Красноглазка – що за риба, як готувати? – 6 рецептів приготування

Не всі господині знайомі з таким морським мешканцем, як риба красноглазка. А адже її досить часто використовують в кулінарії, і після будь-якого способу обробки її м’ясо завжди залишається ніжним, світлим і смачним.

Красноглазка – що це за риба

Красноглазка – це представник сімейства окунеподібних, якого можна зустріти у водах Тихого, Індійського і Атлантичного океанів. У російських водних просторах красноглазка не водиться, найчастіше на наш ринок її постачають з Нової Зеландії. Тому якщо ви раніше не зустрічали таку рибу, при покупці зверніть увагу на її вагу, який не повинен перевищувати значення в 1 кг.

Красноглазка має не лише красива назва, але і зовнішній вигляд.

  • У подовжене червонувате або рожево-сріблясте тіло, вкрите дрібною лускою.
  • Спинний плавець з колючими, але м’якими променями.
  • І висувний рот з дрібними зубами.

За смаком красноглазка нагадує атлантичний оселедець, правда м’ясо у неї більш щільної текстури, та й вартість на порядок вище. Завдяки ніжності і соковитості м’яса красноглазку із задоволенням використовують для приготування різних страв. Її можна варити, смажити, запікати і навіть коптити. Зараз ми розповімо, як готувати таку рибу для повсякденного або святкового меню усіма можливими способами.

Калорійність, користь і шкода

Красноглазку можна сміливо включити в список дієтичних продуктів, так як її калорійність на 100 г продукту не перевищує 100 Ккал.

При цьому така риби просто насичена корисними речовинами, за що багато хто називає її рухомою системою Менделєєва.

У ній велика кількість білка, вітамінів групи В, омега кислот, мінеральних елементів, а також йод, що дуже важливо для людей, страждаючих його недоліком в організмі.

  • Красноглазку у вареному або тушкованому вигляді рекомендують готувати дітям, особам зі слабким здоров’ям, а також вагітним жінкам і годуючим матерям.
  • При систематичному споживанні такої риби можна вилікувати шкірні захворювання, наприклад, екзему.
  • Корисні речовини в красноглазке допомагають запобігти розвитку атеросклерозу, нормалізувати роботу щитовидної залози і вирішити проблеми, пов’язані з втомою організму, ожирінням і набряками.
Дивіться також:  52 рецепта других страв — смачні і швидкі рецепти приготування в домашніх умовах

Серйозних протипоказань до вживання такої риби практично немає. Єдине, що може викликати відмову від страв з красноглазки, – це індивідуальність непереносимість або алергія на морепродукти.

Риба, запечена в духовці у фользі

Рецептів приготування риби красноглазки безліч. Але якщо ви задумали приготувати що-небудь таке, то обов’язково запечіть її в духовці. У неї дуже смачне і ніжне м’ясо, а для того, щоб поліпшити смак, рибу можна замаринувати у спеціях, додати пікантності гірчицю або надати солодку нотку медом.

Інгредієнти:

  • дві тушки красноглазки;
  • морська сіль;
  • приправи для риби;
  • ложка лимонного соку;
  • дві ложки масла рослинного;
  • зубчик часнику;
  • петрушка.

Спосіб приготування:

  • У невеликій мисці змішуємо сік цитруса, сіль і будь-які приправи для риби. Приготовленим маринадом промазуємо тушки красноглазки зовні і всередині.
  • На фольгу викладаємо рибні заготовки, їх черевця заповнюємо рубаним часником і петрушкою. Загортаємо і залишаємо в прохолодному місці на годину просочитися.
  • Потім відправляємо рибин на півгодини в духовку запікатися при температурі 190ºС.

Як смачно посмажити на сковороді

Така риба, як красноглазка, по смаку багатьом нагадує оселедець, іншим сома або товстолобика. Але в будь-якому випадку, вона дуже смачна і ніжна, а в її м’ясі практично немає кісток, тому таку рибу можна готувати навіть дітям.

Спосіб приготування:

  • Посмажити красноглазку так само легко, як і інші види риб. Її тушку чистимо, промиваємо і нарезаемым порційними шматочками. Потім натираємо сумішшю з солі і перцю, можна збризнути лимонним соком.
  • Обвалюємо шматочки риби в борошні і смажимо на олії до золотистої скоринки. Викладаємо порції на тарілку і подаємо до столу.

Маринована риба

Якщо ви не знаєте, як приготувати рибу красноглазку, то обов’язково спробуйте цей рецепт. Соковита мешканка морів з насиченим і дуже смачним ароматом вас просто підкорить.

Інгредієнти:

  • красноглазка;
  • дві цибулини;
  • дві ложки оцту;
  • п’ять ложок олії;
  • сіль, цукор за смаком.

Спосіб приготування:

  • Підготовлену тушку ріжемо на шматочки, цибулю нарізаємо півкільцями.
  • Складаємо В миску рибні шматочки, присипаємо їх сіллю і цукром.
  • Беремо скляну ємність і починаємо викладати шарами рибу і цибулю.
  • Заливаємо інгредієнти маринаду з масла і оцту, накриваємо і ставимо в холодильник на два дні.
Дивіться також:  Котлети з фаршу класичні – рецепт приготування

Юшка з красноглазки

Багато кухарі воліють красноглазку тільки смажити або запікати, але з неї можна приготувати і смачний рибний суп. М’ясо риби щільне і ніжне, тому вуха вийде насиченим, з красивим прозорим бульйоном.

Спосіб приготування:

  • Тушку риби без голови і хвоста ріжемо на шматочки, заливаємо водою, додаємо сіль, лавровий лист і варимо 25 хвилин.
  • Відварену морську мешканку дістаємо, знімаємо всі кістки, бульйон проціджуємо і знову ставимо на вогонь.
  • Картоплю ріжемо кубиками, кладемо в бульйон і варимо приблизно 15 хвилин.
  • Потім додаємо овочеву засмажку з цибулі і моркви, проварюємо 10 хвилин.
  • Після, засипаємо в суп дві ложки манки, а як тільки вуха закипить, повертаємо в неї шматочки риби. Чекаємо 5 хвилин, насипаємо подрібнений зелений лук, петрушку і кріп. Вимикаємо нагрівання і перед подачею даємо супу трохи настоятися.

Запікаємо в томатному соусі

Красноглазка відмінно поєднується з багатьма овочами та іншими інгредієнтами, тому варто обов’язково спробувати приготувати її в томатному соусі. Ніжне м’ясо і ароматна підлива – що ще потрібно для смачного вечері?

Інгредієнти:

  • красноглазка;
  • один лимон;
  • чотири томата;
  • три репчатых цибулі;
  • зубчик часнику;
  • півсклянки білого вина;
  • три ложки сметани;
  • масло вершкове і рослинне;
  • пучок петрушки;
  • сіль, перець.

Замість свіжих помідор можна використовувати томати у власному соку або заморожений овоч.

Спосіб приготування:

  • З одного лимона вичавлюємо сік і змішуємо його з сіллю і перцем. Отриманим маринадом просочуємо тушку риби.
  • Цибулю, зелень і часник шаткуємо, помідори очищаємо від шкірки і ріжемо на чотири частини.
  • В олії спочатку пасеруємо цибулю, а потім кладемо помідори. Як тільки помідори дадуть сік, додаємо часник.
  • Хвилин через 20 висипаємо до овочів зелень і вливаємо біле вино. Як тільки соус закипить, чекаємо пару хвилин і вимикаємо нагрівання.
  • Беремо форму, змащуємо її маслом, викладаємо шматочки риби і заливаємо їх томатним маринадом. Тушкуємо страву в духовці 20 хвилин, температура 200 градусів.
  • На блюдо викладаємо рибу. Соус змішуємо зі сметаною і поливаємо їм запечену красноглазку. Прикрашаємо блюдо листочками петрушки.
Дивіться також:  Фаршировані шампіньйони – 6 рецептів приготування

Копчена красноглазка в домашніх умовах

Копчені ароматні рибні делікатеси обожнюють все. І зараз ми розповімо, як приготувати копчену красноглазку в домашніх умовах. Процес, особливо для новачків, трудомісткий, але результат того вартий.

Спосіб приготування:

  • Підготовлену тушку красноглазки першим ділом треба засолити. Для цього добре натираємо сіллю рибу всередині і зовні і ставимо в холодильник на 3 – 4 години. Кількість солі залежить від ваги риби. Традиційно беруть 5% від маси, тобто на 1 кг риби потрібно 50 г солі.
  • Як тільки риба вбере в себе сіль, можна приступати безпосередньо до копчення. Першим ділом прибираємо звичайної серветкою зайву сіль і вологу. Останнє дуже важливо, так як надлишки рідини можуть негативно вплинути на копчення.
  • Наступний момент – це обв’язка риби. Для цього вам буде потрібно до півтора метрів шпагату.
  • Коптити рибу будемо в домашній коптильні. Відкриваємо апарат, відставляємо піддон для жиру і тріски (її нам знадобитися одна жменя), вішаємо рибу на гачки, під’єднуємо шланг і в гідрозатвор наливаємо води приблизно на 2/3 висоти.
  • Включаємо коптильню, виставляємо потужність на 1000 Ватів і чекаємо, поки з’явиться перший димок. Після цього починаємо відраховувати час. На процес копчення йде приблизно 35 хвилин, головне дивитися за температурою – вона не повинна перевищувати рубіж в 70 градусів.

Красноглазка – це морська особина з цінними індивідуальними смаковими якостями. Страви з неї виходять смачними, соковитими і корисними для нашого організму. Сподіваємося, що ця стаття допомогла вам дізнатися, що за риба красноглазка, і як її можна приготувати правильно і смачно.

Прокрутка до верху