Кров’янка – стародавнє блюдо, яким декілька тисяч років. Різні національності готують його по-своєму. Щоб приготувати кров’яну ковбасу з гречкою в домашніх умовах, потрібна свіжа кров. Її можна знайти на м’ясних ринках.
Кров’яна ковбаса з гречкою – базовий рецепт
Продукти:
- 300 г свинячого сала;
- літр крові;
- 2,5 метри кишки;
- 1 яйце;
- 300 г готової гречки;
- 120 мл молока;
- 2 зубчики часнику;
- перець, сіль і приправи.
Традиційний рецепт домашньої ковбаси:
- Промити і вивернути кишки, порізати шматочками 30 див. Прибрати зайву шкірку і замочити на кілька годин у солоній воді.
- Гречку зварити так, щоб була розсипчастою. Вона не повинна бути повністю готовою.
- Подрібнити сало будь-яким способом і з’єднати з підготовленою крупою. Залити кров’ю і розмішати.
- Часник дрібно нарізати або пропустити через землянку або тертку. Додати до суміші, посолити і поперчити, кинути спеції.
- Налити молока, вбити яйце і ретельно перемішати. Зав’язати кишки з одного боку і заповнити фаршем, знову зав’язати.
- Укласти м’ясо в каструлю з теплою водою і довести до кипіння. Проколоти кожну ковбаску кілька разів і готувати ще 10 хвилин на маленькому вогні.
- Укласти їх на деко і полити вытопленным жиром з сала. Запікати не менше 20 хвилин з температурою 200 С.
Як приготувати без кишки
Компоненти:
- півтора літра свинячої крові;
- 0,5 л молока;
- 0,2 кг гречки;
- по півкіло сала і печінки теляти;
- 100 мл 20% вершків;
- 2 ложки солі;
- чайна ложечка перцю.
Як приготувати кров’яну ковбасу без кишки:
- Печінка відварити і нарізати кубиками невеликого розміру. Гречану крупу відварити в трохи підсоленій воді до готовності, остудити.
- Сало відправити в м’ясорубку. Кров зі згустками теж відправити в м’ясорубку або блендер.
- Викласти у велику ємність сало, гречку, печінку, залити кров’ю і перемішати.
- Приєднати вершки, перець і сіль. Міксером збити до рівномірного стану.
- Вилити складу у формочки шаром не більше трьох сантиметрів. Дуже товстий фарш не пропечеться і буде сирим всередині.
- Духовку встановити на С і готувати ковбаску від півтора до двох годин. При використанні рукава достатньо 1 години 40 хвилин з температурою 180 С.
Готуємо по-українськи
Інгредієнти:
- свиняча кров – 1 літр;
- молоко – 1 стакан;
- гречка – 200 г;
- печінка, серце, нирки, легені – по 150 г;
- свиняче сало – 200 г;
- цибуля ріпчаста – 1 штука;
- кишки до 30 см в довжину;
- сіль і спеції.
Рецепт української кров’яної ковбаси з гречкою в домашніх умовах:
- Кишки замочити на кілька годин у слабкому оцтовому розчині. Гречку відварити як для звичайної каші.
- Позбавити сало від шкірки і відправити в м’ясорубку з крупною решіткою. Підсмажити не менше 10 хвилин.
- Цибулю пропустити через м’ясорубку і додати до сала, через 7 хвилин вимкнути плиту.
- Нутрощі дрібно порубати або теж пропустити крізь м’ясорубку. Кров обробити в блендері.
- У великій мисці змішати всі, крім кишок. Їх потрібно добре зав’язати з одного боку.
- За допомогою ложки заповнити кишки фаршем. Робити це потрібно не щільно, щоб при смаженні вони не лопнули. Готові ковбаски промити в холодній воді.
- Духовку включити на 200 С і залишити на 5 хвилин. Потім проткнути голкою в одному місці, щоб ковбаса не лопнула, і готувати півгодини.
Важливо: при змішуванні інгредієнтів, температура їх повинна бути не вище кімнатної, щоб кров не згорнулася.
Домашня кров’яна ковбаса з гречкою на 3 літри
З чого зробити:
- 3 літри бичачої крові;
- півтора кг свинячого сала;
- півкіло гречки;
- 500 мл молока;
- 4 курячих яйця;
- натуральні кишки;
- гранульований часник;
- перець і сіль;
- олія рослинна.
Домашня ковбаса з 3-х літрів крові:
- Добре розігріти велику і дуже глибоку сковороду з олією. Сало порізати дрібними шматочками і кинути на обжарку. Готувати, поки не змінить колір.
- Гречану крупу зварити до готовності і додати до сала. Перемішати і обсмажувати пару хвилин.
- До вмісту сковороди вилити кров і добре розмішати. В окремій мисці до утворення піни яйця, налити молока і збити. Теж відправити в сковорідку.
- Розмішати до рівномірного стану, посолити і поперчити. Кинути часник.
- Кишки вимочити у воді і відмити від солі. Ковбасним зав’язати шпагатом з одного боку.
- Встановити з відкритої сторони кишки лійку і заливати туди вміст сковороди. Коли заповниться, зав’язати шпагат з цієї сторони.
- Готову ковбасу залити холодною водою в каструлі і поставити на сильний вогонь. Після закипання зменшити його до мінімуму і готувати ще 10 хвилин.
- Духовку розігріти до 200 С і запекти в протягом 15 хвилин, поки шкірка не підрум’яниться.
Калорійність представлених рецептів
У середньому кров’яна ковбаса містить 379 калорій.
Калорійність кожного інгредієнта з усіх попередніх рецептів (на 100 г сирого продукту):
- сало 797;
- кров 216;
- молоко 45;
- кишки 602;
- гречка 330;
- яйце 157;
- печінка теляти 124;
- вершки 207;
- цибуля 40;
- серце 101;
- легкі 85;
- нирки 92;
- чорний мелений перець 255;
- сіль 0.
Поради з приготування, вживання та зберігання
Кілька порад приготування:
- всі компоненти повинні бути максимально свіжими;
- зазвичай використовують свинячу або бичачу кров;
- кишки замочують у солоній воді, тому перед використанням потрібно промити їх;
- завжди протикати голкою ковбаски перед запіканням, щоб не лопнули.
Як зберігати кров’яну ковбасу:
- у холодильнику від 0 до 8 градусів;
- не більше доби, а краще половину;
- обов’язково упакувати в пакет.
Порада: можна зберігати кров’янку в жирі, витопленому з сала. Треба залити їм ковбасу і відправити в холодне місце, так вона збережеться ще довше.
Загальні поради по вживанню:
- після готовності перед подачею остудити;
- поєднується з будь-якою крупою, овочами, хлібом – можна робити бутерброди.
- ковбасу, яка полежала кілька годин у холодильнику, розігрівають в мікрохвильовці або обсмажують на салі в сковороді.
Кров’яна ковбаса – смачний і поживний продукт. Містить багато вітамінів та інших поживних речовин. Корисна при анемії, може замінити залізовмісні препарати.