Кролик тушкований з картоплею – ситне, але легке друге блюдо. Кролятина легко замінить в раціоні звичні курку, яловичину та свинину. Вона ніжна на смак і дуже корисна. Сьогодні ми розберемося, як готувати кролика і з чим його смачно поєднувати.
Кролик, тушкований з картоплею – базовий рецепт
Кролик, тушкований з картоплею в вершках – класичний варіант приготування кролятини. Блюдо виходить ароматним, а м’ясо тане в роті. Головне – вибирайте білий розсипчастий картопля і не шкодуйте сметани.
Іноді кролики (як правило, це дорослі особини) мають неприємний специфічний запах. Позбутися від нього просто, якщо заздалегідь замаринувати тушку у літрі води зі столовою ложкою оцту 9%.
Для страви нам знадобляться:
- 1,5 кг картоплі;
- половина тушки кролика (1 – 1,2 кг);
- цибулина – 1 шт.;
- молода морква – 2 шт;
- 200 мл вершків 35% жирності;
- сіль, перець за смаком;
- 60 г рослинної олії;
- вода – 200 мл
Приступаємо!
- Кролика ріжемо на частини. Картоплю чистимо і нарізаємо великими шматочками. Моркву ріжемо кружальцями або соломкою.
- На олії обсмажуємо цибулю, нарізану півкільцями, викладаємо його на окрему страву.
- Кролика теж обсмажимо і з’єднаємо з цибулею.
- В глибокий сотейник викладемо м’ясо з цибулею, зверху відправимо картоплю і моркву. Перемішуємо все і заливаємо водою.
- Зверху додаємо вершки і тушкуємо все, прикривши кришкою, на слабкому вогні 40 – 50 хвилин.
Вода трохи випарується, а вершковий соус просочить овочі і передасть м’яса вершковий смак. Блюдо виходить чудовим! Подаємо його з зеленню і свіжим хлібом, а запиваємо гарячим чаєм з м’ятою.
Готуємо в казані на вогнищі
Іноді на вилазки за місто хочеться відійти від обридлих шашликів. Це абсолютно зрозуміло. Беріть казан, пару кілограмів картоплі і кролика. Не забудьте захопити великий пучок зелені, овочі і пляшку червоного вина – вони вам знадобляться. Кролятина, картопля з «юшечкой», димок, хороша компанія – день на природі пройде чарівно!
Крім розмарину, ідеальна приправа для кролятини – майоран. Він запашний, ароматний і пряний.
Необхідні інгредієнти:
- 2 кг картоплі;
- тушка кролика (1 – 1,2 кг);
- цибулина – 1 шт;
- молода морква – 2 шт;
- гілочка розмарину;
- сіль, перець за смаком;
- 60 г рослинної олії;
- вода – 300 мл
Готуємо кролика в казані на вогнищі швидко і просто.
- Казан нагріваємо над багаттям. Виливаємо на дно крапельку води і перевіряємо: якщо вода зашипіла, можна сміливо приступати до готування.
- Кролика ріжемо на великі частини, картоплю миємо й нарізаємо скибочками. На природі не варто витрачати час і чистити картоплю, досить добре промити його водою, поскоблить і різати просто так, «в мундирі».
- Кролика обсмажуємо на дні казана в рослинній олії, додаємо до нього цибулю і моркву, нарізану тонкими кружечками. Присаливаем, перчимо.
- Картоплю ріжемо великими скибочками і додаємо до м’яса з овочами. Заливаємо все водою і тушкуємо до готовності м’яса.
- В самому кінці процесу додайте гілочку розмарину. Вона додасть легкий ялівцевий присмак.
Страва вийде густим, наваристим – дуже смачним. А як все ніжно пахне димком! Обов’язково поріжте до нього хліба, овочів і розкладіть на столі пучки зелені. Їмо з похідних мисок, зачерпуючи глибокими ложками.
В мультиварці
Якщо ви – зайнята домогосподарка, пропонуємо загасити кролика в розумній мультиварці. До того ж смак у нього вийде незвичайний і нагадає про стравах, приготованих в російської печі. Тушкований кролик з картоплею в мультиварці виходить дуже ніжним: м’ясо буквально сповзає з кісточки, а картопля тане в роті. А ще страву можна приготувати заздалегідь, скориставшись режимом «відкладений старт».
Використовуйте режим «Випічка» – так у страви з’явиться апетитна рум’яна кірочка.
Для приготування нам знадобляться:
- 1 кг картоплі;
- третина тушки кролика (1 – 1,2 кг);
- цибулина – 1 шт;
- молода морква – 2 шт;
- 150 мл густої сметани;
- сіль, перець за смаком;
- 60 г рослинної олії;
- вода – 150 мл
Одягаємо фартух і в бій:
- На дні мультичаши обсмажимо кролика з морквою і цибулею.
- Додамо картоплю, нарізану великими кубиками, заллємо все водою і сметаною.
- Посолити, поперчити і вмикаємо мультиварку на режим «Гасіння» або «Випічка» на годину.
Чекаємо сигналу про закінчення готування. Подаємо кролика з зеленню і салатом з молодої капусти з огірком. Можна подати домашні соління або мариновані гриби.
Тушкований кролик з картоплею в сметані
Кролик, тушкований з картоплею в сметані, претендує на право називатися еталонним стравою. Запитайте у будь-якої господині, як вона приготує кролика, і вона відповість – неодмінно, в сметані. Ніжне друге блюдо сподобається навіть дітям. А оскільки кролятина – дієтичне м’ясо, воно обов’язково припаде до смаку всім, хто стежить за фігурою.
Щоб знизити калорійність, використовуйте сметану 10% жирності.
Нам потрібні:
- 2 кг картоплі;
- тушка кролика (1 – 1,2 кг);
- цибулина – 1 шт;
- морква– 2 шт;
- 200 г свіжої сметани;
- сіль, перець за смаком;
- 60 г рослинної олії;
- вода – 150 мл
Приступаємо:
- Кролика ріжемо на невеликі шматочки і обсмажуємо з цибулею. Картоплю і моркву подрібнюємо великими кубиками.
- З’єднуємо в сотейнику кролика, картоплю і овочі, додаємо трохи бульйону і щедро заливаємо сметаною.
- Тушкуємо до готовності м’яса на слабкому вогні 40 хвилин.
Готового кролика викладаємо на велике блюдо, посипаємо зеленню і запрошуємо на трапезу домочадців. Приємного апетиту.
Як приготувати в духовці
Приготований кролик в духовці може вразити гостей в саме серце. Не у всіх будинках це блюдо подається навіть на святковий стіл. Для особливого смаку і вишуканості пропонуємо замаринувати тушку в білому столовому вини.
Запікати кролика краще в кулінарному рукаві – так він виходить соковитіше.
Підготуємо:
- 2 кг картоплі;
- тушку кролика (1 – 1,2 кг);
- 300 мл білого сухого вина;
- гілочку розмарину;
- сіль, перець за смаком.
Починаємо кулінарне диво:
- Кролика маринуємо в білому вині з гілочкою розмарину. Ідеальний час для маринування – кілька годин, протягом яких м’ясо встигне просочитися винним ароматом, а волокна стануть м’якими і ніжними.
- Замариновану тушку кладемо в рукав і щільно зав’язуємо його – не дамо ароматним соків витікати.
- Запікаємо спочатку (10 хвилин) при 250 градусах, а потім зменшуємо вогонь і тушкуємо при 160 градусах протягом 60 хвилин.
Подаємо тушку цілком, виклавши на блюдо. Доповнити кролика рекомендуємо вареною картоплею і зеленню. Обов’язково приготуйте соус зі сметани, зелені і зубки часнику. Мочаємо м’ясо в соус, заедаем картоплею і розуміємо – життя прекрасне!
З додаванням овочів
У сезон овочів легко приготувати легке, ситне, але рагу низькокалорійне з кролятиною. Овочі беріть будь-які, головне, щоб вони були свіжими і соковитими.
Підготуємо:
- 0, 8 кг картоплі;
- тушку кролика (1 – 1,2 кг);
- 2 баклажана;
- 2 невеликих кабачка;
- морквину;
- цибулину;
- 2 стиглих томатів;
- щіпку майорану;
- трохи рослинного масла для смаження;
- великий пучок зелені;
- сіль, перець за смаком.
Зробимо відмінний вечеря буквально за годину:
- Кролика ріжемо на невеликі шматочки і обсмажуємо з півкільцями цибулі.
- Овочі миємо, чистимо від шкірки, ріжемо великими кубиками.
- Додаємо до кролику, солимо-перчимо і приправляємо спеціями за смаком.
- Доводимо страву до кипіння, а потім зменшуємо вогонь і тушкуємо на слабкому вогні 30 хвилин. Довше гасити небажано, щоб овочі не розвалилися. У самому кінці додаємо багато зелені і тушкуємо хвилину – півтори.
Подаємо рагу з відварною картоплею, рисом або пастою. Гарнір вибирайте на свій розсуд, будь поєднується з рагу відмінно.
Кролик, тушкований з картоплею і грибами
Додавши в блюдо гриби, ви обрадуете всіх, хто обожнює смачно поїсти і щільно. Рецепт легко приготувати в будній день або в свята, коли хочеться порадувати себе нетривіальними стравами. Гриби вибирайте будь – печериці, опеньки, лисички. Заморожені або свіжі – це теж не грає великої ролі.
Для грибного аромату досить додати в блюдо жменю подрібнених сушених грибів, посипавши ними інгредієнти, як спецією.
Необхідні інгредієнти:
- півкіло картоплі;
- тушка кролика (1 – 1,2 кг);
- 500 г грибів;
- цибулина;
- 150 р сметани;
- трохи рослинного масла для смаження;
- великий пучок зелені;
- сіль, перець за смаком.
Готувати будемо так:
- Гриби обсмажуємо з цибулею на окремій сковорідці. Нам важливо, щоб вся вода випарувалася.
- Кролика розрізаємо на шматочки і теж обсмажуємо.
- Картоплю ріжемо великими шматочками.
- З’єднуємо м’ясо, картопля та гриби. Заливаємо все сметаною, присаливаем і тушкуємо під кришкою на повільному вогні 45 хвилин.
Готовність страви визначаємо за станом м’яса кролика – воно має розвалюватися на частини при найменшому торканні виделкою. Подаємо страву в керамічних глибоких тарілках, рясно посипавши зеленню.
Готувати кролика можна десятками інших способів. Легко гасити його в томатному соусі, на манер чахохбілі. Він поєднується з чорносливом, курагою і навіть з ананасами. Смачний він і з пастою, і з рисом, і з сочевицею. Експериментуйте на кухні, не бійтеся сміливих поєднань і нехай ваші близькі будуть ситими і щасливими. Приємного апетиту!