потрібно помити під краном, м’ясо серця і легенів ріжемо шматочками і закладаємо в каструлю. Відварюємо протягом 60 хвилин.
Сало з печінкою шаткуємо й проворачиваем через м’ясорубку разом з шматочками часнику.
Можна обсмажити сало з цибулею на сковороді з рослинним маслом.
Остиглі печінку і легені також обробляємо в м’ясорубці.
З’єднуємо всі інгредієнти в фарш, зверху заливаємо вершками і насипаємо прянощі.
Начиняємо кишку готовим фаршем і зобов’язуємо її кінці.
Варимо 40 хвилин. Не забудьте проткнути оболонку голкою.
Сиров’ялена ковбаса в домашніх умовах з курки
Це рецепт не передбачає варіння або запікання в духовці. Але тут потрібно терпіння, так як вам доведеться чекати ковбасу близько двох тижнів.
Склад рецепта:
Куряче філе — 0,5 кг;
Свинячі кишки — 0,4 м;
Два зубчики часнику;
Коріандр — 8 гр;
Перець чорний — 0,5 гр;
Нитритная сіль — 4 гр.
Покрокове приготування:
Курку порізати тонкими скибочками.
У миску з шматочками курки додати перець, сіль і коріандр.
Все змішати і вимісити фарш.
Кишки обробити описаним вище способом і помістити в них м’ясо, зав’язати отриману ковбаску кільцем і покласти в морозильну камеру на 2 години.
Настала черга в’ялення. Для цієї мети протягом трьох діб необхідно розвішувати продукт в добре провітрюваному приміщенні. Температура — 15 градусів Цельсія. Вночі найкраще заморожувати в холодильнику.
Протягом наступних двох тижнів ковбаса повинна постійно висіти на свіжому повітрі.
Чверть часу на приготування домашньої ковбаси займає підготовка кишок. Це неприємне і кропітке заняття. Але можна обійтися і без черева.
Що вам знадобиться:
М’ясо свиняче — 1 кг;
Сало — 0,2 кг;
Чотири яйця курячі;
Шість зубчиків часнику;
Сіль за смаком;
Прянощі;
Фольга для запікання;
Крохмаль — 40 гр.
Інструкція:
М’ясо з салом потрібно промити і порізати невеликими квадратиками.
Розбити яйця в окрему миску і збити, підсипаючи до них потроху крохмаль, сіль, перець, подрібнений часник і інші прянощі.
Гарненько все змішайте, стежачи за тим, щоб не утворювалися грудочки.
Зробіть фарш, викладіть його на фольгу і скрутіть рулетом, щільно загнувши краї фольги.
Нагрійте духовку до 180 градусів і вставити лист з ковбасою. Час запікання — 1 годину.
Вже готову ковбасу звільніть від плівки і наріжте кружечками.
Правильна домашня ковбаса для дітей
Дитячий організм дуже крихкий, тому в їжу для малюків не додаються спеції, часник.
Склад інгредієнтів:
Куряче м’ясо — 1 кг;
М’якоть свинини — 0,3 кг;
Сіль за смаком;
Вода;
Свинячі кишки.
Як приготувати:
Подрібнити обидва види м’яса в м’ясорубці. У фарш насипати сіль і налити води. Усе ретельно замісити. Оболонку підготувати належним чином. У неї заштовхати м’ясо і обв’язати. Варити протягом години на середньому вогні. Після того, як страва остудится, покласти його в холодильник.
Рецепт приготування з свинини і яловичини
Якщо свинина занадто жирна, а ви віддаєте перевагу дієтичні продукти, до основного м’яса можна додати нежирну яловичину.
Набір продуктів:
М’ясо свиняче — 1 кг;
М’ясо яловиче — 1 кг;
Часник три зубчики;
Вода;
Кишки;
Спеції і сіль за смаком.
Як зробити ковбасу в домашніх умовах:
Свинину і яловичину порізати на невеликі шматочки. Вимішуємо фарш разом із дрібно порізаним часником, сіллю і спеціями. Якщо м’ясна маса надто густа — наливаємо дві столові ложки води. Після цього займаємося тельбухами. Фарш вміщуємо очищені кишки і запікаємо в духовці.
Нехай приготування ковбаси відніме у вас час, зате ви не будете сумніватися в її якості, а смак буде саме такою, як ви любите.