Кролик – 10 простих та смачних рецептів

Кролик – дієтичне м’ясо, яке можна використовувати для приготування різних страв. З кролика можна приготувати жарке, тушковане м’ясо, паштет, котлети та багато іншого. Одним із найпопулярніших способів готування кролика є смаження. Для цього м’ясо попередньо маринують у спеціях та олії, потім обсмажують на сковороді до золотистої скоринки. М’ясо цієї тварини містить багато білка та мало жиру, тому воно ідеально підходить для здорового харчування, дитячого харчування та тих людей, які дотримуються дієт, особливо для скидання зайвої ваги. Для приготування страв з кролика вам знадобляться шматки м’яса, спеції, овочі та трави. Кроляче м’ясо відрізняється ніжним смаком та ароматом, тому страви з нього завжди виходять особливо смачними. Кролик відмінно поєднується з овочами, такими як морква, картопля, цибуля чи гриби. З них можна готувати різноманітні гарніри або додавати в запіканки та рагу. Також кролика часто подають із кисло-солодкими соусами або смаженими фруктами, що додає страві родзинку. Обов’язково урізноманітнити свій раціон і полегшити меню, замінивши жирну свинину з яловичиною корисним кроликом!

Запечений кролик у сметані в духовці

Запечений кролик у сметані в духовці – це вишукана гаряча страва, яка відрізняється соковитим м’ясом кролика та ніжним смаком сметани. М’ясо залишається соковитим та ароматним за рахунок того, що готується у духовці. Запечений кролик чудово підійде для урочистої вечері або святкового столу, так як його просто готувати, але смак вищий за всякі похвали.

Інгредієнти:

на – 4 порції

  • Кролик – 1 кг
  • Сметана – 150 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Лимон – ⅓ шт.
  • Олія – ​​2 ст.л.
  • Сіль за смаком
  • Пряні трави – за смаком

Процес приготування:

Як приготувати блюдо з кролика? Насамперед ретельно промиваємо м’ясо, очищаємо та ополіскуємо овочі під струменем води.

Кролика натираємо сіллю та ароматними травами, заливаємо сметаною і добре перемішуємо.

Закриваємо ємність кришкою або затягуємо харчовою плівкою і ставимо на полицю холодильної камери щонайменше на три години, а краще – на ніч.

Очищені коренеплоди розрізаємо на великі сегменти.

Цибулю, моркву та м’ясо викладаємо в рукав для запікання, додаємо пластини часнику та цитрусовий сік.

Щільно зв’язуємо краї пакета і перекладаємо напівфабрикат на лист, робимо кілька проколів для виходу пари і запікаємо 50 хвилин при 190 градусах.

Соковитого кролика доповнюємо свіжими овочами та улюбленим гарніром. Смачного!

Тушений кролик у сметані на сковороді

Тушений кролик у сметані на сковороді – це страва для тих, хто цінує простоту та оригінальність. Кролик, приготований з додаванням кисломолочного продукту, набуває неповторного смаку і аромату. Проста технологія виготовлення робить цей рецепт доступним для всіх. Такий делікатес можна подавати як гарячим, так і холодним, що робить його універсальним для будь-якої пори року.

Час приготування – 120 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Кролик – 1,5 кг.
  • Сметана – 300 грн.
  • Вино біле сухе – 200 мл.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Часник – 4 зуби.
  • Бульйон/вода – 300 мл.
  • Олія – ​​3 ст.л.
  • Олія вершкове – 3 ст.л.
  • Чебрець – 1 гілка.
  • Сіль за смаком.
  • Перець рожевий горошок – до смаку.

Процес приготування:

1) Тушку кролика потрошимо і обробляємо на частини, знімаємо лушпиння з часнику та цибулі. Нарізаємо цибулину пір’ям, часник дрібно рубаємо.

2) У глибокій сковороді по черзі обсмажуємо м’ясо до золотистості на суміші рослинної та вершкового масел.

3) Крольчатину перекладаємо в іншу ємність, а на тій же сковороді пасеруємо цибулю, заливаємо вином і випаровуємо протягом 6-7 хвилин.

4) До цибулі висипаємо горошини рожевого перцю та часник, додаємо гілочку чебрецю.

5) Вводимо сметану і добре перемішуємо склад.

6) Розбавляємо соус водою або бульйоном і солимо.

7) Викладаємо в сметанну суміш кролика і доводимо до кипіння, зменшуємо полум’я до мінімуму і гасимо під кришкою півтори-дві години.

М’яку кролятину подаємо до столу «з запалу, з жару» і насолоджуємося. Смачного!

Дивіться також:  Лениві голубці з капустою, рисом і фаршем у томатно-сметанному соусі в духовці - 5 рецептів

Тушений кролик з картоплею

Тушений кролик з картоплею – це вишукане блюдо, яке відмінно підійде для обіду або вечері. М’яке кроликове м’ясо, тушковане в соковитому соусі, поєднується з ніжними шматочками картоплі, створюючи незабутній смаковий букет. При приготуванні цієї страви важливо правильно дозувати спеції та додати трохи зелені для особливого аромату.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 3-4.

Інгредієнти:

  • Кролик – 600 гр.
  • Картопля – 800 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 0,5 шт.
  • Олія соняшникова – 50 мл.
  • Вода – 1 ст.
  • Часник – 1 зуб.
  • Сіль за смаком.
  • Зелень – до смаку.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

1) Промите м’ясо розрубуємо на сегменти середнього розміру, очищаємо картоплю, моркву та цибулю, обполіскуємо овочі під струменем води.

2) Підрум’янюємо кролятину на розігрітій олії з усіх боків. Не гаючи часу, подрібнюємо овочі: картоплю ріжемо кубиками, цибулю – півкільцями, моркву – кільцями.

3) Золотисте м’ясо переміщаємо в казан чи каструлю, додаємо рубаний часник. А на тій же сковороді 4-5 хвилин пасеруємо морквину з цибулею.

4) Обсмажену цибулю з морквою та нарізану картоплю висипаємо до кролика, солимо і перемішуємо. Вливаємо склянку окропу і томимо страву під кришкою на повільному полум’ї близько 45-50 хвилин.

5) Після закінчення термічної обробки компоненти посипаємо чорним перцем.

6) Не чекаючи охолодження подаємо до столу і насолоджуємося. Смачного!

Смачний суп із кролика

Смачний суп із кролика – це чудовий варіант для тих, хто хоче урізноманітнити свій раціон та приготувати для членів своєї родини щось оригінальне. Перша страва з кролика має яскравий і насичений смак, який напевно сподобається всім, хто спробує хоча б ложечку. Спробуйте додати свіжі трави чи спеції для особливого аромату.

Час приготування – 90 хв.

Час приготування – 20-25 хв.

Порції – 8.

Інгредієнти:

  • Кролик – 900 гр.
  • Вода – 2,5 л.
  • Локшина – 70 гр.
  • Морква – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Картопля – 600 гр.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Перець чорний горошок – 5 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Олія – ​​для смаження.
  • Зелень – до смаку.
  • Сіль за смаком.

Процес приготування:

1) Тушку ретельно промиваємо і зачищаємо від прожилок та сухожиль. Очищаємо та ретельно обполіскуємо овочі.

2) У каструлю відправляємо кролятину, одну порізану моркву, цільну головку цибулі, горошини перцю, сіль і лаврушку – доводимо до кипіння і томимо на повільному вогні до готовності м’яса.

3) Паралельно готуємо засмажку: на олії пасеруємо дрібні кубики цибулі і терту моркву.

4) Довільно нарізаємо картоплю, дрібно шаткуємо зелень і часник.

5) Готового кролика витягаємо з бульйону, розбираємо та повертаємо в каструлю разом із овочами, відварену моркву та цибулину викидаємо. Варимо до м’якості картоплі та вводимо зелень із часником.

6) Доводь суп до кипіння і даємо настоятися під кришкою ще 10-15 хвилин. Смачного!

Кролик запечений у рукаві в духовці

Кролик, запечений у рукаві в духовці – це оригінальний спосіб приготування м’яса, що дозволяє зберегти всі корисні речовини, соки та смакові характеристики. Запікання в рукаві допомагає зберегти соковитість м’яса і надає йому неповторного аромату. Ця страва буде чудовою прикрасою вашого столу на свято чи сімейний обід. Спробуйте подати його з овочевим гарніром чи свіжим салатом.

Час приготування – 3 год. 30 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 4-5.

Інгредієнти:

  • Кролик – 1 кг
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Олія – ​​50 мл.
  • Олія вершкове – 30 гр.
  • Розмарин – 1 год.
  • Сіль за смаком.
  • Суміш перців – до смаку.

Процес приготування:

1) Тушку кролика розрубуємо на шматки середнього розміру, заливаємо холодною водою та залишаємо на 60 хвилин.

2) Цибулю нарізаємо півкільцями і обсмажуємо на розігрітій олії 2-3 хвилини, після засипаємо дрібнорублений часник і суміш перців. Перемішуємо і смажимо ще 1-2 хвилини.

Дивіться також:  Шашлик зі свинини – 10 найсмачніших рецептів приготування соковитого шашлику

3) Розм’якшену цибулю посипаємо листочками розмарину і повністю остуджуємо.

4) Вимочене м’ясо промиваємо та насухо промокуємо паперовими серветками.

5) Натираємо м’ясні шматочки перцем та сіллю, орієнтуючись на свій смак.

6) Додаємо охолоджені овочі і добре перемішуємо компоненти.

7) Крольчатину перекладаємо в рукав і залишаємо для маринування на годину, потім перекладаємо на лист і запікаємо протягом 60 хвилин при температурній відмітці 180 градусів.

Після закінчення зазначеного часу пакет надрізаємо та розкриваємо. Розподіляємо скибочки вершкового масла і залишаємо кролятину в духовці ще на 10-15 хвилин.

9) Розкладаємо кролика по тарілках з гарніром та приступаємо до дегустації. Приємного вам апетиту!

Кролик у соєвому соусі

Кролик у соєвому соусі – це незвичайне поєднання ніжного м’яса, насиченого соєвого соусу, а також натурального бджолиного меду, який добре розм’якшує волокна. Приготування кролика в такий спосіб досить швидке та легке, тому це ідеальний варіант для швидкої вечері.

Час приготування – 4 год.

Час приготування – 15-20 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Кролик – 600 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 5 шт.
  • Соус соєвий – 2 ст.
  • Гірчиця – 1 год.
  • Мед – 1 ч.л.
  • Часник – 2 зуб.
  • Олія – ​​1 ст.л. + для змащування форми.
  • Приправи – до смаку.
  • Сіль за смаком.

Процес приготування:

1) Компоненти згідно зі списком, представленим вище, викладаємо на робочу поверхню.

2) Тушку розділяємо на шматки, промиваємо та обсушуємо будь-яким зручним способом.

3) До кролятини видавлюємо зубчики часнику, вливаємо соєвий соус, мед, олію, посипаємо сіллю і приправами, викладаємо гірчицю.

4) Склад активно перемішуємо та залишаємо напівфабрикати при кімнатній температурі на кілька годин.

5) Форму для запікання змащуємо тонким шаром рослинної олії та закриваємо все дно цибульними кільцями.

6) На овочеву подушку викладаємо м’ясо, затягуємо форму фольгою і ставимо в духовку, попередньо прогріту до 180 градусів на 60 хвилин. Для отримання скоринки за 5-10 хвилин до закінчення термічної обробки фольгу можна прибрати.

7) Апетитну страву сервіруємо і подаємо до столу. Готуйте та отримуйте задоволення!

Кролик з цибулею та морквою на сковороді

Кролик з цибулею та морквою на сковороді – це проста та смачна страва, яка підійде як для повсякденного обіду, так і для святкової вечері. Кролик, обсмажений з подрібненими коренеплодами, набуває пікантного смаку і аромату, перед яким встояти просто неможливо. Обов’язково спробуйте та насолоджуйтеся неймовірним букетом смаків та текстур!

Час приготування – 1 год. 35 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 3.

Інгредієнти:

  • Кролик – 450 гр.
  • Морквина – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Кріп сушений – 1 ч.л.
  • Вода – 750-1000 мл.
  • Лавровий лист – 1 шт.
  • Олія – ​​70 мл.
  • Сіль за смаком.

Процес приготування:

1) Випотрошеного кролика обробляють на порційні шматки і ретельно промиваємо під струменем води.

2) Близько 40 мл рослинної олії розігріваємо в сковороді з високими бортиками і викладаємо м’ясо.

3) Не гаючи часу, дрібно рубаємо головку цибулі, нарізаємо моркву півкільцями.

4) Крольчатину підрум’янюємо на середньому полум’ї з двох сторін. Золотисті шматочки м’яса заливаємо водою і доводимо до кипіння, потім засипаємо моркву і томимо компоненти під кришкою 60-90 хвилин.

5) Подрібнену цибулю обсмажуємо на залишках олії 5-7 хвилин, часто помішуючи.

6) Розм’якшену цибулю пересипаємо в основний склад разом з лаврушкою і сіллю, прогріваємо всі разом близько 7 хвилин, за бажанням доповнюємо сушеним кропом і розподіляємо по тарілках. Смачного!

Тушений кролик з овочами

Тушений кролик з овочами – це страва, яка порадує вас своїм ніжним смаком та чарівним ароматом. Кролик, приготовлений з різними овочами та зеленню, стане справжньою окрасою вашого столу. Соковиті овочі та ніжне м’ясо кролика утворюють неповторне поєднання смаків.

Час приготування – 3 год. 15 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Кролик – 1,5 кг
  • Цибуля ріпчаста – 3 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Помідор – 1 шт.
  • Болгарський перець – 1 шт.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Паприка солодка мелена – 2 ч. л.
  • Аджика суха – 2 ч. л.
  • Цукор-пісок – 1 щіпка.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
Дивіться також:  Бефстроганів з яловичини класичний - 10 рецептів приготування на сковороді

Процес приготування:

1) Кролика розрізаємо на порційні шматки, промиваємо у великій кількості води та обсушуємо паперовими рушниками. Викладаємо м’ясо в глибоку велику сковороду або казан.

2) Засипаємо півкільця моркви та цибулі.

3) Додаємо великі часточки помідора та смужки м’якоті солодкого перцю.

4) Посипаємо заготівлю сіллю та ароматними спеціями, закидаємо лаврушку для яскравості аромату.

5) Складові акуратно перемішуємо і щільно закриваємо кришкою, ставимо на мінімальне полум’я і гасимо три години, більше не помішуючи.

6) Після закінчення зазначеного часу, кролятина в буквальному значенні слова тане в роті. Приємного вам апетиту!

Тушенка із кролика в домашніх умовах

Тушонка із кролика в домашніх умовах – це чудовий спосіб зберегти м’ясо кролика на довгий час. Тушонка виходить ніжною та ароматною, а технологія приготування дозволяє зберегти всі корисні речовини. Ця страва відмінно підійде для тих, хто цінує домашню кухню та піклується про здоров’я. Спробуйте подавати тушонку з картопляним пюре чи свіжими огірками для свіжості.

Час приготування – 3 год.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 4-5.

Інгредієнти:

  • Кролик – 1,2 кг
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Перець чорний горошок – 16 шт.
  • Сіль – 2 ч. л.

Процес приготування:

1) Для прискорення процесу та своєї ж зручності всі компоненти викладаємо на стіл.

2) На дно двох чистих і сухих півлітрових банок викладаємо по чотири горошини перцю і одному лавровому листочку.

3) Знімаємо м’якоть із кісток і ріжемо на невеликі шматочки, викладаємо у скляні ємності до половини і посипаємо половиною чайної ложки солі.

4) Додаємо ще кролятину, доходячи догори, і додаємо аналогічну порцію солі.

5) Також закидаємо 4 горошини перцю.

6) Банки закриваємо і ставимо в глибокий жароміцний посуд, вливаємо воду так, щоб рідина доходила трохи більше, ніж до середини заготовок.

7) Заповнені банки у воді переносимо в холодну духовку, включаємо нагрівання на 150 градусів і засікаємо півгодини. Потім піднімаємо температуру до 180 градусів і готуємо тушонку протягом 2,5 години.

Після закінчення зазначеного часу, ємності закочуємо за допомогою спеціального ключа та накриваємо рушником до повного остигання.

9) Остиглу заготівлю переносимо у місце зберігання. Смачного!

Як приготувати кролика у білому вині

Як приготувати кролика в білому вині – це вишукана страва, яка сподобається навіть найвитонченішому гурману. Кролик, приготований у білому вині, має неповторний смак і аромат. Поєднання м’яса та вина робить цю страву витонченою. Подавати рекомендується з паштетом із фуа-гра або свіжими фруктами для справжнього блаженства!

Час приготування – 9 год. 30 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 5.

Інгредієнти:

  • Кролик – 1 шт.
  • Борошно – 4-5 ст.
  • Олія – ​​для обсмажування.
  • Вино біле – 500-700 мл.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Лавровий лист – 1-2 шт.
  • Сіль за смаком.
  • Суміш перців – до смаку.
  • Трави прованські – до смаку.

Процес приготування:

1) Кролика розрубуємо на шматки і викладаємо в глибокий посуд, заливаємо вином і всю ніч відправляємо в холодильну камеру.

2) Наступного дня витягаємо м’ясо і промокуємо паперовими рушниками, натираємо перцем та сіллю.

3) Кожен шматочок пануємо в борошні, надлишки струшуємо.

4) Обсмажуємо кролятину на розігрітій рослинній олії з двох сторін до утворення апетитної скоринки.

5) Після м’яса, пасеруємо до прозорості півкільця цибулі. Шарами викладаємо у форму кролика та цибулю, посипаємо ароматними травами.

6) Напівфабрикат заливаємо вином, у якому маринувалося м’ясо, та закриваємо ємність кришкою. Ставимо в духову шафу, попередньо прогріту до позначки 180 градусів.

7) Запікаємо півтори години і подаємо до столу. Готуйте та отримуйте задоволення не тільки від результату, а й від процесу!