Крем-суп з цвітної капусти страва хоч і дієтичне, овочеве, але може стати справжньою прикрасою вашого обіднього меню. Ситний Суп, але легкий, дуже корисний і однаково гарний як взимку, так і влітку. Зазвичай в нього, крім кольорової капусти, кладуть інші інгредієнти не тільки для доповнення смаку, але і для більшої ситності і загущення. Це може бути картопля, яйця, сметана і, звичайно ж, вершки. Також до супу відмінно підходить часник, сир і цибулю.
Класичний рецепт
Для того щоб приготувати найпростіший суп-пюре, вам потрібно:
- 1 кілограм цвітної капусти;
- 1 цибулина;
- 2 зубчики часнику;
- 400 мл рідини для бульйону, можна взяти вже готовий курячий бульйон;
- 200 мл 20% вершків;
- рослинна олія;
- сіль, перець, зіра.
Для початку подрібніть цибулю і часник. Їх потрібно буде протушкувати в каструлі з товстим дном пару ложок розігрітого рослинного масла. Через пару-трійку хвилин додайте капусту. Якщо ви взяли свіжу, розберіть на суцвіття. Але в будь-якому супі можна використовувати і заморожений овоч. Він додасть не такий яскравий смак супу, але і принесе користь. Крім того, його можна попередньо не розморожувати.
Обсмажуйте капусту пару хвилин в каструлі з цибулею і часником. Потім додайте спеції і влийте воду або бульйон. Накрийте каструлю кришкою і дайте закипіти. Після цього зменшіть вогонь і варіть суп під кришкою хвилин 20.
Через 20 хвилин капуста має зваритися. Подрібніть блендером, суп-пюре поверніть на плиту і додайте вершки. Помішуючи, доведіть рідину до кипіння і вимкніть вогонь. Дайте супу трохи постояти на плиті, трохи охолонувши його можна подавати з грінками або свіжим хлібом.
Готуємо в мультиварці
Приготувати капустяний суп-пюре простіше простого і в мультиварці. Можна використовувати класичний рецепт, або спробуємо надати супу більше смаку і кольору.
Для цього візьміть:
- 500 грам курки – філе грудки або ніжки і навіть курячий остов для бульйону;
- 60 грам цвітної капусти;
- 1 головку цибулі;
- 1 морква;
- спеції – сіль, перець, лавровий лист;
- зелень за смаком.
Моркву натріть на тертці – вона не тільки різноманітить смак супу, але і додасть йому яскравий помаранчевий відтінок. Якщо хочете його посилити, покладіть в суп трохи каррі. Якщо є бажання зробити суп яскравіше, використовуйте більше моркви. Цибулю можна подрібнити, або розрізати на дві половинки – все одно він измельчится блендером. Куряче філе порізати на шматки (якщо берете інші частини курки, кладіть цілком або порубайте на частини). Покладіть в чашу мультиварки курку, цибулю і моркву, суцвіття капусти і приправи. Налийте в миску воду так, щоб вона закрила продукти. На вказану кількість інгредієнтів вийде приблизно 1,5 літра. Увімкніть прилад на режим «Гасіння» на годину. Коли програма закінчить свою роботу, відлийте з чаші трохи бульйону, а решта за допомогою блендера подрібніть в пюре. Залишками бульйону можна розвести суп, щоб він став потрібної консистенції.
Подавайте суп із зеленню. Також до нього добре підійдуть грінки з чорного хліба з часником.
З додаванням сиру
Сир чудово доповнює смак цвітної капусти, особливо якщо взяти блакитний сир з пліснявою.
Тому неодмінно приготуйте ніжний вершковий крем-суп з:
- 600 грам цвітної капусти;
- 50 грам сиру Рокфор;
- 1 головки цибулі ріпчастої;
- 1 стебла цибулі-порею;
- 2 стебел селери;
- 100 грам картоплі;
- 2 столових ложок сметани;
- 1 столової ложки подрібненого шніт-цибулі;
- 25 грам вершкового масла.
Суцвіття капусти залийте водою і варіть 20 хвилин. Поки вона вариться, в каструлі розтопіть вершкове масло і тушкуйте на ньому порізану цибулю і порей, селеру і картоплю під кришкою. Тушкуйте на невеликому вогні 15-20 хвилин. Коли капуста звариться, перелийте її разом з бульйоном в каструлю до овочів. Перемішайте і варіть разом 25 хвилин на невеликому вогні.
Через 25 хвилин подрібніть вміст каструлі блендером. Еслі ви хочете добитися ідеальної текстури, гладкою і шовковистою, то суп потрібно протерти через сито. Потім поверніть каструлю на плиту, покладіть в суп сметану і сир. Помішуючи, дочекайтеся, поки сир розплавиться, і подавайте крем-суп, посипавши його шніт-цибулею.
Крем-суп з цвітної капусти з жовтками
Ще один спосіб загустити суп і надати йому ніжну кремову текстуру – це впустити в рідину жовтки.
Для цього рецепта візьміть:
- 1,5 бульйону;
- 1 качан цвітної капусти;
- 40 грам вершкового масла;
- 40 грам борошна;
- 2 жовтка;
- спеції – мускатний горіх, сіль, перець.
Капусту розділите на суцвіття, промийте і відваріть в воді. Майже всю воду з капусти злити, залишивши 2/3 склянки рідини. У сотейнику розтопіть масло і покладіть в нього борошно, помішуючи, обсмажте борошно близько хвилини, а потім влийте 1,5 літра гарячого бульйону. Все добре розмішайте, накрийте кришкою і відставте в сторону. Відварену капусту пюрируйте і додайте 2 жовтки і спеції. Все добре розмішайте і додайте до капусти бульйон з борошном. Поставте на плиту, щоб суп прогрівся, але не кипів. Подавайте до столу з грінками або сухариками.
З кабачками
Ще одна варіація супу з цвітної капусти з додаванням кабачків. Цей суп більше літній, так як за рахунок кабачків його смак буде легким, ніжним і освіжаючим.
Для такого супу візьміть:
- 500 г кабачків;
- 500 грам капусти цвітної;
- 150 грам моркви;
- 150 грамів цибулі;
- рослинне масло.
Цибулю і кабачки наріжте кубиками, моркву потріть на тертці, капусту розберіть на суцвіття. У каструлі, де буде варитися суп, розігрійте дві столові ложки олії і обсмажте на ньому моркву і цибулю. Додайте до них кабачки і капусту, посоліть і поперчіть овочі, перемішайте. Залийте овочі гарячою водою так, щоб вона покривала їх. Варіть 20 хвилин, поки овочі не стануть м’якими. Виловите їх з бульйону і перекладіть в чашу блендера, додайте трохи рідини і подрібніть. Рештою бульйоном можна відрегулювати густоту супу. Поверніть його в каструлю і трохи прогрійте. Подавати суп добре з яйцями, відвареними круто і тертими на тертці. Крім яєць в тарілку можна потерти сир, а також нарізати зелень.
Ситне блюдо з картоплею
Якщо додати картоплю для ситності, а також гірчичні грінки для пікантної нотки, суп із задоволенням з’їсть будь-який чоловік.
Склад супу:
- кілограм цвітної капусти;
- 2 картоплини;
- 1 цибулина;
- 3 зубчики часнику;
- 30 грам сиру;
- 200 грам молока;
- 100 грам вершкового масла;
- 80 грам оливкової олії;
- 1,5 літра бульйону;
- столова ложка гірчиці;
- 100 грам вчорашнього білого хліба або багета.
Цибулю, часник і картоплю дрібно поріжте. У каструлі розігрійте по 50 грам вершкового і оливкового масла. Вершкове додасть супу яскравий смак і аромат, а оливкове не дасть вершкового підгоріти. В масло викладіть цибулю, часник, картоплю і злегка обсмажте. Аромат, який попливе по кухні, нікого не залишить байдужим. Коли цибуля стане прозорою, відправте до нього капусту. Суцвіття можна порізати, щоб вони швидше зварилися. Влийте в овочі 1,5 літра бульйону або просто окропу. Варіть овочі до м’якості.
У цей час приготуйте грінки – в невелику форму покладіть по 30 грам оливкової і вершкового масла, гірчицю і 20 грам сиру, натертого на дрібній тертці. Найкраще підійде грюйер, але якщо вам не вдалося купити, підійде пармезан або будь-який твердий плавкий сир з яскравим смаком. Насипте туди ж несвіжий білий хліб, нарізаний кубиками. Все перемішайте і поставте в духовку на 180 градусів хвилин на 5.
Коли овочі зваряться, зніміть суп з плити, влийте молоко і всипте залишився тертий сир. Пюрируйте складу блендером, покладіть вершкове масло. Подавайте суп з грінками і краплею оливкової олії.
Крем-суп з цвітної капусти з брокколі
Яскравий весняний зелений супчик вийде, якщо до цвітній капусті додати брокколі.
Щоб приготувати крем-суп з цвітної капусти з вершками, цвітною капустою брокколі знадобиться:
- 1,5 літра бульйону з курки;
- по півкіло цвітної капусти та брокколі;
- 1 велика цибулина;
- 1 велика картоплина;
- 2 морквини;
- 200 мілілітрів вершків;
- петрушка або базилік для подачі.
У киплячий курячий бульйон киньте суцвіття капусти двох видів, а також моркву і картоплю, порізані скибочками і подрібнену цибулю. Приправте овочі сіллю, перцем і варіть близько години на невеликому вогні. Коли овочі зваряться, пробийте їх блендером, перелийте в каструлю, додайте вершки і прогрійте кілька хвилин на невеликому вогні. Подавайте крем-суп з брокколі і цвітною капустою, додавши у тарілку порубану зелень.
Рецепт для першого прикорму
Цвітна капуста – ідеальний овоч для першого прикорму, так як він не має алергенів завдяки своєму білому кольору. Приготуйте ніжний протертий супчик для вашого малюка.
Для супу візьміть 50 грам капусти і відваріть в невеликій кількості несолоної води близько 10 хвилин. Коли суцвіття стануть м’якими, перемістіть їх в блендер і подрібніть з невеликою кількістю води від варіння капусти. Для першого прикорму готуйте супчик досить рідким, надалі поступово робіть його гущі, привчаючи дитини до дорослої їжі.
Крем-суп з цвітної капусти не так банальний, як може здатися на перший погляд. Він може бути яскравим, пікантним і навіть гострим, стати ідеальним дієтичним блюдом і першою їжею для вашого малюка.