Кролик тушкований в сметані – смачні рецепти приготування

М’ясо кролика смачне, дієтичне, досить легке у виконанні. Кролик, тушкований в сметані, класичне блюдо з кролятини, яке просто не може бути не смачним! А кілька нових інгредієнтів, незвичайні добавки в соус, перетворять блюдо в даний ласощі. Що важливо знати, щоб сметанний кролик танув у роті і викликав захоплення?

Кролик, тушкований в сметані — класичний рецепт

Кролятина – справжній рекордсмен по живильній цінності. Дієтологи високо цінують його за велику кількість амінокислот, заліза, фосфору, кобальту та інших «корисних» для організму. Для дітей, літніх людей і просто цінителів здорового харчування кролик в раціоні не замінимо: м’ясо малокалорийное і, можна сказати, не жирне. Головне, навчитися гасити його правильно, щоб страва тануло в роті, але разом з тим не «розвалювалася».

Для класичного рецепту нам потрібні:

  • тушка кролика – 1,5 – 2 кг;
  • велика морква;
  • одна цибулина середнього розміру;
  • бульйон або вода – 250 мл;
  • 500 мл сметани 25% жирності;
  • часник – за бажанням;
  • сіль, перець – за смаком;
  • рослинна олія – 50 мл

М’ясо молодого кролика в підготовці не потребує, а от якщо особина більш доросла, краще заздалегідь позбутися від легкого специфічного аромату, промариновав 2-3 години шматочки м’яса в слабкому розчині укусу (на 1 л води 2 ст. л. укусу 9%). Замариновані шматочки натираємо спеціями і часником (якщо у вашій родині його люблять), а потім обсмажуємо на розпеченій сковорідці до золотистої скоринки. Смажимо цибулю, порізану півкільцями, моркву, натерту на крупній тертці. У сотейник з товстим дном укладаємо кролика, обсмажені овочі, заливаємо все бульйоном.

Саме складне в приготуванні – витримати час гасіння. Воно займає як мінімум годину, а іноді і більше, якщо особина була доросла.

Тепер треба дочекатися, коли бульйон почне закипати: ледве на поверхні з’явилися характерні бульбашки, негайно зменшуємо вогонь на мінімум. Тушкуємо на слабкому вогні до готовності м’яса – на це йде півтора-два години. Готовність кролика перевірити просто: м’ясо повинно відходити від кісточок. Ледве ви побачили, що кролик дійшов до потрібної кондиції, додаємо до нього сметану і тушкуємо ще 15 хвилин. Подаємо кролятину з картопляним пюре, рисом або пастою.

Рада по обробленні! Досвідчені кулінари радять обробляти правильно: спочатку важливо розрізати тушку на дві частини, від крайнього поперекового хребця, а вже після різати їх на порції. При цьому важливо розрубувати з одного удару, так дрібні осколки випадково не потраплять в блюдо.

Готуємо в духовці

М’ясо кролика вважається ідеальним з точки зору екологічної чистоти. Чому? А тому що тільки воно в принципі не здатне вбирати в себе шкідливі хімікати, накопичувати пестициди і навіть продукти ядерного розпаду. Воно дуже смачне, а по ніжності перевершує практично всі види м’яса. Щоправда, піч його доведеться довго: на запікання в духовці йде приблизно 2-3 години.

Дивіться також:  Яєчня з беконом – 7 рецептів приготування

 

Приготувати кролика в духовці можна в утятнице або формі запікання, у якої є кришка. Інакше соус випарується в процесі тривалої готування, і м’ясо вийде сухим.

Складнощів у господині не виникне, якщо за базу вона візьме класичний рецепт кролика. Готуємо м’ясо, обсмажуємо овочі, укладаємо все шарами на одне гусятниці, змащеній олією. Заливаємо все сметанним соусом, ставимо в розігріту духовку до 170 градусів, тушкуємо 2 години. Подаємо з білим розсипчастим рисом, свіжою петрушкою.

У духовці краще готувати страву на 160 градусах: чекати доведеться довше, але м’ясо протушкується просто ідеально.

Кролик в сметані в мультиварці

Мультиварка здатна значно заощадити час приготування, особливо якщо ви – щаслива власниця мультискороварки. Вона готує під тиском, що істотно скорочує час приготування кролятини.

На дно мультиварки викладаємо м’ясо, зверху – обсмажені овочі. Сметану змішати з бульйоном, додаємо трохи борошна в якості згущувача. Ставимо на режим «м’ясо», тушкуємо до сигналу про закінчення роботи. Зазвичай час готування в такий мультиварці становить 60-90 хвилин, тоді як у звичайній воно може збільшитися до 120. Перевірити готовність дуже просто: м’ясо має бути м’яким, відходити від кісточок. Якщо блюдо готове – подавайте його з картопляним пюре або дрібної вермішеллю.

Кролик в сметані ідеально поєднується з розмарином – вони просто створені одне для одного. Але пам’ятайте, що спеція досить незвична і може, не сподобається дітям. Так що кладіть її тільки в тому випадку, якщо домочадці до неї звикли.

Рецепт в казані покроково

Саме казан багато досвідчені кухарі радять використовувати для гасіння сметанного кролика. Товсте дно ідеально утримує температуру, і м’ясо виходить не стільки тушкованим, скільки пропеченим, особливо якщо не додавати в нього занадто багато сметанного соусу. Знавці називають блюдо варіацією на тему «казан-кебаб» і рекомендують подавати з маринованою цибулею або насінням граната.

Як приготувати «казан-кебаб» кролика?

  • Маринуємо м’ясо кролика.
  • Розігріваємо казан.
  • Додаємо рослинне масло (приблизно 100 мл).
  • Масло прогріваємо до стадії, поки від нього не з’явиться характерний «димок».
  • В сильно нагрітому казані обсмажуємо м’ясо до скоринки.
  • Додаємо до нього спеції.
  • Зверху викладаємо цибулю півкільцями, моркву, порізаний на кружечки.
  • Обсмажуємо все разом кілька хвилин.
  • Заливаємо бульйоном так, щоб він покривав кролика і овочі на 1-1,5 см.
  • Даємо бульйону закипіти.
  • Накриваємо казан кришкою (можна просто покласти під тарілку розмір казана).
  • Тушкуємо кролика 1,5 години.
  • Заливаємо сметаною (або вершками).
  • Готуємо ще 20 хвилин на слабкому вогні.
  • Дивіться також:  Як правильно варити гречку на воді – 5 рецептів

    Такий кролик ідеально поєднується з рисом, овочами — гриль, картоплею по-селянськи. Прикрасити страву можна гілочками базиліка і є, запиваючи молодим вином.

    Тушкований в сметані з картоплею

    Кролятина з картоплею – прекрасний тандем, який давно оцінили любителі ситно попоїсти. Блюдо виходить наваристим, його легко приготувати в тієї консистенції, яка поєднує в собі перше і друге блюдо, якщо трохи збільшити кількість рідини. Картопля підійде білий і розсипчастий. Причому, бульби краще брати невеликі і додавати їх цілими.

    Як приготувати кролика з картоплею грамотно:

  • Кролика обсмажуємо точно так само, як у базовому рецепті.
  • Накриваємо «шапкою» з овочів.
  • Заливаємо бульйоном.
  • Тушкуємо до напівготовності – 1,5 години.
  • Заливаємо сметанним соусом.
  • Кладемо бульби сирої картоплі.
  • Продовжуємо тушкувати на слабкому вогні до готовності картоплі – 40 хвилин.
  • Страва вийде ще смачніше, якщо ви доповніть його зеленню, подасте з підсушеними тостами з батона або часниковими грінками. Хліб можна вмочати в соус і доставити собі справжнє задоволення!

    З грибами

    Немає потреби нагадувати, як чудово поєднуються гриби з будь-якими вершковими соусами, включаючи і сметанний. Звичайно, можна додати в блюдо дрібно різані печериці (краще це зробити на стадії додавання сметани, адже гриби готуються дуже швидко).

     

    Але сьогодні у великій пошані кухня з ухилом в сільський стиль, коли овочі ріжуться дуже крупно, і краще відчувається їх натуральний смак.

    Приготувати страву просто:

  • Кролик обсмажується на розпеченій сковорідці, перекладається в казан.
  • М’ясо тушкується до напівготовності в бульйоні з додаванням білого вина (100 мл).
  • Овочі: картоплю, цибулю, моркву і гриби обсмажують на окремій сковорідці.
  • Коли кролятина стала м’якою, до неї закладають овочі.
  • Блюдо продовжує нудитися на повільному вогні до готовності овочів і м’яса.
  • За 10 хвилин додайте 100 мл вершків, і м’ясо буквально розтане в роті! Якщо замість вершків додати три-чотири скибочки плавленого сиру (можна брати сирний, на кшталт «Хохланда»), то вас обов’язково запросять на посаду головного шеф-кухаря міста, щоб дізнатися секрет приготування.

    Страва перекладається на велику тарілку, а їдять його з крутонами (великими сухарями) з білого хліба або сирними грінками.

    Швидкий рецепт з овочами

    Приготувати кролика з овочами можна в два рази швидше, якщо заздалегідь протушкувати кролятину в білому вині. Вино має кислинкою, яка пом’якшує волокна, чому тушка стає м’якше набагато швидше. Мудрувати не треба: достатньо замість бульйону додати склянку столового білого вина, розведеного з водою і протушкувати м’ясо протягом години.

    Через годину перевіримо кролика на готовність: якщо він став м’яким, до нього можна додавати овочі. Для заправки підійдуть будь-які коренеплоди – картопля, морква, а також відмінно поєднуються з кролятиною баклажани, кабачки, капуста, томати. Для любителів остринки можна покласти гострий червоний перчик, а якщо ви бажаєте пом’якшити страва – влийте за 15 хвилин до готовності трохи жирних вершків (100 мл).

    Дивіться також:  Молочна риба (ханос): користь, смакові якості, 5 рецептів приготування

    В якості спеції використовуйте хмелі — сунелі, і ви не пошкодуєте – пряність додасть ледь вловиму східну нотку.

    Страва вийде ароматним, диетичным, особливо якщо їсти його без гарніру. Дозвольте собі шматочок цільно зернового хліба і їжте зі свіжою зеленню!

    Оригінальний варіант з чорносливом

    Будь-яка дичину (а багато хто вважають м’ясо кроликів саме дичиною!) прекрасно поєднується з сухофруктами, а король серед кращих інгредієнтів для м’яса – чорнослив. Він надає легку солодкість, ледь вловимий копчений присмак, так що здається, що блюдо приготовлено на відкритому вогні.

    Варіант з чорносливом важко назвати повсякденним, він швидше святковий. Але побалувати себе їм обов’язково варто хоча б один раз.

    Для приготування знадобиться:

    • 100 гр чорносливу;
    • кролик вагою 1 кг;
    • цибулю, моркву;
    • спеції і сіль за смаком;
    • рослинна олія для обсмажування;
    • сметана (або вершки) – 200 мл;
    • томатна паста (за бажанням) – 2 ст. л.

    М’ясо кролика обсмажуємо, овочі злегка пасеруємо. У глибоку гусятницю або казан, укладаємо шарами м’ясо, овочі, чорнослив. Заливаємо все бульйоном і тушкуємо 1, 5 години до готовності м’яса. Додаємо сметану, трохи томату і готуємо страву ще 30 хвилин. Готового кролика з чорносливом подаємо з бурим рисом, сочевицею, квасолею або відварною картоплею.

    Чорнослив перед приготуванням вимочити в окропі 15-20 хвилин. Воду, в якій фрукти замочували, не виливайте, а додайте в соус, де буде тушкуватися кролятина.

    В сметанно-медовому соусі

    Урізноманітнити раціон, а заодно здивувати гостей, допоможе кролик, тушкований в сметанно-медової заливці. Це дивно ніжне на смак страву, де солодкість меду повністю йде в сметану, додаючи соусу пікантності.

    Готувати такого кролика краще без овочевий пасерування: вона тут зайва. Рецепт значно спрощується: обсмажений кролик заливається бульйоном і гаситься до готовності м’яса, а за півгодини до готовності в бульйон кладуть сметану і дві столові ложки меду. Таку страву добре приправляти орегано або чебрецем – ці спеції прикрасять блюдо, надавши йому пряну нотку.

    Подавати сметанно-медову кролятину добре з картопляними крокетами: для цього з пюре формуються котлетки і запікаються в духовці до утворення золотистої скоринки.

    Кролик тушкований в сметані з одного боку дуже простий. Але з іншого претендує на право називатися вишуканим: адже мало хто їсть кролятину щодня. Балуйте себе новими стравами, не бійтеся експериментів, і нехай ваші близькі будуть ситі та здорові.