Курка на пляшці в духовці – це найпростіший спосіб її приготування. Такий метод запікання птиці під силу освоїти навіть недосвідченій господині. Головне, правильно підібрати маринад, щоб м’ясо вийшло не тільки соковитим, але також дуже смачним і ароматним.
Курка на пляшці з водою в духовці
Вже не одне десятиліття смажена птиця залишається одним з головних страв сімейного або урочистого застілля. У кожної господині є свої секрети приготування смачної страви з курки – хтось маринує м’ясо, хтось запікає на солі, а хтось використовує для приготування звичайну пляшку з водою. В останньому випадку птах виходить дуже смачно! Головне, взяти невелику тушку.
Інгредієнти:
- тушка птиці;
- стакан води;
- дві ложки олії;
- лавровий лист, горошини перцю.
Спосіб приготування:
- Тушку птиці натираємо сумішшю перців з сіллю і змащуємо олією.
- У банку наполовину наливаємо воду, кидаємо горошини перцю і лавровий лист.
- Вставляємо курку на пляшку і запікаємо 45 хвилин (температура 190°С).
Готуємо з пивом
Один з найбільш цікавих рецептів приготування птиці передбачає використання світлого пива. При бажанні, його можна замінити білим вином. М’ясо просочується хлібним ароматом, виходить соковитим з апетитною скоринкою.
Курку слід запікати тільки на міцній ємності, наприклад, на скляній пляшці з-під солодкої газованої води або того ж пива.
Інгредієнти:
- ціла курка;
- півлітра обраного виду алкоголю;
- прянощі.
Спосіб приготування:
- З пляшки виливаємо чверть вмісту в окрему чашу, садимо курку на пляшку і ставимо в духовку (температура 190°С);
- Залишився напій змішуємо з будь-якими приправами і через 25 хвилин поливаємо їм птицю. Запікаємо ще 25 хвилин.
З картоплею
Багато чули про те, що можна запекти курку цілком прямо на пляшці, а ось як приготувати її разом з гарніром знають не всі – то гарнір підгорить, то м’ясо не прожариться… Пропонуємо простий рецепт запікання курки з овочами.
Інгредієнти:
- курка;
- п’ять бульб картоплі;
- три помідора;
- дві цибулини;
- кілька часточок часнику;
- 280 г майонезу, спеції.
Спосіб приготування:
- Першим ділом натираємо з усіх боків тушку птиці сіллю.
- Майонез змішуємо з подрібненими зубчиками часнику і в отриманій суміші маринуємо курку чотири години.
- Томати і картоплю ріжемо кружечками, цибулю шаткуємо кільцями.
- Беремо пляшку об’ємом в півлітра і наповнюємо холодною водою. Нанизуємо на неї курку і поміщаємо «конструкцію» на деко.
- Навколо птахи розкладаємо кружечки картоплі, зверху кладемо цибулю і останній шар – томати. Поливаємо все соусом, в якому маринувалася наша курка, і запікаємо страву протягом 1,5 годин (температура 180°С).
Курка в духовці цілком на пляшці
Курку, запечену на пляшці, можна назвати народним методом її приготування. Такий простий прийом дозволяє тушці рівномірно просмажиться і зі всіх сторін підрум’янитися.
Інгредієнти:
- тушка птиці;
- сіль, перець;
- майонез, часник.
При обробці курки дуже важливо прибрати верхню частину хвостика, так як заліза, що знаходиться там, надає готовому страві гіркоти і неприємний запах.
Спосіб приготування:
- Натираємо птицю сумішшю з солі, перцю та інших приправ, потім маринуємо її в соусі з майонезу і часнику.
- У пляшку з водою насипаємо трохи солі, струшуємо і нанизуємо на неї птицю.
- Щоб крильця в процесі запікання не підгоріли, їх варто прикрити фольгою.
- Розігріваємо духовку до 200°С і запікаємо курку спочатку півгодини, а потім ще 1,5 години, але вже при температурі 180°С.
З італійськими травами
Роздумуючи, як приготувати курку на пляшці, згадайте усіма шановану курку-гриль з похрустывающей скоринкою і соковитим м’ясом всередині. Її цілком можна зробити в домашніх умовах, а для поліпшення аромату вдалим вибором стануть італійські трави.
Інгредієнти:
- ціла тушка птиці;
- суміш перців;
- дві ложки італійських трав;
- ложка м’яти, сіль за смаком.
Спосіб приготування:
- Тушку птиці натираємо маслом, італійськими травами, перемішаними з сіллю і сумішшю перців. Залишаємо на годину.
- Пляшку наповнюємо наполовину водою, кладемо в неї листя м’яти. У лист можна також налити трохи води, щоб жир не курився і не підгорав.
- Насаджуємо пряну тушку на заповнену ємність і запікаємо приблизно годину (температура 200°С).
В медово-гірчичному маринаді
Курка на пляшці дійсно виходить дуже соковитою, а смак страви в чому залежить від того, які приправи використовуються в рецепті.
Багато господинь маринують м’ясо у майонезному, сметанному соусі, ну а ми пропонуємо пікантний маринад з гірчиці і меду.
Інгредієнти:
- курка;
- півсклянки майонезу;
- три зубці часнику;
- 1 ч. л. гірчиці;
- ложка меду.
Спосіб приготування:
- Тушку птиці посипаємо сіллю, перцем і натираємо подрібненими часниковими часточками.
- У майонез кладемо гірчицю і мед, перемішуємо.
- На пляшку надягаємо птицю, обмазуємо її маринадом і даємо постояти близько півгодини. Тільки потім відправляємо тушку в духову шафу на годину (температура 200°С).
В сметанному соусі
Перш ніж відправити курку в духовку запікатися, м’ясо потрібно як слід промаринувати. Для цього можна використовувати будь соус і спеції, але смачніше всього виходить маринад з сметани. У пляшку можна налити звичайну воду, але якщо у вас під рукою виявилася пляшка з пивом, то краще використовувати такий напій – так м’ясо просочиться особливим, хлібним ароматом.
Інгредієнти:
- невелика тушка курки;
- пляшка пива (0,5 л);
- п’ять ложок сметани;
- три зубці часнику.
Спосіб приготування:
- У сметану кладемо рубаний часник, сіль, а при бажанні і інші спеції. Маринуємо в соусі курку протягом години.
- У пляшку наливають пиво і нанизуємо на неї замариновану птицю.
- Запікаємо пряно-вершкову тушку близько години при температурі 180°С.
Перед запіканням курку можна намазати соусом з соку лимона, олії імбиру – м’ясо вийде гоструватим, з яскравим присмаком. Також курка чудово поєднується з базиліком, орегано, паприкою і естрагоном.
Для пряної хрусткої скоринки можна змішати мед, сік цитруса, чилі і корицю. При запіканні верхівка тушки підгорає досить рідко, але, якщо таке сталося, то зменшіть жар духовки або накрийте фольгою найбільш уразливі місця.