Ковбаса з конини: як називається у різних народів, 4 рецепта приготування ковбаси в домашніх умовах

У сучасних магазинах рідко зустрінеш ковбасу з конини. Частіше господині готують її самостійно. Існує відразу кілька вдалих рецептів такої страви.

Склад, калорійність і харчова цінність кінської ковбаси

Зазвичай обговорюване страва складається виключно з м’яса коні, солі та різних приправ. Спеції можна вибирати на свій смак. У покупної кінської ковбаси можуть містити барвники, консерванти, підсилювачі смаку.

Якщо говорити про харчової цінності такого продукту, то у ньому практично немає вуглеводів, переважають жири. Білків на 100 г всього 12 р. Калорійність ковбаси з конини досить висока – 633 ккал на 100 р.

Види і назви ковбаси з конини у різних народів

Щоб відшукати кінську ковбасу у продажу, доведеться відправитися в Середню Азію. Там цей продукт представлений у вільному продажу на кожному ринку.

Намагаючись розібратися, як називається ковбаса з конини, читач відшукає відразу кілька варіантів.

У кожного народу є своє власне назва м’ясного виробу:

  • Махан. Такий варіант поширений серед татар і тюрків. Це сиров’ялена ковбаса, до складу якої входить не тільки конина, але і жир.
  • Казылык. Це старовинне блюдо з’явилося в булгарської кухні. Його готують по особливому рецепту, всі пункти якого строго відповідають канонам ісламу.
  • Казі. Так ковбасу з м’яса коні називають в Таджикистані і Узбекистані. Вона вважається «почесним гостем» на столі до весільного торжества.
  • Суджук. Це назва в ходу в Азербайджані і Туреччині. У цих народів ковбасу з конини часто готують з додаванням в рецептуру страви інших видів м’яса. Наприклад, баранини.

Назви, які ввійшли в список, наведений вище, найбільш популярні, але не єдині. Часом зустрічаються й інші варіанти. Особливо в невеликих селищах. Так, кінська ковбаса відома ще і як тутырма або казе.

Дивіться також:  Котлети з кабачків – 8 смачних рецептів приготування

Чим корисні і шкідливі такі ковбасні вироби

Кінська ковбаса, завдяки своєму багатому складу з великою кількістю незамінних мінеральних речовин, вітамінів, амінокислот, дуже корисна для організму.

Наприклад, регулярне її споживання дозволяє зміцнити імунітет, нормалізувати підвищений артеріальний тиск і рівень гемоглобіну в крові.

Шкідливим такий продукт може виявитися тільки з-за своєї високої калорійності. Якщо вживати його у великій кількості, у гурмана швидко з’явиться зайва вага і різні, пов’язані з такими змінами, проблеми.

Казі – казахська варена ковбаса з конини

Найпростіше приготувати саме варену кінську ковбасу. У цьому випадку господині не доведеться використовувати якісь спеціальні пристосування.

Інгредієнти:

  • м’ясо коня – кіло;
  • сіль – 1-1,5 ст. л.;
  • зіра (подрібнена) – 2 ч. л.;
  • мелений перець (чорний) – 1 ч. л.;
  • сало коні – півкіло.

Приготування:

  • Порізати м’ясо і сало подовженими тонкими смужками. Ширина кожного повинна вийти близько 4 див. Оптимальна довжина пластів – 12-14 див.
  • Скласти нарізані інгредієнти в глибоку посуд. Додати всі сипучі компоненти. Активно пом’яти вміст ємності прямо руками. І м’ясо, і сало повинне добре насититися сіллю і спеціями.
  • Прибрати заготовку в прохолоду на 20 годин.
  • Підготувати кишки: натерти сіллю (у вивернутому вигляді), промити холодною і гарячою водою.
  • Один кінець кишки надійно зав’язати. Наповнити оболонку підготовленої м’ясної масою. Зав’язати вільний кінець.
  • Відправити заготовку в каструлю з холодною водою, варити продукт 2-2,5 години. Відразу після закипання рідини потрібно в декількох місцях проколоти наповнену кишку тонкою голкою, що не дасть оболонці лопнути.

Представлений рецепт найкраще пояснять, як варити казі в домашніх умовах. Що залишився після приготування ковбаси бульйон не варто виливати. На його основі можна приготувати, наприклад, смачний наваристий суп.

Дивіться також:  Страви з свинячої вирізки – 9 смачних рецептів

Готуємо по-татарськи

По особливому татарському рецептом в ковбасу обов’язково додається велика кількість цукру. Але при цьому вона не виходить солодкою.

Інгредієнти:

  • м’ясо коня з прошарками жиру – 5 кіло;
  • цукровий пісок – 5 ст. л.;
  • велика сіль – 5 ст. л.

Приготування:

  • З м’яса вирізати плівки. М’якоть розділити на великі шматочки. Їх оптимальний розмір – з половину курячого яйця.
  • Всипати сухі інгредієнти, все гарненько перемішати.
  • З м’ясорубки витягнути ножі. В «кухонних помічниці» потрібно залишити тільки внутрішню круглу спіраль, кріплення і круглу пластинку з отворами.
  • Кишку — діаметр близько 8 см — порізати на шматки. Довжина кожного повинна вийти 60-70 див. Постаратися максимально випустити повітря з відрізків оболонки для ковбаси. Початок кишки прикріпити до м’ясорубці.
  • Підготовлене м’ясо прокрутити в кишку. В процесі потрібно постаратися постійно випускати зайве повітря і ущільнювати заготовку. Місця, в яких зробити цього не вдалося, потрібно проколоти голкою.
  • Наповнити кожну кишку, зав’язати з двох сторін. Залишити заготовки на 40 годин, потім знову ущільнити.
  • Вивісити майбутню ковбасу на балконі на 2,5-3 місяці. Температура в приміщенні при цьому повинна бути 10-12 градусів.

В рецепті татарської ковбаси з конини цукор потрібен для видалення зайвої рідини. Якщо її просто зливати, то продукт вийде сухуватим.

Узбецький рецепт приготування

В узбецькому рецепті також одночасне використовується і кінське м’ясо і сало. На вказану кількість продуктів буде достатньо 40-50 см кишок.

Інгредієнти:

  • конина – кіло;
  • сало – півкіло;
  • мелений чорний перчик – 1,5-2 г;
  • кмин – 20-25 г;
  • сіль – 1-2 ст. л. (за смаком).

Приготування:

  • Порізати м’ясо і сало довгими тонкими смужками, викласти у велику миску.
  • Присипати усіма сухими компонентами. Все ретельно перемішати. Розтерти руками.
  • Настоявшиеся м’ясні компоненти покрити чистою марлею. Залишити в прохолоді на 6-7 годин.
  • Наповнити отриманою масою підготовлені кишки.
  • Майже готову ковбасу опустити в казан з холодною водою.
  • Варити продукт на малому вогні протягом 1.5-2 годин. В процесі термічної обробки знімати піну. Також подбати і про проколи тонкою голкою по всій поверхні заготовок.
Дивіться також:  М’ясо з айвою – 7 рецептів приготування в духовці, в казані і мультиварці

Гарячу ковбасу охолодити. Перед подачею нарізати продукт тонкими шматочками. Доповнити його замаринованим в оцті і цукрі цибулею.

Готуємо спрощеним способом

Існує навіть спрощений рецепт приготування в’яленої кінської ковбаси. Повторити його цілком легко і в домашніх умовах.

Інгредієнти:

  • конина – 1,5 кіло;
  • кінське сало – 200-250 м;
  • сіль – 2/3 ст.;
  • чорний перець – 1 ч. л.;
  • часник – ціла головка.

Приготування:

  • М’ясо порізати тонкими довгими стрічками. Також подрібнити сало, але його шматочки повинні вийти дрібніше.
  • Порубати часник. Змішати його з перцем і сіллю.
  • Натерти отриманою сумішшю м’ясо, відправити його в пакет. Зав’язати упаковку і прибрати в холодильник.
  • Очистити кишку від слизу, ретельно промити, наповнити м’ясною сумішшю.
  • Зав’язати оболонку майбутнього м’ясного продукту з двох сторін. Підвісити отримані батони ковбаси на 3-4 доби в сонячному, але добре продувається вітром місці.
  • Потім, прибрати заготовки в прохолодне приміщення з хорошою вентиляцією на 8-9 днів.

Домашня м’ясна продукція може відмінно зберігатися до 20 тижнів.

Ковбаса з м’яса коні буває вареної, сыровяленой, копченої. Щоб блюдо вийшло особливо смачним, його рекомендується готувати з м’яса трирічних тварин.

Прокрутка до верху