Сьогодні розкриваємо приголомшливо смачну кулінарну таємницю про те, як одна унікальна пряність здатна назавжди підкорити наші гастрономічні пристрасті. Предметом захоплюючого дослідження стане курка каррі, являє чудовий «дует» індійської спеції і м’яса птиці.
Класичний рецепт в духовці
Курча каррі — друге назва страви — є еталоном вишуканого смаку, основою кулінарних традицій, складових кухню Індії.
Склад інгредієнтів:
- зубки часнику — 3 шт.;
- стручок перцю чилі;
- курка — 1,5 кг;
- каррі-порошок — 1 ч. л.;
- сіль — 10 г;
- масло пісне — 60 г;
- картопля — 6 шт.;
- сливки/сметана — 100 г;
- морква — 3 шт.
Купуючи приправу каррі, не пошкодуємо грошей на придбання цієї спеції в фірмовому магазині. Дешевий продукт містить непотрібний баласт, відрізняється невиразним смаком, а тому від нього не варто чекати позитивного результату.
Спосіб приготування:
- Видаляємо з курки нутрощі, вирізаємо жировик на хвостику, моєму птицю під водяним струменем і промокаємо паперовими рушниками.
- Для отримання маринаду подрібнюємо зубки часнику і шаткуємо стручок чилі, викладаємо овочі в піалу і приправляємо сіллю. Додаємо до суміші якісний каррі і свіже масло.
- Перемішуємо ароматний склад, натираємо їм курку зовні і всередині. Викладаємо птицю в каструлю або таз, накриваємо посуд плівкою і прибираємо на 2 години в холодильник.
- Очищаємо коренеплоди, поділяємо картоплю на половинки або чверті, моркву нарізаємо кружечками. Викладаємо компоненти страви на деко, поливаємо невеликою кількістю питної води.
- Дістаємо курку, поміщаємо на овочевий шар. Накриваємо продукти фольгою і відправляємо в духовку, нагріту до t=200°C. Через 40 хвилин зменшуємо температуру на 20 градусів і готуємо страву ще годину.
- Далі виймаємо деко з куркою, прибираємо папір, обробляємо птицю сметаною або вершками і запікаємо ще 15 хвилин до утворення хрусткої скоринки.
Приготовлене страву підкорює своїм смаком відразу і назавжди. Така магія чарівної приправи!
Як посмажити на сковороді
Каррі з курки — популярне блюдо Великобританії. І це не дивно, адже Індія довгий час перебувала в статусі колонії Королівства.
Список продуктів:
- цибулини — 2 шт.;
- стручок і пластівці чилі;
- каррі-порошок -1,5 ч. л.;
- філе курки (філе або стегна) — 700 г;
- помідор;
- вершки;
- зубки часнику — 4 шт.;
- корінь імбиру — до 5 см;
- олія (оливкова або соняшникова);
- сіль.
Особливості приготування:
- Для правильного дотримання технологічного процесу спочатку підготуємо всі продукти, так як потім наші руки будуть зайняті. Дрібно натираємо очищений корінь імбиру і зубки часнику. З’єднуємо обидва компоненти в піалі, ретельно перемішуємо, залишаємо настоюватися.
- Дрібно шаткуємо цибулю, знімаємо з помідорів шкірку і рубаємо томат на дуже маленькі кубики.
- Відокремлюємо куряче філе від кісток і нарізаємо на частини, розраховані на один укус. Переважно використовувати м’ясо від стегенець.
- Приступаючи до приготування курки каррі на сковороді, неодмінно враховуємо послідовність закладки продуктів. Вогонь повинен бути середнім, щоб компоненти страви смажилися, а не тужили.
- Вливаємо в посуд до 80 мл свіжого олії, викладаємо цибулю, повністю занурюємо його в рослинний жир. Приправляємо складу сіллю і обсмажуємо до вираженого золотистого відтінку.
- Додаємо часниково-імбирну суміш нагріваємо ще хвилину, потім поміщаємо кубики помідора. Коли він дасть сік, приєднуємо перець чилі. Продовжуючи постійне перемішування страви, всипаємо порошок каррі. Добре обсмажуємо його в соусі, відчуваючи незвичайний аромат розпустився, спеції.
- Як тільки приправа почне виділяти масло, викладаємо шматочки курки. Обсмажуємо їх до 8 хвилин, потім вливаємо питну воду, повністю покриваючи нею м’ясо птиці. Тушкуємо продукти 15 хвилин, після чого додаємо 200 мл вершків. Зменшуємо вогонь і нагріваємо страва до моменту, коли соус добре загусне.
Подаємо страву до столу, прикрасивши його нарізаним пером цибулі і кінзою.
Готуємо в мультиварці
М’ясо птиці чудово реагує на східні прянощі і спеції не тільки в сковороді або в духовці, але і нашої незамінною помічниці — мультиварці.
Необхідні продукти:
- банку консервованої кукурудзи;
- молоко кокосів — 400 мл;
- цибуля ріпчаста — 2 шт.;
- куряча грудка — 400 г;
- зубки часнику — 3 шт.;
- горошок зелений (заморожений) — 1 склянка;
- борошно — 30 г;
- кількість базиліка, каррі і перцю підбираємо за вподобанням.
Етапи приготування:
- Включаємо прилад на програмі «Смаження» (t=160°C), встановлюємо час 15 хвилин. Кладемо в чашу мультиварки свіже масло, викладаємо подрібнену цибулю і видавлений пресом часник. Обсмажуємо продукти до золотистого відтінку.
- Додаємо до овочів нарізану невеликими шматочками курячу грудку, продовжуємо нагрівання, поки м’ясо не придбає білий колір. Приправляємо страву сіллю і спеціями, добре все перемішуємо.
- Вливаємо в чашу молоко кокосів і змінюємо програму на «Гасіння». Готуємо 50 хвилин, після чого поміщаємо до всіх інгредієнтів розморожений горошок і кукурудзу.
- Злегка обсмажуємо на сковороді просіяне борошно, розбавляємо її половиною склянки питної води і розбиваємо всі грудочки. Відправляємо складу в каструлю агрегату за 20 хвилин до закінчення процесу приготування.
Подаємо гаряче блюдо разом з рисом і свіжими овочами.
Курка каррі по-індійськи
Схід не тільки чарує своєю неповторною красою, але і полонить приголомшливими смаками національної кухні. Курка каррі по-індійськи вразить найвибагливішого гурмана.
Перелік продуктів:
- незбиране молоко — 200 мл;
- частина кореня імбиру — до 5 см;
- зіра, горошини перцю, куркума — по 1 ст. л.;
- свіжий йогурт (класичний) — 200 мл;
- курячі гомілки — до 10 шт.;
- коріандр і фенхель (насіння) — по 1 ч. л.;
- гвоздика — 1 ст. л.;
- масло (вершкове і оливкове);
- зерна кардамону — 6 шт.;
- щіпка шафрану, лист лавра, кориця, стручок гострого перцю.
Метод приготування:
- Видаляємо шкіру з гомілок птиці, розрізаємо їх навпіл, миємо під струменем води, просушуємо і заливаємо частиною йогурту (100 мл). Залишаємо м’ясо на 30 хвилин маринуватися, потім обсмажуємо в рослинному жирі.
- Нагріваємо в сотейнику обидва види масел, викладаємо в нього нашатковану цибулю, тертий імбир і видавлені пресом зубки часнику. Тушкуємо компоненти до м’якого стану, потім вливаємо воду і продовжуємо приготування на тихому вогні.
- Витягуємо з кардамону серцевину, нагріваємо на сковороді разом з іншими спеціями без додавання олії. Через 60 секунд, коли відчуємо ароматний запах, відсуваємо посуд від вогню.
- Вливаємо в каструлю незбиране молоко, всипаємо шафран. Як тільки суміш потемніє, поміщаємо її в часниковий склад, приєднуємо обсмажені гомілки і тушкуємо продукти ще півгодини. За 20 хвилин до закінчення процесу додаємо збиті міксером спеції і залишки йогурту.
Відтепер курка каррі по-індійськи неодмінно увійде в наш раціон.
З додаванням рису
Це один з варіантів приготування м’яса птиці, приправленого східної пряністю. Доданий рис не лише урізноманітнить блюдо, але і робить їжу ситним і поживним.
Необхідні компоненти:
- цибулина;
- каррі і місо-паста — 1 ч. л.;
- зубки часнику — 3 шт.;
- філе курки — 4 шт.;
- рис — 300 г;
- молоко кокосів — 100 мл;
- натертий корінь імбиру — 1 ст. л.;
- масло пісне;
- кардамон — 3 стручка;
- щіпка куркуми, лист лавра.
Технологія приготування:
- Нагріваємо молоко кокосів у просторій сковороді. Поміщаємо в нього імбир, подрібнений часник і порізану цибулю. Відварюємо соус протягом чверті години.
- Грудку птиці поділяємо на порційні частини, додаємо їх в ароматну суміш. Тушкуємо м’ясо до появи золотистого кольору. Приправляємо продукти куркумою і карі.
- Тепер додаємо пасту місо (приправа з японської кухні), корицю і добре помитий рис. Ретельно перемішуємо компоненти страви. Приєднуємо лист лавра і кардамон, тушкуємо страва 40 хвилин на мінімальному вогні в закритому вигляді.
Курка каррі з рисом — неповторні за смаком і ароматом страва. Магія східних прянощів дійсно володіє чарівними спокусами.
Рецепт Джеймі Олівера
Страви від відомого шеф-кухаря є результатом кулінарної «селекції» індійських спецій і британських смаків. Курка в соусі каррі стала справжнім хітом вправного майстра.
Інгредієнти страви:
- суміш прянощів гарам масала (garam masala) — 2 ч. л.;
- зубки часнику — 5 шт.;
- зіра мелена — 1 ч. л.;
- йогурт — 50 мл;
- частина кореня імбиру — до 6 див;
- паприка солодка (копчена) — 2 ч. л.;
- лимони — 3 шт.;
- куряча грудка — 900 г;
- перець чилі — 3 шт.
Для соусу каррі необхідні;
- різані томати — 800 м (2 банки);
- цибулини — 2 шт.;
- олія оливок;
- перець чилі — 2 стручки;
- коріандр — 1 ст. л.;
- пучок кінзи — 30 г;
- гвоздика — 1 ч. л.;
- куркума — 2 ч. л.;
- молоко кокосове — 800 мл;
- кубик курячого бульйону;
- мигдаль мелений — 5 ч. л.
Приготування курки:
- Висипаємо в невелику сковороду гарам масалу, гвоздику, паприку і зіру. Безперервно помішуючи, обсмажуємо компоненти 60 секунд, після чого поміщаємо їх у об’ємну чашу.
- Додаємо до прянощів сік і цедру одного лимона, дрібно натертий імбир, подрібнені часточки часнику і десертну ложку морської солі. Приправляємо компоненти страви свіжим йогуртом.
- Відокремлюємо від кісток куряче філе, нарізаємо його на частини (до 5 см) і натираємо отриманим маринадом. Нанизуємо порції на шпажки (не дуже щільно), чергуючи м’ясо з часточками чилі (без насіння). Викладаємо заготовки на піднос, накриваємо плівкою і відправляємо на 2 години в холодильник.
Приготування соусу каррі:
- Тонко шаткуємо часник, стручки чилі, цибуля і стебла кінзи. Підсмажуємо овочі в олії до золотистого відтінку.
- Додаємо коріандр, решту паприку і гарам масалу. Продовжуємо процес ще 2 хвилини, потім поміщаємо в загальну посуд мелений мигдаль. Через 60 секунд приєднуємо розділений на крихти кубик бульйону і томати разом з соком, вливаємо 300 мл окропу.
- Зменшуємо вогонь до мінімального показника і тушкуємо продукти 5 хвилин, після чого додаємо молоко кокосів. Через 20 хвилин, соус буде готовий.
Завершуємо приготування. Збризкуємо шматочки курки маслом оливок і обсмажуємо до утворення темно-золотистих кірочок. Вибираємо для цього прийнятний варіант: у духовці, сковороді-гриль або на барбекю. Знімаємо порції зі шпажок, викладаємо в той, хто стоїть соус каррі. Готуємо ще дві хвилини, після чого, утримуючи щипцями, збризкуємо кожну частину м’яса соком лимона.
Курка каррі у вершковому соусі
Адаптувати кулінарні традиції та уподобання Сходу до наших смаків — справа, як відомо, тонке. Однак курка каррі у вершковому соусі вийде в будь-якому разі!
Список продуктів:
- цибулина;
- паприка — 2 ч. л.;
- питна вода — 50 мл;
- куряче філе — 400 г;
- масло пісне — 60 мл;
- плід солодкого перцю;
- звичайний цукор — 20 г;
- вершки — 200 мл;
- цвітна капуста і брокколі — 150 г;
- приправа каррі — 3 ст. л.;
- щіпка солі.
Особливості приготування:
- Просушуємо серветками помытое філе курки. Поділяємо його на маленькі смужки, приправляємо паприкою, звичайним цукром і перцем, збризкуємо ароматним маслом.
- Болгарський плід звільняємо від насіння, нарізаємо кубиками. Капусту шаткуємо пластинами.
- Нагріваємо в сковороді- ” вок ” рослинний жир, обсмажуємо в ньому каррі.
- Коли через хвилину з’явиться легкий пряний запах, додаємо дрібно нарубану цибулю.
- Продовжуємо приготування до золотистого кольору овоча, потім поміщаємо до нього шматочки курки. Смажимо 5 хвилин на сильному вогні, безперервно перемішуючи продукти.
- Приєднуємо до м’яса овочеву нарізку, приправляємо страву сіллю і знижуємо інтенсивність нагрівання на мінімум. Після того як рідина випарується, вливаємо вершки, доводимо суміш до кипіння і закінчуємо приготування.
Трохи чарівництва – і нове страву вже манить своїм пікантним ароматом.
З ананасами
Це блюдо призначене для шанувальників яскравих смакових контрастів. Поєднання ніжного м’яса птиці з часточками тропічного фрукта чудово доповнює компоненти страви.
Склад продуктів:
- ананаси консервовані — 1 банка;
- крохмаль — 30 г;
- порошок каррі — 2 ч. л.:
- куряче філе — 400 г;
- зубки часнику — 4 шт.;
- соус соєвий — 4 ст. л.;
- плід жовтого солодкого перцю;
- цибуля ріпчаста — 2 головки;
- частина кореня імбиру — до 7 см;
- масло пісне, сіль.
Створення страви:
- Відокремлюємо від кісток м’ясо, нарізаємо філе грудки або стегенець маленькими порціями. Обвалюємо кожну частину в крохмалі і смажимо у гарячому маслі до рожевого кольору.
- Очищаємо від лушпиння цибулю і часник. З болгарського перцю виймаємо насіння, видаляємо білі перегородки. Томати звільняємо від шкірки. Дрібно нарізаємо всі і смажимо 4 хвилини.
- Безперервно перемішуючи страву, додаємо розділені на кубики ананаси, через 60 секунд вводимо соус соєвий і інші інгредієнти.
- Нагріваємо отриману масу до кипіння, продовжуємо працювати силіконової лопаткою ще 3 хвилини, а потім приєднуємо шматочки золотистого філе. Зменшуємо вогонь до мінімуму, тушкуємо продукти чверть години.
Народження маленького шедевра відбулося!
Приготовлена курка каррі — це той випадок, коли результат кулінарного творіння залежить від нашої фантазії, майстерності і особистих смаків. Додаємо, прибираємо, пробуємо, експериментуємо!