Кролик в духовці — 15 рецептів приготування смачного та соковитого

Для гурманів і цінителів кулінарного мистецтва кролик в духовці здатний уявити букет смакових відчуттів, тонких ароматів і привабливих запахів.

Як приготувати кролика смачно і соковито

Для отримання кращого результату дотримуємося кілька правил і рекомендацій.

  • Вибираємо винятково свіжий продукт. У размороженном, полежавшем, неправильно збережених м’ясо кролика відбувається нівелювання корисних властивостей дієтичного продукту.
  • Для приготування смачної страви купуємо тушку молодого (3-5 місяців) тварини вагою до 1,5 кг. Ніж кролик віком, тим соковитіше і смачніше буде готова страва.
  • Великим тушкам властивий не дуже приємний запах, тому м’ясо бажано попередньо вимочувати у воді з додаванням оцту.

Як смачно замаринувати кролика в духовці

М’ясо тварини прекрасно поєднується з прянощами, «з задоволенням» беручи смак, купуючи вишукану пікантність. Неодмінно включаємо до складу соусів прованські трави, кріп, базилік, ягоди ялівцю, чебрець, розмарин, біле вино, оливкову олію.

Інгредієнти пряного маринаду:

  • пісне масло — 120 г;
  • сіль — 25 г;
  • оцет бальзамічний (вино з низьким вмістом цукру) — до 150 мл;
  • трави: розмарин, м’ята перцева, орегано, базилік.

Весь склад змішуємо (в останню чергу приєднуємо подрібнені трави), викладаємо кролика, закриваємо ємність, відправляємо на 24 години на полицю холодильника.

Інгредієнти маринаду з оцтом:

  • бутильована (фільтрована) вода, оцет — 250 г;
  • цибуля-ріпка — 2 шт.;
  • спеції.

Для маринування потрібно до двох діб. З’єднуємо оцет і очищену воду, викладаємо тушку так, щоб рідина покрила її повністю. На кролика розміщуємо кільця цибулі, закриваємо посуд, відправляємо в холод настоюватися.

Інгредієнти маринаду з медом:

  • головка часнику;
  • цибуля-ріпка;
  • мед — 30 р.

Натираємо тушку солодким складом, загортаємо у плівку, залишаємо на 10 годин в холодильнику на середній полиці. Перед використанням ще раз обробляємо медом. Прекрасні якості мають маринади, приготовані на основі пива, вина, кефіру. Вибираємо будь-який з представлених варіантів, отримуємо соковите, ароматне, ніжне м’ясо.

Запечений кролик з додаванням овочів

Щоб прибрати специфічний запах, властиві м’ясу кролика, занурюємо помиту тушку на дві години в молочну сироватку або в очищену воду з доданим оцтом. Куплену тушку обпалюємо пальником, виключаючи попадання пушинок в їжу.

Продукти:

  • цибуля-ріпка — 3 шт.;
  • томати — 3 шт.;
  • морква — 3 шт.;
  • кролик — до 2 кг;
  • солодкий перець — 2 шт.;
  • пів-лимона;
  • масло (рослинне) — 100 г;
  • зубки часнику — 10 шт.;
  • спеції, сіль.

Готуємо поетапно:

  • Кролика моєму під проточною водою, поділяємо на великі частини, натираємо подрібненим часником, сумішшю спецій, скроплюємо соком лимона або лайма. Поміщаємо м’ясної компонент в контейнер, залишаємо в холодильнику на 12 годин.
  • Очищаємо цибулю, поділяємо на тонкі кільця, викладаємо в сковороду з олією. Додаємо очищену і нашатковану соломкою моркву, нарізані помідори.
  • Витягуємо з перців насіння, шаткуємо плоди смужками, відправляємо до інших овочів. Перемішуємо компоненти, пасеруємо на середньому вогні до напівготовності.
  • Розділені частини в окремій сковороді обсмажуємо до рум’яного стану. Викладаємо у форму для випікання половину складу приготовлених продуктів, зверху розміщуємо м’ясні частини і овочі, що залишилися. Відправляємо на 15 хвилин у духовку (t 190 °C). Готову страву акуратно викладаємо на тарілку, подаємо в гарячому вигляді.

Кролик в сметані

Інгредієнти:

  • домашня сметана — 300 г;
  • морква — 2 шт.;
  • цибуля-ріпка — 4 шт.;
  • кролик — до 2 кг;
  • перець мелений (чорний) — 10 г;
  • прованські трави — 30 г;
  • окріп — 100 мл;
  • сухе вино — 4 ст. л.

Приготування:

  • Кролика миємо, підсушуємо, поділяємо на порційні частини, перчимо і солимо за смаком, залишаємо в чаші.
  • Морква шаткуємо брусочками, цибулю ріжемо великими частинами, додаємо овочі до м’яса.
  • Розбавляємо свіжу сметану окропом, приєднуємо трави і вино, ретельно перемішуємо. Отриманим соусом заливаємо шматочки, рівномірно розподіляючи складу по всьому м’ясного продукту.
  • Викладаємо кролятину в гусятницю або спеціальну форму, силіконової лопаткою знімаємо зі стінок чаші залишки сметанною заливки, відправляючи її до м’яса.
  • Накриваємо ємність, випікаємо півтори години в духовій шафі (t 180 °C). Для любителів золотистої скоринки за 15 хвилин до закінчення приготування відкриваємо форму, підрум’янюємо страву.
Дивіться також:  Обід на швидку руку – 12 швидких і смачних рецептів

Кролик в духовці з картоплею і сметаною

Для любителів запікання вишуканого м’яса з гарніром, використовуємо інгредієнти (крім вина), зазначені у попередньому рецепті. В якості додаткового компонента беремо 800 р картоплі. Очищені бульби розрізаємо на круглі медальйони, солимо, перчимо, змащуємо олією (оливковою або соняшниковою), з’єднуємо з іншими овочами, викладаємо в гусятницю, заливаємо продукти не дуже густою сметаною (300 г), розведеної окропом. Далі прямуємо рекомендацій рецепта.

Тушкований кролик

На думку технологів для гасіння і варіння м’яса кролика ідеально підходить передня частина тушки, для смаження — задня його половина. При можливості дотримуємося рекомендацій фахівців.

Продукти:

  • цибуля-ріпка — 2 шт.;
  • тушка кролика;
  • морквина;
  • зубки часнику — 5 шт.;
  • селера — 1 шт.;
  • вино — 200 мл;
  • олія (оливкова або соняшникова);
  • сіль, перець, розмарин, листочок лавра.

Готуємо поетапно:

Поділяємо кролика на порційні частини, солимо, посипаємо прянощами, перекладаємо гілочками розмарину та петрушки, заливаємо вином. Залишаємо на годину для маринування. Далі нарізаємо цибулю, моркву, селеру, бланшируем 5 хв. у літрі води, після чого зливаємо рідину. У посуді для запікання розігріваємо олію, викладаємо в гарячий жир шматочки м’яса разом з овочами. Наполягаємо продукти 10 хвилин, накриваємо ємність кришкою, тушкуємо близько години (при 180 °C).

Кролик в духовці цілком

Святкова трапеза — вінець кулінарної майстерності гостинної господині, можливість здивувати гостей таким чудовим страв, як цілком запечений в духовці кролик.

Інгредієнти:

  • бекон — 300 г;
  • тушка кролика;
  • бульби картоплі — 1,5 кг;
  • олія оливок — 50 г;
  • сіль, базилік, розмарин.

Приготування

  • Вливаємо в холодну бутильовану воду ложку столового оцту, залишаємо на годину кролика в кислому складі, дістаємо з рідини, обсушуємо серветками, натираємо сіллю, оливковою олією, сушеним базиліком. Відправляємо продукт на 10 годин в холодильник.
  • Щоб на виході м’ясо кролика не було сухуватим, використовуємо розрізаний на широкі смужки бекон. Картопля поділяємо кружечками, обробляємо сіллю і маслом оливок.
  • Викладаємо шматочки бульб на деко, зверху маємо гілочки розмарину. Отриману ароматну «подушку» накриваємо шаром бекону, на який укладається кролика спинкою вгору. Лапки та внутрішню порожнину тушки теж покриваємо м’ясними скибочками з прошарками сала.
  • Відправляємо їжу на годину в духовку, запікаємо при температурі 180 °C. Якщо тушка підрум’янюється не по часу швидко, накриваємо фольгою.

Пряний кролик в білому вині

Продукти:

  • чиста вода чи готовий бульйон — 250 мл;
  • цибуля-ріпка — 2 шт.;
  • бекон — 50 г;
  • тушка кролика;
  • вино (терпке або трохи кисле) — 120 мл;
  • коньяк — 30 мл;
  • зубки часнику — 5 шт.;
  • ядерця волоського горіха — 70 г;
  • топлене масло — 30 г;
  • петрушка, сіль, листочок лавра, перець.

Приготування:

  • Поділяємо кролика на частини, натираємо перцем і сіллю, через півгодини обсмажуємо в смальці до апетитної скоринки.
  • Перекладаємо м’ясо в тарілку, залишки жиру пасеруємо нашатковану цибулю, нарізану невеликими кубиками бекон. Після появи на продуктах золотистого кольору, вливаємо коньяк, підпалюємо складу. Діємо дуже обережно!
  • Коли полум’я згасне, кладемо в сковороду шматки кролика, добре перемішуємо всі компоненти, потім викладаємо їжу у форму для запікання.
  • У ту ж сковороду вливаємо вино і трохи очищеної води, кип’ятити суміш, додаємо подрібнені горішки, листочок лавра, нарубану петрушку, подрібнений часник. Через півхвилини поливаємо кролика пряним соусом.
  • Відправляємо їжу на півтори години в духовку (180 °C).
Дивіться також:  Соус для креветок – 8 кращих рецептів

Готуємо в кефірі

Продукти:

  • гірчиця — 20 р;
  • паприка солодка — 10 г;
  • кролик;
  • цибуля-ріпка — 2 шт.;
  • бульби картоплі — 5 шт.;
  • часник (сушений) — ½ ч. л.;
  • свіжий кефір — 300 мл;
  • олія (оливкова або соняшникова) — 20 г;
  • сіль, перець, розмарин, листочок лавра.

Приготування

  • Шматочки кролика поміщаємо в чашу, викладаємо кільця цибулі, розмарин, листочок лавра, паприку, перець. Добре перемішуємо компоненти руками, щоб цибуля пустив сік. Необхідна кількість солі: ложечка на 1 кг м’яса.
  • Заливаємо продукти кефіром, залишаємо на 3 години («дорослу» тушку — на 10 годин).
  • Очищені коренеплоди змащуємо маслом, трохи перчимо і солимо, викладаємо на дно форми. Зверху розміщуємо кільця цибулі, потім кролика, додатково змащеного гірчицею.
  • Через півгодини накриваємо їжу фольгою, відправляємо на 40 хв. у духовку (180 °C). Далі відкриваємо лист, продовжуємо приготування ще 20 хвилин.

Кролик з картоплею в духовці

Продукти:

  • бульби картоплі — 700 г;
  • не дуже густа сметана — 30 г;
  • кролик;
  • морква — 2 шт.;
  • зубки часнику — 3 шт.;
  • сіль, трави, перець — за смаком;
  • фільтрована вода — від 200 мл.

Приготування

  • Очищаємо овочі, картоплю і моркву поділяємо на кубики, все перемішуємо, солимо, розміщуємо в змащену жиром форму. Викладаємо шматочки кролика, трохи придавлюємо до продуктів. Вливаємо очищену воду в обсязі двох третин об’єму посуду.
  • В піалі з’єднуємо сметану, прянощі, сіль і спеції. Отриманою сумішшю заливаємо компоненти їжі, накриваємо посуд металевою папером. Запікаємо їжу 45 хвилин (180 градусів). Відкриваємо Фольгу за правилами попереднього рецепта.

Кролик з грибами в духовці

Продукти:

  • свіжі печериці — 400 г;
  • морква;
  • кролик;
  • соус соєвий — 200 мл;
  • зубки часнику — 4 шт.;
  • фільтрована вода — 120 мл;
  • олія (соняшникова чи оливкова) — 100 г;
  • перець, сіль, спеції, приправи використовуємо за смаком.

Готуємо поетапно:

  • Розрізаємо тушку на шматочки, покласти в миску, додаємо соус, подрібнений часник, перемішуємо продукти. Через півгодини злегка солимо м’ясо.
  • Обсмажуємо в олії розрізають на пластини гриби. Приєднуємо нарізану півкільцями цибулю, нашатковану моркву, продовжуємо нагрівання, поки колечка не стануть м’якими і прозорими.
  • Шматочки кролика смажимо з двох сторін. На дно форми покласти половину складу овочів з грибами. Далі маємо золотисті шматочки м’яса, потім іншу частину грибної маси. Вливаємо в ємність воду, накриваємо фольгою, відправляємо на годину в піч (t 200 °C).

Кролик з майонезом і часником

Інгредієнти:

  • тушка кролика;
  • свіжий майонез — 400 г;
  • зубки часнику — 5 шт.;
  • пісне вершкове масло — 50 г;
  • вино (бажано сухе) — 250 г;
  • кількість спецій, солі, трав підбираємо за бажанням.

Готуємо поетапно:

Розрізаємо тушку на шматки, натираємо сіллю, подрібненим часником, улюбленими спеціями. Три години маринуємо, потім швидко (за дві хвилини) обсмажуємо в олії на високому вогні з обох сторін. Викладаємо золотисті шматочки в ємність для запікання. У сковороду, де смажили м’ясо, покласти майонез, вливаємо вино, третину склянки очищеної води. Додаємо листочки базиліка, спеції. Кип’ятимо склад, заливаємо шматочки ароматною сумішшю, закриваємо ємність папером, відправляємо страву на півгодини в духовку (190 °C). Остаточний процес приготування нам вже знайомий.

Дивіться також:  Бастурма з яловичини в домашніх умовах

Ситне страву в горщиках

Продукти:

  • картопля — 7 шт.;
  • цибуля — 2 шт.;
  • кролик — до 1,5 кг;
  • свіжі білі гриби — 500 г;
  • морква — 2 шт.;
  • домашня сметана — 200 г;
  • зубки часнику — по 1 шт. на горщик;
  • сіль, спеції, прованські трави використовуємо за вподобанням.

Готуємо поетапно:

  • Очищені бульби нарізаємо великими брусочками, розподіляємо по горщикам. Частину овочів залишаємо для остаточного заповнення посуд.
  • Підготовлену тушку розрізаємо на порційні шматки, відокремлюємо м’ясо від кісточок, додаємо в ємності з картоплею.
  • Далі викладаємо шар кілець цибулі, розділені на пластини печериці, крупно нашатковану моркву. Завершуємо наповнення горщиків картопляними часточками і нарубаною зеленню.
  • Вливаємо в кожну ємність трохи води (на третину посуду), прикриваємо продукти густою сметаною, відправляємо на годину в гарячу духову шафу (180 °C). Подаючи страву, добре перемішуємо.

М’ясо кролика, запечена в рукаві

Спеціальні пакети для приготування в духовці — краще, що винайдено людством з метою полегшення «кухонної життя» домогосподарок. У печі чисто, їжа — вищої якості, кролик в духовці — мрія гурмана!

Склад продуктів:

  • яблуко;
  • мандарин;
  • кролик;
  • майонез — 60 г;
  • паличка кориці;
  • спеції, сіль, трави, перець підбираємо за бажанням.

Готуємо поетапно:

Шматочки кролика ретельно обробляємо сіллю, перцем, майонезом, прованськими травами. Викладаємо м’ясо в рукав, в середині продукту утворимо невелику ямку, поміщаємо в неї нарізане кубиками яблуко (без серцевини), часточки очищеного мандарина, паличку кориці. Закриваємо обидва кінця пакету спеціальними затискачами (кліпсами), запікаємо протягом години (190 °C).

Кролик, запечений у фользі в духовці

Використання металевої папери — ще один варіант зручного і швидкого приготування смачної їжі.

Продукти:

  • кролик;
  • зубки часнику — 4 шт.;
  • свіжа гірчиця — 20 р;
  • соус соєвий — 30 г;
  • сіль, перець, прянощі і спеції.

Змішуємо в піалі сіль, подрібнений часник, гірчицю, перець і соус. Розрізаного на шматки кролика змащуємо отриманою сумішшю. Через годину застеляємо деко фольгою, викладаємо замариноване м’ясо. Накриваємо продукт другим аркушем паперу, щільно з’єднуємо краю, запікаємо їжу протягом години при t 200 °C.

Кролик у вершковому соусі

Інгредієнти:

  • невеликі головки цибулі — 2 шт.;
  • морква;
  • свіжі вершки — 200 мл;
  • курячий бульйон — 50 мл;
  • борошно — 20 г;
  • олія (соняшникова та вершкове масло) — 50 г;
  • кількість часнику, солі, перцю використовуємо за бажанням.

Приготування

  • Розрізаного на шматки кролика натираємо оливковою олією (соняшниковою) олією, прянощами і сіллю, залишаємо на годину в закритому посуді. Через годину викладаємо м’ясо в нагріту з олією сковорідку, обсмажуємо до рум’яної скоринки, кладемо у форму для запікання.
  • Дрібно шаткуємо цибулю і моркву пасеруємо в сковороді, де смажили шматочки кролятини. Щоб отримати більш густу підливу, розводимо в бульйоні ложку борошна, додаємо суміш в сковороду.
  • Готовий овочевий склад поміщаємо в посудину з кроликом, заливаємо продукти вершками, добре перемішуємо компоненти їжі, закриваємо посуд, відправляємо на 20 хв. в піч (190 °C).

Кролик в духовці, приготований по кожному з представлених рецептів, здатний прикрасити будь-урочисте застілля, підняти настрій, здивувати красою оформлення. Трохи фантазії і страва перетвориться в справжній кулінарний шедевр!

Прокрутка до верху