Курка на солі в духовці може вважатися унікальним стравою. У процесі готування вся тушка птиці ніби просочується парами солі, а м’ясо буквально відходить від кісток і таїть у роті. Скоринка при цьому виходить хрустка, а м’ясо зовсім не жирним. Але найцікавіше, що солі блюдо вбирає ідеальне кількість. Її неможливо недосолити або пересолити. Чому? Вивчаємо рецепти!
Як запекти курку на солі — класичний рецепт
Якщо подивитися на кількість інгредієнтів, курка, запечена на солі, цілком може вважатися аскетичним стравою. Для рецепту-бази потрібно – курка і сіль. Тільки сіль підійде не проста, а крупного помелу. У багатьох магазинах можна знайти велику сіль з міста Соль-Ілецьк, де її добувають. Часом вона злипається і нагадує твердий камінь. Знайшли такий екземпляр? Негайно беремо!
Отже, нам знадобиться:
- птах вагою 1, 5 кг;
- пакет солі крупного помелу (кам’яної).
Ось власне і все. Залишилося запекти птицю і зробити це дуже просто. Здається, що з рецептом впоратися навіть дитина, головне – заздалегідь купити велику і соковиту тушку ніжно-рожевого кольору (свіжу). Бойлер промиваємо під проточною водою, витираємо насухо паперовим рушником: зайва волога зовсім не потрібна для даного рецепту. Беремо форму – краще не велику і круглу, висипаємо в неї сіль.
Покривати сіллю весь діаметр противеня не варто: головне, створити місце рівну за розмірами тушці. Залишилося помістити курку на спинку і поставити запікатися в розігріту духовку. Готуємо страву при температурі 200 градусів приблизно 60-80 хвилин.
А тепер розповімо невеликий секрет: щоб тушка пропікався рівномірно, а тонкі крильця не встигли пригоріти, чинимо просто: робимо на грудці невеликі прорізи і ховаємо туди крила бойлера.
Акцент! Зараз модно купувати йодовану сіль або збагачену іншими корисними речовинами. Але тут не варто гнатися за модою: досить класичного варіанту недорогий, але крупної солі з прозорими кристалами.
Рецепт приготування на деку
Сольову подушку можна зробити і на великому деку, якщо у вас не виявилося під рукою круглої форми. Рівномірно розсипаємо сіль, утворюючи невеликий гурток. На нього і викладаємо птицю. Деякі господині перев’язують ніжки спеціальної кулінарною ниткою – спробуйте так зробити і ви – курка на солі в духовці прожарюється більш рівномірно, а шкірка не розтріснеться в процесі запікання.
Подають страву зеленню, соусами. Дуже смачно приготувати класичний томатний соус з кінзою (як для шашлику), запропонувати її з маринованою цибулею, часточками лимона, травами і свіжими овочами.
Яка товщина в ідеалі повинна бути у сольовий подушки? Краще, якщо вона не буде перевищувати одного сантиметра.
Соковита курка, запечена на солі цілком
Курка в духовці цілком на солі – страва, гідне царський подачі. Якщо прикрасити її часточками лимоном, зеленню, подати з помідорами черрі або маринованими корнішонами, воно займе найкраще місце на святковому столі обов’язково порадує гостей.
Для запікання підготуємо тушку, ретельно промивши в проточній воді. Потім треба обсушити її паперовим рушником, зв’язати ніжки, викласти на соляну подушку. Деякі господині ставлять на деко невелику (250 мл) скляну ємність з водою: в процесі вона випаровується, насичуючи птицю додатковою вологою, тому що м’ясо стає ще соковитіше. Стежте, щоб курка не подгорала – витримуйте температуру 150-180 градусів. Готова курка буде рум’яної, цілком покриється апетитною скоринкою.
Наша порада! До такої курки підійде соус з йогурту, з м’ятою і свіжим огірком. Але головне: знайти бойлера з рівномірними пропорціями: тушку, де величезна грудка, але ніжки відносно невеликі – відкладіть для іншої страви.
З лимоном, часником і чебрецем
Варіант курки на солі в духовці з пахучими травами дуже любить радити своїм послідовникам, любителька експериментувати на кухні, гуру кулінарії Юлія Висоцька. Відмінність традиційного рецепту – в особливій заправці для курки, якою вона змащує вже готові тушки курчат.
Перше, що важливо зробити: приготувати курчат по кроках з базового рецепта. Але різниця тут – у величині «пташок»: для цього рецепта краще підійдуть невеликі курчата, яких попередньо злегка відбивають.
Поки курчата доводяться до готовності на соляної подушці, робимо заправку з олії. Для цього в розм’якшене вершкове масло додається цедра лимона, видавлюється трохи часнику і кладуть гілочки чебрецю, попередньо розтерті в ступці для спецій. Солити заправку не треба! Курка і без того вийде в міру солоною. Залишилося натерти нашої заправкою готові тушки курчат і є зі свіжим хлібом.
Така курка буде дуже хороша в теплому вигляді, але особливо смачна у холодному. Є її можна як самостійно, так і використовувати для домашніх сендвічів або салатів.
На солі і перці в духовці
А ще можна зробити пахучої безпосередньо соляну подушку. Для цього достатньо змішати спеції із сіллю, приправити чорним перцем і покласти запікати на нього нашу птицю.
Які спеції віддадуть аромат м’яса?
Трави важливо брати сухі, а потім змішати їх із сіллю. А потім на суміш викладаємо птицю, цілком чи шматочками, запікаємо до готовності і подаємо з салатом зі свіжої спаржі.
Рецепт приготування з лимоном
Курка і лимон — ніби створені один для одного. Особливо, якщо нафарширувати їм тушку і готувати курку в духовці цілком на солі. Тут є одна хитрість: лимон обов’язково важливо обдати окропом і трохи потерти його залізною щіткою. Ефірні олії фрукта розкриються і швидше віддадуть себе м’яса.
А паралельно можна трохи замаринувати тушку в цедрі, натертої на дрібній тертці. М’ясо вийде дуже ароматним і ніжним, «успадкувавши від цитрусового його фірмову кислинку.
Курка, запечена на солі – універсальне, зручне, швидке блюдо, яке завжди вийде різним в залежності від зміни спецій. Але головне, що вона завжди дивує гостей соковитістю, кількістю солі, і незвичайною структурою м’яса, яке навіть виходить схожим на запечене на відкритому вогні. Пробуйте, експериментуйте, насолоджуйтеся смачною і здоровою їжею.