Крем Шарлотт — 7 рецептів приготування в домашніх умовах

Розкішне солодке ласощі по праву визнано світовим шедевром кулінарного мистецтва, який отримав романтичну назву крем шарлотт. Без легкого, повітряного, неймовірно смачного компонента неможливе отримання вишуканою випічки, яка стала прикрасою будь-якого десертного столу.

Крем шарлотт — класика приготування

Інгредієнти:

  • незбиране молоко — 60 г;
  • яйця — 2 шт.;
  • домашнє вершкове масло — 200 г;
  • дрібний цукор — 100 р.

Приготування:

  • Вливаємо в каструльку молоко, висипаємо звичайний цукор, перемішуючи, доводимо суміш до киплячого стану.
  • В іншому посуді злегка збиваємо свіжі яйця. Не припиняємо роботу, додаємо солодку молочну суміш, направляючи тонкою цівкою по стінках ємності.
  • Знову сильно нагріваємо складу, але не кип’ятимо, потім охолоджуємо продукт.
  • На тихому вогні розтоплюємо вершковий жир до консистенції густої сметани. Збиваємо дерев’яною лопаткою або металевим віночком, поступово з’єднуючи масло з остившім молочним сиропом. Отримуємо пишну масу з стійкою текстурою.

Крем для київського торта

Інгредієнти:

  • незбиране молоко — 190 г;
  • дрібний цукор — 250 г;
  • масло домашнє — 300 г;
  • какао — 30 г;
  • пакетик ваніліну;
  • велике яйце вищої категорії;
  • лікер (коньяк) — 20 р.

Приготування:

  • Дістаємо вершковий жир з холодильника, залишаємо в теплі для розм’якшення. Температура масла і сиропу, з якого ми починаємо приготування, повинна бути приблизно однаковою. Неодмінно дотримуємося це правило!
  • Поміщаємо свіже молоко в каструлю, вбиваємо яйце, висипаємо цукор і ванілін. Починаємо нагрівання продуктів. Повільно помішуючи лопаткою в одному напрямку, доводимо складу до кипіння, відварюємо 5 хвилин, закінчуємо приготування вже загусла маси. Остиглий продукт накриваємо плівкою, запобігаючи утворенню скоринки.
  • Розм’якшене масло збиваємо до пишного стану, з’єднуємо з приготовленим сиропом. Жир додаємо буквально по ложці, ретельно збиваючи крем. Поступово збільшуємо порції масла, продовжуємо перемішування, поки маса не стане блискучою, гладкою, здатної тримати форму.
  • Відокремлюємо третину складу, додаємо лікер. В іншу частину кондитерської заготовки висипаємо какао, збиваємо обидві маси до однорідного стану.
Дивіться також:  Торт Пташине молоко з лимоном і манкою – 5 покрокових рецептів

Крем шарлотт для прикраси торта

Унікальність солодощі з романтичною назвою полягає в її універсальності, а також здатності тримати створені форми. За допомогою кулінарного корнетика і особистої фантазії оформляємо торт різноманітними фігурами.

Інгредієнти:

  • дрібний цукор — 200 г
  • яйця — 2 шт. (при бажанні використовуємо 5 жовтків);
  • незбиране молоко — 100 г;
  • ванілін — 1 ч. л.;
  • коньяк (лікер) — 1 ст. л.

Приготування:

  • У каструлю з молоком всипаємо цукор, добре перемішуємо суміш, нагріваємо до теплого стану і повного розчинення солодкого компонента.
  • Збиваємо яйця або відокремлені жовтки, цівкою вливаємо молочний склад. Постійно заважаючи, нагріваємо продукти на водяній бані до максимально гарячого стану. Не допускаємо кипіння, щоб яйця не згорнулися! Коли їжа стане схожа на кисіль, відставляємо посуд в бік, після остигання додаємо коньяк (лікер).
  • Розм’якшене масло збиваємо міксером, встановивши насадку у вигляді рами. Отримуємо повітряний, збагачений киснем крем. Блендер не використовуємо, так як його ножі здатні змінити структуру продукту.
  • Вимикаємо міксер після збільшення об’єму маси більш ніж в два рази. Уважно відстежуємо процес, не захоплюючись кухонним приладом. В іншому випадку отримуємо розшарування масла на воду і жир. Якщо це все ж сталося, поміщаємо в каструлю не дуже гарячу воду, знову збиваємо складу до однорідного стану, відправляємо солодкість в холодильник.

Кращий крем для бісквітного торта

Метод приготування мало чим відрізняється від інших варіантів їжі. Проте є невелика, але важлива особливість. Справа в тому, що крем для торта, сформованого з бісквітних коржів, не повинен бути рідким. Інакше ми не побачимо апетитну прошарок і прикраса вироби, так як кремовий склад просто вбереться в пористі коржі.

Інгредієнти:

  • незбиране молоко — 150 г;
  • відокремлені від білків, жовтки — 15 шт.;
  • звичайний цукор — 300 г;
  • якісне вершкове масло — 500 г;
  • пакетик ваніліну.
Дивіться також:  Торт Кучерявий хлопчик – 6 рецептів смачного домашнього торта

Приготування:

  • Змішуємо в глибокій каструлі цукор з молоком, нагріваємо суміш до кипіння.
  • В окремому посуді збиваємо жовтки, додаємо гарячий молочний склад. Продовжуємо теплову обробку ще дві хвилини, перемішуючи їжу. Загуслу масу охолоджуємо в умовах кухонного приміщення.
  • Збиваємо свіже масло і ванілін до молочно-білого відтінку жиру, потім додаємо порції молочного сиропу. Ретельно збиваємо суміш, поки вона не перетвориться в пишну і повітряну масу.

Шоколадний крем

Чудове ласощі доповнюємо тонкими смаковими нотками улюбленої солодощі. Для дітей виключаємо з рецепту використання коньяку.

Інгредієнти:

  • звичайний цукор — 200 г;
  • якісний шоколад — 4 плитки;
  • ванільний екстракт — 2 ч. л.;
  • вершкове масло (вищий сорт) — 400 г;
  • свіжі яйця — 4 шт.;
  • лікер (коньяк) — 20 р.

Приготування:

  • Як завжди, з’єднуємо в сотейнику молоко і цукор, доводимо суміш до кипіння, одночасно збиваємо в чаші свіжі яйця. Вливаємо гаряче солодке молоко, яєчний склад, знову нагріваємо масу, але не кип’ятимо. Остиглу суміш ретельно збиваємо.
  • Розтоплюємо плитки шоколаду на водяній бані. М’яке масло збиваємо до пишного стану, додаємо сироп, продовжуючи роботу міксером ще три хвилини.
  • В кінці приготування акуратно приєднуємо коньяк, шоколад і ваніль. Закінчуємо процес, змішуючи інгредієнти кухонним приладом.

Правильний рецепт по ГОСТу

В радянські часи шарлотт готували з прийнятим державним стандартам. Калорійність страви становила 390 ккал на 100 грамів. Якість продукції гарантувалося строгими еталонами, а тому було на вищому рівні.

Інгредієнти:

  • яйця — 50 г (1,5 шт.);
  • масло вершкове — 110 г;
  • звичайний цукор — 340 г;
  • коньяк або вино (сухе) — 0,8 г;
  • ванілін — 2 р.

Приготування крему шарлот на три персони

  • Змішуємо незбиране молоко і 300 г цукру, нагріваємо 10-15 хвилин, уваривая складу способом кип’ятіння, періодично знімаємо піну. Готовий сироп використовуємо в охолодженому вигляді.
  • З’єднуємо 40 г цукру з яйцями, 5 хвилин збиваємо суміш, потім нагріваємо на водяній бані, постійно перемішуючи.
  • Повільно вливаємо сироп, знову ставимо їжу на тихий вогонь. Коли температура теплової обробки досягне 104 °C, припиняємо приготування, швидко охолоджуємо солодкість в крижаній воді.
  • Збиваємо дочиста масло, невеликими порціями вливаємо сироп. Через 7 хвилин додаючи коньяк і ванілін, закінчуємо приготування ароматної маси.
Дивіться також:  Оладки з яблуками -6 рецептів, як приготувати пишні та смачні оладки

Рецепт від бабусі Емми

Не можна обійти увагою і відео-рецепти від прославленого і надзвичайно приємного кулінара — бабусі Емми. Слідуємо корисних рекомендацій, отримуємо чудовий компонент для тістечок і тортів.

Інгредієнти:

  • домашнє масло — 0,5 кг;
  • дрібний цукор — 350 г;
  • якісні яйця — 7 шт.;
  • свіже молоко — 300 г;
  • пакетик ваніліну.

Приготування:

  • У зручній посуді змішуємо молоко і цукор, нагріваємо до температури кипіння.
  • Окремо збиваємо яйця. Не перериваючи процес, вливаємо солодку молочну суміш. Повертаємо ємність на слабкий вогонь, продовжуємо нагрівання ще дві хвилини, перемішуючи склад до моменту одержання густої маси.
  • Знімаємо ємність з вогню, залишаємо остигати при кімнатній температурі.
  • Збиваємо дочиста розм’якшене масло разом з ваніліном. Маленькими порціями вливаємо молочний сироп, продовжуючи роботу міксера, отримуємо пишну масу з стійкою текстурою.

Сьогодні ми ледь доторкнулися до високого кулінарного мистецтва. Крем шарлотт прочинив двері у світ привабливих і різноманітних смаків. Тепер недалеко і до створення власних кондитерських шедеврів!