Не всі господині знайомі з таким морським мешканцем, як риба красноглазка. А адже її досить часто використовують в кулінарії, і після будь-якого способу обробки її м’ясо завжди залишається ніжним, світлим і смачним.
Красноглазка – що це за риба
Красноглазка – це представник сімейства окунеподібних, якого можна зустріти у водах Тихого, Індійського і Атлантичного океанів. У російських водних просторах красноглазка не водиться, найчастіше на наш ринок її постачають з Нової Зеландії. Тому якщо ви раніше не зустрічали таку рибу, при покупці зверніть увагу на її вагу, який не повинен перевищувати значення в 1 кг.
Красноглазка має не лише красива назва, але і зовнішній вигляд.
- У подовжене червонувате або рожево-сріблясте тіло, вкрите дрібною лускою.
- Спинний плавець з колючими, але м’якими променями.
- І висувний рот з дрібними зубами.
За смаком красноглазка нагадує атлантичний оселедець, правда м’ясо у неї більш щільної текстури, та й вартість на порядок вище. Завдяки ніжності і соковитості м’яса красноглазку із задоволенням використовують для приготування різних страв. Її можна варити, смажити, запікати і навіть коптити. Зараз ми розповімо, як готувати таку рибу для повсякденного або святкового меню усіма можливими способами.
Калорійність, користь і шкода
Красноглазку можна сміливо включити в список дієтичних продуктів, так як її калорійність на 100 г продукту не перевищує 100 Ккал.
При цьому така риби просто насичена корисними речовинами, за що багато хто називає її рухомою системою Менделєєва.
У ній велика кількість білка, вітамінів групи В, омега кислот, мінеральних елементів, а також йод, що дуже важливо для людей, страждаючих його недоліком в організмі.
- Красноглазку у вареному або тушкованому вигляді рекомендують готувати дітям, особам зі слабким здоров’ям, а також вагітним жінкам і годуючим матерям.
- При систематичному споживанні такої риби можна вилікувати шкірні захворювання, наприклад, екзему.
- Корисні речовини в красноглазке допомагають запобігти розвитку атеросклерозу, нормалізувати роботу щитовидної залози і вирішити проблеми, пов’язані з втомою організму, ожирінням і набряками.
Серйозних протипоказань до вживання такої риби практично немає. Єдине, що може викликати відмову від страв з красноглазки, – це індивідуальність непереносимість або алергія на морепродукти.
Риба, запечена в духовці у фользі
Рецептів приготування риби красноглазки безліч. Але якщо ви задумали приготувати що-небудь таке, то обов’язково запечіть її в духовці. У неї дуже смачне і ніжне м’ясо, а для того, щоб поліпшити смак, рибу можна замаринувати у спеціях, додати пікантності гірчицю або надати солодку нотку медом.
Інгредієнти:
- дві тушки красноглазки;
- морська сіль;
- приправи для риби;
- ложка лимонного соку;
- дві ложки масла рослинного;
- зубчик часнику;
- петрушка.
Спосіб приготування:
- У невеликій мисці змішуємо сік цитруса, сіль і будь-які приправи для риби. Приготовленим маринадом промазуємо тушки красноглазки зовні і всередині.
- На фольгу викладаємо рибні заготовки, їх черевця заповнюємо рубаним часником і петрушкою. Загортаємо і залишаємо в прохолодному місці на годину просочитися.
- Потім відправляємо рибин на півгодини в духовку запікатися при температурі 190ºС.
Як смачно посмажити на сковороді
Така риба, як красноглазка, по смаку багатьом нагадує оселедець, іншим сома або товстолобика. Але в будь-якому випадку, вона дуже смачна і ніжна, а в її м’ясі практично немає кісток, тому таку рибу можна готувати навіть дітям.
Спосіб приготування:
- Посмажити красноглазку так само легко, як і інші види риб. Її тушку чистимо, промиваємо і нарезаемым порційними шматочками. Потім натираємо сумішшю з солі і перцю, можна збризнути лимонним соком.
- Обвалюємо шматочки риби в борошні і смажимо на олії до золотистої скоринки. Викладаємо порції на тарілку і подаємо до столу.
Маринована риба
Якщо ви не знаєте, як приготувати рибу красноглазку, то обов’язково спробуйте цей рецепт. Соковита мешканка морів з насиченим і дуже смачним ароматом вас просто підкорить.
Інгредієнти:
- красноглазка;
- дві цибулини;
- дві ложки оцту;
- п’ять ложок олії;
- сіль, цукор за смаком.
Спосіб приготування:
- Підготовлену тушку ріжемо на шматочки, цибулю нарізаємо півкільцями.
- Складаємо В миску рибні шматочки, присипаємо їх сіллю і цукром.
- Беремо скляну ємність і починаємо викладати шарами рибу і цибулю.
- Заливаємо інгредієнти маринаду з масла і оцту, накриваємо і ставимо в холодильник на два дні.
Юшка з красноглазки
Багато кухарі воліють красноглазку тільки смажити або запікати, але з неї можна приготувати і смачний рибний суп. М’ясо риби щільне і ніжне, тому вуха вийде насиченим, з красивим прозорим бульйоном.
Спосіб приготування:
- Тушку риби без голови і хвоста ріжемо на шматочки, заливаємо водою, додаємо сіль, лавровий лист і варимо 25 хвилин.
- Відварену морську мешканку дістаємо, знімаємо всі кістки, бульйон проціджуємо і знову ставимо на вогонь.
- Картоплю ріжемо кубиками, кладемо в бульйон і варимо приблизно 15 хвилин.
- Потім додаємо овочеву засмажку з цибулі і моркви, проварюємо 10 хвилин.
- Після, засипаємо в суп дві ложки манки, а як тільки вуха закипить, повертаємо в неї шматочки риби. Чекаємо 5 хвилин, насипаємо подрібнений зелений лук, петрушку і кріп. Вимикаємо нагрівання і перед подачею даємо супу трохи настоятися.
Запікаємо в томатному соусі
Красноглазка відмінно поєднується з багатьма овочами та іншими інгредієнтами, тому варто обов’язково спробувати приготувати її в томатному соусі. Ніжне м’ясо і ароматна підлива – що ще потрібно для смачного вечері?
Інгредієнти:
- красноглазка;
- один лимон;
- чотири томата;
- три репчатых цибулі;
- зубчик часнику;
- півсклянки білого вина;
- три ложки сметани;
- масло вершкове і рослинне;
- пучок петрушки;
- сіль, перець.
Замість свіжих помідор можна використовувати томати у власному соку або заморожений овоч.
Спосіб приготування:
- З одного лимона вичавлюємо сік і змішуємо його з сіллю і перцем. Отриманим маринадом просочуємо тушку риби.
- Цибулю, зелень і часник шаткуємо, помідори очищаємо від шкірки і ріжемо на чотири частини.
- В олії спочатку пасеруємо цибулю, а потім кладемо помідори. Як тільки помідори дадуть сік, додаємо часник.
- Хвилин через 20 висипаємо до овочів зелень і вливаємо біле вино. Як тільки соус закипить, чекаємо пару хвилин і вимикаємо нагрівання.
- Беремо форму, змащуємо її маслом, викладаємо шматочки риби і заливаємо їх томатним маринадом. Тушкуємо страву в духовці 20 хвилин, температура 200 градусів.
- На блюдо викладаємо рибу. Соус змішуємо зі сметаною і поливаємо їм запечену красноглазку. Прикрашаємо блюдо листочками петрушки.
Копчена красноглазка в домашніх умовах
Копчені ароматні рибні делікатеси обожнюють все. І зараз ми розповімо, як приготувати копчену красноглазку в домашніх умовах. Процес, особливо для новачків, трудомісткий, але результат того вартий.
Спосіб приготування:
- Підготовлену тушку красноглазки першим ділом треба засолити. Для цього добре натираємо сіллю рибу всередині і зовні і ставимо в холодильник на 3 – 4 години. Кількість солі залежить від ваги риби. Традиційно беруть 5% від маси, тобто на 1 кг риби потрібно 50 г солі.
- Як тільки риба вбере в себе сіль, можна приступати безпосередньо до копчення. Першим ділом прибираємо звичайної серветкою зайву сіль і вологу. Останнє дуже важливо, так як надлишки рідини можуть негативно вплинути на копчення.
- Наступний момент – це обв’язка риби. Для цього вам буде потрібно до півтора метрів шпагату.
- Коптити рибу будемо в домашній коптильні. Відкриваємо апарат, відставляємо піддон для жиру і тріски (її нам знадобитися одна жменя), вішаємо рибу на гачки, під’єднуємо шланг і в гідрозатвор наливаємо води приблизно на 2/3 висоти.
- Включаємо коптильню, виставляємо потужність на 1000 Ватів і чекаємо, поки з’явиться перший димок. Після цього починаємо відраховувати час. На процес копчення йде приблизно 35 хвилин, головне дивитися за температурою – вона не повинна перевищувати рубіж в 70 градусів.
Красноглазка – це морська особина з цінними індивідуальними смаковими якостями. Страви з неї виходять смачними, соковитими і корисними для нашого організму. Сподіваємося, що ця стаття допомогла вам дізнатися, що за риба красноглазка, і як її можна приготувати правильно і смачно.