Для гурманів і цінителів кулінарного мистецтва кролик в духовці здатний уявити букет смакових відчуттів, тонких ароматів і привабливих запахів.
Як приготувати кролика смачно і соковито
Для отримання кращого результату дотримуємося кілька правил і рекомендацій.
- Вибираємо винятково свіжий продукт. У размороженном, полежавшем, неправильно збережених м’ясо кролика відбувається нівелювання корисних властивостей дієтичного продукту.
- Для приготування смачної страви купуємо тушку молодого (3-5 місяців) тварини вагою до 1,5 кг. Ніж кролик віком, тим соковитіше і смачніше буде готова страва.
- Великим тушкам властивий не дуже приємний запах, тому м’ясо бажано попередньо вимочувати у воді з додаванням оцту.
Як смачно замаринувати кролика в духовці
М’ясо тварини прекрасно поєднується з прянощами, «з задоволенням» беручи смак, купуючи вишукану пікантність. Неодмінно включаємо до складу соусів прованські трави, кріп, базилік, ягоди ялівцю, чебрець, розмарин, біле вино, оливкову олію.
Інгредієнти пряного маринаду:
- пісне масло — 120 г;
- сіль — 25 г;
- оцет бальзамічний (вино з низьким вмістом цукру) — до 150 мл;
- трави: розмарин, м’ята перцева, орегано, базилік.
Весь склад змішуємо (в останню чергу приєднуємо подрібнені трави), викладаємо кролика, закриваємо ємність, відправляємо на 24 години на полицю холодильника.
Інгредієнти маринаду з оцтом:
- бутильована (фільтрована) вода, оцет — 250 г;
- цибуля-ріпка — 2 шт.;
- спеції.
Для маринування потрібно до двох діб. З’єднуємо оцет і очищену воду, викладаємо тушку так, щоб рідина покрила її повністю. На кролика розміщуємо кільця цибулі, закриваємо посуд, відправляємо в холод настоюватися.
Інгредієнти маринаду з медом:
- головка часнику;
- цибуля-ріпка;
- мед — 30 р.
Натираємо тушку солодким складом, загортаємо у плівку, залишаємо на 10 годин в холодильнику на середній полиці. Перед використанням ще раз обробляємо медом. Прекрасні якості мають маринади, приготовані на основі пива, вина, кефіру. Вибираємо будь-який з представлених варіантів, отримуємо соковите, ароматне, ніжне м’ясо.
Запечений кролик з додаванням овочів
Щоб прибрати специфічний запах, властиві м’ясу кролика, занурюємо помиту тушку на дві години в молочну сироватку або в очищену воду з доданим оцтом. Куплену тушку обпалюємо пальником, виключаючи попадання пушинок в їжу.
Продукти:
- цибуля-ріпка — 3 шт.;
- томати — 3 шт.;
- морква — 3 шт.;
- кролик — до 2 кг;
- солодкий перець — 2 шт.;
- пів-лимона;
- масло (рослинне) — 100 г;
- зубки часнику — 10 шт.;
- спеції, сіль.
Готуємо поетапно:
- Кролика моєму під проточною водою, поділяємо на великі частини, натираємо подрібненим часником, сумішшю спецій, скроплюємо соком лимона або лайма. Поміщаємо м’ясної компонент в контейнер, залишаємо в холодильнику на 12 годин.
- Очищаємо цибулю, поділяємо на тонкі кільця, викладаємо в сковороду з олією. Додаємо очищену і нашатковану соломкою моркву, нарізані помідори.
- Витягуємо з перців насіння, шаткуємо плоди смужками, відправляємо до інших овочів. Перемішуємо компоненти, пасеруємо на середньому вогні до напівготовності.
- Розділені частини в окремій сковороді обсмажуємо до рум’яного стану. Викладаємо у форму для випікання половину складу приготовлених продуктів, зверху розміщуємо м’ясні частини і овочі, що залишилися. Відправляємо на 15 хвилин у духовку (t 190 °C). Готову страву акуратно викладаємо на тарілку, подаємо в гарячому вигляді.
Кролик в сметані
Інгредієнти:
- домашня сметана — 300 г;
- морква — 2 шт.;
- цибуля-ріпка — 4 шт.;
- кролик — до 2 кг;
- перець мелений (чорний) — 10 г;
- прованські трави — 30 г;
- окріп — 100 мл;
- сухе вино — 4 ст. л.
Приготування:
- Кролика миємо, підсушуємо, поділяємо на порційні частини, перчимо і солимо за смаком, залишаємо в чаші.
- Морква шаткуємо брусочками, цибулю ріжемо великими частинами, додаємо овочі до м’яса.
- Розбавляємо свіжу сметану окропом, приєднуємо трави і вино, ретельно перемішуємо. Отриманим соусом заливаємо шматочки, рівномірно розподіляючи складу по всьому м’ясного продукту.
- Викладаємо кролятину в гусятницю або спеціальну форму, силіконової лопаткою знімаємо зі стінок чаші залишки сметанною заливки, відправляючи її до м’яса.
- Накриваємо ємність, випікаємо півтори години в духовій шафі (t 180 °C). Для любителів золотистої скоринки за 15 хвилин до закінчення приготування відкриваємо форму, підрум’янюємо страву.
Кролик в духовці з картоплею і сметаною
Для любителів запікання вишуканого м’яса з гарніром, використовуємо інгредієнти (крім вина), зазначені у попередньому рецепті. В якості додаткового компонента беремо 800 р картоплі. Очищені бульби розрізаємо на круглі медальйони, солимо, перчимо, змащуємо олією (оливковою або соняшниковою), з’єднуємо з іншими овочами, викладаємо в гусятницю, заливаємо продукти не дуже густою сметаною (300 г), розведеної окропом. Далі прямуємо рекомендацій рецепта.
Тушкований кролик
На думку технологів для гасіння і варіння м’яса кролика ідеально підходить передня частина тушки, для смаження — задня його половина. При можливості дотримуємося рекомендацій фахівців.
Продукти:
- цибуля-ріпка — 2 шт.;
- тушка кролика;
- морквина;
- зубки часнику — 5 шт.;
- селера — 1 шт.;
- вино — 200 мл;
- олія (оливкова або соняшникова);
- сіль, перець, розмарин, листочок лавра.
Готуємо поетапно:
Поділяємо кролика на порційні частини, солимо, посипаємо прянощами, перекладаємо гілочками розмарину та петрушки, заливаємо вином. Залишаємо на годину для маринування. Далі нарізаємо цибулю, моркву, селеру, бланшируем 5 хв. у літрі води, після чого зливаємо рідину. У посуді для запікання розігріваємо олію, викладаємо в гарячий жир шматочки м’яса разом з овочами. Наполягаємо продукти 10 хвилин, накриваємо ємність кришкою, тушкуємо близько години (при 180 °C).
Кролик в духовці цілком
Святкова трапеза — вінець кулінарної майстерності гостинної господині, можливість здивувати гостей таким чудовим страв, як цілком запечений в духовці кролик.
Інгредієнти:
- бекон — 300 г;
- тушка кролика;
- бульби картоплі — 1,5 кг;
- олія оливок — 50 г;
- сіль, базилік, розмарин.
Приготування
- Вливаємо в холодну бутильовану воду ложку столового оцту, залишаємо на годину кролика в кислому складі, дістаємо з рідини, обсушуємо серветками, натираємо сіллю, оливковою олією, сушеним базиліком. Відправляємо продукт на 10 годин в холодильник.
- Щоб на виході м’ясо кролика не було сухуватим, використовуємо розрізаний на широкі смужки бекон. Картопля поділяємо кружечками, обробляємо сіллю і маслом оливок.
- Викладаємо шматочки бульб на деко, зверху маємо гілочки розмарину. Отриману ароматну «подушку» накриваємо шаром бекону, на який укладається кролика спинкою вгору. Лапки та внутрішню порожнину тушки теж покриваємо м’ясними скибочками з прошарками сала.
- Відправляємо їжу на годину в духовку, запікаємо при температурі 180 °C. Якщо тушка підрум’янюється не по часу швидко, накриваємо фольгою.
Пряний кролик в білому вині
Продукти:
- чиста вода чи готовий бульйон — 250 мл;
- цибуля-ріпка — 2 шт.;
- бекон — 50 г;
- тушка кролика;
- вино (терпке або трохи кисле) — 120 мл;
- коньяк — 30 мл;
- зубки часнику — 5 шт.;
- ядерця волоського горіха — 70 г;
- топлене масло — 30 г;
- петрушка, сіль, листочок лавра, перець.
Приготування:
- Поділяємо кролика на частини, натираємо перцем і сіллю, через півгодини обсмажуємо в смальці до апетитної скоринки.
- Перекладаємо м’ясо в тарілку, залишки жиру пасеруємо нашатковану цибулю, нарізану невеликими кубиками бекон. Після появи на продуктах золотистого кольору, вливаємо коньяк, підпалюємо складу. Діємо дуже обережно!
- Коли полум’я згасне, кладемо в сковороду шматки кролика, добре перемішуємо всі компоненти, потім викладаємо їжу у форму для запікання.
- У ту ж сковороду вливаємо вино і трохи очищеної води, кип’ятити суміш, додаємо подрібнені горішки, листочок лавра, нарубану петрушку, подрібнений часник. Через півхвилини поливаємо кролика пряним соусом.
- Відправляємо їжу на півтори години в духовку (180 °C).
Готуємо в кефірі
Продукти:
- гірчиця — 20 р;
- паприка солодка — 10 г;
- кролик;
- цибуля-ріпка — 2 шт.;
- бульби картоплі — 5 шт.;
- часник (сушений) — ½ ч. л.;
- свіжий кефір — 300 мл;
- олія (оливкова або соняшникова) — 20 г;
- сіль, перець, розмарин, листочок лавра.
Приготування
- Шматочки кролика поміщаємо в чашу, викладаємо кільця цибулі, розмарин, листочок лавра, паприку, перець. Добре перемішуємо компоненти руками, щоб цибуля пустив сік. Необхідна кількість солі: ложечка на 1 кг м’яса.
- Заливаємо продукти кефіром, залишаємо на 3 години («дорослу» тушку — на 10 годин).
- Очищені коренеплоди змащуємо маслом, трохи перчимо і солимо, викладаємо на дно форми. Зверху розміщуємо кільця цибулі, потім кролика, додатково змащеного гірчицею.
- Через півгодини накриваємо їжу фольгою, відправляємо на 40 хв. у духовку (180 °C). Далі відкриваємо лист, продовжуємо приготування ще 20 хвилин.
Кролик з картоплею в духовці
Продукти:
- бульби картоплі — 700 г;
- не дуже густа сметана — 30 г;
- кролик;
- морква — 2 шт.;
- зубки часнику — 3 шт.;
- сіль, трави, перець — за смаком;
- фільтрована вода — від 200 мл.
Приготування
- Очищаємо овочі, картоплю і моркву поділяємо на кубики, все перемішуємо, солимо, розміщуємо в змащену жиром форму. Викладаємо шматочки кролика, трохи придавлюємо до продуктів. Вливаємо очищену воду в обсязі двох третин об’єму посуду.
- В піалі з’єднуємо сметану, прянощі, сіль і спеції. Отриманою сумішшю заливаємо компоненти їжі, накриваємо посуд металевою папером. Запікаємо їжу 45 хвилин (180 градусів). Відкриваємо Фольгу за правилами попереднього рецепта.
Кролик з грибами в духовці
Продукти:
- свіжі печериці — 400 г;
- морква;
- кролик;
- соус соєвий — 200 мл;
- зубки часнику — 4 шт.;
- фільтрована вода — 120 мл;
- олія (соняшникова чи оливкова) — 100 г;
- перець, сіль, спеції, приправи використовуємо за смаком.
Готуємо поетапно:
- Розрізаємо тушку на шматочки, покласти в миску, додаємо соус, подрібнений часник, перемішуємо продукти. Через півгодини злегка солимо м’ясо.
- Обсмажуємо в олії розрізають на пластини гриби. Приєднуємо нарізану півкільцями цибулю, нашатковану моркву, продовжуємо нагрівання, поки колечка не стануть м’якими і прозорими.
- Шматочки кролика смажимо з двох сторін. На дно форми покласти половину складу овочів з грибами. Далі маємо золотисті шматочки м’яса, потім іншу частину грибної маси. Вливаємо в ємність воду, накриваємо фольгою, відправляємо на годину в піч (t 200 °C).
Кролик з майонезом і часником
Інгредієнти:
- тушка кролика;
- свіжий майонез — 400 г;
- зубки часнику — 5 шт.;
- пісне вершкове масло — 50 г;
- вино (бажано сухе) — 250 г;
- кількість спецій, солі, трав підбираємо за бажанням.
Готуємо поетапно:
Розрізаємо тушку на шматки, натираємо сіллю, подрібненим часником, улюбленими спеціями. Три години маринуємо, потім швидко (за дві хвилини) обсмажуємо в олії на високому вогні з обох сторін. Викладаємо золотисті шматочки в ємність для запікання. У сковороду, де смажили м’ясо, покласти майонез, вливаємо вино, третину склянки очищеної води. Додаємо листочки базиліка, спеції. Кип’ятимо склад, заливаємо шматочки ароматною сумішшю, закриваємо ємність папером, відправляємо страву на півгодини в духовку (190 °C). Остаточний процес приготування нам вже знайомий.
Ситне страву в горщиках
Продукти:
- картопля — 7 шт.;
- цибуля — 2 шт.;
- кролик — до 1,5 кг;
- свіжі білі гриби — 500 г;
- морква — 2 шт.;
- домашня сметана — 200 г;
- зубки часнику — по 1 шт. на горщик;
- сіль, спеції, прованські трави використовуємо за вподобанням.
Готуємо поетапно:
- Очищені бульби нарізаємо великими брусочками, розподіляємо по горщикам. Частину овочів залишаємо для остаточного заповнення посуд.
- Підготовлену тушку розрізаємо на порційні шматки, відокремлюємо м’ясо від кісточок, додаємо в ємності з картоплею.
- Далі викладаємо шар кілець цибулі, розділені на пластини печериці, крупно нашатковану моркву. Завершуємо наповнення горщиків картопляними часточками і нарубаною зеленню.
- Вливаємо в кожну ємність трохи води (на третину посуду), прикриваємо продукти густою сметаною, відправляємо на годину в гарячу духову шафу (180 °C). Подаючи страву, добре перемішуємо.
М’ясо кролика, запечена в рукаві
Спеціальні пакети для приготування в духовці — краще, що винайдено людством з метою полегшення «кухонної життя» домогосподарок. У печі чисто, їжа — вищої якості, кролик в духовці — мрія гурмана!
Склад продуктів:
- яблуко;
- мандарин;
- кролик;
- майонез — 60 г;
- паличка кориці;
- спеції, сіль, трави, перець підбираємо за бажанням.
Готуємо поетапно:
Шматочки кролика ретельно обробляємо сіллю, перцем, майонезом, прованськими травами. Викладаємо м’ясо в рукав, в середині продукту утворимо невелику ямку, поміщаємо в неї нарізане кубиками яблуко (без серцевини), часточки очищеного мандарина, паличку кориці. Закриваємо обидва кінця пакету спеціальними затискачами (кліпсами), запікаємо протягом години (190 °C).
Кролик, запечений у фользі в духовці
Використання металевої папери — ще один варіант зручного і швидкого приготування смачної їжі.
Продукти:
- кролик;
- зубки часнику — 4 шт.;
- свіжа гірчиця — 20 р;
- соус соєвий — 30 г;
- сіль, перець, прянощі і спеції.
Змішуємо в піалі сіль, подрібнений часник, гірчицю, перець і соус. Розрізаного на шматки кролика змащуємо отриманою сумішшю. Через годину застеляємо деко фольгою, викладаємо замариноване м’ясо. Накриваємо продукт другим аркушем паперу, щільно з’єднуємо краю, запікаємо їжу протягом години при t 200 °C.
Кролик у вершковому соусі
Інгредієнти:
- невеликі головки цибулі — 2 шт.;
- морква;
- свіжі вершки — 200 мл;
- курячий бульйон — 50 мл;
- борошно — 20 г;
- олія (соняшникова та вершкове масло) — 50 г;
- кількість часнику, солі, перцю використовуємо за бажанням.
Приготування
- Розрізаного на шматки кролика натираємо оливковою олією (соняшниковою) олією, прянощами і сіллю, залишаємо на годину в закритому посуді. Через годину викладаємо м’ясо в нагріту з олією сковорідку, обсмажуємо до рум’яної скоринки, кладемо у форму для запікання.
- Дрібно шаткуємо цибулю і моркву пасеруємо в сковороді, де смажили шматочки кролятини. Щоб отримати більш густу підливу, розводимо в бульйоні ложку борошна, додаємо суміш в сковороду.
- Готовий овочевий склад поміщаємо в посудину з кроликом, заливаємо продукти вершками, добре перемішуємо компоненти їжі, закриваємо посуд, відправляємо на 20 хв. в піч (190 °C).
Кролик в духовці, приготований по кожному з представлених рецептів, здатний прикрасити будь-урочисте застілля, підняти настрій, здивувати красою оформлення. Трохи фантазії і страва перетвориться в справжній кулінарний шедевр!