Курка на солі в духовці – 8 рецептів приготування

Курка на солі в духовці – один із найсмачніших способів приготування білого м’яса. Оригінальна технологія запікання дозволяє отримати чудову хрустку скоринку та найніжніше м’ясо. Так звана «сольова лазня» дозволяє позбавитися вологи на поверхні тушки і запечатати її всередині курки. При цьому страва не вийде пересоленою, цього не варто боятися.

Курка на солі цілком у духовці

Курка на солі цілком у духовці – простий спосіб приготувати курку до свята. У рецепті немає нічого складного, крім правильно підготувати тушку до запікання. Поки курка запікається, можна готувати інші страви для застілля.

Інгредієнти:

на – 8 порції

  • Курка – 1.5 кг (тушка)
  • Олія – ​​1 ст.л.
  • Сіль – 1 кг

Процес приготування:

Як приготувати курку на солі? Бажано запікати курку у широкій формі з бортами, а не на деку. Висипте в неї кілограм солі та зробіть рівний товстий шар.

Куряча тушка має бути повністю розмороженою, добре промокніть її поверхню паперовими рушниками. Покладіть курку на шар солі спинкою донизу, ніжки зв’яжіть мотузкою, а кінчики крилець замотайте фольгою. Грудку злегка посоліть.

Форму з куркою помістіть у розігріту до 180 градусів духовку на 1,5-2 години. Час запікання залежить від розмірів тушки та потужності духовки.

Готовність курки перевіряйте проколом, з нього не повинен сочитися рожевий сік, він повинен бути прозорим.

За 10 хвилин до закінчення запікання змастіть тушку олією. Запечену курку розріжте на порції або подавайте до столу. Смачного!

Курка на солі з хрусткою скоринкою

Курка на солі з хрусткою скоринкою – чудова страва, яка ніколи не вийде з моди і не втратить своєї популярності. Витрати для його приготування мінімальні, але смак і ніжність білого м’яса порадує навіть найвишуканішого гурмана.

Час приготування – 1 год. 45 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 8.

Інгредієнти:

  • Курка – 1,5 кг.
  • Сіль кам’яна – 500 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу можна увімкнути духовку, щоб вона добре прогрілася. Курячу тушку помийте всередині та зовні, видаліть залишки пір’я, непотрібних частин шкіри. Промокніть від вологи паперовими рушниками.

Крок 2. Далі візьміть невеликий лист або форму з бортами. У ємність висипте всю сіль і розрівняйте її руками в рівномірний шар товщиною приблизно сантиметр.

Крок 3. Розташуйте курячу тушку на шарі солі та відправте в розігріту до 200 градусів духовку. Час запікання розраховується виходячи з ваги курки: на півторакілограмову тушку потрібно півтори години.

Крок 4. Готовність курки перевіряйте за допомогою проколу зубочисткою. Якщо колір соку рожевий, то м’ясо ще готове.

Крок 5. Запечену курку з хрусткою скоринкою подавайте на стіл цілком у гарячому вигляді. Можна доповнити її будь-яким гарніром на ваш смак. Смачного!

Курка на солі з часником

Курка на солі з часником – шалено ароматна, до неподобства проста і смачна страва. Готується воно без особливого клопоту і активний час приготування складе не більше 15 хвилин. Такий рецепт точно сподобається практичним та зайнятим людям. Запечену курку на солі можна подавати у будні та свята.

Дивіться також:  Курячі стегна - 10 смачних рецептів приготування

Час приготування – 110 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 3.

Інгредієнти:

  • Тушка куряча ціла – 1,5 кг.
  • Часник – 3 голівки.
  • Сіль – 500 гр.
  • Приправа для курки без солі – до смаку.
  • Трави прованські сушені – до смаку.
  • Перець чорний свіжомелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу можна ввімкнути духовку, щоб вона прогрілася до моменту, коли куряча тушка буде укладена у форму. Курку помийте і промокніть паперовими рушниками. Потім натріть тушку приправою та свіжомеленим перцем.

Крок 2. З головок часнику зніміть верхній шар лушпиння, але не розбирайте їх на зубчики. На лист або іншу жароміцну форму висипте сіль і розрівняйте її рівномірним шаром. Тушку укладіть на шар солі, вкладіть у неї часникові головки і посипте прованськими травами.

Крок 3. Курку помістіть у розігріту до 180 градусів духовку, запікайте приблизно годину, перевіряйте ступінь готовності м’яса, проколів вилкою або ножем.

Крок 4. Коли з курки виділятиметься прозорий сік, і шкірка її добре підрум’яниться, можна діставати страву. Головки часнику витягніть із курки і подавайте разом із м’ясом на спільній страві. Смачного!

Курка запечена на солі з лимоном у духовці.

Курка, запечена на солі з лимоном у духовці – це м’яке, соковите та ароматне дієтичне м’ясо. Запечену таким чином курку можна подати серед тижня або спеціально приготувати з нагоди. Смак та аромат лимона робить м’ясо витонченим та незвичайним.

Час приготування – 90 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Тушка куряча ціла – 1 шт.
  • Сіль – 1 кг.
  • Лимон – 1 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуйте три основні інгредієнти: курячу тушку, сіль та лимон. Курку розморозьте, ретельно вимийте всередині та зовні, насухо промокніть її паперовими рушниками.

Крок 2. Солі знадобиться багато, з неї потрібно зробити товстий шар на деку або в іншій жароміцній формі. Не бійтеся, що курка вийде пересоленою, скоринка візьме стільки солі, скільки буде потрібно.

Крок 3. Курячу тушку покладіть на сольовий шар. Лимон добре вимийте гарячою водою та помістіть усередину курки.

Крок 4. Помістіть форму з куркою у розігріту до 180 градусів духовку. Запікайте приблизно 1-1,5 години. Готовність перевіряйте, проколовши м’ясо чимось гострим. Якщо прозорий сік, то курка готова.

Крок 5. Готову запечену курку з лимоном можна відразу подавати на стіл із будь-яким гарніром або соусом на ваш смак. Смачного!

Курка на солі з картоплею в духовці

Курка на солі з картоплею в духовці – чудова страва два в одному. До того ж картопля, запечена в духовці разом з м’ясом, буде дуже розсипчастою та ароматною. У вас легко вийде чудова ситна вечеря для всієї родини. Також дуже смачно буде доповнити курку та картоплю домашніми соліннями.

Час приготування – 45 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 3.

Інгредієнти :

  • Тушка куряча – 2 кг.
  • Картопля – 1 кг.
  • Олія – 2 ст.л.
  • Куркума – 1 год.
  • Перець чорний свіжомелений – ½ ч.л.
  • Сіль – 1 кг.
  • Приправа для курки – 1 ст.
Дивіться також:  Котлети з мінтаю - 10 дуже смачних рецептів

Процес приготування:

Крок 1. Курячу тушку повністю розморозьте та промийте проточною водою, зріжте гузку та кінчики крил.

Крок 2. Картоплю вимийте, використовуючи щітку або тверду частину губки. Розріжте кожну бульбу навпіл.

Крок 3. Висипте на лист упаковку солі і розрівняйте руками товстий шар. Курячу тушку розріжте навпіл посередині грудки. Промокніть тушку серветкою всередині та приберіть залишки крові та нутрощів.

Крок 4. Натріть курку приправами, куркумою та свіжомеленим перцем. Також додайте пару столових ложок олії, розітріть по тушці.

Крок 5. Злегка посоліть тушку зверху і помістіть на шар солі, трохи придавіть руками.

Крок 6. Половинки картоплі змастіть олією і розкладіть по колу від курки шкіркою вниз.

Крок 7. Запікайте курку та картопля в духовці на солі при 180 градусів протягом 40-50 хвилин. Коли при проколі м’яса виділятиметься прозорий сік, значить курка готова. Курку з картоплею можна подавати на стіл відразу після приготування, доповніть страву домашніми соліннями. Смачного!

Курка на солі з медом у духовці

Курка на солі з медом у духовці – чудовий варіант м’ясної страви. Технологія приготування не забирає багато часу і не потребує складних маніпуляцій з тушкою. Для запікання краще використовувати звичайну кухонну сіль або морську, але не йодовану.

Час приготування – 80 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 6-8.

Інгредієнти :

  • Тушка куряча – 1 шт.
  • Сіль кухонна – 1 кг.
  • Мед натуральний – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Курячу тушку добре помийте всередині і зовні, позбавтеся залишків пір’я, крові і нутрощів. Розріжте тушку по центру грудки і розкрийте.

Крок 2. Далі насухо всередині та зовні промокніть тушку паперовими рушниками.

Крок 3. Щоб кінчики крил не підгоріли, замотайте їх фольгою або зробіть надрізи у спинці та застромте їх туди.

Крок 4. На лист висипте кілограм солі і розрівняйте її шар по всій площі. Курячу тушку покладіть спинкою нагору.

Крок 5. Деко з куркою помістіть у холодну духовку та встановіть майже найсильнішу температуру.

Крок 6. Через 30-40 хвилин витягніть курку з духовки і щедро змастіть її медом.

Крок 7. Поверніть деко в духовку ще на 15 хвилин, куряча спинка повинна добре зарум’янитися. Запечену на солі курку з медом подавайте на спільну страву з улюбленим гарніром з картоплі або каш. Смачного!

Запечена курка на солі з приправами

Запечена курка на солі з приправами – страва, яка не потребує особливих кулінарних навичок. Курка рівномірно пропікається, м’ясо виходить ніжним, а скоринка рум’яною та хрумкою. Ароматне біле м’ясо чудово поєднується з безліччю гарнірів.

Час приготування – 90 хв.

Час приготування – 15-20 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти :

  • Курка – 2 кг.
  • Олія вершкове – 50 гр.
  • Сіль морська велика – 10 гр.
  • Часник – 1 головка.
  • Олія – ​​15 мл.
  • Перець чилі стручковий – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Насіння коріандру – 1 ч.л.
  • Зерна гірчиці – 1 год.
  • Кмин – 1 ч.л.
  • Пажитник – 1 год.
  • Каррі – 1 ч.л.
  • Оцет бальзамічний – 15 мл.
  • Гірчиця дижонська – 15 гр.
  • Цукор – 5 гр.
  • Сіль кухонна велика – 1 кг.
Дивіться також:  Рублені котлети зі свинини - 6 рецептів приготування

Процес приготування:

Крок 1. На сильний вогонь поставте сковорідку, просушіть її, висипте пажитник, насіння коріандру, гірчиці зерна і кмин. Обсмажте спеції, помішуючи, щоб вони нагрілися рівномірно. Коли гірчиця почне потріскувати, заберіть сковороду з вогню.

Крок 2. Пересипте обсмажені спеції у ступку, додайте лавровий лист і перетріть усе маточкою.

Крок 3. Окремо у ступку висипте морську сіль, додайте один нарізаний перець чилі та зубчики часнику. Потовкти ці інгредієнти маточкою, щоб вийшла однорідна маса.

Крок 4. Перетерті спеції змішайте з гострою пастою, додайте цукор, гірчицю дижона, бальзамічний оцет і вершкове масло.

Крок 5. Тушку курки добре вимийте проточною водою, відріжте гузку, шматки шкіри та жирові прошарки. Ножем піднімайте краї шкіри біля грудок і стегон, акуратно просуньте в отримані отвори руку і відокреміть шкіру. Маринад розподіліть між шкірою та м’ясом, а також натріть тушку зсередини.

Крок 6. Всередину тушки покладіть стручок перцю чилі, що залишився, і головку ріпчастої цибулі, розрізаної на чотири частини. Мотузкою зв’яжіть ніжки тушки, а крильця підверніть під спинку.

Крок 7. На невеликий лист покладіть пергамент, складений вдвічі. Зверху висипте кілограм кухонної солі та розрівняйте шар.

Крок 8. На шар солі покладіть тушку грудкою нагору і відразу відправте в розігріту до 185 градусів духовку.

Крок 9. Запікати курку вагою два кілограми коштує трохи більше години. Якщо після проколу з м’яса йде прозорий сік, воно готове. Рум’яну запечену курочку зніміть із сольового шару і одразу подавайте на стіл. Смачного!

Курка на солі з соєвим соусом

Курка на солі з соєвим соусом – чудова страва, гідна святкового столу. Така рум’яна курочка стане справжньою окрасою урочистостей і ситно нагодує ваших гостей. Рецепт дуже простий, навіть кулінар-аматор легко впорається з приготуванням курки на солі.

Час приготування – 2 год. 30 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти :

  • Тушка курчати/курки – 1 кг.
  • Часник – 4 зуби.
  • Майонез – 2 ст.
  • Сіль кухонна – 1 кг.
  • Соус соєвий – 2 ст.
  • Гірчиця – 1 ст.
  • Перець чорний свіжомелений – 1 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Курячу тушку промийте проточною водою і насухо витріть паперовими рушниками.

Крок 2. Приготуйте маринад для курки. Часник очистіть від лушпиння і пропустіть через прес. До часникової маси додайте майонез, гірчицю, мелений перець та соєвий соус, добре перемішайте. Натріть тушку всередині та зовні маринадом і приберіть у холодильник на 2 години.

Крок 3. Візьміть лист або іншу відповідну форму, висипте в неї сіль. Шар солі має бути не менше півтора сантиметрів, така «подушка» захистить курку від пригорання.

Крок 4. Запікайте курку на солі протягом півгодини за 180 градусів.

Крок 5. Готову запечену курку із соєвим соусом на солі подавайте на гарному блюді, прикрасивши на свій смак. Смачного!