Для смачних кексів недостатньо буде правильно приготованої основи. Потрібно подбати про ніжний солодкий крем для їх прикраси. Відомо безліч вдалих рецептів. Як приготувати різні варіанти крему для кексів, розповідається нижче.
Заварний крем для кексів
Компоненти:
- 300 г вершкового масла високої жирності;
- 1 повну склянку жирного молока;
- 80 г бурякового цукру та 20 г ванільного;
- 2 яйця.
Приготування:
- Залишити вершковий жир при кімнатній температурі до розм’якшення.
- Вміст сирих яєць розтерти з буряковим цукром.
- Молоко довести до кипіння в невеликому сотейнику. Додати в нього солодку яєчну суміш.
- Варити масу на повільному вогні при постійному помішуванні. Охолодити. Перекласти в неї масло.
- Ретельно збити крем. В процесі його кількість має збільшитися приблизно в 2 рази.
- В кінці додати ванільний цукор і неварену згущене молоко. Повторити збивання до однорідності суміші.
Отриманого кількості заварного крем для кексів вистачить для прикраси порції десерту на велику компанію.
На основі сметани
Компоненти:
- 450 г жирної сметани;
- 150 г бурякового цукру і 10 г ванільного;
- 200 г среднежирного сиру.
Приготування:
- У глибоку миску викласти сметану. Додати до нього цукор двох видів.
- Спочатку перемішати компоненти широкої ложкою. Потім збити їх міксером або блендером. Солодкі крупинки повинні повністю розчинитися в сметані.
- Змішати отриману масу з сиром, пропустивши через дрібне сито.
- Перебити інгредієнти до однорідності.
Відправити готовий сметанний крем з сиром в холодильник мінімум на півгодини.
Варіант приготування з білків
Компоненти:
- 4 білка великих яєць;
- 220 г бурякового цукру, 10 г ванільного і 60 г спеціального желюючий;
- 100 мл кип’яченої холодної води;
- сіль на кінчику чайної ложки.
Приготування:
- Насипати в невеликий сотейник буряковий і желюючий цукор. Цей компонент продається або у відділі зі спеціями великих супермаркетів, або в спеціальних магазинах для кондитерів.
- Налити в ємність воду. Відправити її на невеликий вогонь. Доведіть вміст каструлі до кипіння. В процесі постійно помішувати основу для майбутнього крему дерев’яною лопаткою.
- В окремій мисці збити яєчні білки, попередньо додавши до них дрібку солі. Через 4 – 4,5 хвилини всипати ванільний цукор. Продовжувати збивання до появи міцних піків.
- Коли сироп встигне покипіти вже 8 хвилин, повільно, акуратно і дуже тонкою цівкою влити його до білків. Збивання при цьому не припиняти.
- Продовжувати обробку крему міксером або блендером ще 7 хвилин. За цей час температура маси повинна знизитися до кімнатної.
Відразу після цього можна припиняти роботу кухонного помічника і використовувати крем за призначенням.
Простий рецепт крему для кексів
Компоненти:
- 2 стандартні банки невареной згущеного молока;
- 420 г масла вершкового (високої жирності);
- 2 мал. ложки якісного какао-порошку.
Приготування:
- Заздалегідь зварити згущене молоко. Тільки в такому разі вдасться отримати потрібну консистенцію продукту.
- Банки згущеного молока повністю покрити водою у товстостінній каструлі. Залишити тушкуватися на невеликому вогні на 60 хвилин.
- Остудити молочний продукт.
- Розм’якшити вершкове масло. Змішати його з потемнілою згущеним молоком в загальній посуді.
- Міксером перемішати інгредієнти до отримання однорідної густого крему.
- В останню чергу засипати в нього весь какао-порошок. Повторити перемішування.
Цей простий рецепт крему для кексів можна трохи вдосконалити, додавши в нього будь-які подрібнені горіхи.
Готуємо з шоколадом
Компоненти:
- 120 г вершкового масла;
- півкіло цукрової пудри;
- 10 мл ванільного екстракту;
- 0,25 малий. ложки кухонної солі;
- плитка якісного гіркого шоколаду.
Приготування:
- Щоб зробити крем для кексів з шоколадом, першим ділом потрібно розтопити шоколадну плитку в мікрохвильовці або на водяній бані. Щоб прискорити процес, варто попередньо розбити її на невеликі шматочки.
- Додати до шоколаду розм’якшене масло і половину пудри. Обробляти суміш міксером 3 – 3,5 хвилини на середній швидкості.
- Всипати сіль. Влити ванільний екстракт.
- Перемішати масу ложкою.
- Продовжувати збивання крему, частинами всипаючи в нього цукрову пудру. Можливо, не доведеться додавати весь сухий продукт. Все залежить від того, який густоти крем планується отримати.
Використовувати масу для прикраси кексів без попереднього охолодження.
Крем для прикраси кексів зверху, який тримає форму
Компоненти:
- 100 г вершкового масла;
- 70 г невареной згущеного молока;
- 1,5 плитки білого шоколаду.
Приготування:
- Шоколад розтопити в мікрохвильовій печі.
- В окремому посуді збити до просвітлення охолоджене масло.
- До маслу влити згущене молоко. Повторити збивання.
- Отриману однорідну масляну суміш з’єднати з білим шоколадом. Добре перемішати суміш ложкою і збивати його півхвилини.
Перед подальшим використанням такої крем для прикраси кексів зверху треба обов’язково прибрати в холод на 15 хвилин.
З вершків
Компоненти:
- 2полных склянки жирних вершків;
- 1 склянка жирної густої сметани (можна взяти домашній компонент);
- 1 склянку жирного молока;
- 1 склянка цукрової пудри.
Приготування:
- Заздалегідь дістати з холодильника всі продукти. Вони повинні стати однаковою кімнатної температури.
- В посуд, придатну для парової лазні, вилити всі вершки. Додати сметану.
- Відправити на плиту. Злегка підігріти масу і почати потроху вливати в неї молоком. В процесі постійно перемішувати компоненти.
- Повинна вийти ідеально однорідна гладка суміш без грудочок.
- Закутати ємність в рушник і прибрати в тепле місце без протягів. Не трусити!
- Через 5 – 7 годин суміш стане більш щільною.
- На каструлю встановити решітку. На ній розташувати ємність з майбутнім кремом.
- Гріти масу, поки не почне відділятися сироватка.
- Зняти миску з водяній бані. Укутати в рушник ще на 8 – 9 годин.
- Відкинути вміст ємності на марлю. Підвісити над мискою.
Готовий вершково-сирний крем залишається змішати з цукровою пудрою. Він ідеально підходить для кексів з будь-якого рецепту.
З ванільним смаком
Компоненти:
- 300 г м’якого вершкового сиру;
- 150 г цукрової пудри;
- 150 г розм’якшеного вершкового масла;
- половинка стручка ванілі і 3 краплі ванільної есенції.
Приготування:
- Покласти ваніль і есенцію в чашу блендера. Туди ж відправити всю цукрову пудру і розм’якшене масло. Збити суміш до легкості.
- Додати в масу м’який вершковий сир. На цьому етапі за бажанням можна використовувати будь-яке фруктове/ягідне пюре в кількості 120 г.
- Повторити збивання. Крем повинен стати однорідним з приємним яскравим ванільним ароматом.
Охолодити масу і використовувати її для прикраси кексів.
Як прикрасити кекси кремом
Щоб красиво оформити кекси приготованим кремом, потрібно використовувати кондитерський мішок. Підійдуть будь-які його насадки.
Якщо професійного мішка для кондитера під рукою не виявилося, можна замінити пристосування звичайним щільним пакетом зі зрізаним краєм. З нього крем також вдасться викласти на кекси вигадливими завитками.