Кукурудзяні коржі – 6 рецептів приготування

Кукурудзяні коржі можна подавати замість хліба або ж покласти в них овочі, м’ясо, соус — вийде смачний і ситний обід. Сир, зелень, варення додадуть страві особливого смаку та аромату.

Кукурудзяні коржі по-мексиканськи

Мексиканські тортилії — це тонко розкачані коржі з кукурудзяного борошна. В них можна покласти начинку або їсти просто так. Щоб їх було зручніше готувати, візьмемо і кукурудзяну і пшеничне борошно: основа стане більш в’язкою, її буде простіше розкачати.

Інгредієнти:

  • півсклянки кукурудзяного борошна;
  • півсклянки пшеничного борошна;
  • склянку гарячої води або окропу;
  • сіль за смаком;
  • рафінована олія для смаження.

Спосіб приготування:

  • Просіваємо обидва види борошна і з’єднуємо в невеликій каструлі, додаємо сіль.
  • Акуратно наливаємо гарячу воду в суміш з борошна, розмішуємо.
  • Вимішуємо тісто. Якщо воно вийшло занадто твердим чи липким, додаємо трохи води або борошна відповідно.
  • Даємо тісту настоятися 30 хвилин, накривши плівкою або рушником.
  • Нарізаємо тісто на невеликі частини і розкочуємо. Чим тонше вийдуть коржі, тим краще.
  • Нагріваємо сковороду на середньому вогні. Можна смажити на маслі, так і без нього.
  • Обсмажуємо коржі з кожного боку за півхвилини. Важливо не пересушити тортилії.

Потім перекладаємо вироби зі сковороди на блюдо і накриваємо плівкою або тканиною, щоб вони не засихали.

Простий рецепт на сковороді

Приготування коржів на сковороді — найпростіший спосіб з усіх можливих. Він дуже зручний тим, що для нього потрібен мінімум інгредієнтів. Для тих, хто дотримується здорового харчування, це відмінний варіант.

Нам знадобиться:

  • 1 склянка кукурудзяного борошна;
  • 0,5 л гарячої води;
  • сіль за смаком.

Приготування:

  • Просіваємо борошно через сито в невелику ємність.
  • Вливаємо гарячу воду, ретельно перемішуючи, добре розминаємо тісто. Воно повинно вийти досить пружним, але при цьому некрутим.
  • Поділяємо тісто на кульки і розкочуємо качалкою тонкі коржі.
  • Розжарюємо сковороду на сильному вогні, потім зменшуємо його.
Дивіться також:  Топлене молоко в мультиварці – 6 рецептів приготування

Після цього смажимо коржі без додавання олії, по кілька хвилин з обох сторін.

Готуємо в духовці

Цікавим способом приготування кукурудзяних коржів є їх випікання в духовці. В результаті вони набувають особливий смак. Крім того, цей спосіб вимагає зовсім небагато часу.

Необхідні продукти:

  • 200 г кукурудзяного борошна;
  • 200 мл кефіру;
  • 2 яйця;
  • 2 ч. л. розпушувача;
  • сіль за смаком;
  • спеції;
  • оливкова олія.

Приготування:

  • Просіваємо борошно через сито.
  • В окремій чашці змішуємо борошно, розпушувач, сіль і спеції. Можна використовувати такі приправи, як хмелі-сунелі, базилік, орегано або майоран.
  • Окремо збиваємо яйця з кефіром.
  • З’єднуємо сухі компоненти з сумішшю. Ретельно перемішуємо.
  • Вимішуємо м’яке тісто, ділимо на кульки, формуємо невеликі коржі.
  • Розігріваємо духовку до 180 градусів. На деко кладемо пекарську папір і викладаємо заготовки.
  • Поливаємо коржі оливковою олією тонкою цівкою. Якщо ви любите більш пряний смак, посипте зверху спеціями.
  • Випікаємо в духовці при 180 градусах 10-15 хвилин.

Коли коржі підрум’яняться, можна діставати їх і подавати на стіл.

Кукурудзяні коржі мчаді по-грузинськи

Мчаді — це ароматні пісні коржі з кукурудзяного борошна. Вони прекрасно підходять для сніданку або як доповнення до основних страв. У класичному рецепті не додається сіль, але якщо ви хочете її покласти, мчаді стануть тільки смачніше.

Інгредієнти для трьох порцій:

  • 200 г кукурудзяного борошна;
  • 100 мл холодної води;
  • сіль за бажанням;
  • 4 ст. л. рослинного масла.

Приготування:

  • Просіваємо борошно через велике сито.
  • Якщо ви використовуєте сіль — розчиніть його у воді.
  • Акуратно і повільно додаємо воду в борошно, безперервно помішуючи.
  • Вимішуємо м’яке тісто.
  • Ставимо сковороду на вогонь, щоб вона розжарилася, і наливаємо олію. Зменшуємо полум’я.
  • Ліпимо невеликі коржі і розміщуємо їх на сковороду.
  • Обсмажуємо коржі в розігрітій олії по 3 хвилини з кожного боку до появи золотистої скоринки.
Дивіться також:  Булочки без дріжджів – 7 рецептів, як приготувати пишні і смачні булочки з бездріжджового тіста

Після приготування краще промокнути мчаді серветкою від надлишку олії. Подавати треба гарячими.

Як приготувати з сиром

Кукурудзяні коржі з додаванням сиру — відмінна альтернатива класичним рецептом. Ідеально подавати в гарячому вигляді.

Інгредієнти:

  • 200 г кукурудзяного борошна;
  • 150 мл чистої води;
  • 1 яйце;
  • 200 г сиру твердих сортів;
  • 2 зубчики часнику;
  • 1 ч. л. розпушувача
  • сіль при необхідності;
  • 50 г вершкового масла.

Приготування:

  • Готуємо інгредієнти: сир натираємо дрібній тертці з дрібними отворами, масло розтоплюємо, борошно просіваємо, часник подрібнюємо.
  • Збиваємо яйце і розмішуємо з водою.
  • В очищену борошно додаємо суміш з яйцем, кладемо сир, масло, часник, а також розпушувач.
  • Замішуємо тісто. Воно повинно вийти дуже м’яким.
  • Робимо з тіста невеликі коржі, розгорнувши їх качалкою.
  • Розігріваємо сковороду, при необхідності змащуємо маслом.

Випікаємо коржі на середньому вогні по 3 хвилини з кожного боку.

Кефірні коржі з кукурудзяного борошна

Кукурудзяні коржі, виготовлені з використанням кефіру, набувають дуже ніжний, злегка кислуватий смак і виходять дуже ситними.

Склад:

  • 300 г борошна з кукурудзяної крупи;
  • 50 г манної крупи;
  • 200 мл кефіру;
  • 100 мл води;
  • сіль за смаком;
  • 3 ст. л. рослинного масла.

Готуємо:

  • Борошно і манку просіваємо.
  • В теплий кефір додаємо кип’ячену або фільтровану воду, сіль, манку, кукурудзяну муку. Добре заважаємо, не допускаючи появи грудочок. Тісто має настоятися 20 хвилин для розбухання манки.
  • Накаливаем сковороду, додаємо олію.
  • Тісто нарізаємо на шматочки і розкочуємо. Зручно робити кружечки невеликого розміру товщиною близько 1,5 см.

Потім зменшуємо вогонь до середнього і підсмажуємо тісто з двох сторін приблизно по 4 хвилини.

Корисні поради від кулінарів

  • Щоб спекти коржі на сковороді, візьміть борошно самого дрібного помелу.
  • Тісто буде краще розгортати і вийде більш в’язким, якщо додати пшеничного борошна.
  • Щоб сформувати коржі, зручно використовувати прес. В домашніх умовах його може замінити звичайна тарілка з плоским дном.
  • При приготуванні кукурудзяних коржів з сиром можна використовувати мінеральну воду замість звичайної. Це зробить випічку м’якою і соковитою.
  • Для більш багатого смаку звичайне масло можна замінити оливковою.
  • При випіканні в духовці користуйтеся пергаментним папером.
  • Якщо ви хочете отримати м’які коржі, додайте в тісто вершкове масло.
  • Для більш швидкого приготування коржів використовуйте млинцеву сковороду.
  • Якщо при вимішування тісто прилипає до долонь, змочіть їх холодною водою.
  • Для кращого результату беріть тільки просіяне борошно.
  • Готове тісто краще зберігати в морозильнику.
  • Щоб коржі не засихали при зберіганні, накривайте їх харчовою плівкою.
Дивіться також:  Оладки на молоці – 8 рецептів, як приготувати пишні та смачні оладки

Рецептів приготування кукурудзяних коржів безліч, і навіть гурман зможе вибрати для себе підходящий. Експериментуйте: додайте оливкову олію замість соняшникової, бринзу замінюйте твердим сиром, кунжут — спеціями. Так ви обов’язково знайдете ідеальний для себе варіант.

Прокрутка до верху