М’ясо кролика смачне, дієтичне, досить легке у виконанні. Кролик, тушкований в сметані, класичне блюдо з кролятини, яке просто не може бути не смачним! А кілька нових інгредієнтів, незвичайні добавки в соус, перетворять блюдо в даний ласощі. Що важливо знати, щоб сметанний кролик танув у роті і викликав захоплення?
Кролик, тушкований в сметані — класичний рецепт
Кролятина – справжній рекордсмен по живильній цінності. Дієтологи високо цінують його за велику кількість амінокислот, заліза, фосфору, кобальту та інших «корисних» для організму. Для дітей, літніх людей і просто цінителів здорового харчування кролик в раціоні не замінимо: м’ясо малокалорийное і, можна сказати, не жирне. Головне, навчитися гасити його правильно, щоб страва тануло в роті, але разом з тим не «розвалювалася».
Для класичного рецепту нам потрібні:
- тушка кролика – 1,5 – 2 кг;
- велика морква;
- одна цибулина середнього розміру;
- бульйон або вода – 250 мл;
- 500 мл сметани 25% жирності;
- часник – за бажанням;
- сіль, перець – за смаком;
- рослинна олія – 50 мл
М’ясо молодого кролика в підготовці не потребує, а от якщо особина більш доросла, краще заздалегідь позбутися від легкого специфічного аромату, промариновав 2-3 години шматочки м’яса в слабкому розчині укусу (на 1 л води 2 ст. л. укусу 9%). Замариновані шматочки натираємо спеціями і часником (якщо у вашій родині його люблять), а потім обсмажуємо на розпеченій сковорідці до золотистої скоринки. Смажимо цибулю, порізану півкільцями, моркву, натерту на крупній тертці. У сотейник з товстим дном укладаємо кролика, обсмажені овочі, заливаємо все бульйоном.
Саме складне в приготуванні – витримати час гасіння. Воно займає як мінімум годину, а іноді і більше, якщо особина була доросла.
Тепер треба дочекатися, коли бульйон почне закипати: ледве на поверхні з’явилися характерні бульбашки, негайно зменшуємо вогонь на мінімум. Тушкуємо на слабкому вогні до готовності м’яса – на це йде півтора-два години. Готовність кролика перевірити просто: м’ясо повинно відходити від кісточок. Ледве ви побачили, що кролик дійшов до потрібної кондиції, додаємо до нього сметану і тушкуємо ще 15 хвилин. Подаємо кролятину з картопляним пюре, рисом або пастою.
Рада по обробленні! Досвідчені кулінари радять обробляти правильно: спочатку важливо розрізати тушку на дві частини, від крайнього поперекового хребця, а вже після різати їх на порції. При цьому важливо розрубувати з одного удару, так дрібні осколки випадково не потраплять в блюдо.
Готуємо в духовці
М’ясо кролика вважається ідеальним з точки зору екологічної чистоти. Чому? А тому що тільки воно в принципі не здатне вбирати в себе шкідливі хімікати, накопичувати пестициди і навіть продукти ядерного розпаду. Воно дуже смачне, а по ніжності перевершує практично всі види м’яса. Щоправда, піч його доведеться довго: на запікання в духовці йде приблизно 2-3 години.
Приготувати кролика в духовці можна в утятнице або формі запікання, у якої є кришка. Інакше соус випарується в процесі тривалої готування, і м’ясо вийде сухим.
Складнощів у господині не виникне, якщо за базу вона візьме класичний рецепт кролика. Готуємо м’ясо, обсмажуємо овочі, укладаємо все шарами на одне гусятниці, змащеній олією. Заливаємо все сметанним соусом, ставимо в розігріту духовку до 170 градусів, тушкуємо 2 години. Подаємо з білим розсипчастим рисом, свіжою петрушкою.
У духовці краще готувати страву на 160 градусах: чекати доведеться довше, але м’ясо протушкується просто ідеально.
Кролик в сметані в мультиварці
Мультиварка здатна значно заощадити час приготування, особливо якщо ви – щаслива власниця мультискороварки. Вона готує під тиском, що істотно скорочує час приготування кролятини.
На дно мультиварки викладаємо м’ясо, зверху – обсмажені овочі. Сметану змішати з бульйоном, додаємо трохи борошна в якості згущувача. Ставимо на режим «м’ясо», тушкуємо до сигналу про закінчення роботи. Зазвичай час готування в такий мультиварці становить 60-90 хвилин, тоді як у звичайній воно може збільшитися до 120. Перевірити готовність дуже просто: м’ясо має бути м’яким, відходити від кісточок. Якщо блюдо готове – подавайте його з картопляним пюре або дрібної вермішеллю.
Кролик в сметані ідеально поєднується з розмарином – вони просто створені одне для одного. Але пам’ятайте, що спеція досить незвична і може, не сподобається дітям. Так що кладіть її тільки в тому випадку, якщо домочадці до неї звикли.
Рецепт в казані покроково
Саме казан багато досвідчені кухарі радять використовувати для гасіння сметанного кролика. Товсте дно ідеально утримує температуру, і м’ясо виходить не стільки тушкованим, скільки пропеченим, особливо якщо не додавати в нього занадто багато сметанного соусу. Знавці називають блюдо варіацією на тему «казан-кебаб» і рекомендують подавати з маринованою цибулею або насінням граната.
Як приготувати «казан-кебаб» кролика?
Такий кролик ідеально поєднується з рисом, овочами — гриль, картоплею по-селянськи. Прикрасити страву можна гілочками базиліка і є, запиваючи молодим вином.
Тушкований в сметані з картоплею
Кролятина з картоплею – прекрасний тандем, який давно оцінили любителі ситно попоїсти. Блюдо виходить наваристим, його легко приготувати в тієї консистенції, яка поєднує в собі перше і друге блюдо, якщо трохи збільшити кількість рідини. Картопля підійде білий і розсипчастий. Причому, бульби краще брати невеликі і додавати їх цілими.
Як приготувати кролика з картоплею грамотно:
Страва вийде ще смачніше, якщо ви доповніть його зеленню, подасте з підсушеними тостами з батона або часниковими грінками. Хліб можна вмочати в соус і доставити собі справжнє задоволення!
З грибами
Немає потреби нагадувати, як чудово поєднуються гриби з будь-якими вершковими соусами, включаючи і сметанний. Звичайно, можна додати в блюдо дрібно різані печериці (краще це зробити на стадії додавання сметани, адже гриби готуються дуже швидко).
Але сьогодні у великій пошані кухня з ухилом в сільський стиль, коли овочі ріжуться дуже крупно, і краще відчувається їх натуральний смак.
Приготувати страву просто:
За 10 хвилин додайте 100 мл вершків, і м’ясо буквально розтане в роті! Якщо замість вершків додати три-чотири скибочки плавленого сиру (можна брати сирний, на кшталт «Хохланда»), то вас обов’язково запросять на посаду головного шеф-кухаря міста, щоб дізнатися секрет приготування.
Страва перекладається на велику тарілку, а їдять його з крутонами (великими сухарями) з білого хліба або сирними грінками.
Швидкий рецепт з овочами
Приготувати кролика з овочами можна в два рази швидше, якщо заздалегідь протушкувати кролятину в білому вині. Вино має кислинкою, яка пом’якшує волокна, чому тушка стає м’якше набагато швидше. Мудрувати не треба: достатньо замість бульйону додати склянку столового білого вина, розведеного з водою і протушкувати м’ясо протягом години.
Через годину перевіримо кролика на готовність: якщо він став м’яким, до нього можна додавати овочі. Для заправки підійдуть будь-які коренеплоди – картопля, морква, а також відмінно поєднуються з кролятиною баклажани, кабачки, капуста, томати. Для любителів остринки можна покласти гострий червоний перчик, а якщо ви бажаєте пом’якшити страва – влийте за 15 хвилин до готовності трохи жирних вершків (100 мл).
В якості спеції використовуйте хмелі — сунелі, і ви не пошкодуєте – пряність додасть ледь вловиму східну нотку.
Страва вийде ароматним, диетичным, особливо якщо їсти його без гарніру. Дозвольте собі шматочок цільно зернового хліба і їжте зі свіжою зеленню!
Оригінальний варіант з чорносливом
Будь-яка дичину (а багато хто вважають м’ясо кроликів саме дичиною!) прекрасно поєднується з сухофруктами, а король серед кращих інгредієнтів для м’яса – чорнослив. Він надає легку солодкість, ледь вловимий копчений присмак, так що здається, що блюдо приготовлено на відкритому вогні.
Варіант з чорносливом важко назвати повсякденним, він швидше святковий. Але побалувати себе їм обов’язково варто хоча б один раз.
Для приготування знадобиться:
- 100 гр чорносливу;
- кролик вагою 1 кг;
- цибулю, моркву;
- спеції і сіль за смаком;
- рослинна олія для обсмажування;
- сметана (або вершки) – 200 мл;
- томатна паста (за бажанням) – 2 ст. л.
М’ясо кролика обсмажуємо, овочі злегка пасеруємо. У глибоку гусятницю або казан, укладаємо шарами м’ясо, овочі, чорнослив. Заливаємо все бульйоном і тушкуємо 1, 5 години до готовності м’яса. Додаємо сметану, трохи томату і готуємо страву ще 30 хвилин. Готового кролика з чорносливом подаємо з бурим рисом, сочевицею, квасолею або відварною картоплею.
Чорнослив перед приготуванням вимочити в окропі 15-20 хвилин. Воду, в якій фрукти замочували, не виливайте, а додайте в соус, де буде тушкуватися кролятина.
В сметанно-медовому соусі
Урізноманітнити раціон, а заодно здивувати гостей, допоможе кролик, тушкований в сметанно-медової заливці. Це дивно ніжне на смак страву, де солодкість меду повністю йде в сметану, додаючи соусу пікантності.
Готувати такого кролика краще без овочевий пасерування: вона тут зайва. Рецепт значно спрощується: обсмажений кролик заливається бульйоном і гаситься до готовності м’яса, а за півгодини до готовності в бульйон кладуть сметану і дві столові ложки меду. Таку страву добре приправляти орегано або чебрецем – ці спеції прикрасять блюдо, надавши йому пряну нотку.
Подавати сметанно-медову кролятину добре з картопляними крокетами: для цього з пюре формуються котлетки і запікаються в духовці до утворення золотистої скоринки.
Кролик тушкований в сметані з одного боку дуже простий. Але з іншого претендує на право називатися вишуканим: адже мало хто їсть кролятину щодня. Балуйте себе новими стравами, не бійтеся експериментів, і нехай ваші близькі будуть ситі та здорові.