Багато недосвідчені господині, намагаючись приготувати кролика в духовці з картоплею, стикаються з однією і тією ж проблемою. М’ясо виходить жорстким, сухим і зовсім несмачним. Щоб зробити блюдо правильно, необхідно враховувати деякі тонкощі і нюанси його приготування. Розглянемо найбільш поширені і прості рецепти кролика з картоплею в духовці.
Кролик в духовці з картоплею — базовий рецепт
Якщо запекти кролика в духовці разом з картоплею, не знадобиться думати про те, який же гарнір приготувати до м’яса.
У класичному варіанті страва готується з наступних продуктів:
- 1 кг кролятини;
- 5-6 картоплин;
- 120 г майонезу;
- приправи для м’яса та картоплі;
- паприка;
- мелений перець;
- сіль;
- пісний жир.
Як приготувати кролика в духовці з картоплею — покрокове керівництво:
- Вимити тушку, розрізати на порційні шматки і вимочити в холодній підсоленій воді протягом 2-3 годин.
- Злити рідину, обсушити шматки кролятини рушником, додати порізану півкільцями цибулю, паприку, мелений перець і майонез, а потім залишити маринуватися на годину-півтора.
- Почистити картоплю, нарізати великими шматками, змішати зі спеціями, сіллю і пісним жиром.
- На дно глибокої форми викласти половину картоплі, зверху помістити кролятину з цибулею і прикрити м’ясо рештою порізаних бульб.
- Влити в блюдо фільтровану воду або бульйон і відправити в духовку. Кролик з картоплею буде готовий, коли рідина випарується, а бульби стануть м’якими.
Увага! Щоб кролик вийшов смачним і ніжним, не можна ігнорувати етап вимочування, а маринувати перед запіканням його потрібно не менш години.
У сметанною заливці
Жирна сметана додасть запечене кролику додаткову соковитість, а якщо додати до кисломолочному продукті часник, зелень і спеції, вийде ароматний соус.
Для приготування знадобиться:
- 0,7-0,8 кг кролятини;
- 10 бульб картоплі;
- 150 р сметани;
- фільтрована вода;
- морква;
- кілька часникових зубчиків;
- коріандр сушений;
- паприка;
- мелений перець;
- приправа для картоплі;
- сіль;
- будь-яка зелень.
Порядок роботи:
- Порізати кролятину шматочками, вимочити в холодній воді не менше 2 годин.
- Злити рідину, додати до м’яса нарізану соломкою моркву, сіль, приправи, 50-70 г сметани, перемішати і залишити маринуватися.
- Порізати картоплю великими шматками, змішати з тиском часником, сіллю і приправою.
- З’єднати картоплю з кролятиною і викласти у ємність для запікання.
- Залити страву залишилася сметаною, розбавивши її невеликою кількістю води, і запікати до готовності.
Подають кролика з картоплею і сметаною в гарячому вигляді, посипавши великою кількістю різаної зелені.
Як приготувати в рукаві
Можна запекти смачна печеня з кролика з картоплею в рукаві. М’ясо, приготовлене у власному соку, буде ніжним і соковитим.
Для роботи знадобиться:
- 600 г кролятини;
- 400 г картоплі;
- цибулина;
- морква;
- 4-5 зубчиків часнику;
- гострий перець;
- прованські трави;
- сушений базилік;
- гірчичні насіння;
- сіль.
Послідовність дій:
- Замаринувати порізану на шматки кролятину з тиском часником, приправами і сушеною зеленню, не забувши посолити.
- Нашаткувати цибулю півкільцями, моркву порізати великими шматками.
- Почистити картоплю, розрізати на напівкруглі скибочки, посолити і скропити рослинним маслом.
- З’єднати підготовлені інгредієнти, помістити в рукав для запікання і щільно зав’язати.
- Укласти рукав в глибоку посуд, зробити у верхній частині кілька проколів ножем і відправити запікатися.
За чверть години до того, як дістати готову страву, можна розрізати рукав, щоб дати картоплі і м’яса трохи зарум’яниться.
Печеня з кролика з картоплею в горщиках
До сімейного вечері або приходу гостей можна запекти печеня з кролика з картоплею в горщиках, тоді є можливість точно розрахувати кількість порцій.
Для приготування знадобиться:
- кролятина;
- картопля;
- цибуля;
- морква;
- часник;
- солодкий болгарський перець;
- стручок пекучого перцю;
- соковиті помідори;
- кінза;
- сіль;
- приправи для м’яса;
- пісний жир.
Порядок роботи:
- Обробити кролика, посипати сіллю і приправами, скропити рослинним жиром і залишити маринуватися.
- Очистити картоплю, порізати кубиками і залити водою, щоб не потемнів.
- Посмажити на сковороді морква, цибуля, часник, солодкий і пекучий перець до м’якості.
- Зняти шкірку з помідорів нарізати кубиками і додати в зажарку, посолити і приправити.
- Порізати кінзу, ввести в томатний соус і недовго прокип’ятити.
- На дно кожного горщика налити трохи пісного жиру, покласти картоплю, м’ясо, приправити томатним соусом, при необхідності додати води і поставити запікатися.
Увага! Кількість рідини в горщиках в процесі запікання доведеться контролювати, і якщо волога випарувалася, а страва ще не готове, потрібно долити води.
Покрокове приготування з овочами
Якщо доповнити кролятину з картоплею овочевим асорті, вийде чудове рагу.
Для приготування потрібно:
- 700 г кролячого м’яса;
- 4-5 картоплин;
- 2-3 баклажана;
- кілька цибулин;
- 2 моркви;
- часникові зубчики;
- болгарський перець;
- сіль і приправи.
Послідовність дій:
- Замаринувати кролятину з сіллю і спеціями на одну годину.
- Порізати картоплю і баклажани кубиками, моркву подрібнити на тертці, нашаткувати цибулю і перець півкільцями, розчавити в пресі часник.
- Приготувати засмажку з моркви, болгарського перцю, часнику і цибулі, обсмажити овочі на рослинному жирі.
- Розкласти у вогнетривкому посуді картоплю, перемішану з баклажанами, зверху помістити кролятину і рівномірно розподілити по поверхні засмажку.
- Влити в миску небагато води і відправити запікатися.
Баклажани можна замінити кабачками, цукіні або стручкової квасолею.
Запікаємо ніжне блюдо у фользі
Прекрасним доповненням до м’яса і картоплі стане чорнослив. Таке блюдо, запечене в духовці у фользі, не залишить байдужим нікого.
Для приготування знадобиться:
- 600 г кролятини;
- 600 г картоплі;
- 200 г чорносливу;
- сметана;
- сіль і приправи;
- кулінарна фольга.
Порядок приготування:
- Обробити кролятину, посолити, приправити спеціями, додати сметану і залишити маринуватися.
- Замочити чорнослив в воді на чверть години, потім злити рідину, сухофрукти промити і дати обсохнути, потім додати їх до м’яса.
- Почистити картоплю, нарізати великими скибочками, змішати з сіллю і приправами.
- Постелити на деко два великих шматка фольги хрест-навхрест, викласти картоплю, потім м’ясо з чорносливом і обережно загорнути.
- Відправити блюдо в духовку на півтори години.
Важливо! Загортати печеня в фольгу потрібно так, щоб не залишалося отворів, інакше виділяється сік витече і м’ясо виходить сухим.
З додаванням грибів
Печеня з кролятиною, картоплею та грибами можна запікати в горщиках або глибокої жаростійкої посуді.
Для приготування знадобиться:
- 1 кг кролячого м’яса;
- 600 г грибів;
- 6-7 картоплин;
- цибуля;
- морква;
- сметана;
- паприка;
- сушена зелень;
- сіль і мелений перець.
Послідовність дій:
- Замаринувати кролятину з приправами.
- Подрібнити гриби, цибулю і моркву, припустити до м’якості на сковороді, не забувши посолити.
- Змішати грибну обжарку зі сметаною, потримати на вогні ще кілька хвилин і зняти конфорки.
- Поки зажарка остигає, порізати картоплю невеликими кубиками і посолити.
- Викласти в блюдо шарами: спочатку картоплю, потім кролятину і грибну засмажку.
- Долити трохи води і відправити кролика з картоплею і грибами запікатися.
Готову страву прикрашають гілочками зелені і подають овочевий з нарізкою.