Соєвий соус – це універсальний продукт, який можна використовувати в будь-якій кухні, при цьому смак страви він зовсім не зіпсує. Існує велика кількість різних рецептів із соєвим соусом – дієтичних і не дуже, для вегетаріанців і для м’ясоїдів. Більшість домогосподарок давно використовують цю китайську приправу, коли страву вийшло не зовсім вдале. Соєвий соус відмінно виправляє ситуацію.
Корисні властивості соєвого соусу
В соєвому соусі міститься величезна кількість амінокислот, мінералів, мікроелементів і вітамінів. Він покращує циркуляцію крові, зміцнює стінки судин і уповільнює розвиток хвороб серця. А антиоксидантів в ньому в 10 разів більше, ніж у червоному вині. Можна сміливо стверджувати, що страви з соєвим соусом здатні уповільнити старіння.
Різновиди соєвого соусу і їх застосування
Є 2 різновиди соєвого соусу. Густим і гострим темним соусом маринують м’ясо або подають до суші. Більш солоний соус застосовують в якості заправки для салатів або підливи для страв з риби або м’яса. Щоб якомога швидше спробувати страву з використанням універсальної китайської приправи, ми вибрали самі смачні та прості рецепти з соєвим соусом в духовці і на плиті, які вам сподобаються.
Топ-5 рецептів з соєвим соусом
Запечена курка в соєвому соусі – рецепт без солі
Це простий і незвичайний рецепт, який підходить для будь-якого свята. У ньому не використовується сіль і звичні для таких страв приправи.
Час приготування – 60-80 хвилин.
Продукти (на 4-6 порцій):
-
курятина (філе або ніжки) – приблизно 1 кг (4-6 шматочків, залежить від розмірів);
-
лимон (на сік) – 4 шт.;
-
мед – 70 г;
-
соєвий соус (світлий) – 50 мл;
-
імбир мелений – 1 ч. л.;
-
часник – 4-5 зубців.
Приготування курки в соєвому соусі:
1. Курку вимити. Можна зняти шкірку, без неї блюдо вийде дієтичним.
2. Видавити з лимонів сік і ретельно змастити їм м’ясо. Можна попередньо проколоти шматочки курки зубочисткою, щоб сік просочив м’ясо зсередини.
3. Розтопити на паровій бані мед. Додати соєвий соус, мелений імбир і ретельно розмішати.
4. Укласти шматочки курки в форму для запікання і добре полити кожен приготованим соусом. Після накрити форму кришкою або укутати зверху фольгою.
5. Поставити в розігріту до 150° духовку. Запікати при температурі 150°-180° протягом 30 хвилин.
Японський омлет
Відмінний сніданок. Швидко готується і приємно кушается.
Час приготування – 15 хвилин.
Продукти (на 2 порції):
-
яйця – 3 штуки;
-
соєвий соус (будь-який) – 15 мл;
-
зелень – на ваш розсуд;
-
майонез – за смаком.
Приготування японської омлету:
- 1. Покришити зелень.
- 2. Яйця, майонез, зелень і соєвий соус збити віночком. Можна досолити за смаком.
- 3. Розігріти сковорідку для млинців. Якщо є квадратна сковорода, використовуйте її. Рулетики на ній виходять красивіше.
- 4. Налити на сковороду тонкий шар яєчної суміші. Розподілити по всій площі як млинець, обсмажити і згорнути в рулетик на одну сторону сковорідки.
- 5. Налити новий шар на місце, що залишилося, підняти готовий рулет, щоб новий блін потрапив і під нього. Знову обсмажити і згорнути всі разом вже в іншу сторону.
- 6. Продовжувати додавати шари, перекочуючи рулет туди-сюди, поки не скінчиться яєчна суміш.
- 7. Готовий рулет порізати на шматочки. Можна прикрасити червоною ікрою.
Корейська картопля
Дуже смачний спосіб приготувати картоплю. Таке блюдо подається окремо або як гарнір.
Час приготування – 15-20 хвилин (+ півгодини в холодильнику).
Продукти (на 2-3 порції):
-
картопля – 0,5 кг;
-
перець червоний (мелений) – 0,5 ч. л.;
-
перець чорний (мелений) – 0,25 ч. л.;
-
мускатний горіх – 0,5 ч. л.;
-
масло (рослинне) – 50 мл;
-
соєвий соус – 50 мл;
-
часник – 2 зубці.
Приготування корейської картоплі:
- 1. Очистити і помити картоплю. Тонко порізати смужками (якщо є шинкування, використовувати її).
- 2. Промити картоплю 2-3 рази.
- 3. Засипати картоплю в киплячу воду. Після повторного закипання і варити одну хвилину.
- 4. Перекласти в друшляк і знову промити чистою холодною водою.
- 5. Пересипати в миску або тарілку, додати всі види перцю і мускатний горіх. Все розмішати і викласти гіркою. Можна досолити за смаком.
- 6. Почистити часник. Видавити Через чеснокодавку його на гірку.
- 7. Нагріти масло, вилити на часник. Зверху полити соєвим соусом і знову розмішати.
- 8. Готову картоплю потримати в холодильнику хоча б на півгодини.
Куряче філе з родзинками і корицею
Ця ніжна курочка з оригінальним солодкуватим присмаком стане відмінним вечерею. Подавати її можна з рисом або картопляним пюре.
Час приготування – 50 хвилин.
Продукти (на 4 порції):
-
філе курки – 2 шт.;
-
соєвий соус – 5 ст. л.;
-
мелена кориця – 1 ч. л.;
-
рослинна олія – 2 ст. л.;
-
ізюм – 100 г;
-
цукор – 1 ч. л.
Приготування курячого філе з родзинками:
- 1. Родзинки розмочити в окропі.
- 2. Філе порізати на маленькі шматочки, покласти в глибоку миску і полити соєвим соусом. Додати цукор. Маринувати 30 хвилин.
- 3. Обсмажити курку на сковороді. Посипати корицею, додати 4 столові ложки води, перемішати і накрити кришкою. Тримати все це на маленькому вогні 8 хвилин.
- 4. Додати в сковороду заздалегідь віджатий родзинки, перемішати і залишити ще на 5 хвилин. Все готово.
Дієтичні рибні котлети
Це дуже смачні і швидкі дієтичне котлетки, запечені в духовці. Подаються вони легкі з овочевим салатом.
Час приготування – 50-60 хвилин.
Продукти (на 4 порції):
-
філе білої риби – 400 г;
-
морква – 60 г;
-
цибуля – 1 шт.;
-
соєвий соус – 3 ст. л.;
-
•зелений лук – за смаком;
-
сіль, перець.
Приготування дієтичних рибних котлет:
- 1. Рибне філе, очищений цибулю і моркву прокрутити через м’ясорубку.
- 2. Дрібно нарізану зелену цибулю додати в фарш. Влити соєвий соус, додати сіль і перець за смаком, перемішати.
- 3. Застелити пергаментом форму для випікання.
- 4. Мокрими руками скачати фарш кульками і розкласти у форми.
- 5. Відправити в нагріту до 200ᵒ духовку на 40 хвилин.
На замітку
Важливо! Ніколи не беріть соус на розлив. Він повинен бути в закупореній скляній тарі, а до складу повинні входити тільки соєві боби, пшениця, цукор, сіль і оцет. Оригінальний соєвий соус відмінно зберігається без консервантів.