Кращі рецепти паски в домашніх умовах

Великдень є незвичайним ритуальним сирним стравою. Вона готується спеціально для Великого свята. Північ і центр Росії особливо дотримуються цього звичаю. Південні регіони Росії та України дали свою назву цього кулінарного шедевру. Вони називають його «паскою», в той час як в інших регіонах його називають «паскою».

Великдень з сиру роблять особливої оригінальної форми у вигляді відсіченої піраміди з верхівкою. У давні часи великдень готувалася в спеціальних саморобних формочках з дерева, які розбиралися – пасочницах. Зараз вона готується в точно таких же формочках з пластмаси або заліза, які виробляються на заводах. Внутрішня частина форм має поглиблену напис у вигляді абревіатури «ХВ», що означає – Христос Воскрес. Саме з цього привітання прийнято починати свій день у це світле свято.

 
Крім цих букв, там знаходяться зображення, що символізують муки і воскресіння Ісуса. Форма може бути з зображенням хрестика, тростини, списи, пророслих зерен, росточков пшениці, квіточок або голубів. Готова паска з сиру виходить з відбитками цих зображень.
Якщо у вас відсутня спеціальна пасочница, то приготувати пасху в домашніх умовах можна за допомогою іншої кухонного посуду, а зображення і напис зробити за допомогою родзинок, цукатів і т. д.
Сирні паски можуть бути сирими або вареними. Вони робляться невеликого розміру, т. к. термін придатності сиру не дуже великий. Для смачного вироби знадобиться якісний сир. Він повинен бути однакової консистенції і сухуватий. Зайву сироватку можна видалити під гнітом. Перетирається сир з допомогою ситечка.

Великдень з сиру і інші класичні великодні частування подають на стіл після освячення в церкві.

Домашня паска рецепт

Час приготування – 3 ч.
Кількість порцій – 10.

Дивіться також:  Рецепт фруктово-ягідного сирного десерту

Склад продуктів для домашньої паски:

1. 9 яєць.
2. 0,75 л молочка (і 0,5 л для опари).
3. 300 р масла коров’ячого.
4. 300 г масла топленого.
5. 900 г цукру.
6. 1 ст. л. олії соняшника.
7. 180 г дріжджів.
8. Сіль.
9. 300 г родзинок.
10. Цедра лимона (1 плід).
11. 10 кухлів борошна.
12. Ванілін.
13. Цедра апельсина (1 плід).

Як приготувати домашню великдень

Для приготування заварного тіста молочко з коров’ячим маслом поміщається в сотейник і доводиться до кипіння. Борошно (3 склянки) вводиться до інгредієнтів. Маса перемішується і остуджується.
Для приготування опари дріжджі розчиняються в молоці. До них додається цукор. Опара залишається в теплі на деякий час.
Опара змішується з тестом, яєчними желточками, топленим маслом, сіллю, олією і збитими білками з цукром. Борошно засипається до інших продуктів, і замішується тісто. Воно залишається в теплі на кілька годин. Обсяг тесту збільшується в 2 рази. Через 60 хвилин в тісто додається родзинки, ванілін і цедру.
Тісто викладається у формочки наполовину. Паски випікаються півгодини. Після охолодження великодня покриваються глазур’ю і прикрашаються за допомогою присипки.

Рецепт віденської великодня

Для того щоб спекти домашню великдень по віденському рецептом можна скористатися духовкою або хлібопічкою. В якості начинки можна взяти будь-які інгредієнти. Великдень відмінно поєднується з сухофруктами і ваніллю. Віденська великдень зберігається тривалий час, не черствіючи.

Час приготування – 3 ч.
Кількість порцій – 4.

Склад продуктів для віденської великодня:

1. 200 г цукрового піску.
2. 125 мл молока.
3. 20 г дріжджів.
4. 3 яйця.
5. 100 г масла коров’ячого.
6. 500 г борошна.
7. 70 г родзинок.
8. 70 г кураги.
9. Ваніль.
10. 1 ч. л. лимонної цедри.

Дивіться також:  Суп з печериць — 8 рецептів приготування

Приготування віденської великодня

Цукор розтирається з желточками, змішується з розтопленим коров’ячим маслом, теплим молоком і сіллю. Борошно засипається дуже повільно. Замішується тісто.
Тепле молоко використовується для розведення дріжджів. Вони повинні піднятися. Дріжджі додаються в тісто, яке добре вимішується. Наприкінці тісто перемішується з білками і залишають у теплому місці на деякий час.
Після того як тісто піднялося, в нього додається солодка начинка: курага, ваніль, лимонна цедра і родзинки. Тісто ретельно перемішується. Формочки для випічки змащуються маслом і заповнюються тестом наполовину. Великдень випікається хвилин 35. Готовність перевіряється за допомогою зубочистки.
Для приготування глазурі кипляче молоко змішується з половиною склянки цукру, і кип’ятиться. Глазур повинна стати густий. Великдень покривається глазур’ю і подається до столу.

Рецепт італійської великодня «Панеттоне»

Витрата часу – 3 ч.
Кількість порцій – 4.

Склад продуктів для італійської великодня «Панеттоне»:

1. 40 г свіжих дріжджів.
2. 150 г масла коров’ячого.
3. 400 г борошна.
4. 200 г цукру.
5. 50 г мигдалю.
6. 70 г цукатів.
7. 100 г родзинок.
8. 100 мл молочка.
9. 60 мл коньяку.
10. 6 яєць.
11. 1 лимон.
12. 1 ч. л. ванільного цукру.
13. 2 ч. л. соку лайма.
14. 1 щіпка солі.

Приготування італійської великодня «Панеттоне»

Родзинки обдается дуже гарячою водою і заливається коньяком. Масло розтоплюється на мінімальному вогні. Дріжджі розчиняються в теплому молоці, змішуються з дрібкою сахарка і залишають на 15 хвилин. Борошно змішують з цукром (100 г), ваніллю, маслом і дріжджами. В тісто додається 4 яйця і 2 жовтки. Тісто перемішується з родзинками, цукатами, порубаним мигдалем і лимонною цедрою. Тісто замішується і залишається в теплі на 1 годину.
Формочки для випічки змащуються маслом, заповнюються тестом наполовину і залишають настоятися. Випікаються великодня 60 хвилин, остуджувати і вкривають глазур’ю. Для її приготування 2 білки збиваються з дрібкою солі, цукром (100 г) і соком лайма. Великодня можна прикрасити по своєму смаку.
Ви можете більше не думати, як спекти паску в домашніх умовах «Панеттоне», і порадувати своїх близьких справжньої італійської випічкою.

Дивіться також:  Гречка по-купецьки класична – 10 рецептів приготування

Рожева домашня паска

Час приготування – 3 ч.
Кількість порцій – 4.

Склад продуктів для рожевої домашньої паски:

1. 3 яйця.
2. 800 г масла вершкового.
3. 2 ст. л. сметани.
4. 1 ст. л. червоного варення.
5. Цукор.

Приготування рожевої домашньої паски

Сирок перемішується з варенням і цукром. Солодка маса протирається через ситечко. У масу додається коров’яче масло, яєчка і сметана. Сирна маса добре перемішується, перекладається в спеціальну форму і залишається під пресом в холоді на деякий час.

Прокрутка до верху