У сучасних магазинах рідко зустрінеш ковбасу з конини. Частіше господині готують її самостійно. Існує відразу кілька вдалих рецептів такої страви.
Склад, калорійність і харчова цінність кінської ковбаси
Зазвичай обговорюване страва складається виключно з м’яса коні, солі та різних приправ. Спеції можна вибирати на свій смак. У покупної кінської ковбаси можуть містити барвники, консерванти, підсилювачі смаку.
Якщо говорити про харчової цінності такого продукту, то у ньому практично немає вуглеводів, переважають жири. Білків на 100 г всього 12 р. Калорійність ковбаси з конини досить висока – 633 ккал на 100 р.
Види і назви ковбаси з конини у різних народів
Щоб відшукати кінську ковбасу у продажу, доведеться відправитися в Середню Азію. Там цей продукт представлений у вільному продажу на кожному ринку.
Намагаючись розібратися, як називається ковбаса з конини, читач відшукає відразу кілька варіантів.
У кожного народу є своє власне назва м’ясного виробу:
- Махан. Такий варіант поширений серед татар і тюрків. Це сиров’ялена ковбаса, до складу якої входить не тільки конина, але і жир.
- Казылык. Це старовинне блюдо з’явилося в булгарської кухні. Його готують по особливому рецепту, всі пункти якого строго відповідають канонам ісламу.
- Казі. Так ковбасу з м’яса коні називають в Таджикистані і Узбекистані. Вона вважається «почесним гостем» на столі до весільного торжества.
- Суджук. Це назва в ходу в Азербайджані і Туреччині. У цих народів ковбасу з конини часто готують з додаванням в рецептуру страви інших видів м’яса. Наприклад, баранини.
Назви, які ввійшли в список, наведений вище, найбільш популярні, але не єдині. Часом зустрічаються й інші варіанти. Особливо в невеликих селищах. Так, кінська ковбаса відома ще і як тутырма або казе.
Чим корисні і шкідливі такі ковбасні вироби
Кінська ковбаса, завдяки своєму багатому складу з великою кількістю незамінних мінеральних речовин, вітамінів, амінокислот, дуже корисна для організму.
Наприклад, регулярне її споживання дозволяє зміцнити імунітет, нормалізувати підвищений артеріальний тиск і рівень гемоглобіну в крові.
Шкідливим такий продукт може виявитися тільки з-за своєї високої калорійності. Якщо вживати його у великій кількості, у гурмана швидко з’явиться зайва вага і різні, пов’язані з такими змінами, проблеми.
Казі – казахська варена ковбаса з конини
Найпростіше приготувати саме варену кінську ковбасу. У цьому випадку господині не доведеться використовувати якісь спеціальні пристосування.
Інгредієнти:
- м’ясо коня – кіло;
- сіль – 1-1,5 ст. л.;
- зіра (подрібнена) – 2 ч. л.;
- мелений перець (чорний) – 1 ч. л.;
- сало коні – півкіло.
Приготування:
- Порізати м’ясо і сало подовженими тонкими смужками. Ширина кожного повинна вийти близько 4 див. Оптимальна довжина пластів – 12-14 див.
- Скласти нарізані інгредієнти в глибоку посуд. Додати всі сипучі компоненти. Активно пом’яти вміст ємності прямо руками. І м’ясо, і сало повинне добре насититися сіллю і спеціями.
- Прибрати заготовку в прохолоду на 20 годин.
- Підготувати кишки: натерти сіллю (у вивернутому вигляді), промити холодною і гарячою водою.
- Один кінець кишки надійно зав’язати. Наповнити оболонку підготовленої м’ясної масою. Зав’язати вільний кінець.
- Відправити заготовку в каструлю з холодною водою, варити продукт 2-2,5 години. Відразу після закипання рідини потрібно в декількох місцях проколоти наповнену кишку тонкою голкою, що не дасть оболонці лопнути.
Представлений рецепт найкраще пояснять, як варити казі в домашніх умовах. Що залишився після приготування ковбаси бульйон не варто виливати. На його основі можна приготувати, наприклад, смачний наваристий суп.
Готуємо по-татарськи
По особливому татарському рецептом в ковбасу обов’язково додається велика кількість цукру. Але при цьому вона не виходить солодкою.
Інгредієнти:
- м’ясо коня з прошарками жиру – 5 кіло;
- цукровий пісок – 5 ст. л.;
- велика сіль – 5 ст. л.
Приготування:
- З м’яса вирізати плівки. М’якоть розділити на великі шматочки. Їх оптимальний розмір – з половину курячого яйця.
- Всипати сухі інгредієнти, все гарненько перемішати.
- З м’ясорубки витягнути ножі. В «кухонних помічниці» потрібно залишити тільки внутрішню круглу спіраль, кріплення і круглу пластинку з отворами.
- Кишку — діаметр близько 8 см — порізати на шматки. Довжина кожного повинна вийти 60-70 див. Постаратися максимально випустити повітря з відрізків оболонки для ковбаси. Початок кишки прикріпити до м’ясорубці.
- Підготовлене м’ясо прокрутити в кишку. В процесі потрібно постаратися постійно випускати зайве повітря і ущільнювати заготовку. Місця, в яких зробити цього не вдалося, потрібно проколоти голкою.
- Наповнити кожну кишку, зав’язати з двох сторін. Залишити заготовки на 40 годин, потім знову ущільнити.
- Вивісити майбутню ковбасу на балконі на 2,5-3 місяці. Температура в приміщенні при цьому повинна бути 10-12 градусів.
В рецепті татарської ковбаси з конини цукор потрібен для видалення зайвої рідини. Якщо її просто зливати, то продукт вийде сухуватим.
Узбецький рецепт приготування
В узбецькому рецепті також одночасне використовується і кінське м’ясо і сало. На вказану кількість продуктів буде достатньо 40-50 см кишок.
Інгредієнти:
- конина – кіло;
- сало – півкіло;
- мелений чорний перчик – 1,5-2 г;
- кмин – 20-25 г;
- сіль – 1-2 ст. л. (за смаком).
Приготування:
- Порізати м’ясо і сало довгими тонкими смужками, викласти у велику миску.
- Присипати усіма сухими компонентами. Все ретельно перемішати. Розтерти руками.
- Настоявшиеся м’ясні компоненти покрити чистою марлею. Залишити в прохолоді на 6-7 годин.
- Наповнити отриманою масою підготовлені кишки.
- Майже готову ковбасу опустити в казан з холодною водою.
- Варити продукт на малому вогні протягом 1.5-2 годин. В процесі термічної обробки знімати піну. Також подбати і про проколи тонкою голкою по всій поверхні заготовок.
Гарячу ковбасу охолодити. Перед подачею нарізати продукт тонкими шматочками. Доповнити його замаринованим в оцті і цукрі цибулею.
Готуємо спрощеним способом
Існує навіть спрощений рецепт приготування в’яленої кінської ковбаси. Повторити його цілком легко і в домашніх умовах.
Інгредієнти:
- конина – 1,5 кіло;
- кінське сало – 200-250 м;
- сіль – 2/3 ст.;
- чорний перець – 1 ч. л.;
- часник – ціла головка.
Приготування:
- М’ясо порізати тонкими довгими стрічками. Також подрібнити сало, але його шматочки повинні вийти дрібніше.
- Порубати часник. Змішати його з перцем і сіллю.
- Натерти отриманою сумішшю м’ясо, відправити його в пакет. Зав’язати упаковку і прибрати в холодильник.
- Очистити кишку від слизу, ретельно промити, наповнити м’ясною сумішшю.
- Зав’язати оболонку майбутнього м’ясного продукту з двох сторін. Підвісити отримані батони ковбаси на 3-4 доби в сонячному, але добре продувається вітром місці.
- Потім, прибрати заготовки в прохолодне приміщення з хорошою вентиляцією на 8-9 днів.
Домашня м’ясна продукція може відмінно зберігатися до 20 тижнів.
Ковбаса з м’яса коні буває вареної, сыровяленой, копченої. Щоб блюдо вийшло особливо смачним, його рекомендується готувати з м’яса трирічних тварин.