Французька кухня здавна славиться своєю вишуканістю і благородством. Курка по-французьки не є національною стравою, незважаючи на те, що вона дуже популярна не тільки у Франції, але і в інших європейських країнах. Існує багато варіацій її готування: з грибами, помідорами, ананасами, гірчичним маринадом.
Курка по-французьки — класичний рецепт в духовці
Скільки б не було варіацій готування, класичні рецепти завжди залишаються базовими. Блюдо відрізняється незвичайними смаковими якостями, його аромат не залишить осторонь навіть найприскіпливіших гурманів.
Компоненти:
- 4 штуки курячого філе;
- 2 цибулини;
- ½ Кг картоплі;
- 300 г моцарели;
- 3 ст. ложки майонезу;
- 25 мл оливкової олії;
- суміш перців;
- щіпка солі;
- спеції.
Технологія приготування:
- Філе промиваємо, ріжемо тоненькими шматочками, відбиваємо молотком, солимо і обтираем прянощами. Розкладаємо по добре змащеного олією деку.
- Картоплю чистимо, ріжемо кружальцями і кладемо на курку.
- Цибулину нарізаємо кільцями і розкладаємо на картоплю.
- Сир натираємо і формуємо останній шар, утрамбовується і рівномірно змащуємо поверхню майонезом.
- Випікаємо 45 хвилин при 1800С до появи скоринки.
Курка по-французьки з картоплею в духовці обов’язково сподобається всім, хто її спробує.
Готуємо класику в мультиварці
Приготувати курку по-французьки в мультиварці досить просто. Поживна страва буде соковитим і ніжним.
Компоненти:
- 2 шт. курячого філе;
- 1 цибуля;
- 5 картоплин;
- 150 г моцарели;
- 50 г майонезу;
- 1 ч. ложка оливкової олії;
- суміш перців;
- сіль;
- прянощі.
Приготування:
- Отже, готуємо в мультиварці курку по-французьки. Спочатку, порційні шматочки філе відбиваємо молоточком, насипаємо сіль, різноманітні спеції і кладемо перший шар на змащену маслом чашу мультиварки.
- Картоплю і цибулю нарізаємо кільцями по черзі кладемо на філе. Змащуємо все майонезом, кладемо в чашу мультиварки і включаємо режим «Гасіння» на півгодини.
- Тим часом, натираємо сир, посипаємо їм запіканку і ще 10 хвилин тушкуємо. Коли сир добре розплавиться – подавайте гостям.
Рецепт приготування з грибами
Поєднання курки з грибами вражає вишуканим смаком. Страва надзвичайно ситна і ароматне.
Компоненти:
- 2 свіжих філе курки;
- 1 велика цибуля;
- 200 г печериць;
- 100 г моцарели;
- 2 ст. ложки майонезу;
- 25 мл оливкової олії;
- 50 мл ложки соєвого соусу;
- трохи перцю, солі, прянощів.
Технологія приготування:
- Ріжемо цибулю кружечками і відразу кладемо на деко.
- Філе ріжемо тоненькими шматками з надрізами, заправляємо спеціями, соєвим соусом і розкладаємо поверх лука.
- Гриби нарізаємо скибочками, рівномірно викладаємо на курку, змащуємо майонезом і посипаємо тертим шаром моцарелли.
- Випікаємо 40 хвилин при середній температурі. Курку з грибами обов’язково оцінять домочадці.
Варіант з гірчичним маринадом
Неймовірно смачні курячі стегна під гірчичним маринадом збуджують апетит. Курка по-французьки неодмінно стане родзинкою на святковому столі, завдяки цінному складу компонента.
Компоненти:
- 1 кг курячих стегон;
- 1 ст. ложка французької гірчиці зернистої;
- 50 мл соєвого соусу;
- 3 зубці часнику;
- прянощі;
- оливкова олія.
Приготування:
- У невеликій посудині змішуємо зернисту гірчицю з соєвим соусом і пропущеним через чеснокодавку часником. Солимо і додаємо прянощі.
- Обмазуємо м’ясної компонент гірчичним маринадом і ставимо на годину в холодне місце. Щоб курка добре просочилася гірчичним маринадом, можна на м’якоті зробити надрізи.
- Обсмажуємо стегна на розігрітому оливковому маслі. Якщо господині більше подобається варіант з запіканням, то викладаємо м’ясо на змащене оливковою олією деко і при середній температурі запікаємо в духовій шафі півгодини.
Подаємо страву з запеченою картоплею і зеленим горошком.
З помідорами
Помідори зазвичай надають страві соковитості, так і в разі курки по-французьки з помідорами. Страва буде танути в роті.
Компоненти:
- 2 курячих філе;
- 2 помідори;
- 2 цибулі;
- 3-4 картоплини;
- 150 г моцарели;
- 50 мл майонезу;
- 25 мл оливкової олії;
- 50 мл соєвого соусу;
- трохи перцю, солі;
- щіпка базиліка.
Приготування:
- Деко змастіть маслом, а духовку розігріваємо.
- Порційні шматочки курки відбиваємо молоточком. Потім потрібно посолити, поперчити м’ясо, скропити соєвим соусом і викласти на деко.
- Картопля, помідори і цибулю нарізаємо кільцями. Викладаємо на м’ясо картоплю. Помідори і цибулю, посипаємо базиліком і теж викладаємо на запіканку.
- Змащуємо майонезом і запікаємо 40-50 хвилин. За 5 хвилин до закінчення, посипаємо моцарелою. Ароматна запіканка здивує благородним смаком.
З додаванням ананасів
Курка по-французьки з ананасами вже давно не є новинкою. Саме це поєднання подобається не всім, але у страві ананас надзвичайно облагороджує смак курятини.
Компоненти:
- 2 шт. курячого філе;
- 350 г консервованих ананасів;
- 150 г твердого сиру;
- 50 мл майонезу;
- 25 мл соняшникової олії;
- трохи перцю, солі, прянощів.
Приготування:
- Філе нарізаємо порційними шматками, відбиваємо молоточком, обтираем спеціями з майонезом.
- Деко мажемо маслом і розкладаємо окремо шматки м’яса.
- На шматочки м’яса кладемо ананаси і посипаємо сиром. Випікаємо 30 хвилин на середньому вогні.
Курку по-французьки з ананасами можна подавати не лише в якості гарячої закуски, але і як холодна страва.
Фаршироване м’ясо по-французьки
Фаршировані курячі ніжки по-французьки – це надзвичайна смакота. Варто спробувати приготувати лише раз, і воно стане улюбленим блюдом для всієї сім’ї.
Компоненти:
- 6-8 курячих ніжок;
- 200 г печериць;
- 200 г твердого сиру;
- перець, сіль, хмелі-сунелі;
- 25 мл олії соняшникової;
- 50 мл соєвого соусу.
Приготування:
- Курячі ніжки промиваємо, натираємо спеціями і змащуємо соєвим соусом.
- Гриби чистимо, дрібно нарізаємо і обсмажуємо.
- Кожну ніжку біля кістки надрізаємо і, обертаючи ножем, утворимо отвір. Це отвір фаршируємо грибочками і соломкою сиру.
- Запікаємо півгодини в духовці при середньому вогні. Перед подачею прикрашаємо зеленню.
Котлети по-французьки з курки
Курячі котлети по-французьки збалансовані і ніжні. Їх особливість в тому, що м’ясо не перемелюють, а нарізають гострим ножем. Вони не засихають, смакові якості не втрачаються, а подавати їх можна як холодну закуску, так і до картоплі або розсипчастої каші на обід.
Компоненти:
- 0,5 кг курячого філе свіжого;
- яйця;
- 1 цибуля;
- 2 ст. ложки борошна;
- трохи солі, перцю, приправ;
- 75 мл соняшникової олії.
Приготування:
- Куряче філе ретельно промиваємо, нарізаємо дрібними кубиками. Його також можна пропустити через м’ясорубку, але результат буде відрізнятися.
- Цибуля промиємо, подрібнимо дрібними кубиками. Додаємо до філе.
- Збиваємо яйця, додаємо спеції, борошно і смажимо з двох сторін на олії.
Рада! Зручніше використовувати злегка заморожене м’ясо. Воно більш податливе, дозволяє нарізати мінімальні скибочки.
Кожне з поданих страв дивують своєю простотою і швидкістю приготування, а також корисними поживними якостями. Присутність глютамінової кислоти надає специфічний аромат і смак готових страв.