Креветочна риба – 7 смачних рецептів приготування

Воістину, універсальний морепродукт – креветочная риба. З такою смачною мешканки морів легко приготувати найрізноманітніші страви – її можна подавати в тушкованому, запечном, смаженому або копченому вигляді.

Конгріо – що це за риба

У риби конгріо є багато назв, але багато хто іменує її креветочной з-за схожості смаку з цими ракоподібними. Страхітливий вигляд водоплавної зробив її не особливо популярною в домашній кулінарії, і абсолютно даремно. Така риби схильна будь-термічній обробці, і її можна використовувати для приготування самих різних блюд.

Найближчою родичкою креветочной риби є мурена, що і пояснює її настільки відлякуючий вигляд. У конгріо таке ж видовжене округле тіло, задня частина якого чимось нагадує хвіст вугра. До речі, тому багато ще називають таку рибу морським вугром. Тіло конгріо гладке, вкрите густим шаром слизу, в довжину може виростати до півтора метрів.

У морській природі є три види конгріо. Всі вони мають однакову форму і відрізняються забарвленням і смаком м’яса.

  • Так, золота і червона конгріо відносяться до делікатесних видів, у них м’ясо ароматне і м’яке.
  • Третій вид має чорний колір, більш тверде і темне за кольором м’ясо.

Живе риба конгріо біля берегів австралійського континенту і Нової Зеландії, тому до наших споживачів вона доходить виключно як мороженого напівфабрикату.

Користь і шкода креветочной риби

Якщо говорити про калорійності конгріо, то на сотню грам продукту припадає 93 ккал.

Незважаючи на такий низький показник, цю мешканку теплих вод включити в список дієтичних продуктів не можна з тієї причини, що в ній високий вміст білків і потрібних жирів.

Такий набір елементів спонукає до зростання м’язової маси, і якщо людина веде малоактивний спосіб життя, то він може непогано додати у вазі.

Але в цілому креветочная риба дуже поживна.

  • У ній присутні амінокислоти, а це будматеріал для наших клітин.
  • У складі м’яса є жирні кислоти, благотворно впливають на роботу організму людини.
  • У рибі безліч компонентів, які потрібні для правильної життєдіяльності людського тіла.
  • Плюс вітаміни Д, В12 і А, які активізують обмінні процеси, надають підтримку слизових оболонок і шкірних покривів.

Креветочная риба може заподіяти шкоду за наявності алергії, а також її вживання варто обмежити тим, хто дотримується лікувальної дієти. Важливо купувати продукт тільки у перевіреного постачальника, так як особини, спіймані в невідомих водоймах, можуть завдати великої шкоди організму.

Дивіться також:  Капустяні оладки – 8 смачних та швидких рецептів

Креветочная риба в гірчичному соусі

Креветочная риба, як і багато морепродукти відмінно поєднуються з різними соусами. Так, конгріо можна запекти або тушкувати на сковороді під гірчичною заправкою. Для виконання рецепта візьміть одну тушку риби.

Інгредієнти:

  • одна цибулина;
  • маленький пучок кропу;
  • склянка вершків;
  • ложка гірчиці, але не гіркого.

Головне, не варто купувати особина довжиною менше 50 див.

Риба з меншою довжиною, скоріше є підробкою, або її виростили в штучному водоймищі, а якість таких риб викликає великі сумніви.

Спосіб приготування:

  • Тушку риби ріжемо порційно, солимо, перчимо, збризкуємо цитрусовим соком і викладаємо у форму.
  • На топленому маслі подрібнену цибулю пасеруємо. Як тільки овоч стане м’яким, вливаємо вершки, туди ж відправляємо гірчицю, подрібнений кріп, сіль, перець, при бажанні можна приправити соус дрібкою мускату.
  • Ледь соус почне кипіти, відразу поливаємо їм рибу і відправляємо в піч на 15 хвилин (температура – 180 °С).

Як смачно посмажити на сковороді

Щоб смачно приготувати рибу, необов’язково придумувати якісь складні рецепти, адже її можна просто посмажити на сковороді. Виходить смачно і дуже апетитно.

Інгредієнти:

  • плід лимона;
  • свіжі листочки розмарину, чебрецю і кріп;
  • дві ложки олії оливи;
  • приправи;
  • борошно та олія для обсмажування.

Спосіб приготування:

  • Тушку конгріо ріжемо на рівні шматочки, присмачую їх соком цитруса, посипаємо подрібненими свіжими травами, а також поливаємо маслом оливи.
  • Залишаємо рибу маринуватися на 15 хвилин.
  • Борошно змішуємо з сіллю і перцем. Беремо шматочки риби, обвалюємо їх у паніровці і смажимо до золотистого кольору.

Риба, запечена в духовці

Креветочная риба у багатьох любителів морепродуктів користується особливою любов’ю.

Адже у конгріо дуже ніжне і солодкувате на смак м’ясо, і при цьому мало кісток, і немає неприємного «рибного» запаху.

Для виконання рецепта потрібно взяти філе риби вагою в один кілограм.

Інгредієнти:

  • за дві моркви і дві цибулини;
  • 120 г сиру (напівтвердого);
  • по дві ложки майонезу і сметани;
  • ложка томат-пюре;
  • два часникового зубчики;
  • пучок зелені;
  • 155 мл сметани (для соусу).

Спосіб приготування:

  • Філе риби ріжемо порційно, присмачую сіллю і перцем, присипаємо борошном і злегка обсмажуємо з двох сторін.
  • На підігрітому маслі пасеруємо півкільця цибулі, потім кладемо до нього натерту моркву.
  • У форму викладаємо підсмажені шматочки риби, поверх розподіляємо овочеву засмажку.
  • Присипаємо заготівлю натертим сиром і заливаємо соусом зі сметани, майонезу, томатної пасти і невеликої кількості води.
  • Запікаємо рибу під соусом протягом півгодини (температура – 200 °С).
  • Готову рибу будемо подавати з часниковим соусом. Для цього сметану змішуємо з рубаним часником і зеленню, приправляємо до смаку сіллю і перцем.
Дивіться також:  Як приготувати морський коктейль заморожений?

В кисло-солодкому соусі

Не знаєте, як приготувати креветочную рибу? Візьміть наш наступний рецепт на замітку. Нотки соєвої приправи і імбиру надають страві особливого смаку.

Інгредієнти:

  • 750 г конгріо;
  • два зубці часнику;
  • пір’я зеленої цибулі;
  • десять плодів томатів-черрі;
  • три ложки звичайного цукру;
  • один плід лимона;
  • ложка томат-пюре;
  • ложка подрібненого імбиру;
  • три ложки соєвого заправки;
  • кінза, спеції.

Спосіб приготування:

  • Філе риби натираємо солоними гранулами і залишаємо на годину.
  • В піалу висипаємо імбир, кладемо ложку підсолоджувача, вливаємо соус і чверть склянки води, розмішуємо.
  • В інший піалі змішуємо цитрусовий сік з рештою солодкими гранулами, томатною пастою, перцем і водою (1/3 склянки).
  • У ложці рафінованої олії пасеруємо подрібнену цибулю і часник до рум’яного кольору. Потім кладемо черрі (томати не ріжемо) і як тільки вони почнуть лопатися, додаємо суміш з томатною пастою, тушкуємо п’ять хвилин.
  • Беремо півсклянки води і розмішуємо в неї ложку борошна, вливаємо в сковороду, доводимо до кипіння і вимикаємо плиту.
  • Філе кладемо на грати, відсуває в духовку, під рибу ставимо деко. Запікаємо півгодини, періодично поливаємо імбирним соусом.
  • Готову рибу перекладаємо на блюдо, присмачую томатним соусом з черрі, посипаємо рубаною кінзою і зеленою цибулею, подаємо до столу.

Суп з конгріо

Пропонуємо рецепт смачного першого страви з конгріо, але не простого, а чилійського. Біля берегів цієї країни мешкає червоний вид креветочний риби, м’ясо якого відрізняється особливою ніжністю і смаком.

Інгредієнти:

  • близько кілограма креветочной риби;
  • три бульби картоплі;
  • по одній моркві та цибулині;
  • маленький плід солодкого перцю;
  • два томата;
  • ½ Лимона;
  • два часникового зубчики;
  • 130 мл білого вина (сухого).

Спосіб приготування:

  • Тушку риби ріжемо на шматочки, маринуємо в суміші соку цитруса, подрібненого часнику, солі і перцю. Хвіст і голову не маринуємо, варимо з них бульйон.
  • У глибокому сотейнику розігріваємо масло, пасеруємо півкільця цибулі і слайсы морквини.
  • З томатів знімаємо шкірку, м’якоть нарізаємо кубиками і відправляємо до інших овочів. Через п’ять хвилин кладемо соломку солодкого перцю, тушкуємо продукти ще п’ять хвилин.
  • До інших інгредієнтів кладемо кубики картоплі, заливаємо рибний навар, кидаємо лаврушки і трохи орегано. Варимо суп до напівготовності картоплі.
  • Потім вливаємо вино, закладаємо шматочки риби прямо з маринадом, варимо 20 хвилин.
  • Готовий чилійський суп подаємо з зеленню і вершками.
Дивіться також:  Риба морський чорт – як готувати? 5 рецептів

Креветочная риба в клярі

Смажена креветочная риба в клярі – це відмінний варіант не тільки для сімейної вечері, але і для зустрічі гостей.

М’ясо конгріо ніжне і за смаком нічим не відрізняється від креветок.

Інгредієнти:

  • однією яйце;
  • три ложки майонезу;
  • дві цибулини;
  • борошно, зелень, спеції.

Спосіб приготування:

  • Рибу поділяємо на порційні шматки, солимо, перчимо і відставляємо в сторону на 15 хвилин.
  • Готуємо кляр з майонезу, яйця і борошна, по густоті паніровка повинна бути, як густа сметана.
  • Опускаємо рибу в кляр і обсмажуємо до красивої скориночки.
  • Потім ріжемо цибулю кільцями, також опускаємо в кляр і смажимо.
  • На блюдо викладаємо рибу, зверху цибулю і подрібнену зелень.

З картоплею, помідорами і вином

Не знаєте, чим здивувати своїх гості? Приготуйте їм креветочную рибу з томатами, картоплею і вином.

Інгредієнти:

  • конгріо;
  • велика цибулина;
  • три картоплі;
  • два томата;
  • 60 мл білого вина (сухого);
  • зелень, спеції.

Спосіб приготування:

  • Шматочки риби присаливаем, перчимо і приправляємо будь-якими спеціями для рибних страв.
  • Великі півкільця цибулі пасеруємо на оливковій олії, потім золотистий овоч перекладаємо в миску, а в цьому ж маслі обсмажуємо рибу з двох сторін. Потім поливаємо заготовки вином і тушкуємо п’ять хвилин.
  • Форму промазуємо оливковою олією, закриваємо дно кружечками картоплі (частиною), посипаємо спеціями. Потім розкладаємо цибулю і рибні шматочки. Великими шайбами нарізаємо помідори і разом з рештою картоплею викладаємо поверх риби.
  • Накриваємо форму з вмістом фольгою, щоб помідори не пригоріли, запікаємо 40 хвилин. За 10 хвилин фольгу можна прибрати.

Незважаючи на свій відлякуючий зовнішній вигляд, риба конгріо має вишуканий смак. Тому сміливо готуйте її та дивуйте своїх гостей особливим делікатесом.