Кульки з сиру – це не тільки смачне, але і корисне блюдо, яке точно оцінять діти. Його можна подати до чаю, взяти з собою на пікнік або покласти дитині в школу в якості обіду. При цьому готувати сирні кульки просто і цікаво.
Класичні кульки з сиру, смажені в маслі
Класичний рецепт багатьом знайомий ще з уроків праці в школі. В радянські часи це було, мабуть, одне із самих головних ласощів.
Необхідні інгредієнти:
- 250 г домашнього сиру;
- 60 г цукру;
- пакетик ванілі;
- 1 сире яйце;
- 0,5 ч. л. гашеного соди;
- 150 г борошна;
- 350 мл соняшникової олії;
- щіпка солі.
Сир повинен бути жирним, тому краще брати домашній. Ванільний цукор можна замінити на будь-який ароматизатор, наприклад, на кавовий екстракт або цедру лимона.
Спосіб приготування:
- Розбити куряче яйце, додати всі сухі інгредієнти, крім соди.
- Збовтати суміш з допомогою віночка до однорідної маси.
- Взяти сир і подрібнити. Для цього можна використовувати блендер.
- Викласти перетертий сир в суміш з яйцем і цукром.
- Всипати в сир соду, гашену оцтом.
- Додати в масу борошно і все ще раз добре перемішати.
- Відщипнути від сиру невеликий шматочок і скачати з нього цілий клубок невеликого розміру. Процедуру повторювати до тих пір, поки тісто не закінчиться.
- У попередньо розігріту олію запустити круглі грудочки і готувати на слабкому вогні.
- Шумівкою кульки помістити на паперові серветки, щоб стекли залишки олії.
Після всіх маніпуляцій залишиться тільки викласти їх на тарілку і посипати пудрою.
Готуємо з сиром
Цей рецепт відрізняється від класичного варіанту приготування тим, що містить сир. Тому кульки відрізняються солоним смаком.
Необхідні продукти:
- 250 г жирного сиру;
- 40 г твердого сиру;
- 120 г пшеничного борошна;
- 2 невеликі яйця;
- 0,5 ч. л. розпушувача тіста;
- 400 мл соняшникової олії;
- свіжа зелень;
- щіпка солі.
Алгоритм приготування:
- Змішати в ємності сир, сирі яйця і сіль.
- Натерти сир на крупній або дрібній тертці, кому як подобається.
- Всипати в сирну суміш натертий сир, зелень, борошно і розпушувач.
- Всі інгредієнти ретельно змішати.
- З отриманого тіста сформувати кульки невеликого діаметру.
- В заздалегідь нагріту олію кинути кульки і обсмажити до золотистої скоринки.
- Готові кульки обтерти паперовими рушниками.
Подавати кульки з сиру смажені в маслі можна як в теплом, так і в холодному вигляді.
Як приготувати в духовці
Цей спосіб приготування сирних кульок передбачає використання духовки замість плити.
Необхідні компоненти:
- 250 г будь-якого сиру;
- 1 столове яйце;
- 50 г цукрового піску;
- 160 г борошна;
- 5 г розпушувача тіста;
- пакетик ванілі;
- щіпка солі.
Спосіб запікання:
- Викласти сир в ємність, з’єднати його з сирим яйцем, сіллю, цукром і ваніллю.
- Збити всі інгредієнти блендером до однорідного складу.
- В отриману суміш просіяти через сито борошно, всипати розпушувач тіста і все ще раз перемішати.
- З тіста включити кульки розміром з горішок і викласти на деко, попередньо обкладений пергаментним папером. Щоб тісто не прилипало до рук, долоні рекомендується обсипати борошном, або занурити в олію.
- Випікати кульки при 180 градусах протягом 30-40 хвилин.
- Вийняти сирну страву з духовки і дати охолонути.
Частування слід подавати на стіл, попередньо прикрасивши гілочками м’яти і пудрою.
Сирні кульки в шоколаді
Немає людини, який би не любив шоколад. Саме тому знайшовся кулінар, який поєднав в одному блюді смачне і корисне, придумавши рецепт сирних кульок з шоколадом.
Необхідні інгредієнти:
- 250 г сирної маси;
- 1 сире яйце;
- 10 г цукру;
- 300 мл соняшникової олії;
- 40 г гіркого шоколаду;
- борошно;
- сіль за смаком.
Алгоритм приготування:
- Викласти в глибоку ємність яйце і сир, ретельно збити.
- Додати до сирної маси борошно, цукор і сіль. Все перемішати.
- Поламати плитку шоколаду на часточки розміром 1-2 див.
- На робочій поверхні розсипати борошно і зайнятися тестом.
- Відірвати від тесту невеликий шматок тіста, в середину покласти шматочок шоколаду, і сформувати кульку. Цю процедуру проробити з усіма грудочками тесту.
- Налити у велику ємність масло і поставити на вогонь.
- Шумівкою опустити кульку в ємність і готувати до тих пір, поки він не набуде золотисто-коричневий колір.
Готові кульки можна викласти на тарілку і подавати, присипавши цукровою пудрою.
У фритюрі
Багато запитують, як приготувати сирні кульки у фритюрі? Достатньо лише познайомитися з наступним рецептом!
Необхідні компоненти:
- 400 г кисломолочного продукту;
- 1 сире яйце;
- 50 г цукру;
- 0,5 ч. л. соди;
- 160 г пшеничного борошна;
- 300 мл соняшникової олії;
- 100 г цукрової пудри;
- щіпка солі.
Спосіб приготування:
- Викласти сир у велику ємність, з’єднати з яйцем, цукром і сіллю.
- Додати в масу соду, борошно і розмішати все виделкою до однорідності.
- Ретельно вимісити тісто, щоб воно вийшло не дуже липким і густим.
- Взяти тісто і зліпити невеликі кульки.
- Налити в сотейник олію і нагріти до появи бульбашок.
- З допомогою двох вилок або шумівки опустити в масло кульки.
- Як тільки кульки придбають золотисту скоринку, помістити їх на паперові рушники.
Частування рекомендується подавати в охолодженому вигляді, присипавши цукровою пудрою.
Солоні кульки з сиру
Це рецепт підійде тим, хто не любить солодке, але хоче порадувати себе чимось особливим і смачним.
Необхідні продукти:
- 300 г сиру;
- 1 куряче яйце;
- 40 г панірувальних сухарів;
- 60 г бекону або ковбаси;
- 60 р тертого сиру;
- соняшникова олія;
- щіпка солі.
Алгоритм приготування:
- Подрібнити сир виделкою, розбити до нього яйце і все перемішати.
- Додати в масу тертий сир, сіль і все ретельно змішати.
- Нарізати зручним способом бекон і додати в тісто.
- З тіста зробити кульки невеликого діаметру і обваляти в паніровці.
- Відправити кульки в холодильник на 30 хвилин, потім знову обваляти в паніровці.
- Обсмажити кульки на сковороді у великій кількості олії до золотистої скоринки.
- Подрумянившиеся вироби остудити.
Готові кульки, незважаючи на солоний смак, непогано поєднуються з чаєм.
У висновку варто сказати, що кульки з сиру, це дійсно смачна страва, а завдяки різноманіттю рецептів їх можна приготувати до будь-якого столу, будь то чаювання з друзями або застілля в честь сімейного свята.