Крижана риба відноситься до делікатесів завдяки багатому вмісту корисних елементів і насиченим смаковими якостями. При правильному виконанні різноманітних рецептів всі перераховані вище якості легко можна зберегти.
Як посмажити крижану рибу на сковороді
Крижана, вона ж безкровна, риба володіє ніжним м’ясом із солодкуватим присмаком, яке в смаженому вигляді буде чудово поєднуватися з помідорами і зеленню.
Для приготування знадобиться:
- 4 тушки;
- стопка оливкової олії;
- цедра лимона;
- трохи борошна;
- сіль і спеції.
Спосіб приготування полягає у виконанні нескладних кроків:
- Розморожена природним чином риба очищається і потрошится.
- Тушки натираються сіллю, спеціями, тертої лимонної цедрою і збризкують ⅓ частиною оливкової олії.
- Після того, як риба трохи промаринується протягом 10 хвилин, тушки обвалюються в борошні.
- Обсмажується риба близько 10 хвилин на сковороді з рештою розпеченим маслом.
Рецепт запікання в духовці
Крижана риба в духовці – чудове низькокалорійне блюдо, відмінний смак якого підкреслять пряні трави.
Для виконання рецепта достатньо придбати такі продукти:
- риба – 1 кг;
- лимон – 2 шт.;
- оливкова олія – 50 мл;
- кмин, шафран, розмарин і сіль – за смаком.
Процес приготування полягає у виконанні наступних дій:
- Тушки розморожуються і добре очищаються.
- З лимонів вичавлюється сік, яким натирається риба.
- Також тушки обсипаються пряними травами, сіллю і відправляються в холодильну камеру.
- Через 15 хвилин риба укладається у форму для запікання, взбрызгивается маслом і встановлюється в духову шафу, де випікається при 180°с близько 30 хвилин.
Крижана риба у фользі
Використання сметани при запіканні у фользі надає крижаний рибці пікантності. Для приготування 5-6 тушок також використовуються 100 г сметани, трохи оливкової олії, спеції і сіль.
Етапи підготовки:
- В піалі змішуються спеції, сіль, сметана і оливкове масло.
- Підготовлена риба обмазується сметанним соусом і викладається на висланий фольгою деко.
- З фольги створюється щільний конверт, який відправляється в розігріту до 180°C духовку на 30 хвилин.
- За 5 хвилин до завершення випікання конверт розгортається, щоб утворилася рум’яна кірочка.
Готуємо для дитячого раціону
Оскільки в цьому сорті риби практично немає кісток, замість того міститься безліч мінералів і вітамін, варто звернути на неї увагу при складанні дитячого меню.
Щоб приготувати крижану рибу в кількості 1 кг, необхідні:
- морква – 3 шт.;
- спаржа – 10 пагонів;
- сіль і оливкова олія – за смаком.
Спосіб створення страви для дітей:
- Основний продукт ретельно очищається, промивається і висушується, після чого відправляється в киплячу, підсолену воду на 7 хвилин.
- Морква нарізати кубиками, спаржа – невеликими шматочками.
- Овочі злегка обсмажують на маслі.
- Риба і смажені овочі викладаються на одну тарілку
Як варити юшку в домашніх умовах
Рецепт швидкого, смачного і корисного страви, для виконання якого слід підготувати:
- 2 тушки риби;
- 1 морква;
- 1 цибулину;
- 4 бульби картоплі;
- ½ Лимона;
- щіпку цукру;
- за смаком кулінара трохи зелені і солі.
В процесі:
- Розморожена і очищена риба ріжеться шматками, які відправляються в каструлю з підсоленою водою, де варяться до готовності близько 15 хвилин.
- Рибка виймають, а бульйон проціджують.
- У бульйон відправляються нашатковану цибулю, терту моркву, кубики картоплі, сіль, цукор і трохи зелені.
- Коли овочі зваряться, в суп викладається риба.
- Перше блюдо готове.
Заливне з крижаної риби
Ця риба практично не має запаху і чудово підходить для заливного.
Щоб насолодитися смаком ніжного м’яса, будуть потрібні:
- ½ Кг риби;
- 50 г цибулі;
- 100 г моркви;
- 200 г горошку;
- пучок кропу;
- 2 яйця;
- пакетик желатину;
- сіль.
При підготовці:
- З риби готується філе.
- У каструлю поміщаються шматочки філе, кубики моркви і цибулі, перев’язаний ниткою пучок зелені.
- Продукти заливаються 1,5 л води.
- Вариться до готовності.
- Бульйон проціджують і солиться, а філе розминається руками.
- Желатин замочується в 100 мл холодної води, яка поступово розбавляється гарячим бульйоном.
- На дно форми викласти філе, пластинки відварених яєць і горошок.
- Інгредієнти заливаються бульйоном, після чого форма забирається в холодильну камеру до застигання холодцю.
Варіант приготування котлет
З унікального делікатесу виходять ароматні та ніжні котлети.
Достатньо підготувати:
- 50 г сметани;
- 2 моркви;
- 2 цибулини;
- 1 яйце;
- 1 кг риби;
- зелень, сіль і сухарі для панірування.
Готуються вироби наступним чином:
- З риби видаляється хребет і готується філе, яке пропускається через м’ясорубку.
- Цибулю і моркву нарізати кубиками, обсмажують і відправляються до риби.
- Фарш ще раз пропускають через м’ясорубку, після чого змішується з яйцем, сіллю, зеленню і сметаною.
- З маси формуються коржі, які обвалюються в хлібній крихті і обсмажують з двох сторін.
Крижана риба в мультиварці
Завдяки мультиварці процес приготування апетитного страви з 700 р риби стане ще простіше.
Додатково необхідні:
- 2 цибулини;
- 200 мл вершків;
- шматочок сиру;
- ½ Стопки рослинного масла;
- сіль і спеції.
Спосіб приготування:
- Очищена риба нарізати порційними шматками.
- Кубики цибулі викладаються в чашу мультиварки і страхуються в режимі «Смаження».
- Після придбання овочем прозорості, зверху на нього викладаються рибні шматки, які солятся і приправляється.
- З вершків і тертого сиру готується соус, яким заливають вміст мультиварки.
- Готується страва 25 хвилин в режимі «Гасіння».
Таким чином, якщо в супермаркеті на очі попадеться крижана риба, не варто проходити повз. Настільки цінне м’ясо при правильному приготуванні порадує кулінара і його домочадців ніжністю, поживністю і прекрасним смаком.