Крем-суп з гарбуза – 10 рецептів приготування

Смачний і корисний крем-суп з гарбуза – відмінний варіант здорової їжі для всієї родини. Крім основного інгредієнта – оранжевого овоча, у складі страви може бути м’ясо, морепродукти, молочні продукти та інші складові. Ніжна текстура супу і відмінний склад підійдуть в якості харчування для дорослих людей і маленьких дітей. Його можна їсти тим, хто має проблеми зі здоров’ям, зокрема з роботою травних і ендокринних органів.

Класичний крем-суп з гарбуза

Головне при приготуванні цієї страви заздалегідь підготувати всі продукти, так як вариться суп дуже швидко – менше ніж за півгодини, незважаючи на ряд процесів приготування. По консистенції страва виходить ніжним, легким з чудовим смаком та ароматом. Такий суп стане чудовою альтернативою традиційним першим стравам, які всі господині готують з дня у день на своїх кухнях.

Готується страва на основі:

  • гарбузової м’якоті – 0,5 кг;
  • ріпчастої цибулі;
  • вершкового масла – 20 г;
  • бульйону або води – 350 мл;
  • чорного меленого перцю;
  • моркви – 1 невеликий коренеплід;
  • часнику – пару часточок;
  • оливкової олії – 20 мл;
  • меленого імбиру – за смаком;
  • солі;
  • вершків – 3 ст. л.

Спочатку потрібно очистити і нарізати всі овочі. Гарбуз і моркву нарізати великими шматками, цибулю півкільцями, часник – дрібними кубиками. Після в глибокій ємності – сковороді або сотейнику слід розігріти обидва масла, використовувані за рецептом і обсмажити часник з цибулею. Туди ж слід відправити морква, щіпку мускатного горіха з імбиром, влити ополоник бульйону чи води, накрити кришкою. Гасити овочі потрібно на повільному вогні протягом 12 хвилин.

Коли морква стане м’якою, у сотейник додається основний продукт – гарбуз, трохи обсмажується і заливається бульйоном так, щоб він повністю покрив всі компоненти страви. Тушкувати все це слід близько 25 хвилин, до повної готовності всіх продуктів. В кінці додається сіль з перцем.

Після варіння овочів рідину потрібно злити в чашу і з допомогою заглибного блендера подрібнити овочі, перетворивши їх в пюре. Бульйон підливається до овочів поступово, до отримання потрібної консистенції супу. Коли страва буде готове, його потрібно знову відправити на плиту, включити невеликий вогонь, влити вершки, перемішати все, доводячи до кипіння. Готовий продукт розливають по тарілках відразу після приготування. Зверху можна прикрасити петрушкою або селерою.

Як приготувати з куркою?

Поживний, але малокалорійний виходить супчик, приготований з гарбуза і ніжного курячого філе. Він обов’язково повинен бути в раціоні маленьких дітей і дорослих людей, так як допоможе внутрішнім органам функціонувати правильно і без збоїв. Гарбуз наситить організм каротином, вітамінами і мікроелементами, м’ясо – білком, який бере участь у будові клітин. Їсти такий суп можна на сніданок, обід або вечерю. Він легкий, швидко засвоюється організмом, не створює відчуття тяжкості.

Приготувати страву можна з:

  • курячого філе – 0,5 кг;
  • гарбуза – 550 г;
  • моркви – пару штук;
  • вершкового масла – 40 г;
  • рослинного жиру – 60 мл;
  • лука;
  • хліба білого – кілька скибочок;
  • гарбузового насіння;
  • часник – 2-4 зубчики;
  • вершків – 180 мл;
  • солі, перцю;
  • зелені кропу, петрушки або селери.

Філе курки слід промити, очистити від плівки, порізати на шматочки і поставити варитися на вогонь, залити чистою водою. Гарбуз очищається від шкірки, нарізати середніми за величиною кубиками і викласти на деко, попередньо змащений рослинним жиром. До неї треба додати спеції, сіль, пропущений через прес часниковий зубок. Зверху на овоч викладається масло і все це ставимо в духову шафу для запікання. Час приготування овоча – 15-20 хвилин при температурі 190 градусів (запікати до готовності).

Дивіться також:  Найсмачніші рецепти кремів для торта

Поки гарбуз готується, в сотейнику підсмажується цибулю, часник і моркву. Після появи золотистої скоринки овочі відправляються до м’яса і варяться до готовності. В кінці всі продукти з’єднуються і подрібнюються за допомогою блендера. Густота супу регулюється бульйоном, що залишився після варіння м’яса. Перед подачею в вариво додаються вершки, все збивається, солиться за смаком і подається до столу. У порційні тарілки зверху на пюре кладуть обсмажені сухарі, підсушене насіння і зелень.

Варіант ніжного страви з вершками

Крем-суп з гарбуза з вершками готується у багатьох країнах, причому в деяких його прирівнюють до національної страви. Така честь цієї страви неспроста, адже воно має ніжний приємний смак, швидко готується і неймовірно корисний для організму.

Приготувати супчик можна за 35-40 хвилин, з:

  • гарбуза – 0,4 кг;
  • картоплі – пару бульб середнього розміру;
  • моркви – кілька великих коренеплодів;
  • цибулини;
  • меленого мускатного горіха – чайна ложка без гірки;
  • жирних вершків – 0,5 склянки;
  • солі, перцю;
  • сушеної зелені.

Моркву, гарбуз і картоплю потрібно очистити, вимити, нарізати кубиками приблизно однакового розміру. Скласти їх в каструлю, додати трохи води і тушкувати на невеликому вогні до готовності.

Окремо в сковороді на маслі необхідно обсмажити цибульні кільця до золотистого кольору, з’єднати з овочами, додати спеції. Заглибним блендером всі продукти потрібно подрібнити в пюре, додати вершки і поставити на вогонь. Коли маса почне закипати, потрібно вимкнути вогонь, розлити суп по тарілках і подати гостям, додавши прянощі.

З додаванням картоплі

Який же суп без всіма улюбленої картопельки? Саме так, напевно, думав кухар, який вирішив поєднати в одному блюді картоплю і гарбуз. Це ідеальний варіант для тих, хто не хоче у страві отримати насичений смак помаранчевого овоча. Картопля ідеально приглушує його, доповнює страва, а входить до складу молоко надає ніжний смак і приголомшливу текстуру.

Для приготування супу потрібно запастися:

  • гарбузової м’якоттю – 350 г;
  • картоплею – 350 г;
  • вершковим маслом – 40 г;
  • молоко – 1 ст.;
  • перцем, сіллю.

Гарбуз і картопляні бульби очищаються, нарізати великими кубиками і складаються в ємність для варіння. Вода або бульйон додається так, щоб вона лише трохи покрила овочі. Після закипання варити продукти слід під кришкою, на повільному вогні до готовності.

Далі овочі потрібно подрібнити в одноманітну масу, приправити, додати сіль і перчик. Після все це заливається молоком, додається масло і прогрівається на вогні до закипання. В кінці можна додати свіжу або сушену зелень. Добре подати такий суп з грінками з білого хліба.

З імбиром

Суп з гарбуза з імбиром і прянощами є традиційним марокканської кухні. Він виходить ароматний і досить ситний, незважаючи на пісний складу.

Приготувати страву можна з:

  • гарбуза (будь-якого сорту) – 0,4 кг;
  • імбиру – 25 г;
  • картоплі – пару середніх бульб;
  • ріпчастої цибулі;
  • лаврового листа;
  • води – 450 мл;
  • кускуса – 6 ст. л.;
  • рослинної олії – 30 мл;
  • солі – за смаком;
  • часнику – пару зубків;
  • вершкового масла – 20 г;
  • коріандру, чорного меленого перцю;
  • кип’яченої води – близько 8 склянок.
Дивіться також:  Шоколадні магдаленки з кремом

Всі овочі чистяться і нарізати безпосередньо перед приготуванням. Спочатку в сотейнику обсмажується цибуля, нарізаний кубиками, після до нього додається тертий імбирний корінь і дрібно нарізаний часник. Слідом відправляється потрібну кількість коріандру, перцю і лаврового листа. Все це потрібно обсмажувати близько 60 секунд.

Далі до піджарки відправляється картоплю, нарізану як на суп і гарбуз, додається гаряча вода і все це вариться приблизно 25 хвилин. По закінченню варіння потрібно видалити з води лаврушку, інакше вона безнадійно зіпсує смак готової страви. Сварившиеся овочі перебиваються блендером і отставляются в бік.

Тим часом окремо в ємності слід запарити кускус (по турецькому крупа називається «булгур») водою, додавши трохи солі. Коли крупа приготується, її потрібно додати в суп, перемішати. Готову страву подати до столу в теплому вигляді.

Рецепт приготування в мультиварці

Цей чудовий супчик в мультиварці можна готувати за лічені хвилини – швидко, просто, доповнюючи по сезону різними компонентами (помідорами, кабачками і т. д.). Легкий і смачний, він завжди виходить при готуванні в диво-машині.

Для приготування страви за цим рецептом слід запастися:

  • м’ясним або овочевим бульйоном – 0,5 л;
  • гарбузом – 450 г;
  • картоплею – 250 г;
  • цибулею-пореєм – кілька штук;
  • морквою;
  • часником – пару зубків;
  • рослинним жиром – 40 мл;
  • сіллю, перцем.

Вибравши режим «Випічка», потрібно розігріти жир разом з очищеними і розділеними на 2 частини часниковими часточками. Гарбуз, морква, картопля, цибуля слід почистити і нарізати великими шматками. В тому ж режимі необхідно обсмажити овочі протягом 12 хвилин, залити їх половиною порції бульйону і включити режим «Гасіння». Готувати продукти потрібно близько 55 хвилин, після подрібнити блендером, підливаючи бульйон, що залишився. В кінці додати спеції і розлити по тарілках.

Крем-суп з гарбуза і молока

Багато з сезону готують молочну гарбузову кашу, додаючи в неї крупи і різні сухофрукти. Замість солодкого десерту можна приготувати на основі гарбуза і молока смачний поживний супчик, який напевно сподобається всім домочадцям.

Готується він із:

  • м’якоті гарбуза – 300 г;
  • лука;
  • моркви;
  • молока – 100 мл;
  • оливкової олії – пару столових ложок;
  • солі, перцю.

Гарбуз очищається і нарізається брусочками, моркву натирається на тертці, цибулю нарізати кубиками. По черзі обсмажується цибуля з морквою, після до них додається гарбуз. Коли овочі трохи обсмажаться, їх потрібно залити водою і тушкувати до готовності.

Коли гарбуз приготується, потрібно влити до овочів молоко, довести до кипіння, додати спеції. Все перебити в пюре, подати до столу з беконом і сухариками.

Смачна варіація з сиром

Цікавим варіантом приготування гарбузового супу є рецепт з твердим сиром. Він додасть страві характерною в’язкості, ніжності. Якщо заздалегідь підготувати продукти, можна приготувати страву за 15-20 хвилин.

Для приготування страви потрібно взяти:

  • гарбузову м’якоть – 600 г;
  • морква – 3 коренеплоду;
  • цибуля порей – 1 шт.;
  • імбир – 25 г;
  • зелень петрушки і кропу;
  • лавровий лист;
  • сіль, спеції;
  • часник;
  • сир твердий – 150 г;
  • вершки – 2 ст. л.
Дивіться також:  Як зварити суп гороховий – 13 докладних рецептів

Спочатку треба зварити овочевий бульйон. Для цього в каструлю потрібно скласти порізану цибулю порей, імбир, зелень, лаврушку, додати сіль. Окремо в сотейнику на олії (краще використовувати поєднання вершкового і рослинного компонента) слід обсмажити часник, після гарбузову м’якоть, нарізану брусками і моркву, додати до них трохи бульйону і тушкувати до м’якості овочів.

Після приготування гарбуза і моркви потрібно подрібнити їх блендером, підливаючи приготувався бульйон. Продукти з нього суп можна не класти, адже весь свій смак і аромат вони вже віддали навару. Не знімаючи суп з вогню, потрібно ввести в нього вершки і тертий сир. Молочний продукт потрібно вибирати хорошої якості, який буде одразу плавитися в гарячому вариві. Після того, як сир зіллється з основною масою, можна суп посолити, поперчити і подати до столу.

З гарбузом і креветками

Крем-суп з гарбуза з креветками виходить ситним, густим, з незвичайним і оригінальним смаком. В ньому можна спостерігати цікаве поєднання різних продуктів, які прекрасно гармонують і створюють відмінну смакову композицію.

Для приготування страви потрібно взяти:

  • гарбузову м’якоть – 900 г;
  • цибулю і моркву – по 2 шт.;
  • воду – 900 мл;
  • нежирні вершки – 120 мл;
  • креветки – 350 г;
  • зубчики часнику – пару штук;
  • трохи солі, перцю, кмину, коріандру, мускатного горіха та інших улюблених приправ.

Нарізану півкільцями цибулю і терту моркву обсмажують на вершковому маслі до рум’яності. Гарбузова соковита м’якоть очищається, нарізають шматочками однакового розміру, заливається водою і готується на середньому вогні разом з піджаркою і спеціями. Після приготування всі подрібнюється заглибним блендером, вимішується з вершками.

Окремо в сковороді на маслі обсмажують часникові часточки, після до них слід додати потрібну кількість очищених креветок. Смажити морепродукти потрібно на невеликому вогні до готовності, після чого розкласти по тарілках з супом. Окремо можна обсмажити білий багет, натертий улюбленими прянощами і подати з гарбузовим пюре.

Готуємо дієтичне блюдо

Включивши в раціон дієтичний суп з гарбуза, можна бути спокійним не тільки за свою фігуру, але і за здоров’я. Його можна робити з багатим вітамінним складом, додаючи різні овочі та зелень. Їсти такий суп можна хоч кожен день, доповнюючи та змінюючи рецепт за бажанням.

З інгредієнтів слід запастися:

  • гарбузом – 150 г;
  • морквою – 40 г;
  • картоплею – 50 г;
  • цибулею ріпчастою – 20 г;
  • кисло-солодким яблуком – 50 г;
  • оливковою олією – 30 мл;
  • лаврушкой;
  • запашним перцем;
  • очищеною водою – 250 мл;
  • сіллю.

У каструлі слід закип’ятити воду, після додати в неї моркву з картоплею, лаврушку, перець і олію. По закінченню 8 хвилин варіння потрібно додати в ємність інші продукти – гарбуз, яблуко і цибулю. Лавровий лист з перчиком з бульйону на цьому етапі можна прибрати.

Коли овочі будуть готові, їх потрібно подрібнити в пюре, прикрасити зеленню і подати до столу. Добре такий супчик їсти з чорним хлібом або сухариками. Таке страву – відмінний варіант для людей різного віку, які хочуть ситно і правильно харчуватися з користю для здоров’я.

Прокрутка до верху