Кров’яна ковбаса з гречкою – 4 рецепта, як приготувати в домашніх умовах

Кров’янка – стародавнє блюдо, яким декілька тисяч років. Різні національності готують його по-своєму. Щоб приготувати кров’яну ковбасу з гречкою в домашніх умовах, потрібна свіжа кров. Її можна знайти на м’ясних ринках.

Кров’яна ковбаса з гречкою – базовий рецепт

Продукти:

  • 300 г свинячого сала;
  • літр крові;
  • 2,5 метри кишки;
  • 1 яйце;
  • 300 г готової гречки;
  • 120 мл молока;
  • 2 зубчики часнику;
  • перець, сіль і приправи.

Традиційний рецепт домашньої ковбаси:

  • Промити і вивернути кишки, порізати шматочками 30 див. Прибрати зайву шкірку і замочити на кілька годин у солоній воді.
  • Гречку зварити так, щоб була розсипчастою. Вона не повинна бути повністю готовою.
  • Подрібнити сало будь-яким способом і з’єднати з підготовленою крупою. Залити кров’ю і розмішати.
  • Часник дрібно нарізати або пропустити через землянку або тертку. Додати до суміші, посолити і поперчити, кинути спеції.
  • Налити молока, вбити яйце і ретельно перемішати. Зав’язати кишки з одного боку і заповнити фаршем, знову зав’язати.
  • Укласти м’ясо в каструлю з теплою водою і довести до кипіння. Проколоти кожну ковбаску кілька разів і готувати ще 10 хвилин на маленькому вогні.
  • Укласти їх на деко і полити вытопленным жиром з сала. Запікати не менше 20 хвилин з температурою 200 С.

Як приготувати без кишки

Компоненти:

  • півтора літра свинячої крові;
  • 0,5 л молока;
  • 0,2 кг гречки;
  • по півкіло сала і печінки теляти;
  • 100 мл 20% вершків;
  • 2 ложки солі;
  • чайна ложечка перцю.

Як приготувати кров’яну ковбасу без кишки:

  • Печінка відварити і нарізати кубиками невеликого розміру. Гречану крупу відварити в трохи підсоленій воді до готовності, остудити.
  • Сало відправити в м’ясорубку. Кров зі згустками теж відправити в м’ясорубку або блендер.
  • Викласти у велику ємність сало, гречку, печінку, залити кров’ю і перемішати.
  • Приєднати вершки, перець і сіль. Міксером збити до рівномірного стану.
  • Вилити складу у формочки шаром не більше трьох сантиметрів. Дуже товстий фарш не пропечеться і буде сирим всередині.
  • Духовку встановити на С і готувати ковбаску від півтора до двох годин. При використанні рукава достатньо 1 години 40 хвилин з температурою 180 С.
Дивіться також:  Баклажани з м’ясом: 7 рецептів простих і апетитних

Готуємо по-українськи

Інгредієнти:

  • свиняча кров – 1 літр;
  • молоко – 1 стакан;
  • гречка – 200 г;
  • печінка, серце, нирки, легені – по 150 г;
  • свиняче сало – 200 г;
  • цибуля ріпчаста – 1 штука;
  • кишки до 30 см в довжину;
  • сіль і спеції.

Рецепт української кров’яної ковбаси з гречкою в домашніх умовах:

  • Кишки замочити на кілька годин у слабкому оцтовому розчині. Гречку відварити як для звичайної каші.
  • Позбавити сало від шкірки і відправити в м’ясорубку з крупною решіткою. Підсмажити не менше 10 хвилин.
  • Цибулю пропустити через м’ясорубку і додати до сала, через 7 хвилин вимкнути плиту.
  • Нутрощі дрібно порубати або теж пропустити крізь м’ясорубку. Кров обробити в блендері.
  • У великій мисці змішати всі, крім кишок. Їх потрібно добре зав’язати з одного боку.
  • За допомогою ложки заповнити кишки фаршем. Робити це потрібно не щільно, щоб при смаженні вони не лопнули. Готові ковбаски промити в холодній воді.
  • Духовку включити на 200 С і залишити на 5 хвилин. Потім проткнути голкою в одному місці, щоб ковбаса не лопнула, і готувати півгодини.

Важливо: при змішуванні інгредієнтів, температура їх повинна бути не вище кімнатної, щоб кров не згорнулася.

Домашня кров’яна ковбаса з гречкою на 3 літри

З чого зробити:

  • 3 літри бичачої крові;
  • півтора кг свинячого сала;
  • півкіло гречки;
  • 500 мл молока;
  • 4 курячих яйця;
  • натуральні кишки;
  • гранульований часник;
  • перець і сіль;
  • олія рослинна.

Домашня ковбаса з 3-х літрів крові:

  • Добре розігріти велику і дуже глибоку сковороду з олією. Сало порізати дрібними шматочками і кинути на обжарку. Готувати, поки не змінить колір.
  • Гречану крупу зварити до готовності і додати до сала. Перемішати і обсмажувати пару хвилин.
  • До вмісту сковороди вилити кров і добре розмішати. В окремій мисці до утворення піни яйця, налити молока і збити. Теж відправити в сковорідку.
  • Розмішати до рівномірного стану, посолити і поперчити. Кинути часник.
  • Кишки вимочити у воді і відмити від солі. Ковбасним зав’язати шпагатом з одного боку.
  • Встановити з відкритої сторони кишки лійку і заливати туди вміст сковороди. Коли заповниться, зав’язати шпагат з цієї сторони.
  • Готову ковбасу залити холодною водою в каструлі і поставити на сильний вогонь. Після закипання зменшити його до мінімуму і готувати ще 10 хвилин.
  • Духовку розігріти до 200 С і запекти в протягом 15 хвилин, поки шкірка не підрум’яниться.
Дивіться також:  Перлова каша – як варити? 8 рецептів приготування смачних

Калорійність представлених рецептів

У середньому кров’яна ковбаса містить 379 калорій.

Калорійність кожного інгредієнта з усіх попередніх рецептів (на 100 г сирого продукту):

  • сало 797;
  • кров 216;
  • молоко 45;
  • кишки 602;
  • гречка 330;
  • яйце 157;
  • печінка теляти 124;
  • вершки 207;
  • цибуля 40;
  • серце 101;
  • легкі 85;
  • нирки 92;
  • чорний мелений перець 255;
  • сіль 0.

Поради з приготування, вживання та зберігання

Кілька порад приготування:

  • всі компоненти повинні бути максимально свіжими;
  • зазвичай використовують свинячу або бичачу кров;
  • кишки замочують у солоній воді, тому перед використанням потрібно промити їх;
  • завжди протикати голкою ковбаски перед запіканням, щоб не лопнули.

Як зберігати кров’яну ковбасу:

  • у холодильнику від 0 до 8 градусів;
  • не більше доби, а краще половину;
  • обов’язково упакувати в пакет.

Порада: можна зберігати кров’янку в жирі, витопленому з сала. Треба залити їм ковбасу і відправити в холодне місце, так вона збережеться ще довше.

Загальні поради по вживанню:

  • після готовності перед подачею остудити;
  • поєднується з будь-якою крупою, овочами, хлібом – можна робити бутерброди.
  • ковбасу, яка полежала кілька годин у холодильнику, розігрівають в мікрохвильовці або обсмажують на салі в сковороді.

Кров’яна ковбаса – смачний і поживний продукт. Містить багато вітамінів та інших поживних речовин. Корисна при анемії, може замінити залізовмісні препарати.

Прокрутка до верху