Креветки в клярі є однією з найпопулярніших закусок у світі. Саме їх люблять дорослі і діти. Креветки подаються як самостійне блюдо. Вони чудово поєднуються з рисом, овочами, іншими морепродуктами.
Креветочні м’ясо має ніжний вишуканий присмак, а кляр надає йому духмяність і рум’яну скоринку.
Приготувати креветки в клярі можна з будь-якого приводу, приготування не займає багато часу.
В даних морепродуктах міститься багато білка і корисних елементів. До їх складу входять вітаміни А, В, С, магній, калій, кальцій, фолієва кислота. Вживання в їжу благотворно позначається на роботі шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи. Поліпшується робота печінки і нирок.
Креветки мають невисоку калорійність, на 100 грамів готового продукту припадає всього 100 калорій. Однак, креветочні м’ясо недовго втамовує відчуття голоду, так як складається з білка.
Поради по приготуванню
- Для смаження потрібно вибрати морепродукти середнього розміру. Коктейльні креветки однозначно не підійдуть, вони швидко і сильно ужариваются. Перевагу віддають королівським, тигровим креветкам. Довжина креветки повинна досягати від 4 сантиметрів і вище.
- Якщо креветки піддавалися заморожуванню, їм необхідно дати розтанути самостійно. Цей процес не займе багато часу, достатньо відокремити продукт від упаковки і покласти в друшляк. Зазвичай розморожування займає близько 2-3 годин.
- Після того, як продукт розтанув, морепродукти потрібно очистити від панцира. Вони чистяться досить легко, без додаткових зусиль. Чистку починають з голови і закінчують спинкою. Залишають хвостик на кінці креветки. Таким чином, її буде зручно брати у процесі поїдання.
- Очищене м’ясо рекомендується збризнути лимонним соком. Сік додасть готовим морепродуктів додаткову соковитість і м’якість.
- Для смаження використовують рафінована соняшникова олія без запаху. Масло повинно бути свіжим і використовуватися для приготування одноразово.
У відпрацьованому маслі міститься велика кількість отрут, канцерогенів, згубно позначаються на здоров’ї людини.
- Приготовлені морепродукти можна подавати різними ефектними способами, наприклад, надіти на шпажку кілька штучок. Така незвичайна інтерпретація напевно справить враження на гостей. Ще один варіант – подача морепродуктів на плоскій великій тарілці з листами салату і в’яленими томатами.
Креветки в клярі, як в Макдональдсі
Необхідні інгредієнти (на 2 персони):
- Креветки, 12-15 шт.;
- 50 г пшеничного білого борошна;
- Сода на кінчику ножа;
- Кунжутне насіння, 1 ч. л.;
- Щіпка меленого імбирного кореня.
Кляр готується шляхом змішування борошна і половини склянки води. Суміш перемішують віночком до однорідності, присипають насіння кунжуту, імбир і сіль з содою. Ставлять На вогонь сковорідку і наливають шар масла в 3-4 сантиметри. Очищені морепродукти, збризнуті лимонним соком, умочують в тісто і опускають в киплячу олію для зажаривания кляру. Приготування страви займає 4-5 хвилин. Після обжарювання, морепродукти викладають на серветку і промакивать зайве масло.
Готуємо з тайського рецептом
Необхідні інгредієнти (на 2 персони):
- Великі ракоподібні, 10-14 шт.;
- 2 часникового зубчики;
- Ст.л. цукрового піску;
- Кілька гілочок лемонграсу;
- Щіпка меленого імбирного кореня.
Часник і лемонграс подрібнюють для додання яскравого аромату стравам. У сковорідку наливають олію і нагрівають його до появи димку. Опускають в масло подрібнені інгредієнти і креветки, посипають зверху цукром і імбиром, обсмажують протягом декількох хвилин.
Королівські креветки в клярі
Необхідні інгредієнти (на 2 персони):
- Креветки 500 г;
- 2 ст. л. білого борошна.;
- Вода, ½ склянки;
- Панировочная суміш, 3 ст. л.;
- Мелений імбирний корінь, ¼ ч. л.
Додають борошно до води, ретельно перемішують вміст миски. Додають в суміш сіль, подрібнений корінь імбиру. У сковорідку наливають 3-4 сантиметри рослинної олії і нагрівають його 3-4 хвилини. Морепродукти беруть по одній штуці і вмочують спочатку в кляр, потім у паніровку і викладають в киплячу олію. Готують 5 хвилин до придбання золотистого кольору у кляру.
У фритюрі
Необхідні інгредієнти (на 2 персони):
- Креветки, 500-600 р.;
- Яєчний жовток, 1 шт.;
- 2 ст. л. борошна;
- Половина склянки нежирного молока;
- Панировочная суміш, 50 р.
Борошно змішують з молоком, додають яєчний жовток, солять і заважають до однорідності. На тілі креветки роблять надріз таким чином, щоб вона стала плоскою. У фритюрницю заливають масло і нагрівають його до утворення блакитного диму. Морепродукт занурюють в кляр, потім в сухарі і занурюють у масло, де залишають на 5-6 хвилин.
Готуємо з тигрових креветок
Необхідні інгредієнти (на 2 персони):
- Тигрові креветки, 10-12 шт.;
- Борошно, 2 ст. л.;
- Вода, ½ склянки;
- Сіль ¼ ч. л.
У воду додають борошно і збивають отриману кашку віночком, потім солять. У киплячу олію кладуть морепродукти, попередньо занурені в кляр, і обсмажують 5-7 хвилин до готовності.
Хрусткі закуски в сирному клярі
Необхідні інгредієнти (на 2 персони):
- Великі креветки, 500-600г;
- Плавлений сир-100 г;
- 2 ст. л. борошна;
- 1/3 склянки молока;
- 1 яєчний жовток;
- 2 часникового зубчики.
Змішують воду з борошном, додають яйце і плавлений сир. Видавлюють до вмісту миски часник, солять отриманий кляр. У сковорідці раскаливают масло. Морепродукти занурюють у суміш і викладають на сковороду, засмажують протягом декілька хвилин.
Підбираємо відповідний соус до креветок
До страви ідеально підходять кілька різновидів соусів. Найпопулярніші види – кисло-солодкий і часниково-горіховий соуси.
Для приготування часниково-горіхового соусу знадобляться яєчний жовток, половина склянки густої сметани, часник, 6-7 ядер волоського горіха, за бажанням можна додати зелень. Горіхи і часник подрібнюють за допомогою блендера і додають у сметану з жовтком. Соус перемішують до повного змішування інгредієнтів, солять за смаком.
Кисло-солодкий соус готується просто і не вимагає багато часу. Для нього знадобляться половина склянки солодкого кетчупу, 20-30 мл соєвого соусу, по чайній ложці рослинного масла і цукру. Можна додати пару зубчиків часнику. Всі інгредієнти змішують у зазначеній кількості в блендері. Соус готовий.
Морепродукти в клярі мають ніжний смак і чудовий зовнішній вигляд. Це блюдо здатне прикрасити будь-який святковий стіл і припаде до смаку мешканцям і гостям.