Кукурудзяні коржі можна подавати замість хліба або ж покласти в них овочі, м’ясо, соус — вийде смачний і ситний обід. Сир, зелень, варення додадуть страві особливого смаку та аромату.
Кукурудзяні коржі по-мексиканськи
Мексиканські тортилії — це тонко розкачані коржі з кукурудзяного борошна. В них можна покласти начинку або їсти просто так. Щоб їх було зручніше готувати, візьмемо і кукурудзяну і пшеничне борошно: основа стане більш в’язкою, її буде простіше розкачати.
Інгредієнти:
- півсклянки кукурудзяного борошна;
- півсклянки пшеничного борошна;
- склянку гарячої води або окропу;
- сіль за смаком;
- рафінована олія для смаження.
Спосіб приготування:
- Просіваємо обидва види борошна і з’єднуємо в невеликій каструлі, додаємо сіль.
- Акуратно наливаємо гарячу воду в суміш з борошна, розмішуємо.
- Вимішуємо тісто. Якщо воно вийшло занадто твердим чи липким, додаємо трохи води або борошна відповідно.
- Даємо тісту настоятися 30 хвилин, накривши плівкою або рушником.
- Нарізаємо тісто на невеликі частини і розкочуємо. Чим тонше вийдуть коржі, тим краще.
- Нагріваємо сковороду на середньому вогні. Можна смажити на маслі, так і без нього.
- Обсмажуємо коржі з кожного боку за півхвилини. Важливо не пересушити тортилії.
Потім перекладаємо вироби зі сковороди на блюдо і накриваємо плівкою або тканиною, щоб вони не засихали.
Простий рецепт на сковороді
Приготування коржів на сковороді — найпростіший спосіб з усіх можливих. Він дуже зручний тим, що для нього потрібен мінімум інгредієнтів. Для тих, хто дотримується здорового харчування, це відмінний варіант.
Нам знадобиться:
- 1 склянка кукурудзяного борошна;
- 0,5 л гарячої води;
- сіль за смаком.
Приготування:
- Просіваємо борошно через сито в невелику ємність.
- Вливаємо гарячу воду, ретельно перемішуючи, добре розминаємо тісто. Воно повинно вийти досить пружним, але при цьому некрутим.
- Поділяємо тісто на кульки і розкочуємо качалкою тонкі коржі.
- Розжарюємо сковороду на сильному вогні, потім зменшуємо його.
Після цього смажимо коржі без додавання олії, по кілька хвилин з обох сторін.
Готуємо в духовці
Цікавим способом приготування кукурудзяних коржів є їх випікання в духовці. В результаті вони набувають особливий смак. Крім того, цей спосіб вимагає зовсім небагато часу.
Необхідні продукти:
- 200 г кукурудзяного борошна;
- 200 мл кефіру;
- 2 яйця;
- 2 ч. л. розпушувача;
- сіль за смаком;
- спеції;
- оливкова олія.
Приготування:
- Просіваємо борошно через сито.
- В окремій чашці змішуємо борошно, розпушувач, сіль і спеції. Можна використовувати такі приправи, як хмелі-сунелі, базилік, орегано або майоран.
- Окремо збиваємо яйця з кефіром.
- З’єднуємо сухі компоненти з сумішшю. Ретельно перемішуємо.
- Вимішуємо м’яке тісто, ділимо на кульки, формуємо невеликі коржі.
- Розігріваємо духовку до 180 градусів. На деко кладемо пекарську папір і викладаємо заготовки.
- Поливаємо коржі оливковою олією тонкою цівкою. Якщо ви любите більш пряний смак, посипте зверху спеціями.
- Випікаємо в духовці при 180 градусах 10-15 хвилин.
Коли коржі підрум’яняться, можна діставати їх і подавати на стіл.
Кукурудзяні коржі мчаді по-грузинськи
Мчаді — це ароматні пісні коржі з кукурудзяного борошна. Вони прекрасно підходять для сніданку або як доповнення до основних страв. У класичному рецепті не додається сіль, але якщо ви хочете її покласти, мчаді стануть тільки смачніше.
Інгредієнти для трьох порцій:
- 200 г кукурудзяного борошна;
- 100 мл холодної води;
- сіль за бажанням;
- 4 ст. л. рослинного масла.
Приготування:
- Просіваємо борошно через велике сито.
- Якщо ви використовуєте сіль — розчиніть його у воді.
- Акуратно і повільно додаємо воду в борошно, безперервно помішуючи.
- Вимішуємо м’яке тісто.
- Ставимо сковороду на вогонь, щоб вона розжарилася, і наливаємо олію. Зменшуємо полум’я.
- Ліпимо невеликі коржі і розміщуємо їх на сковороду.
- Обсмажуємо коржі в розігрітій олії по 3 хвилини з кожного боку до появи золотистої скоринки.
Після приготування краще промокнути мчаді серветкою від надлишку олії. Подавати треба гарячими.
Як приготувати з сиром
Кукурудзяні коржі з додаванням сиру — відмінна альтернатива класичним рецептом. Ідеально подавати в гарячому вигляді.
Інгредієнти:
- 200 г кукурудзяного борошна;
- 150 мл чистої води;
- 1 яйце;
- 200 г сиру твердих сортів;
- 2 зубчики часнику;
- 1 ч. л. розпушувача
- сіль при необхідності;
- 50 г вершкового масла.
Приготування:
- Готуємо інгредієнти: сир натираємо дрібній тертці з дрібними отворами, масло розтоплюємо, борошно просіваємо, часник подрібнюємо.
- Збиваємо яйце і розмішуємо з водою.
- В очищену борошно додаємо суміш з яйцем, кладемо сир, масло, часник, а також розпушувач.
- Замішуємо тісто. Воно повинно вийти дуже м’яким.
- Робимо з тіста невеликі коржі, розгорнувши їх качалкою.
- Розігріваємо сковороду, при необхідності змащуємо маслом.
Випікаємо коржі на середньому вогні по 3 хвилини з кожного боку.
Кефірні коржі з кукурудзяного борошна
Кукурудзяні коржі, виготовлені з використанням кефіру, набувають дуже ніжний, злегка кислуватий смак і виходять дуже ситними.
Склад:
- 300 г борошна з кукурудзяної крупи;
- 50 г манної крупи;
- 200 мл кефіру;
- 100 мл води;
- сіль за смаком;
- 3 ст. л. рослинного масла.
Готуємо:
- Борошно і манку просіваємо.
- В теплий кефір додаємо кип’ячену або фільтровану воду, сіль, манку, кукурудзяну муку. Добре заважаємо, не допускаючи появи грудочок. Тісто має настоятися 20 хвилин для розбухання манки.
- Накаливаем сковороду, додаємо олію.
- Тісто нарізаємо на шматочки і розкочуємо. Зручно робити кружечки невеликого розміру товщиною близько 1,5 см.
Потім зменшуємо вогонь до середнього і підсмажуємо тісто з двох сторін приблизно по 4 хвилини.
Корисні поради від кулінарів
- Щоб спекти коржі на сковороді, візьміть борошно самого дрібного помелу.
- Тісто буде краще розгортати і вийде більш в’язким, якщо додати пшеничного борошна.
- Щоб сформувати коржі, зручно використовувати прес. В домашніх умовах його може замінити звичайна тарілка з плоским дном.
- При приготуванні кукурудзяних коржів з сиром можна використовувати мінеральну воду замість звичайної. Це зробить випічку м’якою і соковитою.
- Для більш багатого смаку звичайне масло можна замінити оливковою.
- При випіканні в духовці користуйтеся пергаментним папером.
- Якщо ви хочете отримати м’які коржі, додайте в тісто вершкове масло.
- Для більш швидкого приготування коржів використовуйте млинцеву сковороду.
- Якщо при вимішування тісто прилипає до долонь, змочіть їх холодною водою.
- Для кращого результату беріть тільки просіяне борошно.
- Готове тісто краще зберігати в морозильнику.
- Щоб коржі не засихали при зберіганні, накривайте їх харчовою плівкою.
Рецептів приготування кукурудзяних коржів безліч, і навіть гурман зможе вибрати для себе підходящий. Експериментуйте: додайте оливкову олію замість соняшникової, бринзу замінюйте твердим сиром, кунжут — спеціями. Так ви обов’язково знайдете ідеальний для себе варіант.