Кров’яна ковбаса – 6 рецептів приготування в домашніх умовах

Серед інших делікатесів кров’яна ковбаса займає особливе, почесне місце. В якості основного інгредієнта в її приготуванні використовується бичача кров, а доповнюють продукт самими різними компонентами. Історія такої страви обчислюється століттями, а особливою популярністю кров’яна ковбаса користувалася у кочових народів.

Чим корисна кров’яна ковбаса

У багатьох країнах світу готують страви з крові. Так, в європейських ресторанах можна побачити в меню кров’яну запіканку, в Скандинавії печуть з крові млинці, а у нас і в Україні дуже люблять кров’яну ковбасу. До речі, є різні варіації приготування такого делікатесу, тому кров’яна ковбаса популярна і в інших країнах світу, а на Канарах навіть можна спробувати її солодкий аналог.

  • Якщо говорити про користь кров’яної ковбаси, то її вживання благотворно позначається на здоров’ї і особливо, на рівні гемоглобіну. Це пов’язано з тим, що в її склад входить великий обсяг вітамінів групи В, які в організмі людини перетворюються на потужний засіб проти анемії.
  • Присутній в цій ковбасі і білок, що є фундаментом для всіх тканин людського тіла.
  • Вживання кров’яної ковбаси допоможе зміцнити імунітет і запобігти розвитку раку завдяки наявності селену в складі.
  • Хрящі та кістки будуть вдячні фосфору, який теж виявляється в хорошій кров’янці.
  • Але найважливіше, що входить до її складу у колосальних кількостях, – це залізо. На 100 г продукту припадає 37% від добової норми, тому кров’яна ковбаса може стати не просто смачним делікатесом, а справжньою альтернативою медичних препаратів, спрямованих на лікування залізодефіцитної анемії.

Рекомендується вживати такий продукт тим, хто в результаті травм втратив багато крові і тим, чий організм сильно ослаб після важкого курсу хіміотерапії. Багато лікарів радять включати кров’янку в свій раціон вагітних жінок на останніх місяцях виношування плоду, коли рівень гемоглобіну в крові значно падає.

І тим не менш вживання кров’яної ковбаси може завдати шкоди, і особливо людям, страждаючим цукровим діабетом, зайвою вагою і різного роду захворюваннями печінки.

Але самий серйозний шкоди всім без виключення може нанести продукт, виготовлений з неякісних інгредієнтів або з порушенням технологічних норм.

Такий «делікатес» може стати справжньою паразитної бомбою. І якщо ви не довіряєте виробнику, але домашня кров’яна ковбаса стане для вас найкращим варіантом.

Дивіться також:  Заварне тісто для мантів на окропі - 5 кращих рецептів приготування

Чи можна православним є кров’яну ковбасу

Іноді вживання тих чи інших продуктів не відповідають Божим заповідям. Наприклад, у багатьох православних виникає питання, чи є кров’яну ковбасу в Пост. Якщо заглянути на сторінки православних сайтів, то і там чіткої відповіді не знайти. Навіть самі священнослужителі в такому питанні дотримуються різних думок.

Одні стверджують, що не тільки кров’яну ковбасу, але і навіть лікарський гематоген заборонено вживати у Піст. Посилаються вони на писання Левит, в якому говориться, що «душа тіла є кров і хто буде її їсти, той то буде вона винищена».

Інші кажуть, що відмова від їжі в Піст – не головне, а важливо, як людина ставиться до Бога і дотримується його заповідей. Згідно з таким трактуванням, з’їдене шматочку кров’янки або іншої забороненої в такі дні їжі, немає нічого страшного.

Класичний рецепт кров’яної ковбаси

Багатьом може здатися, що приготувати кров’яну ковбасу в умовах власної кухні складно і навіть страшно. Насправді тут немає нічого жахливого, головне, роздобути оболонки для ковбас і свіжу свинячу кров. У кров’янку додають різні інгредієнти – від круп до фруктів, але ми почнемо з вивчення класичного рецепту.

Інгредієнти:

  • два літри крові;
  • 370 г сала;
  • 280 г обрізків м’яса;
  • 200 мл молока;
  • приправи, сіль;
  • оцет.

Спосіб приготування:

  • Для рецепту можна взяти кров у сухому або замороженому вигляді, але смачніше всього закуска виходить з свіжою. Якщо вам все-таки вдалося роздобути свіжу кров, то в неї потрібно додати 1,5 ложечки оцтової кислоти і 1,5 ложки солі – так вона не згорнеться. Також для приготування кров повинна бути прохолодною, тому її протягом години потрібно протримати в холодильнику.
  • Для начинки пропускаємо через м’ясорубку обрізки м’яса і сало. Такі інгредієнти можна просто дрібно покришити, але тоді час на приготування м’ясного продукту потрібно більше.
  • Холодну кров краще процідити і тільки потім змішати з фаршем і молоком, додати будь-які приправи на ваш вибір і наповнити кишки підготовленою масою. Кінці пов’язуємо міцною ниткою.
  • У глибоку каструлю наливаємо воду, висипаємо сіль і як тільки соляний розчин почне кипіти, опускаємо в нього м’ясні заготовки і варимо їх приблизно 20 хвилин.
Дивіться також:  Льняна каша: користь і шкода, 5 рецептів приготування

Визначити готовність продукту можна шляхом проколів – якщо з ковбас все ще виходить кров’яний сік, то час приготування збільшуємо.

Як зварити з гречкою

Ще зовсім недавно домашня кров’яна ковбаса була доступна тим, хто мав свій будинок і тримав подвірне господарство. Сьогодні всі інгредієнти, необхідні для її приготування, можна вільно купити в магазині. Пропонуємо вам рецепт ароматної і ніжною кров’яної ковбаси з гречаною крупою.

Інгредієнти:

  • два літри крові;
  • півкіло сала;
  • пів-літри молока;
  • 200 г гречки;
  • дві ложки солі;
  • ложечка перцю;
  • кишки.

Спосіб приготування:

  • Перед тим як начинити кишки, їх краще добре почистити. Для цього замочіть їх на ніч у соляному розчині, а вранці ретельно промийте і зайве вичистіть ножем.
  • Для фаршу потрібно відварити сало, подрібнити його дрібними кубиками і перемішати з уже готової гречаною крупою, молоком, процідженої кров’ю і приправами.
  • Заповнюємо кишки начинкою, кінці перев’язуємо ниткою або у вузлик.
  • Ковбаски можна зварити або запекти в духовці при температурі 250°С протягом півгодини.

З додаванням сала і спецій

Важко собі уявити кров’янку без ніжних шматочків сала і пряних спецій. Саме такий рецепт приготування страви ви дізнаєтеся нижче.

Інгредієнти:

  • два літри крові;
  • 750 г сала;
  • за смаком запашний і чорний перець;
  • по дрібці кмину, гвоздики і мускатного горіха.

Спосіб приготування:

  • В свіжу кров обов’язково додайте сіль, щоб вона не згорнулася раніше часу. Якщо ви побачили в ній згустки, то рідку частину просто процідіть, а згустки прокрутити на м’ясорубці.
  • Кишки також потрібно добре прочистити від жиру, промивши їх в соляному розчині.
  • Сало нарізаємо дуже маленькими кубиками, і так само дрібно подрібнюємо всі спеції.
  • Всі інгредієнти змішуємо, пробуємо на сіль і заповнюємо готовим фаршем кишки. Кінці їх пов’язуємо.
  • У вируючу воду занурюємо заготовки і варимо півгодини. Якщо оболонка роздулася, то просто випускаємо повітря голкою.

Кров’яна ковбаса без кишок

Як правило, для приготування кров’яної ковбаси потрібні натуральні свинячі кишки, але якщо вам не вдалося знайти або ви просто не хочете з ними возитися, то є рецепт приготування і іншим способом. Блюдо виходить таким же смачним і ніжним.

Дивіться також:  Свинина в соєвому соусі – 7 рецептів приготування на сковороді в духовці і в мультиварці

Інгредієнти:

  • півтора літра крові;
  • по півкіло сала і телячої печінки;
  • стакан молока;
  • дві ложки солі, перець.

Спосіб приготування:

  • Сало перетираємо м’ясорубкою, а печінка відварюємо і ріжемо маленькими кубиками.
  • У фарш можна додати будь-яку крупу, наприклад, рис, перловку або гречку. Для цього склянку крупи потрібно відварити і додати до решти інгредієнтів.
  • Кров збиваємо блендером, щоб не було згустків, додаємо сало з печінкою і крупою, приправляємо спеціями і перемішуємо.
  • Отриманою масою заповнюємо форму заввишки 4 см, щоб фарш добре пропікся. Ставимо її в духовку на 1,5 години при температурі 160 градусів.
  • Готовність страви перевіряємо як у бісквіта – сірником. Щоб ковбаса не пригоріла, за 30 хвилин до готовності простий накрийте її фольгою.

З вершками і яйцями

Традиційно в рецепті кров’яної ковбаси використовується молоко, але більш ніжним страва виходить з додаванням вершків. Тому ми пропонуємо власний рецепт з яйцями і вершками.

Інгредієнти:

  • літр крові;
  • півлітра вершків;
  • три сирих яйця;
  • півкіло сала (м’ясо яловичини);
  • сіль, перець за смаком.

Спосіб приготування:

  • Сало або м’ясо подрібнюємо за допомогою м’ясорубки, перемішуємо з кров’ю, яйцями, вершками і приправами.
  • Отриманим фаршем заповнюємо натуральні свинячі кишки.
  • Кров’янку відварюємо або готуємо в духовці до готовності.

Домашня ковбаса по-українськи

Для багатьох гурманів кров’янка є самим улюбленим делікатесом. І зараз ви дізнаєтеся, як готується смачна українська кров’яна ковбаса в домашніх умовах.

Інгредієнти:

  • літр крові;
  • 650 г ліверу;
  • 450 г сала;
  • дві цибулини;
  • три зубчики часнику;
  • 220 мл молока.

Спосіб приготування:

  • Перемелюємо На м’ясорубці лівер.
  • Сало ріжемо маленькими шматочками і разом з нашаткованою цибулею і часником смажимо на сковороді протягом 15 хвилин.
  • Перемішуємо всі інгредієнти, вливаємо молоко, приправляємо складу сіллю і перцем.
  • Кишку наповнюємо начинкою, зав’язуємо кінці ниткою.
  • Варити кров’яну ковбасу потрібно протягом 45 хвилин або запекти в духовці до красивої скориночки.

Кров’янка – це не просто смачний самостійний продукт, а й інгредієнт, який можна використовувати для приготування інших страв. Наприклад, її можна засмажити з овочами або з яйцями, а також використовувати в якості начинки для найрізноманітнішої випічки.

Прокрутка до верху